Банята - 35 тема

• 66 058
  • 805
  •   1
Отговори
# 330
ЧС, от камък или смеси е твоят праг?
Би ли снимала, за да преценя от естетическа гледна точка е?

Не знам.
Не, съжалявам.

Полимермраморът и полимергранитът са смеси. За каменни прагове можем да говорим евентуално при бани от мрамор.

Преди малко, когато търсех снимка с вариант за Niss, ми направи впечатление, че никъде не срещнах перваз от полимермрамор/гранит.
Вариантите при стъклените паравани, които видях, са три: 1. Параван директно върху подовите плочки; 2. параван върху граден перваз; 3 стъкла, ограждащи душ-корито.

# 331
  • Mostly in my mind
Аз не виждам граден праг. Виждам нещо дълго, продълговато, което мислех, че е сифон.

# 332

Не знам.
Не, съжалявам.

Полимермраморът и полимергранитът са смеси. За каменни прагове можем да говорим евентуално при бани от мрамор. Има и технически камък. Пак е смес, ама се казва камък. Не съм сигурна моят какъв е, вътрешността му е като порцелан.

Вариантите при стъклените паравани, които видях, са три: 1. Параван директно върху подовите плочки; 2. параван върху граден перваз; 3 стъкла, ограждащи душ-корито. Има и вариант с праг от каквото е там. Праговете може да са с прав ъгъл или с извивка. Моят е с извивка, принципно като на снимката.

# 333
Какво значение има дали душът е вкопан? Количеството вода, което се използва е едно и също.
Ами като е вкопан външното ниво откъм тоалетната няма нужда да има наклон  към сифона съответно водата трябва да напълни вкопаното и тогава да прелее към сухата част. Като не е вкопан трябва да правим наклони от двете страни и тези наклони водата мисля е по-лесно да ги преодолее и да мокри навън.

# 334
Прочетох 22 пъти и мисля, че разбрах. Имате предвид не душът да е вкопан, а нивото в душ зоната да е по-ниско? Аз под вкопан душ бях разбрала душ система за вграждане Laughing

# 335
Да точно това имам предвид пода на душовото да идва по-ниско явно не използвам правилния термин.
Иначе на снимката която си показала и аз не виждам граден праг виждам точно лентов сифон и след това параван.

# 336
Чисто визуално, ако нивото в душ зоната е по-ниско, пак ще има праг, не виждам смисъл от хамалогията да се вдига нивото на зоната с мивката. (това по повод праг от плочки, който предложих по-рано)

# 337

Не знам.
Не, съжалявам.

Полимермраморът и полимергранитът са смеси. За каменни прагове можем да говорим евентуално при бани от мрамор. Има и технически камък. Пак е смес, ама се казва камък. Не съм сигурна моят какъв е, вътрешността му е като порцелан.

Има огромна разлика между камък и технически камък. Техническият камък по своя състав и произход не е камък. Може би го наричаш за краткост “камък”, но в случая употребата е неправилна и подвеждаща.

Вариантите при стъклените паравани, КОИТО ВИДЯХ, са три: 1. Параван директно върху подовите плочки; 2. параван върху граден перваз; 3 стъкла, ограждащи душ-корито. Има и вариант с праг от каквото е там. Праговете може да са с прав ъгъл или с извивка. Моят е с извивка, принципно като на снимката.

# 338
Разликата не е толкова огромна, колкото си мислиш - към 3% Simple Smile
Техническият камък се състои от смлян кварц + малко смоли. Колкото по-качествен, толкова по-малко са те. И като параметри техническият камък и гранитът са равни - едното малко повече в това, другото в онова, но са на едно ниво. А като цена техническият камък е нагоре. И поради това, а и защото му казват камък, и аз пиша "камък" - хем е по-кратко, хем функционално си е камък.

# 339
И като параметри техническият камък и гранитът са равни...

Не можеш да си сериозна като си позволяваш да твърдиш такива неща. Нали?!

