Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2019, 12:29 ч.

ЛОНДОН - 11

 • 6 603
 • 188
 •   2
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Добре дошли в новата тема за Лондон!

Старите теми: 109,  8, 7, 6,  5, 4, 3 , 2 , Пак за Лондон

Трансфери:

Летища

Инфо за Лондон
Скрит текст:
Карта
 Информационни центрове
London Webcams - камери в Лондон
 Полезен сайт
Полезен сайт
Полезен сайт
 И още за багажа - къде да оставим багажа си
И пак за багажа - на Victoria Coach Station цената е по-ниска от тази на гара Виктория
Паргинги
Паркиране в Лондон

Забележителности:
Скрит текст:
Карта
Карта - под картата можете да избирате какво да ви покаже , Visit London
Туристически атракции - изберете категория , Visit London
Музеи , Visit london
Безплатни музеи в Лондон
По райони - 100 безплатни неща за правене
 Удължено работно време на музеи
https://www.londonpass.com/Лондон пас
London Eye
Madame Tussauds
Westminster Abbey
The Shard
The Monument
Tower Bridge - дати/часове с повдигане на моста
Tower Bridge - разходка по стъкло над моста
LEGOLAND


Оферти 2 за 1
Оферти 2 в 1 на влаковете
 И пак за офертите 2 в 1 - обяснението на Woman^In^White:
Скрит текст:
Оферта 2for1 на железниците
Ако сте в Лондон и сте двама много изгоден вариант за разглеждане на над 150 забележителности, посещение на ресторанти, театри, изложби и др. е офертата 2в1 на железниците. Какво ще рече това? Двама влизат в редица забележителности на цената на един входен билет. Това е списък със забележителности, атракции, ресторанти, театри, изложби и др. подредени по азбучен ред, които влизат в офертата.
Какво е необходимо да имате: 1 ваучер и 2 валидни билета (карти) закупени от каса на железниците или принтирани, но с логото* на железниците.
1. Ваучер. Ваучерът може да се разпечата предварително от сайта на 2for1. Намирате съответната атракция, която искате да посетите и изтегляте ваучера за нея. Изисква се регистрация. Като дата на пътуване посочвате близка дата, в която мислите да посетите атракцията. Това е така, защото ваучерите са с определен срок на валидност. Ваучерът е в pdf-формат, изтегляте го и го разпечатвате. Ако нямате възможност да го изтеглите и разпечатате, на касите на по-големите гари (Виктория, Падингтън, Кингс Крос и т.н.) може да поискате книжката за офертите 2в1 (безплатна е), в края на която също има ваучери, но трябва да ги попълните на ръка. Моят съвет е по възможност да си ги разпечатате предварително за атракциите, забележителностите, ресторантите, които мислите да посетите. За 1 посещение ви е необходим 1 ваучер.
2. Другото нещо, което трябва да имате са 2 валидни за деня на посещение билета за пътуване, закупени от каса железниците или 2 двупосочни билета в периода между пътуванията. Travelcards - само когато са закупени от каси на железниците и др.
За седмичната карта купена от каси на железниците трябва снимка
 
С ваучер и 2 бр. валидни билети (карти) отивате на съответната атракция и на касата ви издават 1 билет с пълната сума за възрастен (тук няма детско, студентско или друго намаление)  и 1 билет със стойност 0 р, с които влизате двама.  Ваучерът ви го взимат на касата, а билетите (картите) само показвате.


*логото на железниците:
 

Транспорт:
https://tfl.gov.uk/ - официалният сайт на транспорта
http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf - карта на метрото в pdf  формат със зоните и спирките  

За картите за транспорт
Скрит текст:
(цитирам мнения от предишните теми)
Ойстер картата действа като дневна карта за съответната зона на метрото или влака - при натрупване на съответната сума, спира да "дърпа" пари.
Удобството е , че не търчиш всеки ден да си купуваш дневна карта. http://www.tfl.gov.uk/tickets/14825.aspx. Неизползваните пари остават за друг път, картите се регистрират в сайта и е възможно парите да се прехвърлят от карта в карта. Могат да се зареждат и онлайн и тогава излиза справка за използването на парите.
За пристигащите на летище Лутън: Възможно е закупуването на Visitor Oyster карти още при пристигането - от билетния център на National Express на летището.

*ойстер картата (първо си купуваш пластиката = 3 или 4 паунда). после я зареждаш с мин 5 паунда
-да, има отстъпка от цената на редовния билет (ако билета е 2.00 паунда, с ойстера е 1.20 примерно)
пътувайки с ойстер удобното е, че ако имаш 2 пътувания за деня ти взима пари само за тези 2те. ако имаш 20 пътувания - няма да ти вземе за 20, а за максумим дневен лимит, който е цената на дневната карта, в зависимост в колко часа е започнало първото пътуване и зоните в които е пътувано. Тоест, ойстера не може да изхарчи повече от дневния лимит независимо колко на брой пътувания ще направиш в този ден.
-също така ойстера е удобен тъй като не те ограничава в зоните (не му задаваш ограничения предварително в колко зони днес ще бъдеш) и ако да речем някой ден решиш да отидеш в 3та зона, ойстера просто си взима екстра пари за това удължение=extension
*Off peak при Ойстер и дневните карти е всеки делничен ден след 9:30 часа, а събота и неделя - без ограничение.
 Peak: Monday-Friday 04:30-09:29

Off-peak: Monday-Friday from 09:30-04:29 (the following day)
                Saturdays, Sundays and public holidays from 04:30-04:29 (the following day)

Разясненията на Aia' :
Скрит текст:
Ще се опитам пак да обясня за прословутия Ойстер, дано вече да стане ясно  Crazy

За по-лесно, ще дам пример:

Хотелът ви се намира в зона 3, а местата, които искате да посетите днес, са в зони 1 и 2. В Ойстера имате заредени 20 паунда.

Ставате сутринта и в 9:35 ч.(off-peak) сте на станцията на метрото(зона 3). Ще пътувате до Окото(зона 1). Слизате на станцията на Окото в 10:00 ч.(off-peak). Машинката ви таксува 2.70 паунда(зона 1-3 off-peak single).
След Окото решавате, че ще отидете да разгледате нещо в зона 2. Часът е 12, пътувате от зона 1 до зона 2, слизате в зона 2 и излизате от станцията в 12:15 ч., като машинката ви таксува 2.20(zone 1-2 off-peak single).
Разглеждате каквото сте набелязали в зона 2 и решавате пак да се върнете в зона 1. Часът е 16:30. Излизате от станцията в зона 1 в 16:45. Машинката ви таксува 2.80 (zone 1-2 peak single).
До тук пътуванията ви са на стойност 7.70 паунда, т.е. от тези 20 паунда, които имахте в Ойстера сутринта, сега са останали 12.30 паунда. Вече сте достигнали off-peak price cap(zone 1-3 7.70 паунда) и от тук нататък колкото и да пътувате в зона 1, 2 и 3 - ще е безплатно.

