Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2019, 19:51 ч.

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 68

 • 12 030
 • 586
 •   2
Отговори

Анкета

Какво правите през обедната си почивка?

Опции:

# 450
 • София
 • Мнения: 9 329
Мале, темата навъртя 20 стр. за нула време. Joy

# 451
 • София
 • Мнения: 21 723
Ако някой ползва Google translator toolkit, да знаете че ще го махат. Пазех си файлове от 2013 там. Архивирайте и кажете Сбогом.

# 452
 • Мнения: 1 293
Навсякъде има интриги, подмазвачи, връзката и хора, които вършат повечето работа. Никога не съм търсила на работното място да сме като семейство, струва ми се нереалистично, чак хумористично.

# 453
 • Мнения: 385
А в длъжностната характеристика какво пише, защото моята се различаваше от обявата

В длъжностната пише каквото и в обявата, пък и нея съм я чела преди да си подпиша договора.

С дамата която ми подготви документите разгледахме и обсъдихме подробно всичко, и други задължения и отговорности имам в договора, малко по-различен е от стандартен трудов договор, но единия от основателите ни е французин и сигурно затова. Имам задължение например, ако ми предложат друга работа и искам да приема да ги уведомя за заплатата, която ми предлагат за да ми направят контра-предложение и още няколко неща.

celika, извинявай ако съм прозвучала прекалено грубо, лошо правиш с тази категоричност не на мен, на хора, които не разбират достатъчно, това не са по-странични неща, това са задължения на съвсем друг специалист, освен това е абсолютно не best practice. Пък и смятам, че след като мога да говоря следва да предприема действия преди напускане, предприемам де. А и най-важното което казах - искам време за рисърч и обучение - нямам проблем с мотивация за учене - всичко ми е интересно, но трябва да ми е осигурено спокойствие за да сменя фокуса и да свърша нещото както трябва (доколкото мога). А съм заядлива, защото сме имали противоречия за Софтуни, където с такава категоричност директно вредиш (според мен) но хора които искат да започнат да програмират. Извинявай, замисли се моля, че е възможно да грешиш, както и аз разбира се Simple Smile.

# 454
 • Мнения: 6 908
Да, задължения са на съвсем друг специалист, но в малки компании няма всякакви специалисти и не могат да се наемат по разбираеми причини, та все някой трябва да свърши работата. Иначе е ясно, че няма да се свърши както от специалист. Проблемът при теб е, че явно се разминават твоите и техните очаквания, както и дадените ти задължения и длъжностната характеристика. Изобщо не те помня от теми за Софтуни честно да ти кажа. Даже не помня какво съм говорила. По принцип ги защитавам, защото само те предлагат нещо конкретно.

# 455
 • Мнения: 385
Няма нужда да наемат човек, нужно е да заплатят на някого за конкретна задача. Особено админ-ските неща, описват се изискванията и се иска оферта от специалист, така е редно да се прави и се прави на много места.

Или да попитат искам ли аз и да ми заплатят едно яко обучение, със сертификат.

Е конкретно, СофтУни предлагат учене на хората ето на такива работи, да говорят категорично, да могат от всичко по малко, но да имат усещане, че са много добри. Виждала съм българска фирма, в която работят само junior специалисти учили в СофтУни, много готини млади хора, но толкова осакатени професионално. Пишат мобилни приложения, не са чували за HTTP RFC-та.

Помрънках и аз де, олекна ми Simple Smile В понеделник, че пиша докумeнтация, дано успея да я напиша разбираемо.

ПС Еха, Tаис много яко това писане Simple Smile, попаднах на готин туториал веднага, въпроса е защо в събота :/

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 19:23 от Mal Doran

# 456
 • Мнения: 2 701
От всички онлайн платформи за курсове, върху които имам поглед, за сега съм най-доволна от Софтуни. Да, вярно, че с един курс хората няма как да знаят всичко, но е много по-добре от повечето университети.

