Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте мами, притеснена съм и моля за помоща Ви . Имам син на 15 месеца , все още не ходи сам . Ходи , ако го държа за ръка или той сам се придържа към мебелите. Не иска да говори , когато го викаме не се обръща. На 4-ти ноември имаме част за слухов тест . Преди годинката си той бърбореше доста на своят си език , но откакто започна август месец да посещава детски ясли съвсем замлъкна. Говоря му , показвам му животните , пускам му песнички но просто не иска ... Снощи моят мъж за пореден път ми се скара , че на нищо не съм научила детето . Той може- след като пие вода или мляко да си оставя шишето на масата , рядко , но сам си прибира играчките откъдето ги е взел . Научих го като го събличам да си вдига ръцете . Също пляска с ръчички когато пожелае . Мъжът ми казва , че това са инстинктивни действия и нищо не означавало това . Колкото и да го тормозя - “кажи мама “ , “тати “ “ баба” просто не иска .  Незнам , може би аз съм грешната някъде както казва мъжът ми или може би детето ми не чува наистина. Фактори , които може би влияят :  1. Роден е 20 дни преди термин
2. Когато го родих бях на 33 , мъжът ми на 42
3. Живеем в Германия
4. Посещава немска детска градина от 8:30 до 16:30 от август месец .
5 Там му говорят на немски , а аз на български.

Посъветвайте ме как да го приуча да говори и да използва кукуто
Благодаря!

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 11:29 от bubanka

# 1
 • Мнения: 30 803
Всички тия неща ще ги научи постепенно докъм 3-годишна възраст. Та той е на 15 месеца, ходещо бебе - какво да научи първо, да ходи ли, немски ли, български ли?

Прочетете нещо за прозорци на развитие и поява на способности. Детето не е бял лист, на който пишеш. И на мен са се карали, че не "уча" детето на някои неща. Реално обаче не може да го "научиш", то само се учи. Ако сега вниманието му е в ходенето, няма да говори. Ако бърбори, може да е непохватно. Ако се учи да играе и да се съсредоточава, няма да му пука за ходенето на гърне.

Някои деца се подчиняват и дават вид, че "учат" много неща, други искат сами да се занимават. За тетките и бабите все едно детето нищо не може и не знае, а то си трупа разни неща, дето не се виждат. То пък голямата файда накрая детето да рецитира Опълченците на Шипка, ама да се спъва на всяка крачка и да е непохватно в ръцете.

Мисля, че мъжът ти има силно нереалистични очаквания какво трябва да може едно дете на тая възраст.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 20 981
Мъжът ти е за бой. Извън това, не се филмирай още от сега. Имаш час за преглед, изчакай да мине. Оттам някои неща ще се изяснят. Вероятно лекаря ще те насочи и към други специалисти. Просто стисни зъби още 5 дни до прегледа.

# 3
 • Мнения: 30 803
Мъжът й е точно като някаква тетка или баба-прокобница. Не чете, ама всичко знае...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 20 981
И се кара на всичко отгоре. За пореден път. Няма да използвам по-силна дума ама много сочни ми идват на ум по негов адрес.

# 5
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 760
говори в яслата, там наблюдават детето и ако има изоставяне или проблеми, ще ти споделят и ще те насочат към педиатъра.

по принцип го правят и без да ги заговориш, но ако се чувстваш несигурна, тогава инициирай ти разговор.

моето дете също е двуезично, проговори първо някакъв негов си език и то в яслата, някъде към 2г., малко преди 3г. можеше да "разкаже" история от 2-3 прости изречения.
в яслата успя да раздели българският немския и проговори.

при раждането в болницата са му правили тест дали чува. наред ли е? ако не е те пращат за доуточняване.
имал ли е проблеми после с ушите?
много е трудно тук в УНГ  Rolling Eyes

п.п. моето тръгна на ясла на 18м. и стоеше по-малко.
но това си е лично решение.
за куку забрави... в яслата няма да го слагат, ти вечер имаш малко време, я успееш да му обясниш, я не, в яслата ще си прави в памперса... загубена кауза.
моето хем беше в часна ясла и малко деца и повече персонал и пак ме отсвириха.

# 6
 • Мнения: 30 803
Децата на 15 месеца не чуват сигурно 80% от думите, особено инструкции. Ако някой почне много да му говори, за него това е шум. Те разбират само инструкции от 1 действие, трудно да навържат 2 поредни.

Повечето мъже си мислят, че едногодишните трябва да се държат като 3-4 годишни и се чудят защо нищо не правят. А те правят много, дори само ходенето да овладеят изисква голям ресурс.

# 7
 • Мнения: 8 870
Гледам са ти написали, но да кажа и аз.
За момента, много те моля, не го мисли. Има си педиатър, ако според него има нещо обезпокоително, ще те прати на някакъв преглед.
Различни са децата.
За мъжа ти - дай му материали да чете по въпросите за детското развитие. Той тепърва ако детето прави по-бавно нещата от съученици и другарчета - драми ли ще прави цял живот? Да се ограмоти, различни са децата, на вас се е паднало такова. Обичайте го!

