Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ноем. 2019, 12:11 ч.

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 22

  • 4 945
  • 227
  •   5
Отговори
# 135
  • пак там
  • Мнения: 1 784
Натка,
Знаеш ли, сега се замислих, че предишния път, когато започнах метформина, нали казах, че започна да се оправя и витилигото, и инсулинът спадна.

Аз си мислех, и още си мисля, че се оправих от метформина, но вероятно, след като е спаднал инсулинът, се е нормализирало производството на витамин Д в организма. Но не съм знаела да го меря.

# 136
  • Габрово
  • Мнения: 2 662
Поне аз не бих вземала високи дози витамин Д без да съм установила с изследване по-сериозна липса. Предозирането с него също не е безобидно. Затова и докато се наканя да се изследвам, съм решила да се придържам към ниска (профилактична) доза. Не че прекарвам дълго време на слънце но съм доста беличка и изгарях сравнително лесно, та си се пазех като съм навън. Това лято реших да пробвам без да се мажа при ежедневно ходене насам-натам и за моя изненада нямах проблеми.

# 137
  • Мнения: 16 572
natka, като го правя няма болка, а опъване. Големия ми зор е после да стана. Боли. Е, временно е. Едвам махам кърпата, а как ставам не е истина. Но отшумява всичко до 5 минути.
Ами аз имам проблем още с талия и корем. Ще взема да си го правя поне 5 минути на ден и ще се отчета след месец  Laughing
Аз не разбирам защо пишат, че се отслабвало. Не разбирам връзката. Може и да послъгват в тези статии.
Но упражнението не го знам от интернета, а от брат ми, който е ходил в частна клиника. Той също е с болки в кръста. Едно от упражненията му е това.

# 138
  • Paris
  • Мнения: 440
Аз от Лидъл си купих лост, който се слага (много лесно) на рамката на вратата. Трябва да го има във всички спортни магазини.
И аз препоръчвам висене на лост.
Това упражнение с хавлията май не беше за отслабване (като вторичен ефект), а за прибиране на корема.
Правих го известно време, но запична да ме боли кръста и престанах. Дали се е намествало нещо и за това да ме заболя. Ако някой го прави, моля да сподели.
Витамин К2 го има в някои твърди сирена (гуда,...) и гъши черен дроб (foie gras ).

# 139
  • Мнения: 88
Момичета, може ли един коментар, че съм в шах...

Правих ОГТТ и се чудя възможно ли е това, което виждам:

Insulin (на гладно)   S        7.75       mU/L          
Insulin (2)   S        36.22       mU/l         
Insulin (3)   S        77.58       mU/l

   Оптимални стойности:
на гладно: < 10.0 mU/L
на 60' -пикови стойности
на 120' : < 50 mU/L

и

Глюкоза   S        5.18       mmol/l     
Глюкоза (2 )   S        5.66       mmol/l         
Глюкоза (3 )   S        6.02       mmol/l

1) - изходна стойност
(2) - 60-та мин.
(3) - 120-та мин.
изходна ст. 120-та мин.
Нормален тест < 6.1 <7.8
Нарушени стойности 6.1-6.9 7.8-11.0
Диабет > 7.0 >11.1

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 12:59 от Essner

# 140
  • Мнения: 16 572
А реф. стойностите?

# 141
  • Мнения: 88
Пропуснала съм да ги копирам, че изследвах много неща накуп. Редактирах стария пост и ги добавих там. Simple Smile

# 142
  • Мнения: 16 572
Ами имаш проблем.
Инсулина смъква бавно кз.
На какъв режим си? От кога? И колко кг си?
Все пак диабет поне аз не виждам, но клетките са ти доста нечувствителни към инсулина. Тоест все пак инсулина върши все още работа, но е притеснително, че кз скача на 120, а не се смъква.

# 143
  • Мнения: 14 541
Няма шах. Инсулина не спада, а продължава да се качва, без да успее да нормализира КЗ. Ако не вземеш, мерки, стабилно вървиш към диабет.

# 144
  • Мнения: 88
Ами имаш проблем.
Инсулина смъква бавно кз.
На какъв режим си? От кога? И колко кг си?
Все пак диабет поне аз не виждам, но клетките са ти доста нечувствителни към инсулина. Тоест все пак инсулина върши все още работа, но е притеснително, че кз скача на 120, а не се смъква.

Поне от година ограничавам всичко въглехидратно, понеже имам фамилна обремененост и ме е страх. В момент около 150г дневно са ми въглехидрати, бяха доста по-малко като започнах да следя, но имам алергия към мляко и поддържането на режим се усложнява много от този факт. Като кг - 53 с височина 167 и тренирам два пъти в седмицата, като в останалите дни също има движение, просто без тежести и не е толкова интензивно. Не успях да включа в първия момент защо така скача инсулинът, но ето, че вие ми обяснихте. Иначе следя КЗ с глюкомер от време на време и на втори час над 5.6 не съм виждала, но това естествено не е успокоение. Ще започна по-стриктен режим със сигурност.

ПП. Имам лека хипофункция на щитовидната жлеза. Може ли съфорумките, справящи се с двата проблема да се включат с някакви съвети относно диета и добавки? Лекарства на този етап не приемам за нищо.