Изводът е: ако първото ви за деня пътуване е след 9:30 ч., дневният ви лимит е off-peak, без значение дали ще пътувате в часовия интервал 16:00 - 18:59.

Ако, обаче, започнете пътуванията си преди 9:30 ч., то тогава автоматично дневният ви лимит става peak и в гореописания пример ще ви таксува до 10.60 паунда(peak price cap zone 1-3).
Разясненията на Сребърна паричка
Скрит текст:
7 дневна хартиена травълкард  може да се купи само от железниците, необходимо е да носите снимка.
Ако купите 7 дневна травълкард от станция на метрото или туристически информационен център , то ще ви бъде дадена Ойстер карта / пластина / , в която ще ви заредят 7 дневната травел карта и с  нея плащате , когато пътувате.
От януари тази година няма еднодневни хартиени травел карти , които да важат за зона 1-2. Може да се купи такава, важеща минимум за зона 1-4 , струва 12 паунда.
Когато пътувате с Ойстер, без да си заредите травълкард в нея, то вкарвате определена сума в Ойстера/ 20,30 и т.н паунда/ и ви таксуват при всяко пътуване и според зоната в която пътувате/това е  "pay as you go" / , като достигнете определеният лимит за деня, спират да ви таксуват / "daily capping "/. Чрез "pay as you go" можете да пътувате в която зона си искате, като системата ви таксува различно в зависимост от зоната. Докато когато се купува травелкард, то тя важи за определени зони , които трябва да укажете при купуването и .
Ако сте за 3 дни , пътувате само 1-2 зона, то "pay as you go" с Ойстер, излиза по-евтино от еднодневните хартиени травълкард ; ако сте за седмица, седмичната травелкард излиза по- изгодна, като цена разпределена на ден - 32.10/ 7 .
За безконтактното плащане с карта, има някакви промоции  , но има условия кога се возиш и за вида на картата, възможно е да има и допълнителни банкови такси за всяка транзакция.

Обобщение за седмичната карта на железниците от Woman^In^White
Скрит текст:
7 дневна Травълкарт на железниците може да се закупи от каса на железниците на по-големите гари в Лондон (Виктория, Падингтън, Кинг Крос и т.н.). С нея може да се ползват офертите 2for1 за периода й на действие. Тя е много изгоден вариант, ако сте за 4 и повече дни и мислите да се възползвате от офертите 2for1. За нея няма off-peak. Може да се ползва за метро (за съответните зони, за които е издадена), за автобуси, градската железница, влак. Тя е хартиена с магнитна лента и е с лого на железниците. За да бъде издадена е необходима снимка (може принтирана на хартия) с размери 3.5x4.5 (паспортен формат), от която се прави легитимация (картонче с номер, на което се залепва снимката и се ламинира), на която се записва номера на седмичната карта в системата. При следващо закупуване на 7 и повече дневна карта няма да има нужда от издаване на такава легитимация. Има срок на валидност.
Освен за офертата 2for1 дава отстъпка и за клипер по Темза
За деца от 11 до 16 години също се издава седмична карта с легитимация със снимка и е на 1/2 от цената за възрастен за съответната зона. Деца под 11 години пътуват безплатно.

Ето така изглежда легитимацията (със снимка) и седмичната карта на железниците :
Допълнено от phile: със седмичните карти има и малки отстъпки при Emirates air line

Ойстер-калкулатор - с него можете да си направи различни комбинации, да видите тарифите и как става ценообразуването им

ето един  линк за сравнение:
http://visitorshop.tfl.gov.uk/help-centre/ticket-comparison.html

7-дневна /хартиена/ от железниците: С тези карти важат офертите 2в1, просто трябва да си носите по 1 снимка и ви ги правят безплатно веднага. 7-дневните са много удобни, защото се ползват по всяко време и в пик времето.
Със снимката ти издават карта, нещо като паспорт, на която си изписваш името и я ламинират, а отделно ти издават стандартния хартиен билет, важащ 7 дни, с който се минава през вратичките. Тази карта със снимка никой не ми я поиска никъде. Такава издадох и за дъщеря ми - 15 годишна и издадоха карта на половин цена. Цялото упражнение отнема 2 минути. 7 дневните карти могат да се вземат само от големите гари. (Mariaroni)

Други интересни места в Лондон и не само
Скрит текст:
Ледения бар
Chessington World
THORPE PARK
Emirates Air Line
Spitalfields
Sky Garden - безплатно посещение, но трябва предварителна резервация

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 13:11 от Сребърна паричка

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Атракции в Лондон, подходящи за деца :
Скрит текст:
https://www.legoland.co.uk/ - Леголенд
https://www.wbstudiotour.co.uk/  - Хари Потър студиа
https://www.zsl.org/zsl-london-zoo - Зоологическа градина
https://www.visitsealife.com/london/ - Аквариум
https://www.nhm.ac.uk/ - Музей по естествена история / Природонаучен музей/
https://www.sciencemuseum.org.uk/ - Научен музей
https://www.ltmuseum.co.uk/ - Транспортен музей
https://www.rmg.co.uk/national-maritime-museum - Морски музей Гринуич
https://www.vam.ac.uk/moc/ - Виктория и Албърт музей на детството
https://www.shreksadventure.com/london/ - Шрек атракцион
https://changing-guard.com/queens-life-guard.html - Смяна на караула
https://hydeparkwinterwonderland.com/ - Зимен атракцион в Хайд парк

Турове с автобуси:
Скрит текст:
The Original Tour - туристически автобус
Big Bus London - туристически автобус
Hop on Hop off-Golden Tours - туристически автобус
London Duck Tours- Панорамна обиколка с гидове-лондончани, а разказа е на cockney
Маршрути за разходки
Предложения за разходки - на английски
Пеша из Лондон - на английски

Магазини
Скрит текст:
https://www.stratfordshopping.co.uk/ - Стратфорд шопинг център
Westfield - Уестфийлд
Магазини в Лондон - можете да избирате по район или по категория
Улиците за пазаруване - Избирате си търговска улица и виждате всичките магазини и отляво и отдясно  
Bond Street - пряка на Оксфорд Стрийт (марки от висок клас и т.н.)
Regent Street - пряка на Оксфорд Стрийт
 Пазарът на Камдън
https://www.coventgarden.london/ - Ковънт гардън маркет
 Найк таун