Ами след яслата замлъкнал - ами нормално е, 2 езика овладява едновременно. Да му дадем шанс на това дете,
Скрит текст:
както казва и класната на сина ми Wink

И последно - ако го натискате да говори, най-нормалното нещо е да не иска и да привлича внимание с инат. Моля ви се, недейте така. Едно дете се учи да говори като Му се говори. Вие трябва да говорите повечко. Някои съм чувала, че до 3 години мълчат и изведнъж се отпушват. Само спокойно. Май сте много амбициозни и ти, и мъжът ти.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 12:11 от Косите на Вероника

# 8
 • София
 • Мнения: 509
За проверка на слуха ми хрумва следното- при хлопване на врата обикновено децата инстинктивно реагират и се обръщат към звука. Може и ако детето е с гръб към теб, да се доближиш без да те усети и да плеснеш с ръце- също би трябвало да се обърне към източника на звука. Гледай по време на опита да не му е погълнато вниманието от нещо много интересно, че може и да не реагира. Обикновено на тази възраст като им се пусне ритмична музика започват да приклякват в ритъм. Иначе за проговарянето всичко е индивидуално- може и на 3-4 години чак да проговори, но обикновено издава звуци, когато посочва към предмети, които иска да достигне.

# 9
 • Мнения: 8 870
А, педиатър ли назначи проверка на слуха?

# 10
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 760
А, педиатър ли назначи проверка на слуха?

то е част от някоя консултация.
иначе тест правят само при съмнение за проблем: или от яслата да са казали нещо или нещо друго.
това, че 15-мес. не говори, не е проблематично в Германия.

помня, че моето дете не чу всичко и ме питаха дали е било настинало и ме извикаха след месец-два да го повторят.
обаче май беше вече в ДГ... Thinking

# 11
 • Мнения: 4 659
Всички изброени фактори задрасквам, без последния. Ето това, смятам, че е разковничето. Бих те посъветвала да комуникирате И на немски с детето. Не да не комуникирате на български.
На годинка трябва да знае да посочва неща, като Мики Маус, телефон, влакче, кола, топка. Не е задължително да ги казва, но трябва да може да ти донесе телефона от еди къде си, като му кажеш.

# 12
 • София
 • Мнения: 787
Не съм съгласна, че “трябва” да може да носи неща като му кажеш. Моя син на годинка и 5 месеца може нормалните неща и знае доста животинки и звуци, но не съм го учила на нищо. В последния месец дръпна супер много, но нито съм имала очаквания да ми посочва или говори, нито съм го учила насила. До година и 4 изобщо не поглеждаше книжка, сега това му е любимото занимание, да гледаме книжки заедно. Внезапно го осъзна. Към авторката - детето е още малко, специално за ходенето знам, че до година и половина е нормално да не могат да ходят. Всичко друго като говорни умения , посочване и т.н. е много относително. Може за 1 седмица да де промени, тъй като те растат на скокове. А за съпруга ви- нека той да учи детето на каквото мисли, че трябва, след като към Вас има изисквания и очаква детето да изнася концерти. То това не е копче да го натиснеш и да проработи всичко, за всяко дете работят различни методи, всяко си има свой начин на учене и т.н.

# 13
 • Мнения: 9
Благодаря на всички за отговорите и успокоението. Проблемът на мъжа ми е , че внучката на негов приятел проходила и проговорила  точно годинката си . Това момиченце е по-голямо с една годинка от моят син , друго което е майка му е на 23 години затова споменах за нашите години да не би да влияе по някакъв начин на детето. Но не само това момиченце и други деца е давал за пример . Педиатърат каза че той просто като е концентриран върху това , с което се занимава в момента изключва всичко около него. Тя направи показно като синът ми се беше заиграл и тя  щракаше с пръсти до ушите , но той не реагира , а после като загуби интерес към играчката започна да се върти докато тя щракаше. Но тя каза че не е проблем. А вкъщи като сме може да е в другата стая но като чуе една мелодия , която оповестява че започват реклами пристига бързо. От детската градина настояват за тест при специалист дали чува. Иначе като ни изписаха от болницата казаха че всичко му е “ супер” . Миналата зима имаше инфекция в лявото ухо , заведох го на УНГ казаха , че не е фатално изписаха му капки и при повторен преглед отново че всичко е наред . Цял ден е на градинка понеже аз посещавам интензивен курс по немски . Не мога да му говоря вкъщи на немски понеже имам повърхностни познания по езика и не се изразявам правилно. Конструкцията на изразите ми е грешен , ако попие от мен ще е зле. Иначе показва какво иска , танцува на любимите си песнички. Значи все пак не съм на грешен път и всичко си зависи от детето ми

# 14
 • Мнения: 30 803
Когато и да ти проходи детето, все ще се намери някой да се похвали с по-рано проходило. Синът ми проходи точно на годинката - еми изредиха се всички баби с дете, проходило на 10-11 месеца.

Второто ми дете проходи на 11 месеца - пак късно било. Според други пък - рано, ще й станат криви краката. Третото на година и 4 месеца, когато сама си реши. Е изядоха ме - що не я учиш, що няма проходилка. Абе винаги се намира някой с критика, свиркай си.

А относно "ученето" на гърне - учи си, ама не очаквай чудеса. Тоест ще има попадения, ама и толкова пропуски, че все едно не е научено.

Освен това децата учат и латентно - слушат, попиват и после те изненадват с думи, способности.

Общи условия

Активация на акаунт