Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 21 700
Да се сравнява детето с друго е страшно ... неадекватно.
Имах една съседка, нейното беше Номер Едно. То първия зъб му излезе най-рано, то проходи най-рано, то говореше най-рано...
Айде стига де! На състезание ли сме тръгнали?

# 16
 • София
 • Мнения: 734
Е, и аз чух за близначки, които на 1! година вече говорели, чак диалог правели... мхм. Сравняването не води до нищо съществено, аз питам мои приятелки с деца на близка или по-голяма възраст, защото най-често вече са минали през това, което на нас ни предстои и ме подготвят поне малко. Същото е и за приятелки, чиито деца са с няколко месеца по-малки от моето, взаимно сме си полезни.

# 17
 • София
 • Мнения: 6 784
Ох, да, да. Сетих се за една, която ми обясняваше, че детето ѝ проходило на 6 месеца.

# 18
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 873
Не му говори на немски, само на български. По някое време ще раздели езиците. След няколко години немският ще е водещ, уви 😒

Момичетата се развиват по-бързо, но сравненията така наистина са неуместни.
Възрастта на родителите няма водеща роля.

Имам приятелка, детето й е сега на 5,5г, едвам говори, на едното ухо има 90%загуба на слух, другото на 50%
3 пъти й слагат тръбички да тече гной и то 5ти УНГ  “видя” гнойта. За останалите всичко беше наред 😡
Години наред я мотаеха. Затова ти казвам, че е трудно с УНГ, не се доверявай на първото мнение, щом от ДГ ти казват, че има проблем.... Слушай си инстинкта, но не се паникьосвай като мъжа ти.
Страхът е лош съветник.

# 19
 • Мнения: 6 641
Синът ми проходи на 1 година и 10 месеца, т.е на 22 месеца. Ако искаш ще ти пиша как протече при нас проследяването и стимулирането да проходи.

# 20
 • Мнения: 8 291
Mного се подразних на мъжа ти!
Ами да седне да се занимава с детето, а не да ти вменява вина.
Недай Боже да има проблем с детето този човек няма да ти е упора.

Така или наче ти каквото можеш правиш - поговори с педиатъра и ... чакай

# 21
 • Мнения: 397
Здравейте мами, притеснена съм и моля за помоща Ви . Имам син на 15 месеца , все още не ходи сам . Ходи , ако го държа за ръка или той сам се придържа към мебелите. Не иска да говори , когато го викаме не се обръща. На 4-ти ноември имаме част за слухов тест . Преди годинката си той бърбореше доста на своят си език , но откакто започна август месец да посещава детски ясли съвсем замлъкна. Говоря му , показвам му животните , пускам му песнички но просто не иска ... Снощи моят мъж за пореден път ми се скара , че на нищо не съм научила детето . Той може- след като пие вода или мляко да си оставя шишето на масата , рядко , но сам си прибира играчките откъдето ги е взел . Научих го като го събличам да си вдига ръцете . Също пляска с ръчички когато пожелае . Мъжът ми казва , че това са инстинктивни действия и нищо не означавало това . Колкото и да го тормозя - “кажи мама “ , “тати “ “ баба” просто не иска .  Незнам , може би аз съм грешната някъде както казва мъжът ми или може би детето ми не чува наистина. Фактори , които може би влияят :  1. Роден е 20 дни преди термин
2. Когато го родих бях на 33 , мъжът ми на 42
3. Живеем в Германия
4. Посещава немска детска градина от 8:30 до 16:30 от август месец .
5 Там му говорят на немски , а аз на български.

Посъветвайте ме как да го приуча да говори и да използва кукуто
Благодаря!

Аз родих на 34г., 12 дни преди термин. Живеем в България, но детето говори български и английски. Едва сега, на 3г. и 2м. ги отдели добре и превключва лесно. Преди беше - can I have the топката, моля. Английският му е по-слаб, което е нормално.

Проходи стабилно на 1г. и 2м. Проговори с прости изречения от 2 - 3 думи на 1г. и 8м. Сега и в градината като ида чувам - Ох, той просто много говори... В интерес на истината го водих на логопед като беше на 1г. и 6м. Хем го занимаваха в стил монтесори, хем аз си пиех спокойно кафето по един час 2 пъти в седмицата. За 3 месеца започна да приказва като картечница, но няма как да знам дали това е наклонило силно везните или си е естественото развитие на детето.

Дете на 1г. и 3м. е много малко, пък и расте в двуезична среда. На тази възраст бих очаквала да разбира прости команди като - "Ела тук" или "Подай кубчето".  Но не и "Ела тук и подай кубчето". И не бих очаквала да ме отразява всеки път. Да кажем, ако има интерес да я изпълни, не е уморено, не се разсее от нещо друго и прочие. Дори може  и още да не сочи с пръст, не е необичайно. А "кажи мама", "кажи баба" може и да доведе до резултат детето да се запъне, щото се очаква това от него. Моето като беше с няколко месеца по-голямо, гледахме албум със снимки на всичките му близки /логопедично упражнение/. Соча с пръст снимка и казвам "Къде е мама?" И си отговарям "Ето яяяяя!" И така с всички в албума. Това всеки ден в продължение на една седмица. На следващата гледаме албума и примерно снимката е на баща му. Питам "Къде е мама?" и си отговарям "Няма яяяя!". Също може и да се четат книжки с много рими и повторяемост като Житената питка /пак препоръка на логопед/. Но наистина детето е много малко.

 За гърнето пък хептен. Детето ми до 3г. беше с памперс. Махна го за точно 1 седмица, без от тогава да е имало инциденти, освен няколко напишквания нощем. Не, че казвам, че трябва да се чака до тази възраст, просто моето тогава беше готово.

