Ваксини, ангини, зъбна профилактика… Още щом зърне бялата манта, детето започва да плаче и да се вкопчва в родителя, отказвайки да влезе в кабинета и игнорирайки всеки опит да бъде успокоено.

Страхът от лекарите, както и всеки друг страх, рядко възниква просто така. Той може да е причинен от отдавнашна среща с лекар, който се е държал грубо или е направил болезнена инжекция.  Какво може да направим, за да помогнем на детето да преодолее страховете си?Вземете профилактични мерки
Още по време на бременността, а даже и по време на нейното планиране, се постарайте да намерите квалифициран общопрактикуващ лекар, който да знае всичко за наследствеността на вашето дете, да го следи още от раждането му и в случаите на някакви конкретни заболявания да може да препоръча добри специалисти. Когато детето познава някого от първите си дни, то го възприема като член на семейството и не се страхува от него. Известни са случаи, в които температурата на децата спада още щом чуят гласа на любимия си лекар.

Променете отношението си към болката
Децата, които не искат да отидат на лекар, най-често се боят, че ще им бъде причинена болка. Понякога те са прави и посещението наистина е свързано с болка. Но колко ще е силна тя, зависи най-вече от това как се отнасяте към нея във вашия дом. Ако на всяко дребно одраскване или синина се придава огромно значение, ако се отнасяте към обичайните битови наранявания като към нещо много страшно, то и детето, изпитвайки болка, ще чувства силна тревога, без значение дали го боли, или не чак толкова. Затова, отнасяйте се към синините и раните спокойно: утешете, почистете, намажете, превържете и забравете.

Играйте, гледайте, измисляйте
Запасете се с книги и филми за добри лекари – "Доктор Охболи", лекарски сериали… Измислете приказка или разказ за лекаря, който помага на изпадналите в беда хора.

С малките деца играйте на болница: бинтовайте краката на куклите, лекувайте зъбите на лъва и крокодила, мерете температурата на мечетата. Нека детето изиграе ролята на добрия доктор, който спасява всички. След такива игри то ще посещава лекарския кабинет много по-спокойно и без страх.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 12:54 от Редактор**