Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 ноем. 2019, 19:23 ч.

Смяна на професия

 • 976
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Здравейте! Понеже искам по някое време да сменя професията , казвам по някое време, защото не става от днес за утре. В момента упражнявам несигурна професия, от която се изкарват пари, но е до време и има доста минуси. Както и да е, ще я поработя още малко и искам да се преквалифицирам като рецепционистка в някой хотел.Въпроса е, че искат английски и исках да ви попитам на какво ниво горе-долу трябва да знам езика, че да ме вземат? Аз съм ниво B1, от много време не съм практикувала и може да е паднало даже...Не знам дали да не започна пак курсове, можете ли да ми препоръчате и някакви курсове в София да изкарам или вкъщи да се обучавам... Въпроса е , че сама ще ми е скучно и знам, че няма да имам мотивация.Като изкарам курсовете, което не знам колко време ще ми отнеме,  предполагам по-нагоре от B2 няма да ми изискват и си натрупам стаж искам да изтегля кредит и да инвестирам в жилище, но уви не знам дали доходите ще позволят. Който е в този бранш може ли да ми каже какво ниво се иска на езика, има ли други специфични изисквания и какво е заплащането горе-долу?
Благодаря предварително на отговорилите!

# 1
 • Мнения: 139
За нивото на езика - аз съм езикова специалност и колегите ми минаха през хотелите. За рецепция им искаха английски и още един език, нямаше изисквания, но най-търсените са немски, френски, руски. Най-вече руски много се търси и колегите ми с руски винаги си намират работа. В моя роден град даже за три езика искаха и заплатата е 500-600 лева. За черноморието е повече , но все пак там са сезонни места, а не дългосрочни и взимат масово студенти от някоя филология. За рецепция поне с английски - искат доста високо ниво, защото всякакви клиенти идват и познанието на езика трябва да е много добро, защото може да имаш клиент с лош английски, но да те разбира като му говориш и да се разберете, но може и да имаш клиент, който не разбира толкова добре и ще се затрудниш да го обслужиш. За рецепциите такива забавни истории съм чувала от колеги. Имам опит с превеждането на чужденци точно такива места като хотели, заведения, туристически забележителности и даже аз понякога се затруднявам как да им обяснявам, въпреки че нивото ми е С1 по английски.

# 2
 • Мнения: 174
Не знам защо мислиш, че това е добре платена професия? Около 900 лева в най-добрия вариант.

# 3
 • Мнения: 2 533
Заплатите в туризма са едни от най-ниските, дори и по туристическите места. Започнаха малко да се вдигат заради липсата на кадри, но не е достатъчно. Много от администраторите са и със завършен Колеж по туризъм, някои хотели искат и работа с хотелски софтуер. Но като видят, че няма кадри, взимат каквото има. Дъщеря ми работи като студентка три години в голям хотел, беше с английски и още два други езика, които знаеше по-малко от В1. Но сега май има изискване в туризма за всяка професия да имаш документ за правоспособност, най-малкото поне курс трябва да изкараш. Според мен колежът е по-добрият вариант, може и задочно. Не е лесна тази професия, ама никак, аз съм я работила едно лято преди много години. На смени е и като цяло, винаги е трудно да работиш с хора.

# 4
 • Мнения: 7
Viki8383 зависи за кой град става въпрос. Аз говоря за София.Тук може би ще дават над 900, но не много повече...Мене 1000,1200 ме устройват.

# 5
 • Мнения: 1 972
не съм специалист,  но си мисля, че за хотел, чак някакво високо ниво не се търси, разговорите там са някак стандартизирани около обслужването на клиента и си мисля, че ще се справиш и с В1. Хубаво е да знаеш и други езици,  не всички клиенти говорят английски.
Ако аз имам хотел, определено ще търся човек с повече езици. Ще търся комуникативен човек, с обноски и представителна външност. Същевременно да е бърз, да се справи едновремено с много клиенти.

# 6
 • Мнения: 1 449
В днешно време сигурна професия с добри доходи е нещо относително, ако днес върви нещо утре ще е вървежно нещо друго. Инвестирането в жилище, не е инвестиция а разходи. По-скоро вижте къде в кое сте силна и се насочете да развиете такива качества които ще са ви полезни, това е много обширна тема. 
Заплащането не е особено високо в това, което сте се насочила.

Общи условия

Активация на акаунт