Мюзикъли
Скрит текст:
1st 4 London Theatre Tickets
TKTS - билети с намалени цени
Discount Theatre - билети с намалени цени
Theatremonkey - показва разположението и видимостта от местата за сядане
LOVEtheatre - билети
Compare Theatre Tickets - сравнява цените за мюзикъли

Препоръчани в темата заведения
Скрит текст:

Разказват за Лондон:

Разказа на gold__
Разказа на Програмата на Роца
За втори път в Лондон с Роца:
Разказва за пътуването си Woman^In^White
Разказа на zhorchy
[ Разказа на Сребърна паричка
Разказа на Мис Съншайн

Маршрутите на maiche:

Лондон първи ден
Лондон втори ден
Лондон трети ден
 
Блога на Mrs.Turner/Samberg , много хубав фотоблог, за не толкова известни места в Лондон:
https://mywayoftravelblog.com/en/category/united-kingdom/

Благодаря на всички писали в предходните теми!

Приятно изкарване на всички в този космополитен град и не забравяйте да споделите вашите впечатления, когато се върнете, защото те могат да бъдат полезни и за някой друг.

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 12:45 от Сребърна паричка

# 2
 • Мнения: 9 205
Благодаря за темата.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 802
Здравейте, планирам екскурзия до Лондон през февруари и сега разглеждам полетите. Като цяло съм се спряла на WizzAir, но ще ми е много ползно да споделите от опит с коя low cost компания е най-удобно да се пътува (от гледна точка на летище, трансфер и др.)

# 4
 • Мнения: 9 205
Провери и бритиш еъруейс. Също раян еър. Зависи къде ще отседнеш.

# 5
# 6
 • София
 • Мнения: 1 802
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart

# 7
 • Мнения: 2 542
Благодаря за темата, много е полезна!

# 8
 • Мнения: 9 205
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

# 9
 • Мнения: 1 723
Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 802
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

Най-ниската цена на British Airways за нашите дати e 331 лв. на човек, т.е. двойно от WizzAir.

Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

Има опция да се добави чекиран багаж само на връщане. В стъпката, където се избира багаж, трябва да се махне отметката на "same for both ways" и тогава може да се избере различен багаж за отиване и връщане.

Последна редакция: пт, 08 ное 2019, 11:46 от Eiphnh

# 11
 • Мнения: 38
Здравейте отново.
 Искам да помоля за съвет. Тъй много от вас дадоха мнение, че е ден 1 в Лондон ми е невъзможен като изпълнение в посещение на Окото, Скай Гардън и прочие.  Реших спокойно да се разходим без влизане - Окото - Ковънт Гардън- катедралата - Лондонската Кула и моста - Цял ден до 15:30-16 часа
Та в събота възможно ли е според вас Окото да се чекне и до 13 часа да сме приключили, защото след това трябва да сме на мач Стамфорд Бридж 15 часа?
Извинявам се дългото писане, но май много неща за малко време искам да направим Simple Smile

# 12
 • Мнения: 1 723
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

Най-ниската цена на British Airways за нашите дати e 331 лв. на човек, т.е. двойно от WizzAir.

Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

Има опция да се добави чекиран багаж само на връщане. В стъпката, където се избира багаж, трябва да се махне отметката на "same for both ways" и тогава може да се избере различен багаж за отиване и връщане.
Да бях прочела по-рано Simple Smile Сложихме 20кг багаж, че се надявам да има какво да си купим Simple Smile купихме двупосочен билет за по 50лв на човек Simple Smile Сега остана да си намерим изгодни нощувки и да разучим маршрутите Simple Smile

# 13
 • Мнения: 9 205
На мен с Бритиша ми излезна +/- 15_20 паунда не помня в чия полза, като Хийтроу ми е по-удобно като летище. Придвижването в Лондон е скъпо и ми е ако не греша 45 паунда в едната посока да стигна до Стансет, да не говорим за време. Миналия месец за Коледа билетите им бяха по 23 паунда с 23 кг. Ръчен багаж.

# 14
 • SF
 • Мнения: 8 810
Аз купих билети за тази Нова Година. Много е трудно с намирането на място за настаняване. Много е трудно.
Ужасно скъпи са местата в airbnb и booking. Някакви идеи да имате? За 5 нощувки. Също ще ме интересува и каква е най-добрата опция за транспорт. Каквото и да намерим, едва ли ще е в сърцето на Лондон.

# 15
 • В офиса
 • Мнения: 2 628
Да, цените за нощувки са ужасни. Иначе аз бях в хотел от веригата Тravelodge, който бе на супер място - до 3 метростанции и на пешеходно разстояние от доста забележителности. Мислех си, че ще е мизерия, но беше съвсем ОК. Цените са различни всеки ден, напр един от всичките ни дни цената бе под 40 паунда, за сметка на това останалите си бяха около 100 паунда.

# 16
 • SF
 • Мнения: 8 810
100 паунда на ден не ми е оферта.

Дайте други предложения. В апартамента/хотела само ще спим, но не мога да споделям баня и тоалетна с други хора.

# 17
 • София
 • Мнения: 12 473
Ние отседнахме в хотел от тази верига - www.premierinn.com
Нашият беше до London Eye, но имат много други в града. И при тях цената е различна в различните дни.

# 18
 • SF
 • Мнения: 8 810
Разгледах го. Няма стаи за трима. Излиза много неизгодно.

# 19
 • София
 • Мнения: 12 473
Ние бяхме трима. Но с дете под 14 години (май толкова беше горната граница). Имат фамилни стаи.

# 20
 • Мнения: 1 196
Ние сме спали в Luma Concept Hotel London в Hammersmith. Доста удобно местоположение. Странна е концепцията за хотела, но бяхме доволни.
И ние сме за НГ в Лондон. Обиколили сме доста, но искам да ви питам за някои детски атракциони.
Има ли смисъл, ще бъдат ли интересни за 10-годишна, какво представляват Шрек и Дънджан. Четох отзив за последното в предходната тема, но от гледна точка дете как е. Страшно ли е много? Аквариума как е? Били сме в този в Генуа, Барселона и още един-два. Та се чудя дали има смисъл?

