Банята - 35 тема

• 66 052
  • 805
  •   1
Отговори
# 315
Извинявай, ама това с мухлясването са глупости. По каква причина прагът от технически камък ще мухляса повече от плочките? Мухъл се образува по ъгълчета, ако се задържа вода, ако има кофти фуга и т.н. Но с изградения праг е по-зле.

Във всички магазини за бани предлагат прагове с богат избор на цветове.

Извинена си, но обърни внимание, че това с мухлясването не са мои лични ннтерпретации. Неслучайно упоменах откъде ми е информацията. Аз избрах да се доверя на препоръката на човека работещ във Фат. Момичето пита - аз споделям, а не натрапвам мнение - оттам насетне всеки преценява.
Не съм на мнение, че с изградения праг е по-зле, дори напротив и то по няколко причини, които в момента ще се въздържа да опиша.
Въздържай се моля от такива категоричности, когато става въпрос за твой личен вкус.

Към Second: в предходното си мнение съм снимала собствената си баня, която е с граден праг, както се вижда на снимката, и лайсни по ъглите. Направихме я преди 2,5 години и се ползва интензивно оттогава - няма мухъл.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 08:02 от Djordja

# 316
Не е вярно че мухлясват повече отколкото изграден праг.
За мен дори прага би трябвало да мухлясва повече ако има лайстни по ръбовете . И двата биха мухлясвали ако банята не се поддържа, но това вече е съвсем друг въпрос.
Все едно купищата мивки от същия материал да са пълни с мухъл..
Едните прагове са плътен цвят, другите са с пръски и включвания и изглеждат като гранитни.
Не знам дали има разлика в съдържанието на материала.

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 08:33 от second

# 317
Здравейте да питам следното. Имаме Г образна баня. На дългата страна са наредени мивка и тоалетна а в късата е душ пространство. Между двете зони ще е лентов сифон единствен за банята. Сифона е Виега и се оказва че няма как да е от край до край от двете страни ще остане по някой сантиметър. Не искаме да изграждаме праг мислехме че така изграден сифона ще поема водата но нали се оказа че няма да е от край до край и мисля че ще протича. И така да питам какви според вас са вариантите. На мен ми идва на идея душовото пространство да е по-ниско но там вече няма възможност да се вкопае затова се чудя да се вдигне останалото ниво. С колко минимално може да се вдигне останалото ниво за да е добре функциониращо. И това вътрешно ръбче има ли вариант да стане с плочка. Прилагам схема

Помислете за вариант сифонът да е разположен под стената, където ще е душът. Не сте показали на схемата, но с моите лаишки познания си мисля, че ако наклонът е направен от дългата част към късата ще е по-удачно, отколкото двоен наклон към сифон, който е в пространството между дългата и къса част на банята.

# 318
ММ настояваше да е там сифонът и не можах да го навия да  е в дъното така или иначе сифонът вече е замазан и предвид цената му просто ММ няма да се съгласи да го къртим и да правим промени. Той иска наклоните да са от двете страни и сифона между зоните да е най-ниската част. Обаче аз се чудя как при това положение ще сложим параван защото той ще трябва да има отваряема част а наклона като е върху сифона не виждам как ще се отваря т.е паравана не трябва да е плътно до долу но тогава пък ще минава вода.ММ настоява че няма проблем и заради наклоните няма да минава вода обаче мен ме притеснява че не ги премисля добре нещата и искам да взема мерки преди да са почнали с лепенето на плочките.  Моля някой да ми каже бъркаме ли генерално или ще стане и дали да го навивам да вдигнем останалото ниво така че душа да дойде вкопан но пък нямаме втори сифон в сухата част. Направо не знам

Прилагам схема на банята всичко си остава както е по проект
Скрит текст:

# 319
Праг с плочки може да се направи, само пред сифона, колкото и да не обичам прагове, вдигане на цялото ниво при мивката и тоалетната не ми допада лично на мен, консултирайте се и с майсторите.

# 320
Праг с плочки абсолютно отпада като вариант дилемата е дали да си остане така или да правим понижено ниво в душ кабината но ме притеснява че така единствения сифон остава в душовото

# 321
Аз самата имам праг от камък (не знам точно какъв и на кого) и нямам мухъл. Няма и от какво да имам. Мухълът идва ако се задържа вода - ако не се подсушава банята, ако душ кабината е с много местенца за задържане на вода и т.н. Добре направеното не мухлясва, а непорестоят и непопиващ вода праг как стимулира мухъла - ей богу, не знам.

# 322
ЧС, от камък или смеси е твоят праг?
Би ли снимала, за да преценя от естетическа гледна точка е?

# 323
Праг с плочки абсолютно отпада като вариант дилемата е дали да си остане така или да правим понижено ниво в душ кабината но ме притеснява че така единствения сифон остава в душовото

Ето то и такъв вариант:

Сега видях пък, че ти нямаш достатъчно място. 1 метър е ширината, нали?

# 324
Да един метър е. Ако не вкопаваме душа според вас ще се мокри ли навън аз мисля че да, ММ смята че не. Някой ако може да каже от опит ще ми е много ценно.

# 325
Какво значение има дали душът е вкопан? Количеството вода, което се използва е едно и също.

# 326
  • Mostly in my mind
Djordja,  какъв точно е вариантът? Нивото , където е душът,  е по-ниско ли? Че от снимката сякаш не е много ясно.

# 327
Да един метър е. Ако не вкопаваме душа според вас ще се мокри ли навън аз мисля че да, ММ смята че не. Някой ако може да каже от опит ще ми е много ценно.

Предполагам, че ако няма (а според размерите на отвора е трудно да има; може нещо частично да се измисли от страната на душа) някаква преграда между двете части на помещението, няма никакво, или почти никакво, значение нивата на двете части.
По-скоро помислете за правилните наклони към сифона, за да може водата поне да се оттича.

# 328
ЧС, от камък или смеси е твоят праг?
Би ли снимала, за да преценя от естетическа гледна точка е?

Не знам.
Не, съжалявам.

# 329
Djordja,  какъв точно е вариантът? Нивото , където е душът,  е по-ниско ли? Че от снимката сякаш не е много ясно.

Нивата на двете части са еднакви. Стъкленият параван е “стъпил” на граден праг между частта за къпане и останалата част на банята.

Общи условия

Активация на акаунт