Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2019, 22:14 ч.

Наследствено право

 • 2 800
 • 97
 •   1
Отговори
# 45
 • Пловдив
 • Мнения: 6 311
Само да допълня, че казаното не се отнася само за жилищни имоти.
Гараж, магазин, незастроен парцел или промишлена сграда, или каквото и да е, също не се придобиват с плащане на данъците.

# 46
 • Мнения: 180
Благодаря за информацията.Има ли някакъв срок за разделяне на имуществото при смъртта на единия родител?Може ли живият родител да прехвърли своя дял на едното си дете без другото дете са бъде уведомено.Става въпрос за пълнолетни деца.

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 6 311
Няма срок; може.

# 48
 • Мнения: 180
Благодаря за отговора

# 49
 • here and now
 • Мнения: 1 111
Скрит текст:
Имам следният казус.След като умира единият родител остават наследници двете пълнолетни деца и другият жив родител.Къщата не се използва.Може ли едното дете като плаща данъци да претендира по давност ,че взима къщата.
Не, не може.
За жилищни имоти не е толкова елементарно.
Въпросът е може ли? - Закона казва, че може.
А дали и колко е елементарно е въпрос на друга дискусия.
Ако може да ми цитирате, къде и в кой закон е посочено, че някой ще бъде лишен от наследство, защото не си е плащал данъците. Не се заяждам, искам да го покажа на всичките съсобственици в Стария град в Пловдив, че да могат да претендират за дяловете на роднините си, които от 20-30 години не живеят в България. Аз не живея в родния си дом от много години, не съм и ходила там дори, това не означава, че някой ако плаща данъка ще ми вземе апартамента. Това е наследство аз съм го приела, от там нататък дали ще му плащам данъците или не си е моя работа и ако не го правя ще има административни санкции евентуално срещу мен. Аз дори мога да претендирам за заплащането на наем, или че другият наследник или наследници са обитавали имота без да ми заплащат за това, като са поемали разноските за комунални услуги, такси и данъци, и с грижата на добър стопанин са поддържали общото ни имущество в добър вид. Все пак един човек не може да живее едновременно в няколко имота нали така?
Плащането на данъци е част от грижата за имота. Само част.
Ако ти желаеш да ползваш имота и да се грижиш за него, но другите съсобтвеници те възпрепятсват, то си подаваш сигналите където трябва и давностния срок не тече.
Никъде не е записано, че трябва да обитаваш имота. Трябва да полагаш грижи за него.
А на мен ми е странно как 20-30 години не се сещат за един имот, но после ги хваща носталгията, сещат се че имат наследство и се почва... А през това време друг наливал пари да запази имота в що годе приличен вид.
Никой няма да бъде лишен от наследство, просто този, който полага грижи ще бъде възмезден за сметка на този, който не се е интересувал и не е полагал грижи за него. С липсата на грижа към това наследство "доброволно" се отказваш от него.
Предполагам идеята на законодателя е да се поддържат сградите и на мен ми се вижда разумна и справедлива.

# 50
 • Мнения: 16 969
Алис, спри да пишеш глупости, без извинение. Не за друго, ами питат хора, които по една или друга причина наистина имат нужда от що-годе правилна насока, а твоето е даже не глупости, ами да не казвам какво.

# 51
 • here and now
 • Мнения: 1 111
Кое точно е глупост?

# 52
 • Мнения: 16 969
Двата ти последни поста в пълната си цялост. Никаква връзка с нищо в правния мир нямат. Няма да си играя дума по дума да цитирам, защото буквално става дума за всяка дума.

# 53
 • here and now
 • Мнения: 1 111
Алис, спри да пишеш глупости, без извинение. Не за друго, ами питат хора, които по една или друга причина наистина имат нужда от що-годе правилна насока, а твоето е даже не глупости, ами да не казвам какво.
Ами дай им насока на хората вместо да ми правиш неаргументирани  квалификации на постовете.

# 54
 • Мнения: 1 754
Стана ми интересно от спора, в какви случаи е възможно придобиването на имот по давност?

# 55
 • Мнения: 261
За проверка в имотния регистър не е необходимо удостоверение за наследници. Проверете и баща ви. Заплащс се на егн.

# 56
 • Мнения: 168
От личен опит наследството по закон и наследството на практика са пропорционално зависими от материалния интерес.

На въпроси 1 и 3 са отговорили повече от изчерпателно. По повод въпрос 2: на теория не, но на практика (сърбал съм го) - да.

Ако толкова се притеснявате, най-добре да си уредите нещата приживе, стига да е възможно

# 57
 • София
 • Мнения: 1 856
Стана ми интересно от спора, в какви случаи е възможно придобиването на имот по давност?
Трябва да се докаже, че съм упражнявал дългосрочно добросъвестно владеене на имота, с абсолютната грижа по него. Това в голям процент се случва със свидетели.
В зависимост от казуса, периода може да е 5 или 10 години.
При унаследяване от починал, срокът е 10 години от смъртта му. Останалите наследници разписват декларации и се извава констативен ноариален акт на лицето заявител, който обаче, не лишава останалите наследници от дял. Ако заявят отказ от наследство е друго.

# 58
 • Пловдив
 • Мнения: 6 311
Стана ми интересно от спора, в какви случаи е възможно придобиването на имот по давност?
Владение. Не непременно добросъвестно, и дебело следва да се подчертае, че в този случай "добросъвестно" не значи грижливо.
Владение значи физическа власт върху имота плюс демонстрирано намерение за "своене". Този термин се употребява. Означава намерение да бъдеш собственик, съзнание, че се смяташ за собственик, че не държиш имота за друг, представяш се пред всички като собственик, държиш се като такъв.
Няма значение дали грижливо стопанисваш имота, или през пръсти.
Добросъвестно владение означава незнание, че НЕ си собственик, плюс т.нар. основание, годно да те направи собственик. Ще рече, примерно, нотариален акт за покупката на имота, редовен като форма, но по който продавачът ти не е собственик (случват се такива неща понякога) и ти не знаеш това. Въобще - всяко нещо, всяко основание, от което човек с достатъчни правни познания не може да разбере, че не е станал собственик. Тогава е добросъвестно и собствеността се придобива след пет години владение. Другият вид владение е недобросъвестно и са нужни десет години.
Повтарям - фактическа власт плюс действия пред света, показващи волята ти, намерението ти, демонстриращи, че се смяташ за собственик. Всичкото това - в продължение на десет години (или пет).
Не грижливо стопанисване, не плащане на данъците, не нещо такова. Тия неща не пречат и често са някакъв вид косвен маркер, че владееш, но не са същината на владението и не са нито необходимо, нито достатъчно условие, за да е налице владение.

Ms.Gorgeous, повечето неща, които пишеш, са неверни. Вярно е само за срока - може да бъде 5 или 10 години - и за това, че доказването на владение най-често се случва Wink със свидетели.

Последна редакция: вт, 05 ное 2019, 11:33 от Магдена

# 59
 • София
 • Мнения: 860
Не е задължително да си владял имота добросъвестно. Може и недобросъвестно, просто срокът е по-дълъг. Ч
л. 79 от Закона за собствеността: Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.
ПП. С Магдена сме писали едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт