Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледа 2019/2020

  • 112 570
  • 1 921
  •   1
Отговори
# 1 740
  • In transit
  • Мнения: 6 149
Ако продължавате с тези меденки, утре ще трябва да запрятам ръкави.
Све, и твоите са чудни!

# 1 741
  • Мнения: 6 094
Вики, на мен ми изглеждат много апетитно тези меденки. Heart Eyes
Ще напишеш ли рецептата, моля те.

Mikkey , тя моята рецепта не е чудо невиждано. Май всички меденки са с подобна рецепта. Тази съм си я преписала от една много стара пожълтяла книга на майка ми от 65 година. Още от ученичка правя по нея и не съм я сменяла. Ето:

Скрит текст:
Меденки

2 яйца
200гр захар
200гр мед
100мл растително масло
800 гр брашно
1ч.л. канела
10-15гр сода бикарбонат
2-3 с.л. настъргана портокалова кора

крем-пудинг (готов) или крем по твой вкус и желание (Това аз съм го добавяла, защото явно се е правил домашен крем, а мен не ми се е занимавало; книгата не е и при мен за да видя какъв е бил крема по рецепта)

Яйцата разбиваме със захарта, прибавяме медът, растителното масло, канелата и брашното със содата.

Омесваме тесто. Оформяме топчета колкото орех. Нареждаме ги в намазана тава на разстояние едно от друго и печем в умерена фурна на 180гр.

Още топли ги издълбаваме от плоската страна.
Смесваме издълбаните трохи с готовия крем-пудинг и започваме да пълним издълбанте сладки. После слепваме с разтопен шоколад.

Може така готовите меденки да се потопят в шоколад.
Правят се няколко дена по-рано преди консумация, т.к. в началото са доста твърди, но после омекват!
Това е.

Бая занимавка са обаче. И се чудя не мога ли от сега да ги направя и да ги прибера изпечени и издълбани във фризера, а по Коледа да ги пълня. Замесването не е проблема, а дълбането като се изпекат е замотавка. После пък да се напълнят.

# 1 742
  • София
  • Мнения: 9 547
Относно шоколадовата глазура съм на мнение, че трябва да се ползва шоколадов кувертюр. Това е от голяма значение, има разлика в топенето на шоколада, освен това,  когато се топи шоколад ,  имам си топилка за тази цел, се поставя например 100 г шоколад да се топи на водна баня  и се оставят още 30 г нарязани на дребно, наситнен,  кубчета, които се прибавят след като е разтопен, така добре се темперира, това е от значение, също и добавям 1 ч.л олио за блясък. Ще ти покажа едни от бисквитите,  за да видиш как изглеждат,  които приготвих миналата година, ще ги направя и тази, те са силно шоколадови и са много приятни - Традиционна сицилианска коледна бисквита Последно, шоколад не се поставя в хладилник, в никакъв случай!!!! може да е на  студено, но не и в хладилник, защото се разваля, побелява и нищо не става,  и още едно последно,  при мен винаги е много топло, на парно съм и е повече от 23 градуса, а когато пека коледните бисквити сигурно става и 27 градуса от фурната.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/12/blog-post_11.html
Скрит текст:

# 1 743
  • Мнения: 6 094
Значи записвам си и твоите съвети за глазура и като се наканя да правя меденките ще ги разделя на 3 и ще пробвам и трите предложения и ще видя кое ще издържи не разтопено. Благодаря.

# 1 744
  • Мнения: 2 143
Аз за новогодишни сладки тази години съм избрала кошнички,фуниики и меденки.Също така мисля да слепя бисквити с някакво сладко и това ще е.Ако разполагам с достатъчно време(а аз ще имам такова)мисля да направя за НГ и за Коледа още прасковки и толумбички.Мисля,че това ще е достатъчно.

# 1 745
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 333
Ето ги моите от миналата година:



Лешникови линцери, ванилови макарони с лимонов крем, портокаловите на Ирина Купенска, ванилови кравайчета, лешникови топчета и ромови топчета. За тази година още нямам идея какво ще е

# 1 746
  • София
  • Мнения: 5 279
Aз слепени правя тези Линцер полумесеци - потопени са в натурален шоколад "Своге".

# 1 747
  • Русе
  • Мнения: 1 036
Mikkey, благодаря!
Меденки, линцери, рохлички, шоколадови напукани и капучиновите звезди правя редовно от години. У нас се предпочитат сладки с някакъв пълнеж, шоколад, крем, сладко, а не тип бисквити. От две години правя едни шоколадови сладки, ще ги правя и тази.

Скрит текст:
Новите видове миналата година бяха коледни бисквитки с печат, слепени с някакъв бял, мисля че кокосов крем от Лидл 
Кисинджър сладки

И едни джинджифилови човечета

Мисля, че ще ги повторя и тази година.

# 1 748
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 25 447
све, кажи за шоколадовите сладки, моля. Simple Smile
в къщи и тримата обичаме сладките - правим двама, а яде един.
но това е без значение. Simple Smile

# 1 749
  • Мнения: 459
За сега събирам продукти като мравка. Иначе обичайните сладки-меденки, линцери, рохли, напуканите топчета, капучинови звезди, щолени (малко като асортимент, но дозите ще са по2 или 3)  и може би още нещо с белтъците.Целувки, френски макарон, ричарели. Сетих се и за Коледно пънче, само се каня да го правя. Крокенбуш? Сега бих сложила от старите емотикони нещо подходящо, тези сега са много смотани.

# 1 750
  • Мнения: 9 720
све, кажи за шоколадовите сладки, моля. Simple Smile


И аз моля!
Аз обикновено правя английски коледин кекс, но тази година няма. Другите си вземат едно порче и дотам, аз ям всеки ден за закуска(иначе не закусвам) и стрелките на кантара хвърчат
Тази година съм решила пак линцеровите сладки и още 1 вид, но не съм решила какъв. Повече няма кой да яде, а иначе ми харесва да е украсено и да ухае на сладки.

# 1 751
  • Мнения: 4 968
Към списъка с обичайните сладки , влизат и едни нови , много лесни и вкусни. Mikkey , ще си познаеш ли "септемврийки-те" ?

Скрит текст:

Сладкото ми е от праскови и увеличих орехите на 100 гр.

# 1 752
  • Мнения: 39
Моля за рецептата за септемврийките, имам много и различни сладка, ще изпробвам.
Търсих и Кисинджър сладките, но не ги намерих на първа страница.
Очаквам и благодаря!

# 1 753
  • In transit
  • Мнения: 6 149
denyil, много ти благодаря! Hug Супер са станали. Heart Eyes

Баба Яга, ето ти рецептата: https://www.mycookingcreations.com/2020/11/settembrini.html

# 1 754
  • Мнения: 8 941
https://www.kulinarno-joana.com/2018/12/bademovi-rogcheta-s-shocolad/

Без тези никога не оставам, лесни, вкусни, красиви.
От дозата не излизат много, обикновено правя на веднъж 2 дози.

Общи условия

Активация на акаунт