Преди време ходихме в Уиндзор и Хамптън корт. Препоръчвам повече второто. Иначе от Уиндзор започва една алея/път по който са яздили. Казва се The Long Walk. Много е красиво в хубав ден. И ако застанете в срещуположния и край на пътя до Copper Horse Statue of King George III гледката към замъка е великолепна. Съвсем близо е и мястото където се е подписала Магна карта. До него има чудесни места за пикник на Темза.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 13:04 от .♥.Fancy.♥.

# 21
 • Мнения: 1 723
Мен ме интересуват колите под наем(рент а кар). В единия сайт, който отворих, бяха по 50-80лв за 3 дни. Това реално ли е? Много малко ми се струва. И, като цяло, придвижването с кола опция ли е за хора, които никога не са ходили и, съответно, шофирали в Лондон? Понеже, както казах по-напред, кацаме на Лутън и, за да не обикаляме и да се чудим кой влак/метро да хванем до мястото, където ще отседнем, мисля, че с кола би било по-удобно. Но пък намирането на паркинг сигурно няма да е толкова лесно.

# 22
 • Бургас
 • Мнения: 97
Ние бяхме трима. Но с дете под 14 години (май толкова беше горната граница). Имат фамилни стаи.

Благодаря за информацията за тази верига, в търсене съм за февруари, Ное сме с дете на 15 . В сайта на хотела ми приеха тази особеност, като за сина ми се вижда на снимките , че е предвиден диван. И според мен цените са поносими на фона на останалите.

Мен ме интересуват колите под наем(рент а кар). В единия сайт, който отворих, бяха по 50-80лв за 3 дни. Това реално ли е? Много малко ми се струва. И, като цяло, придвижването с кола опция ли е за хора, които никога не са ходили и, съответно, шофирали в Лондон? Понеже, както казах по-напред, кацаме на Лутън и, за да не обикаляме и да се чудим кой влак/метро да хванем до мястото, където ще отседнем, мисля, че с кола би било по-удобно. Но пък намирането на паркинг сигурно няма да е толкова лесно.
В сайта на wizz има опция за коли под наем. Ползвала съм при пътуване в Италия- тогава всичко беше идеално.
И аз се чудя за кола под наем- за три дни някъде 220-250 лева са цените, тоест близки до твоите. Ние смятаме да попътуваме в провинцията.
За мен шофирането в Лондон обаче е меко казано ужасяващо. Знам, че има такси за преминаване през централната част - дали е истина и колко са нямам по детайлно информация. Паркирането е трудно , забелязах че повечето хотели нямат паркинги, но предлагат срещу заплащане в близост или не чак толкова.
Не бива да ви притеснява придвижването от Лутън , ползвам easy bus от много много време. Купувам билети онлайн предварително, разпечатвам и представям при качването. Последната спирка е Victoria station, но преди това спира и на доста други - трябва да се види маршрута. Ако е само за придвижване от/до Лутън не си струва наемане на кола.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 22:41 от Не се сърди, човече

# 23
 • София
 • Мнения: 12 473
Ние бяхме трима. Но с дете под 14 години (май толкова беше горната граница). Имат фамилни стаи.

Самоцитирам се, за да се поправя. В Premier Inn фамилните стаи са за деца под 16г.
https://www.premierinn.com/gb/en/why/family.html
Plus, to make your stay even better value - kids under 16 stay for free and get a free breakfast*. That’s why TripAdvisor named us the number 1 family hotel.

# 24
 • Мнения: 1 723
Скрит текст:
Ние бяхме трима. Но с дете под 14 години (май толкова беше горната граница). Имат фамилни стаи.

Благодаря за информацията за тази верига, в търсене съм за февруари, Ное сме с дете на 15 . В сайта на хотела ми приеха тази особеност, като за сина ми се вижда на снимките , че е предвиден диван. И според мен цените са поносими на фона на останалите.

Мен ме интересуват колите под наем(рент а кар). В единия сайт, който отворих, бяха по 50-80лв за 3 дни. Това реално ли е? Много малко ми се струва. И, като цяло, придвижването с кола опция ли е за хора, които никога не са ходили и, съответно, шофирали в Лондон? Понеже, както казах по-напред, кацаме на Лутън и, за да не обикаляме и да се чудим кой влак/метро да хванем до мястото, където ще отседнем, мисля, че с кола би било по-удобно. Но пък намирането на паркинг сигурно няма да е толкова лесно.
В сайта на wizz има опция за коли под наем. Ползвала съм при пътуване в Италия- тогава всичко беше идеално.
И аз се чудя за кола под наем- за три дни някъде 220-250 лева са цените, тоест близки до твоите. Ние смятаме да попътуваме в провинцията.
За мен шофирането в Лондон обаче е меко казано ужасяващо. Знам, че има такси за преминаване през централната част - дали е истина и колко са нямам по детайлно информация. Паркирането е трудно , забелязах че повечето хотели нямат паркинги, но предлагат срещу заплащане в близост или не чак толкова.
Не бива да ви притеснява придвижването от Лутън , ползвам easy bus от много много време. Купувам билети онлайн предварително, разпечатвам и представям при качването. Последната спирка е Victoria station, но преди това спира и на доста други - трябва да се види маршрута. Ако е само за придвижване от/до Лутън не си струва наемане на кола.
Благодаря много за информацията!

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 11:28 от AnMary

# 25
 • SF
 • Мнения: 8 810
Въпрос към тези, които живеят в Лондон. Знаете ли на кой площад се организира посрещане с концерт на Новата година?
Каква е атмосферата, ако сте били на такова събитие?

# 26
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Криси` , ако наемате кола, за да се придвижвате из Лондон  е абсолютно непрактично. Както и Z-Тина  е  писала има такса за преминаване и каране в центъра , трафика е ужасен и трудно ще се намерят места за паркиране, всяко оставяне на колата на паркинг , ще са допълнителни средства. Придвижването от Лутън не е чак толкова сложно. А транспорта в самия Лондон е много добре уреден , кола не ви трябва.
Ако колата, се вземе за разходки в околностите , тогава да - много е приятно карането извън Лондон и извън магистралите.
.
♥.Fancy.♥, само в Аквариума съм влизала , може би, ще ви изглежда малък и не толкова атрактивен, след тези , които си изброила.

# 27
 • Мнения: 4
Здравейте. Имам въпрос за ползването на карти Oyster. Мога ли да ползвам такава карта закупена от моя приятелка преди години. Дали някъде се регистрират и дали е възможно да имам проблем с ползването й.

