Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 окт. 2019, 08:30 ч.

Коледа 2019

  • 45 608
  • 823
  •   15
Отговори
# 645
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 569

chrissy, ако може и рецептата за "гадно-веганските" сладки Simple Smile

Засега само като снимка, че я нямам написана на тел.



Сега сложих да опека (те по-скоро леко се изсушават, отколкото пекат), ето ги прединпечене,след печене обикновено се разтичат. На вкус са много близки до Нюрнбергски меденки, за който е опитвал - т.е. реално няма тесто (при Нюрнбергските има колкото да държи), а са сушени плодове, сбор от  ядки, коледни аромати - джинджифил, карамфил, кардамом, канела, и мед, да ги държи заедно.



Ще потърся по-хубава снимка от интернет. Моите ги правих на робота и ги наситних повече, защото ме беше страх иначе, че толкова малко мед няма да слепи добре.

П.с. Казвай ако има нужда от превод. Wink

П.с. 2 Намерих рецептата, има и снимки вътре. Азнямах правоъгълни подложки и ползвах кръгли.

https://www.google.com/amp/s/m.essen-und-trinken.de/amp/rezepte/ … pt-panforte-ecken

# 646
  • Мнения: 1 894
П.с. Казвай ако има нужда от превод. Wink
Тц, няма, нали това ни е родния език Laughing. Това да не е английски и google преводач не се справя с немския.
Има нужда от превод. Ако може!?

# 647
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 569
Може, рабира се, нали затова попитах. Simple Smile

Съставки:
За 75 броя

200 г ядки кашу (сложих и бадеми, че ми свърши кашуто)
100 гр. орехи пекан (сложих обикновени, нямах пекан)
50 г оранжеат / кандирана портокалова кора, за предпочитане на по-едри парчета (оранжеатът, освен порт. кора, има и нещо желирано в него, тук се продава по големите магазини 0,35 евро/100г беше цената вчера, може би да се предлага и в България? Същото и за цитроната.)
50 г цитронат / кандирана лимонова кора, за предпочитане на по-едри парчета
80 г джинджифил, захаросан
100 г тъмен шоколад
30 г брашно
1 с.л. какао на прах
1 ч.л. канела
на върха на ножа карамфил, смлян
1 равна ч.л. джинджифил, смлян (пропуснах, да не стане много джинджифил)
на върха на ножа кардамон, смлян
1 ч.л. анасон (пропуснах, не харесвам)
100 г пудра захар
140 г мед
щипка сол
3 основи за меденка, ъглови (12 х 20 см) - облатен са едни особени немски основи за меденки, със сигурност се внасят в България и поне тук, също са евтини. Представляват нещо като вафлена коричка, много тънка.

Приготовление:

- Медът, пудрата захар и солта се слагат в касеролка на котлона да се разтопят и разтвори добре захарта.
- Всичко останало се наситнява в робот (или на ръка).
- Течната смес се изсипва в робота и се разбъркват съставките. Става доста твърда маса, на ръка не ви съветвам - опитах се, но топлата смес изстива, докато я разбъркам.
- с ръка се слагат малки топчета от сместа в/у основите за меденка и се притискат, оставя се по 0,5-1см празно по края (може да се сложи цялата смес на една голяма основа и после да се нареже на парчета - така е в рецептата, но такива големи основи не съм виждала къде продават)
- сладките се пекат 18-20мин на 160° или 16мин на 140° с вентилатор - аз лично пекох на долен и горен и 160° и бяха готови за 15-17мин, така че съобразете с вашата печка, за да не изгорят.

Всички други инструкции в рецептата са безсмислени, тип, да натискаш топчето смес през прозрачно фолио, за да не се цапаш и да не ти залепва. Ако е добре смесено, няма да се случи нито едно от двете. Или пък как да натрошиш орехи...

Вкусът накрая е вдъвкващ се, нещо като Корни с коледен вкус Simple Smile.

# 648
  • Мнения: 1 301
Моят щолен е готов Simple Smile Тази година, за разнообразие, накиснах сушените плодове за една вечер в ром. Да видим как ще се получи накрая. Вече е завит и сложен на тъмно.
Скрит текст:



.
Приготвих и тестото за ванилените кравайчета на Наталина, но ще ги печем довечера с децата.

# 649
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 6 184
Тези вторите ме заинтригуваха, би ли споделила рецептата.

Ето я рецептата на шоколадовите с люта чушка. Само да добавя, че не лютят изобщо, а съвсем леко се усеща една пикантност. Честно казано даже бих им увеличила с още толкова лютото.