# 457
 • Мнения: 6 908
Хммм, не разбрах това за Софтуни дето го написа, мен ли визираш?
Особено с това категоричното. Учила съм малко в Софтуни, но много преди това съм завършила информатика в университет и имам дълъг ИТ опит. Просто исках да науча новостите в програмирането, защото не бях се занимавала отдавна, но успях да стигна само до половината, защото бях бременна и гледах голямото си дете, което спря да ходи на градина и искаше да е по цял ден навън. Не че съм длъжна да ти се оправдавам де. Simple Smile
Както и да е..
За мен е разбираемо документацията да я напише някой запознат, стига той да няма нищо против. Аз съм в малка компания и правя всичко и не ми пречи. В предната пак правех няколко неща и единственото, което не ми допадаше, беше QA.  
Същото е и със счетоводителите... В малките фирми е един човек за всичко (ЧР, счетоводство и всичко в едно), в големите са различни и не могат дори да се заместват.

А точно в Софтуни, защото няма други, които да предлагат такава последователна програма онлайн.

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 19:43 от celika

# 458
 • София
 • Мнения: 12 185
Ето това е едно от нещата, които ме дразнят в малката фирма. Няма достатъчно хора, всеки прави И нещо друго.

Където съм сега, програмисти, бизнес анализатори, QA, моя милост - всички си вършим конкретната работа. Да, тя е взаимно преплетена, но всеки си има позиция и задължения, наясно е с тях и не го товарят излишно.

За СофтУни имам и добри, и кофти отзиви от колеги и познати. Раздвоена съм, липсва ми личен опит.

# 459
 • Мнения: 6 908
Таис, аз ако бях в София, не бих избрала Софтуни. Има много по-добри от тях.

# 460
 • Мнения: 385
Не теб celika, работодателя ми, пропуснала съм едно и преди  да говорят категорично не се справям с писането изобщо, както и е видно, редактирах по-засукано изречение и понеже съм с преуморени очи пиша неразбираемо, освен че спамя.

Категоричното говорене е едно от основните неща, които се учат в СофтУни, всички лекции са им такива, говори се категорично, за неща, които не са черно/бели и правилни и грешни, и едно надуто такова, a това учи младите да не търсят, да не проверяват няколко решения докато стигнат до оптималното, да не се съветват, да не измерват ефективност, за време за памет ... и т.н . Гледала съм около 9/10 курса онлайн за програмиране техни, научих по нещо разбира се, но за начинаещ съм категорично против. А на един курс съм ходила DevOps , от него съм доволна Simple Smile

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 20:11 от Mal Doran

# 461
 • София
 • Мнения: 12 185
celika, на мен не ми трябват - казах, че съм чувала и добри, и лоши неща за тях, но тъй като нямам личен опит, предпочитам да не размахвам оценка Simple Smile

# 462
 • София
 • Мнения: 9 329
не бих избрала Софтуни. Има много по-добри от тях.
Например? Simple Smile

# 463
 • София
 • Мнения: 5 501
Едвам дочетох темата.

Съзрях доста объркани представи за преводачите в посолства. Никой няма да вземе за преводач в посолство човек без опит в преводите в институции. Никое посолство няма да рискува дипломатически скандал заради някаква дето иска да работи от 9 до 5.
Съвсем отделно от това - преводачът може да се наложи да ходи на събития, трябва много добре да бъде запознат с протокола и т.н., та е много далеч от работата с нормално работно време.
Ако става дума за превод на документи - няма как без лиценз доколкото знам.

Също така - работа от 9 до 5 в държавна администрация носи доход 1500 лв. на позициите от главен експерт нагоре и то с повече опит, ако се работи по проекти. Само че чакай някой да даде проект на новопостъпил, който няма опит и ще оплеска нещо административно. Обявите не се намират в джобс най-често - има си административен регистър за тях. Аз лично започнах професионалния си път на 24 или 25 г. в ДА по програмите за младежи със заплата 313,56 ст. За 9 месеца се запознах с достатъчно много хора, които ми помогнаха по-нататък. По тези програми мои приятели останаха да работят в ДА и бяха доста доволни. За себе си разбрах, че не е подходяща работа - изключително ограничаваща. Бих се върнала там само ако нямам друг избор.

И на въпроса от предната страница - струва ми се, че навсякъде, където се съберат повече от 6-7 човека все има някой, който да заплете интрига.

Последна редакция: нд, 10 ное 2019, 11:04 от В@ня

# 464
 • София
 • Мнения: 21 723
А, Ваня ме подсети. Ако ще работиш в посолство, трябва да владееш консекуитивен и симултанен превод, а това е много трудно /ходила съм на лекции и упражнения и пак ми е невъзможно да го работя/.

Общи условия

Активация на акаунт