# 28
 • Пазарджик
 • Мнения: 217
Здравейте. Имам въпрос за ползването на карти Oyster. Мога ли да ползвам такава карта закупена от моя приятелка преди години. Дали някъде се регистрират и дали е възможно да имам проблем с ползването й.
Никакъв проблем  няма да имате с ползването на картата.

# 29
 • Мнения: 22
Предстои ни пътуване до Лондон след 2 седмици. Мислим да закупим онлайн за мадам Тюсо и окото. Времето няма да е много за разходки, но все пак ми се иска да видя часовника и моста. Исках специално да попитам Найк таун някой посещавал ли е? И дали в доволен и като цяло някакви аутлети на хубави цени които да си заслужава все пак да посетим. Нямаме почти никакъв бюджет , но искаме да се разходим и да разгледаме каквото успеем. Ще сме там за уикенд тоест деня на пристигане в сутринта ще имаме възможност за разходки. И на другия ден. Имаме трети но той вече е плануван с ангажимент така, че са тези двата.

Не сме били в Лондон притеснява ме малко прекачването с влака, но вярвам че ще се справим. Ще имаме Ойстер карти, само не разбрах там ли се зареждат или може онлайн ? И май е това... нямам търпение да видя този град мечтала съм да го посетя от години. Дано да ми допадне.

Simple Smile

# 30
 • Мнения: 10 423
Часовника Биг бен ли трябва да означава? Той е в ремонт и не се вижда почти нищо от скелето, в което е опакован.

# 31
 • Мнения: 9 205
Предстои ни пътуване до Лондон след 2 седмици. Мислим да закупим онлайн за мадам Тюсо и окото. Времето няма да е много за разходки, но все пак ми се иска да видя часовника и моста. Исках специално да попитам Найк таун някой посещавал ли е? И дали в доволен и като цяло някакви аутлети на хубави цени които да си заслужава все пак да посетим. Нямаме почти никакъв бюджет , но искаме да се разходим и да разгледаме каквото успеем. Ще сме там за уикенд тоест деня на пристигане в сутринта ще имаме възможност за разходки. И на другия ден. Имаме трети но той вече е плануван с ангажимент така, че са тези двата.

Не сме били в Лондон притеснява ме малко прекачването с влака, но вярвам че ще се справим. Ще имаме Ойстер карти, само не разбрах там ли се зареждат или може онлайн ? И май е това... нямам търпение да видя този град мечтала съм да го посетя от години. Дано да ми допадне.

Simple Smile
TKmax, Primark, Sports direct.,Next, new look са магазини с достъпни дрехи.  TKmax аутрелети. Купувала съм си маратонки по 20 паунда пума. Sports Direct пак има евтини неща, особено на промоции брандове. Праймарк са култови за евтини неща, пижами, сутиен, козметика, дрехи. Но преди да отидеш в Праймарк мини първо през  TKmax и Sports Direct, защото някои неща са на същите цени, но по-качествени.

# 32
 • В офиса
 • Мнения: 2 628
Стига де, всичките тези можеш да ги пазаруваш онлайн. Аз за мен си не си представям да отида в Лондон и да се забия в мрачни магазини/складове с нахвърляни дрехи. Я вървете на winter wonderland, минете през някоя зимна пързалка, изобщо на места, които другаде ги няма, а и по друго време ги няма в Лондон.

Фенси, на въпроса ти за дънджъна, за 10-годишни е страшничко, а вече от детето зависи дали готино-страшно, или ужасяващо-страшно. С нас имаше 3 момчета на подобна възраст, двете си умряха от кеф, а едното - от ужас. Даже май с баща си излязоха и не завършиха обиколката.

# 33
 • Мнения: 9 205
Магазините нито са мрачни, нито на хвърляни като складове. Има праймарк големи и в централен Лондон. Онлайн ако си купиш в България брандови маратонки, нови за 40-50 лв. Ще те черпя бира. В праймарк за децата има дрехи на Хари потър, игра на тронове, плейстейшън, майнкрафт. Не може да сте в Англия и да не пиете сайдер, а жените най-много пият Просеко.

# 34
 • В офиса
 • Мнения: 2 628
Adelinda, вярвам ти. Макар че sportsdirect и tk-max си приемат български карти. Обаче пък аз си мисля, ако се канят да пазаруват, значи са си взели билет с багаж. Ами то само да си платят багажа ще излезе колкото спестеното от по-ниските цени. Отделно че нощувките в Лондон са толкова скъпи, че е много по-икономично да пазаруваш пред компютъра. Така мисля аз, не ангажирам никого.

# 35
 • Мнения: 9 205
Ами те няма да идват на шопинг специално, а то едва ли ще изкупят праймарк, че да не могат да си поберат багажа на връщане. По една рокля да си вземат, по едни обувки, д спият по едно Просеко. Аз където и да ходя, купувам подаръци за семейството, така че не виждам лошо.

# 36
 • Мнения: 10 423
Праймарк не знам да може да се пазарува онлайн (поне от България). Както са писали по-нагоре нито са мрачни, нито са нахвърляни магазините, на 3-4 етажа са с огромен избор. Аз си накупих безкрайно много пижами и дрехи за вкъщи. Можеше и още, ама куфара нямаше да ги побере. Тениските бяха по 2 лири, "скъпите" пижами по 10 (имаше и по-евтини), панталони и суичъри по 5 лири.

# 37
 • Мнения: 40
Аз купих билети за тази Нова Година. Много е трудно с намирането на място за настаняване. Много е трудно.
Ужасно скъпи са местата в airbnb и booking. Някакви идеи да имате? За 5 нощувки. Също ще ме интересува и каква е най-добрата опция за транспорт. Каквото и да намерим, едва ли ще е в сърцето на Лондон.
Поглеждам и аз за нощувки, има в централната част за по 80 евро на нощ, за двама, но под тази цена май няма нищо приемливо.

# 38
 • Бургас
 • Мнения: 97
Аз купих билети за тази Нова Година. Много е трудно с намирането на място за настаняване. Много е трудно.
Ужасно скъпи са местата в airbnb и booking. Някакви идеи да имате? За 5 нощувки. Също ще ме интересува и каква е най-добрата опция за транспорт. Каквото и да намерим, едва ли ще е в сърцето на Лондон.
Поглеждам и аз за нощувки, има в централната част за по 80 евро на нощ, за двама, но под тази цена май няма нищо приемливо.