ПП2. Добавям резултатите от глик. хемоглобин

HbA1с - гликиран хемоглобин   EB                        TINIA
     съгласно DCCT   -         4.87      %    4,80 - 5,90   
     съгласно IFCC   -         29.73      mmol/mol    29 - 42   
     eAG (изч. средна глюкоза)            5.15      mmol/l

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 14:01 от Essner

# 145
  • Мнения: 16 572
Франсоаз, да така е. Може би пък след още 2 часа да се стабилизира кз.
КЗ е все още в нормата. Въпреки че не спада и на 120 м. Тоест инсулина върши работа, но не достатъчно. Но все пак я държи в реф. стойностите.
Essner, добре че го направи за да си дадеш сметка накъде отиваш. Защото щеше да е по-добре ако кз спада на 120 м. Това означава прогрес.
А можеше да си живееш с илюзията, че си само с ИР. Диабетик не си, все още.
Значи В трябва да намалиш.
Вземи мерки за щж.
Дай едно меню за два дни. Да видим какво ядеш.
То и аз едно време ограничавах всичко въглехидратно. Но не считах за въглехидрати пълнозърнест ориз, хляб, картофи, леща и боб.



Това е моето първо и засега единствено обременяване.
Кошмарно е да, но погледни че кз спада. Да, не е в нормите, но спада. Количеството избълван инсулин е също кошмарно, но пак спада.
При теб го няма това за момента.
Преразгледай си менюто основно.
Абе щом една кз на гладно е над 5 е ясно, че е проблем. Но пак трябва да се види дали инсулина си върши работата.
Килата са ти екстра. Спортувай си, лошо няма.

# 146
  • Мнения: 707
Essner, щом си с хипофункция не е желателно да падаш под 100-150 гр. въглехидрати дневно. Влошаването на хипофунцкята със сигурност ще се отрази зле и на ИР.
Как са хормоните на ЩЖ, пиеш ли хормон?

# 147
  • Мнения: 88
В интерес на истината на повечето ми изследвания от последните години КЗ на гладно е около 4.5, аз иначе и по-рано да съм направила ОГТТ. Само 2-3 пъти е била над 5, но то ми беше достатъчно за притеснение. Сега, така и не успях да разбера МЦ как влияе - на едно място пише едно, на друго съвем различно... ако е важно - днес ми е седми ден.

Относно менюто, за закуска хапвам сурови ядки с парче 85% черен шоколад. към обяд като съм на работа обикновено си нарязвам краставица, слагам и маслини и малко боб, но от порядъка на 30г. Този, който ползвам на 100г има 15г въглехидрати. За вечеря преди хапвах сварени броколи (само със сол ги обичам) или нещо от сорта, но ще си призная, че последната седмица не ми се готвеше и хапвах по филия хляб с малиждано и паста от артишок. Хлябът е на Вита, с чиа и елда, като на филийка има около 11г въглехидрати. Като цяло последната седмица ми е доста "грешна", тъй като имахме и рожденици на работа и хапвах от бонбонената почерпка (макар и с мярка, защото и там има мляко). При всички положения казвам сбогом дори на този хляб, той слава богу че свърши тъкмо снощи. Ще почета да видя как мога да съчетая режим за ЩЖ с режим за ИР, който да не включва млечни... Ех, едно да бе. Satisfied А картофи и ориз отдавна са ми табу.

 Благодаря на всички иначе, голяма подкрепа и мотивация сте, много съм научила от този форум.

Essner, щом си с хипофункция не е желателно да падаш под 100-150 гр. въглехидрати дневно. Влошаването на хипофунцкята със сигурност ще се отрази зле и на ИР.
Как са хормоните на ЩЖ, пиеш ли хормон?


Не пия хормон, тъй като са на долна граница, но още не са извън реф. стойности.  TSH ми е 3.2, фт4 - 12.26, фт3 - 2.72, а ТАТ и МАТ са респективно 10 и 5. Последните не са се променяли последната година, а TSH изначално ми беше 4.02 при референтни 0,27 - 4,20. Фт3 и 4 също са маааалко по-височки от последния път. Ендокринологът каза само "в граници са" (чудесен, а?). От тогава пия този комплекс.

Последна редакция: сб, 09 ное 2019, 14:22 от Essner

# 148
  • Мнения: 4 866
То на втори час не е много успокоително какво се измерва, понеже на 30-та и 60-та минута може КЗ да е много висока (а гликацията тогава се получава). Т.е. между 60-та и 120-та мин може да имаш сериозна разлика в измерванията. Защо не мериш и на 60-та мин? Освен това, "ограничавам всичко въглехидратно" изобщо не ми се връзва със 150 гр вгх дневно! Аз за да докарам толкова на ден определено трябва нещо по-въглехидратно да съм яла - картофи, ориз, филии хляб, макарони, бисквити (дори вм нвх режим +  сладолед на клечка ме държат доста под 150 гр вгх...). Ако не греша, 150 гр вгх са примерно....2 млечни шоколада, горе-долу? Thinking Или повече?
Елора, кошмарно е било при теб, да. Но въпреки огромното количество избълван инсулин все пак мисля, че такава трябваше да е кривата на КЗ- на 120-та мин да е почти като изходната (не по-малко). Може би затова си имала такъв прогрес. А и да не забравяме колко сладичко си хапвала тогава- сигурно избълвания инсулин е бил тамън достатъчен... Grinning Олаче КЗ на гладно е била сравнително ок. Моята КЗ на гладно беше по-зле от твоята, инсулинът на гладно 15-16, но и при мен винаги е такава кривата- пик и после спада...
Еснер, как ги изчисляваш тези вгх? И защо липсата на млечни да ти ги повишава- да не забравяме, че доста млечни си имат вгх...Примерно, голяма чаша прясно мляко 250-300 мл си е 13-15 гр вгх. Ти без (примерно) това би трябвало даже да си на по-малко вгх ог други хора които хапват млечни. Кокосово мляко може да си купуваш. Аз правя дори гофрети които са с доста малко вгх....

# 149
  • Мнения: 14 541
Веге ли си?

Общи условия

Активация на акаунт