# 22
 • Terra incognita
 • Мнения: 4 217
Някои деца са по- страхливи, да кажем, та се пускат да ходят, когато се почувстват достатъчно готови.
За говора- щом сте в двуезична среда, не очаквайте чудеса. Детето съвсем естествено е замлъкнало, когато е постъпило в яслата. Сега трупа пасивен речник. Моят съвет е вкъщи да си говорите на български. След една определена възраст децата съумяват да разграничат двата езика.
Моят син също е двуезичен и проговори сравнително късно и то с бавни тампове.
За гърнето- съветът ми е да изчакате.

# 23
 • Немция
 • Мнения: 1 735
Моят, големият син проходи на 16 месеца. Всъщност направи няколко крачки сам на 15 месеца и после се отказа, но той е страхливо и много чувствително дете, на 16 месеца се отпусна окончателно да ходи . Пропълзя на 8 месеца, изправи се на 10 месеца сам. Впоследствие се оказа, че е с по-хлабави стави, със слаба мускулатура в рамките на нормалното, с плоскостъпие.

Ако имаш притеснения с развитието на детето, се обърни към детския лекар (живея в Германия, давам съвети от извора Mr. Green) . Проблемът ти е слабия немски, но опитай се, бъди настоятелна. Проверката на слуха при УНГ при нас е правен и при двамата, не сме чакали много. И при детския лекар правят бърза проверка на слуха, но не е задълбочена, следователно неточна.
И аз бих поискала разговор с детската градина/ясла, където е детето как те го преценяват като развитие. В нашата ДГ всяка година се провеждаше годишен разговор с възпитателките, където правеха анализ на развитието на децата ми, бяха реалистични и полезни за мен.

Знам, че организацията Caritas имат и отдел за подпомагане на развитието на детето, там с деца работят ерготерапевти и подобни специалисти, от нашата ДГ доста деца бяха насочвани за там, за да се работи над някакви дефицити в развитието им. Предлагат консултации, ако нещо те притеснява относно развитието на детето, дори и в бебешка възраст да е.

С гърне не бих бързала.

Мъжът ти е като черна станция,  но явно него нещо го притеснява.

# 24
 • Mediterraneo
 • Мнения: 22 740
Племенникът ми след 3 месеца ще навърши 2 години. Живее в Испания, ходи на английска детска градина, вкъщи се говори само български. Няма нито една дума в речника си, дори "мама" не казва. Само и единствено "не", казано съвсем на място, когато не иска нещо категорично. Всичко разбира, на трите езика отговаря на команди( звучи грубо, ама си е така), но освен някакво мънкане на бебешки, друго не казва. Никой не се е тръшнал да го мисли на този етап, надявам се след някой и друг месец да започне да отделя езиците и да изплюва по някоя дума!

# 25
 • Мнения: 11
Здравейте мами .
Незнам дали е тук подходящото място но да не правя нова тема ще питам тук .
Става въпрос за развитието и на моя син който в момента е на 1 г и 11 месеца .
Имам опасение че нещо не е наред с него и искам да чуя вашето мнение и съвети .
Така като цяло той е много активно дете обича да бяга ,да рита топка ,да се гоним и борим ,но не сочи с пръст като иска нещо а само мрънка и го гледа като му кажа посочи се сърди и започва да реве ,не иска да сочи ,не говори изобщо нито мама нито тати ,не изпълнява команда като донеси ми телефона от другата стая иначе може да ми даде това което е в ръцете му ,много е нервен и постоянно реве и се тръшка за нещо ,не иска да четем приказки ,не казва как правят животните ,нито иска да му ги показвам на книжките.
Казват ми да чакам да стане на 2 но то не остана много .
Кажете ми според вас от къде трябва да започна от невролог ли от психолог ли вече и аз незнам .
Благодаря ви много

# 26
 • Мнения: 83
На детето  му няма нищо.Нормално поведение за двуезично дете,а колкото до мъжът ти,ако това е моят мъж да съм му шибнала с тигана.Хем не разбира хем се кара.Я ву тегли една дълга.

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 2 203
Е на тая възраст трябва да рецитира Шекспир в оригинал.
Боже ,що за глупости?!? Детето е малко-говори му се на 2 езика,нормално е да проговори по -бавно.На моя приятелка сина проговори на 4 .Детето учеше в детска градина в Бг,майката е българка,бащата поляк.При все ,че навсякъде чува бг реч то правеше по-добри изречения на полски в началото.
Така че,рано е-не бързайте.

# 28
 • Мнения: 270
Аз пък ще кажа следното - не слушай никой. Направи това, което интуицията ти подсказва. Много често проблеми при децата не са открити навреме, заради успокоителните коментари на хората около майката. Пример с моя позната - успокояваше се, че детето не прохожда, защото слушаше всички около себе си - “спокойно, тя е пълничка за това ще проходи по-бавно”, “спокойно, тя е по-мързелива, не е толкова активна”, “спокойно и моето проходи еди кога си”. Тя си усещаше, че нещо не е наред и в крайна сметка се оказа, че наистина има проблем. Разбирам, че хората бързат да успокоят човека насреща, но реално ти си майката и живееш с детето си и го виждаш какво точно и как го прави. Щом има нещо, което те притеснява по-добре си го заведи на лекар. Мини при специалист, той ще ти каже има ли или няма проблем.

# 29
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 12 873
Ермак, на теория съм съгласна с теб.

На практика в Германия не е така....
Тук не карат на интуиция, а симптоматично и понякога е трудно или се чака дълго за специалист.

Общи условия

Активация на акаунт