Резервирах тук : http://www.booking.com/Share-fCOwNf
1082 лв / 6 нощувки за двама възрастни и дете на 15

# 39
 • Мнения: 9 205
Защо не погледнете хостели с висок рейтинг? В Лондон растоянията са огромни, за цените да не говорим. Самото придвижване ако сте в Периферията до централен Лондон, освен че ще ви коства време, то и като пари може да ви излезе колкото една нощувка.
За праймарк, тениски, пижами и Клинчета са евтини. Дънки специално и обувки, на същите пари или малко по-високи, но пък качествени има в TKmax и sports direct. Иначе специално за детски неща, от праймарк ще излезете с пълни торби. Бельото не е лошо, а цените по 2-3 паунда сутиени. Не са най-доброто, но за всеки ден стават. От пране в перлня не се развалят.

# 40
 • Мнения: 22
Супер много благодаря на всички. Набелязали сме локации с атракции, но искаме да си вземем нещо и от магазините Ей така да не сме капо. Няма да обикаляме магазини със сигурност. Просто да има и това. Понеже съм огромен фен на Найк затова и попитах за Найк таун ако някой е ходил.

Мерси още веднъж дами ще споделим когато се върнем от там какво ни е впечатлило. Simple Smile

Часовника Биг бен ли трябва да означава? Той е в ремонт и не се вижда почти нищо от скелето, в което е опакован.
Да Sad за биг Бен става въпрос. Ами ще гледаме други неща но по моста ще искам да се разходя със сигурност .

Последна редакция: ср, 20 ное 2019, 13:17 от AnMary

# 41
 • Мнения: 54
Ние ще сме точно на Черния петък(29.11) в Лондон Smile Не е това повода да отидем, но бих се възползвала от намаленията на обувки/маратонки. Някой бил ли е точно в този ден в Лондон - дали е голяма лудница и дали си заслужават намаленията?

# 42
 • Пазарджик
 • Мнения: 217
Лудницата е голяма,но и намаленията си заслужават.Не са като в България  намаленията

# 43
 • София
 • Мнения: 3 328
Аз бях преди 2 или 3 години на черния петък. Почти нямаше намаления. Дори и в момента повечето магазини са обявили офертите си и може да ги разгледаш online. През януари цените падат с над 50%, а за черния петък не видях такива цени.

# 44
 • Мнения: 9 205
А, си бях купила маратонки пума 20 паунда сега почти същите в същия магазин са 35, чакам за черния петък пак да ги "намалят" на 20. Януари са разпродажби навсякъде.

# 45
 • Мнения: 331
adelinda, би ли казала кой е магазина от който си взела маратонки пума за 20 паунда? И дали може онлайн да се пазарува или само на място.

# 46
 • Мнения: 9 205
adelinda, би ли казала кой е магазина от който си взела маратонки пума за 20 паунда? И дали може онлайн да се пазарува или само на място.
TKMax, мисля че може и онлайн, но там ако не греша са по-скъпи нещата. Другата ми пума е  Sport Direct 25 паунда. И от там може и да може онлайн, и мисля цените са по-регулярни. Има всякакви марки, а, съм фен на Пума просто.

# 47
 • SF
 • Мнения: 8 810
Ние бяхме трима. Но с дете под 14 години (май толкова беше горната граница). Имат фамилни стаи.

Имат фамилни стаи, но не нямаме дете под 14 г. Трябва ни стая за трима. Ако вземем двойка и единична, е безумно скъпо.

Може ли някой да даде идея къде да спим, като условието е, да е е хостел, стая с други хора и обща баня. Да бъде отдалечено най-много до трета зона.

# 48
 • Мнения: 331
За кои дати става въпрос?
Ние единия път спахме в този Ибис - втора зона, за 4 нощувки- 700 лв,
https://www.accorhotels.com/gb/hotel-5623-ibis-london-earls-court/index.shtml
автобусна спирка пред хотела , на 5 мин. метро.
Първия път бяхме до Хайд парк, но там беше скъп хотела.

Веригата travelodge има добри цени понякога. Като търсих за дъщеря ми миналия април около Кенсингтън имаше добри цени, но после резервираха в нов travelodge - Travelodge London Wood Green
 но е трета зона, но пък добра цена хванаха.
https://www.travelodge.co.uk/hotels/628/London-Wood-Green-hotel? … 05/2020&rooms
 • [adults]=2&rooms[0][children]=0&utm_source=GHF&utm_medium=GHF&utm_campaign=GB0881GHF


около хотела има мол, праймарк, лидл, сейнсбърис, метростанция  наблизо

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 10:53 от stani.1997

# 49
 • SF
 • Мнения: 8 810
Последното ти предложение е супер - travelodge.co.uk
Само че сега пък имам технически проблем. Искам да букна, а не мога. Върти, върти Book now и не ме пуска. Намерих хотел в West London за смешни пари.

# 50
 • Мнения: 9 205
Травелодж и холидей ин имат май във всеки квартал. Гледайте хубаво зоните, че Лондон е оргомен.

# 51
 • Мнения: 167
Цитат
 
Може ли някой да даде идея къде да спим, като условието е, да е е хостел, стая с други хора и обща баня. Да бъде отдалечено най-много до трета зона.
https://www.yha.org.uk/hostel/yha-london-central?utm_source=goog … ign=google-places
Бяхме тук миналата година 4души, 4 нощувки в самостоятелна стая ни излезна около 700лв. Много доволни останахме от мястото

# 52
 • София
 • Мнения: 2 277
Не знам датите за февруари, но цени се намират, и то доста изгодни.
Например в Travelodge London Finsbury Park от 3 до 7 февруари 4 нощувки за 3 възрастни (има опция и за второ допълнително легло) излизат £ 247.46
Има още доста изгодни предложения до £ 300 и до 3 зона.
Travelodge London Fulham фамилна стая за същите дати е £ 212.06.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 21:09 от Evа

# 53
 • Мнения: 21
Вчера се прибрахме от Лондон. Пътувахме семейно, 2-ма възрастни и 2 деца. Престоят ни беше в хотел Premier Inn Farringdon. Фамилна стая, две нощувки, със закуски - 502 лева. Много сме доволни от хотела - изключително чисто, топло, много приятно беше. Пеша отидохме до Окото.
В събота вечер бяхме на шопинг по Оксфорд стийт. Гооооооляма лудница беше, много, много хора  Rolling Eyes

За влизане в Аквариума и качване на Окото използвахме ваучери от кутиите на зърнена закуска Kellogs - на цената на един билет влизат двама / в нашия случай на цената на един детски билет, влизахме дете+възрастен/. Кутии с тези талони Grown up for free, намерихме само в хранителни магазини Waitrose, нашите ги взехме от този магазин близо до Harrods. Билети купихме през телефона, не трябва да се разпечатват.