Шоколадови сладки с люта чушка и захарни бастунчета
Продукти:
2 чаени чаши бяло брашно
½ чаена чаша какао (без захар)
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка морска сол
1 чаена чаша масло, на стайна температура
½ чаена чаша захар
1 чаена чаша светла кафява захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжичка ситно натрошена сушена люта чушка или едро смлян лют пипер
натрошени захарни бастунчета за поръска
бял шоколад за декорация

Брашното и какаото се пресяват и се смесват със содата и солта. С миксер на средна скорост се разбиват маслото с двата вида захар (около 2-3 минути). Добавят се яйцата и лютата чушка. Разбива се до хомогенност. Смесват се брашното с яйчната смес и се омесват до гладко тесто. Тестото се завива с домакинско фолио и се оставя за една нощ (може и повече) в хладилник. След това се оформя по желание. Може да се разточи на по-дебела кора и да се изрежат формички (при печене леко се раздува, но се запазва сравнително добре формата – е, не като при маслените бисквитки и меденките). А може да се оформи на топче и да се приплесне с опаката страна на лъжица. Готовите сладки се поръсват с натрошените бастунчета. Пекат се върху хартия, на 170 градуса, като трябва да се внимава да не прегорят, защото са тъмни и трудно им личи. Бързо се изпичат, така че се следи постоянно. Не трябва да се чака поръската да се разтопи прекалено, тъй като ще изчезне. След като се охладят, се декорират с разтопен бял шоколад.

# 650
  • София
  • Мнения: 2 921
Може ли рецептата. Имам почти пълен буркан орехов тахан и един буркан лешников, от дълго време им се чудя за какво да ги използвам. Моля, подсказвайте 😊

Разбира се Simple Smile

1. 120-140 гр. тахан по избор,  последния път беше с бадемов тахан. Аз го разбърквам хубаво, ако е престоял повече и маслото му се е отделило отгоре.
2. 1 яйце и 1 жълтък
3. 170-200 гр. захар - зависи колко обичате сладко Simple Smile
4. 150 гр. брашно
5. 50-70 гр. бадемово брашно. Аз го ползвам задължително като правя сладките с бадемов тахан, защото придава по-хрупкав вкус, но може да не се слага или да се сложи дори и с друг тахан да правите.
6. 70-100 гр. шоколад /черен или млечен, какъвто предпочитате, но ако предпочитате млечен не слагайте 200 грама захар, а по-малко, защото стават мноооого сладки/
7. 130 гр. масло омекнало, но не разтопено.
8. 50 гр. ядки по избор
9. 1/2 чаена лъжичка хималайска сол
10. 1/2 чаена лъжичка сода
11. 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
12. 2 супени лъжици  меласа или мед, или агаве. Може и да се пропусне тази съставка, но ако сложите меласа ще стане страхотен карамелен привкус.


--------------------------------------------------------------------------
Маслото, тахана, захарта, меласата се разбиват с миксер докато се хомогенизира сместа и след това се добавят яйцето и жълтъка и се разбива още маско. В друга купа се пресява брашното, содата, бакплувера, добавя се солта  и брашното от бадеми. Към тях се прибавят и разбитите течни съставки и се разбърква докато станат меко  тесто. Към него се добавят нарязаните ядки и нарязания предварително шоколад и се рабърква добре с бъркалка, не миксер. Правят се топчета с ръка с размер на голям орех и се слагат в постлана с хартия за печене тава, на разстояние едно от друго, защото при печенето се разливат на плоски кръгчета. Може би 2 тави ще са нужни, а може и три Simple Smile



Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-18 минути. Като се извадят от фурната готови са още много меки и не трябва да се пипат 5-7 минути. После се изваждат и се  оставят да се доохладят. Това е момента, когато според мен са най-вкусни и аз и близките ми унищожаваме поне 5-6 Simple Smile

Могат да се съхраняват до  5-6 дни, до обикновено се изяждат веднага Simple Smile

# 651
  • Мнения: 1 894
Правили ли сте бисквити, при които сухите съставки се смесват с мокрите? Захарта как ще се разтопи?

# 652
  • София
  • Мнения: 8 553
Правили ли сте бисквити, при които сухите съставки се смесват с мокрите? Захарта как ще се разтопи?
По принцип при много сладкиши е точно така, сухите съставки се смесват с мокрите, разбива се и няма проблем със захарта.
Падна сняг  Mr. Green, крайно време е да се захващам с бисквитите... мда.

# 653
  • Мнения: 1 894
Благодаря, Марчева!

# 654
  • Мнения: 312
chrissy ,с какви сухи плодове направи мини щоленчетата на Лабрекс.И ..като ги гледам фитилите колко са малки,всички ли плодове ряза на ситно.Аз искам да използвам червени боровинки и стафиди.

# 655
  • Русе
  • Мнения: 359
chrissy ,с какви сухи плодове направи мини щоленчетата на Лабрекс.И ..като ги гледам фитилите колко са малки,всички ли плодове ряза на ситно.Аз искам да използвам червени боровинки и стафиди.
И аз правих минищолените - всички плодове ги нарязах в блендер на дребно включително червени боровинки и стафиди.

# 656
  • Мнения: 312
BOSS SAMORAI ,така и предполагах .Благодаря!

# 657
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 569
Normas, да, и при мен бяха стафиди и cranberries. Нарязах ги в робота. 😃

# 658
  • Мнения: 354
Дами, бихте ли споделили сполучлива рецепта за печатите за сладки? Тази вечер ги тествах с рецептата за карамелени сладки, но при изпичането тестото бухна и релефа почти се изгуби.

# 659
  • Мнения: 312
Normas, да, и при мен бяха стафиди и cranberries. Нарязах ги в робота. 😃
Благодаря много ! А бадемите бланширани ли са ?Thinking

Общи условия

Активация на акаунт