Приключвам дискусията по темата с теб.

# 340
  • София
Да един метър е. Ако не вкопаваме душа според вас ще се мокри ли навън аз мисля че да, ММ смята че не. Някой ако може да каже от опит ще ми е много ценно.

От опита ми в такава баня в хотел, където сифонът беше под вратата на душ зоната (като на снимката), а душът биеше директно към нея, останалата част на банята се намокри не повече от десетина сантиметра зад вратата.
Аз обаче не разбрах твърде - след като сифонът вече е монтиран, каква е идеята да вкопавате душ зоната, нали ще падне под неговото ниво и водата ще остава вътре в нея?

Скрит текст:

# 341
И като параметри техническият камък и гранитът са равни...

Не можеш да си сериозна като си позволяваш да твърдиш такива неща. Нали?!

Приключвам дискусията по темата с теб.

И защо? Разбий ме с факти.
Аз продължавам да твърдя, че са сходни, като разликата е основно тази:
- техническият камък е по-устойчив на петна, защото не е порьозен. Обаче гранитът (моя поправка, че не ставаше ясно кое трябва да се импрегнира) може да се импрегнира.
- гранитът е по-устойчив на висока температура, но не е кой знае какво предимство, защото и двете издържат на вряща тенджера. Виж ако  е прегрят тиган с олио гранитът печели, ама все едно никой не слага такъв тиган на плота.

Ето един добър линк:

https://marble.com/articles/silestone-vs-granite-appearance-maintenance-and-more#

Последна редакция: пт, 07 фев 2020, 17:37 от Черна станция

# 342
Скрит текст:
Да един метър е. Ако не вкопаваме душа според вас ще се мокри ли навън аз мисля че да, ММ смята че не. Някой ако може да каже от опит ще ми е много ценно.
От опита ми в такава баня в хотел, където сифонът беше под вратата на душ зоната (като на снимката), а душът биеше директно към нея, останалата част на банята се намокри не повече от десетина сантиметра зад вратата.
Аз обаче не разбрах твърде - след като сифонът вече е монтиран, каква е идеята да вкопавате душ зоната, нали ще падне под неговото ниво и водата ще остава вътре в нея?

душа заедно със сифона остават в по-ниското ниво извън тях си дига нивото с един сантиметър.

Ето снимка на такова понижено ниво само че сифонът е разположен по друг начин. Еднинствено не ми харесват тези лайсни и се чудя дали могат прахово да се боядиса за да не изпъква такава грозно.
Скрит текст:

но иначе това което споделяш че се е намокрило само около 10-тина сантиметра е приемливо. Не знам още се колебая

# 343
Niss, какви плочки ще ползвате за пода? Малки, големи, дълги и тесни?
И отвора е метър, а сифона колко е?

# 344
  • Велико Търново
Niss, в контекста на мнението на MayBach да кажа и за нашата баня макар че вече съм писала същото нещо. Първоначалната ни идея беше да имаме параван, като аз не исках никакви прагове- нито с плочки, нито отлети, нито никакви- просто закрепен параван. Майсторът ни каза, че за да стане така ще направи два наклона- един от душ зоната към сифона и един от сухата част към сифона. Той ме подкрепи, че с двата наклона ще е ок и няма да минава вода под паравана( защото той нали щеше да е закрепен с някакви метални сглобки и там щяха да останат отдолу милиметри). Параванът трябваше да е пред сифона. Като започнахме да ползваме банята обаче се оказа, че заради наклона водата изобщо не излиза извън обособената душ зона ( това, което щяхме да преграждаме), заради което се отказахме изобщо от параван. Има само леки пръски на десетина см след мястото, където директно пада струята на душа, които забърсвайки банята веднага след къпане, до 5 мин са изсъхнали. Стана маъ малко дълго и оплетено, дано да съм обяснила като хората. Относно лайсните, които си показала за нивата, нямаме такива.

Общи условия

Активация на акаунт