Fros , благодаря много за споделената информация Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus

Времето беше приятно, не беше студено, в неделя не валя въобще Blush
И един съвет: внимавайте с багажа за полетите на Wizz Air- размер, брой... На летището проверяваха почти всеки пътник. Момичето зад нас плати 28 паунда за допълнителен багаж.

# 54
 • Мнения: 1 723
До кога е валидна офертата за ваучерите от зърнени закуски? Simple Smile

# 55
 • Мнения: 21
Криси`, мисля, че беше до юни 2020 г. На самите кутии пише валидността, а също и подробно обяснение как се купуват билетите.

# 56
 • SF
 • Мнения: 8 810
Може ли да се купят от София?

# 57
 • Мнения: 1 723
Криси`, мисля, че беше до юни 2020 г. На самите кутии пише валидността, а също и подробно обяснение как се купуват билетите.
Благодаря, ще ги потърся Simple Smile

# 58
 • NE
 • Мнения: 10 924
Здравейте, другата седмица в петък летим за Лондон с ММ. Ще летим с Wizzair, тъй като гостуваме на наши приятели, но те живеят в центъра и летим до Лутън като най-добрия вариант.
Сега се чудим как да се доберем до Baker street, където ще се срещнем. Полета се очаква в 20:25 да кацне. Гледам трансфери през easybus. Има изгодни билети с National express в 20:55 ч. Дали ще успеем?
Чакаля полетите и нямат забавяне, напоследък,  но вътре в летището не знам колко време ни трябва до автобусите. Вторият вариант да си букнем през Wizzair трансфер с Greeanline до Victoria station, но ние ще слезем на Baker street. Тъй като не сме с децата, ще пътуваме само с по една раница. Питаме се дали има конкретен час този билет през Wizzair или е достатъчно да се брукне часа на полета.
Също така мислим да не носим много пари в себе си. Ще разчитаме основно на банковите си карти. Мисля да обменя малко пари оттук.
Също се чудим и за ойстер картите с колко да ги заредим за 3 дни в центъра. Искам много и да отидем до Гринуич, но не знам дали ще стигне времето. Плануваме да не се бутаме по големите опашки, а да разглеждаме основно музеите и парковете (дано не вали).
Приемам всякакви съвети.

# 59
 • София
 • Мнения: 417
Flower Fairy, ако искате да минете бързо на летището, носете си паспорти и няма да чакате изобщо - минава се автоматична проверка. Иначе от паспортната проверка до терминала на автобусите на National Express е по-малко от 5 мин. Освен това часовете на билетите не ги гледаха изобщо при нас – даже и билетите не ни погледнаха на отиване. Но и автобусът не дойде в обявения час и почакахме 15 мин., но той беше до Падингтън, до Виктория минаха няколко през това време.
За Ойстър картите - не мисля, че са ви нужни изобщо - ние пътувахме с банковите карти (аз с дебитна Виза, майка ми с кредитна) и нямахме забележки. Ойстър карта е нужна само за дете, за да ползва намаление.

# 60
 • NE
 • Мнения: 10 924
миленка_д Благодаря за отговора. Само не разбрах за Ойстър картите. Те не бяха ли за намаление на цялата им транспортна мрежа в ситито? Ако ги заредим с по 20 лири, трябва да ни стигнат за три дни обикаляне.

# 61
 • София
 • Мнения: 417
Таксуването за възрастни е еднакво и затова няма смисъл да зареждаш Ойстър за 3 дни. Освен това е трудно да прецениш точната сума, която ще ти е необходима и може да не ти стигнат 20 паунда или да ти останат и после трябва да отделиш време за деактивиране на картата, за да си вземеш остатъка. Това, което съм пропуснала да напиша е, че банковата карта трябва да е безконтактна и всеки да пътува с отделна. Има и едно приложение за телефон (TFL май се казваше), в което можеш да си регистрираш картата предварително и така ще е сигурно, че можеш да пътуваш с нея, а ще можеш да си следиш и таксуването и дали картата е чекирана коректно на излизане. При банковите карти важи същият дневен лимит, както и при Ойстър - за 1 и 2 зона мисля, че беше 7,20 паунда. Иначе ние за 3 дни изхарчихме 18 паунда за пътуване, но ходихме и до Kew Gardens, което мисля, че е 4 зона.

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 20:46 от миленка_д

# 62
 • Мнения: 9 205
Оистер можеш да заредиш някакви пакети в определени зони, но трябва да знаеш в кои точно ще пътуваш. Ако пътувате много, ви е по евтино определено от банкови плащания с карта. Питайте вашите познати. Не знам и като е българска карта самата банка какво ще ви таксува, да не ви излезе златно.
Аз да питам на Хийтроу терминал 5 с борд а карта от телефона мога ли да пътувам, или трябва да е разпечатам.

# 63
 • София
 • Мнения: 417
Аз нямам никаква такси удържани - картата ми е Visa Debit от ЦКБ. Майка ми беше с кредитна Visa от ДСК. Няма и причина да има такси за транзакции в чужбина. Курсът на паунда е бил 2,22 лв. в края на май - платила съм 39,17 лева за 17,60 паунда, без допълнителни такси. Преди да пътуваме доста четох и реших, че не си заслужава да се занимавам с допълнителни карти. Все пак оставих малко пари в дебитната карта за всеки случай. Важно е да не пропуснеш да се чекираш на излизане, защото това може да доведе до удържане на голяма сума, тъй като тогава системата ти начислява възможно най-големия дневен лимит, понеже не знае в коя зона си излязъл. Иначе сумата се удържа рано сутринта от картата. В приложението, което посочих горе, също се вижда колко те е таксувала системата. Освен това всичко е написано на сайта на лондонския транспорт и всеки може да се информира сам ако се съмнява https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and-where-to-buy-tickets-and … u-go?intcmp=55539.

# 64
 • Мнения: 10 423
Оистер можеш да заредиш някакви пакети в определени зони, но трябва да знаеш в кои точно ще пътуваш. Ако пътувате много, ви е по евтино определено от банкови плащания с карта. Питайте вашите познати. Не знам и като е българска карта самата банка какво ще ви таксува, да не ви излезе златно.
Аз да питам на Хийтроу терминал 5 с борд а карта от телефона мога ли да пътувам, или трябва да е разпечатам.

С бритиш еъруейз ли?

# 65
 • Мнения: 9 205
Да с бритиш еъруейс. Някой ми каза че там нямало персонал. Че е нов терминал, не ги знам имат ли оборудване и колко е вярно.

# 66
 • Мнения: 10 423
Трябва ти разпечатана бордна карта, но ще я получиш и разпечаташ на терминала. Аз се бях чекирала през приложението и не ми даваше да запомня на телефона си бордните карти заради това, че съм от България. На терминала има машини, там си маркираш документа за самоличност и ти пуска бордна карта.
Иначе да, всичко си правиш сам - чекираш си куфара след това, има големи екрани, на които избираш колко куфара и т.н. лесно е. Има служители, ако закъсаш, но не вярвам.

Self service дето се вика - като се качихме на самолета си викам: сега ще извикат някой от пътниците и да пилотира самолета Joy

# 67
 • Мнения: 9 205
Трябва ти разпечатана бордна карта, но ще я получиш и разпечаташ на терминала. Аз се бях чекирала през приложението и не ми даваше да запомня на телефона си бордните карти заради това, че съм от България. На терминала има машини, там си маркираш документа за самоличност и ти пуска бордна карта.
Иначе да, всичко си правиш сам - чекираш си куфара след това, има големи екрани, на които избираш колко куфара и т.н. лесно е. Има служители, ако закъсаш, но не вярвам.

Self service дето се вика - като се качихме на самолета си викам: сега ще извикат някой от пътниците и да пилотира самолета Joy
Въх стресира ме. За първи път ще летя с тях, че и от това летище. Къде са тези машини? Не тексува ли допълнително?.. Защо като си от България не може да я запаметиш? Добре че попитах.

# 68
 • Мнения: 10 423
Не таксува допълнително. Машините са веднага срещу входа, виждат се и естествено почти всичките са заети. Има и гишета, ако решиш се чекираш там, само дето работят малко, има опашки и т.н.
Ако се чекираш през приложението няма смисъл да чакаш на опашка. Според мен ще се справиш, нищо трудно няма, не се шашкай.

Терминалът е много хубав и модерен, кеф е да си чакаш полета там.

# 69
 • Мнения: 9 205
Не се ли плаща допълнително за чекирсне сам? Благодаря ти много. Бях направила тема за Бритиш Еъруейс да си помагаме, както винаги получавам ценна информация във форума, но нещо не се включиха много. Благодаря ти много.

# 70
 • NE
 • Мнения: 10 924
Много благодаря.
Намерих приложението и си добавих картата. Прие я без проблеми. Така че само остава да се чекна на излизане.
Нашите приятели живеят в Нотинг хил, но искам до Гринуич да се разходим зареди обсерваторията и най-вече меридиана (учителка съм по география).
За студиото на Warner bros. и Хари Потър, както и Бъкингамският дворец колко да се бръкнем да влезем? Гледах някакви организирани турове от порядъка на по 100 долара.

# 71
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Flower Fairy , не знам кога ще пътуваш , но Бъкингамският дворец е отворен за посещения само в края на лятото за около 10 седмици , а за Хари Потър студията, трябва да си купиш билет поне 4 месеца по-рано.

# 72
 • Мнения: 10 423
Не се ли плаща допълнително за чекирсне сам? Благодаря ти много. Бях направила тема за Бритиш Еъруейс да си помагаме, както винаги получавам ценна информация във форума, но нещо не се включиха много. Благодаря ти много.

Няма за какво.

Не съм плащала допълнително - защо се притесняваш за това? Коя компания таксува допълнително за чекиране?

# 73
 • Мнения: 9 205
Не се ли плаща допълнително за чекирсне сам? Благодаря ти много. Бях направила тема за Бритиш Еъруейс да си помагаме, както винаги получавам ценна информация във форума, но нещо не се включиха много. Благодаря ти много.

Няма за какво.

Не съм плащала допълнително - защо се притесняваш за това? Коя компания таксува допълнително за чекиране?
Нещо като рових в приложението ми се видя, но може да е било за бизнес класа. Благодаря ти много отново?

# 74
 • SF
 • Мнения: 8 810
Аз трябва да направя връзката Лутън-Лондон (3-та зона).
Съвети какво да купя предварително онлайн?

# 75
 • NE
 • Мнения: 10 924
Някой пътувал ли е с Green line? Гледам имат отворен билет с условие само да си спазваме спирката.

# 76
 • Мнения: 9 205
Пътувах от Хийтроу. Огромен терминал, много техника, стотици хора, всичко става много бързо. Исках да взема Просеко и сайдер като мина проверката, обаче нямаше или поне не намерих във  фрий шоповете. Бях си забравила шишето с вода в мен като минавах проверка и или трябваше да изпия водата или щяха да го изхвърлят.
Аз трябва да направя връзката Лутън-Лондон (3-та зона).
Съвети какво да купя предварително онлайн?
С оистер ли искаш да пътуваш? Ако е еднократно, може и с безконтактна карта както са казали. Само си провери банката дали ще те таксува допълнително.

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 12:52 от AnMary

# 77
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Аз трябва да направя връзката Лутън-Лондон (3-та зона).
Съвети какво да купя предварително онлайн?
С оистер ли искаш да пътуваш? Ако е еднократно, може и с безконтактна карта както са казали. Само си провери банката дали ще те таксува допълнително.

От Лутън няма транспорт , с който да може да се ползва Ойстър. Esmee , конкретизирай си въпроса ,моля, не разбирам какво точно питаш ?

Някой пътувал ли е с Green line? Гледам имат отворен билет с условие само да си спазваме спирката.


Пътувала съм, но в обратна посока - към летището и с билет , купен на място от шофьора , в автобуса бяхме точно 4 човека.  Дай  линк към билета ,който искаш да купиш, да видим какви са условията на отворения билет. Понякога , това е двупосочен билет ,като опцията да е "отворен" е в рамките на определен срок, но се спазва часа в първата посока - ако е дневен билет , срока е да се ползва в рамките на деня, или ако е за по-дълъг период - е в рамките на 3 месеца, тогава връщането не е във фиксиран час.

# 78
 • NE
 • Мнения: 10 924

Някой пътувал ли е с Green line? Гледам имат отворен билет с условие само да си спазваме спирката.


Пътувала съм, но в обратна посока - към летището и с билет , купен на място от шофьора , в автобуса бяхме точно 4 човека.  Дай  линк към билета ,който искаш да купиш, да видим какви са условията на отворения билет. Понякога , това е двупосочен билет ,като опцията да е "отворен" е в рамките на определен срок, но се спазва часа в първата посока - ако е дневен билет , срока е да се ползва в рамките на деня, или ако е за по-дълъг период - е в рамките на 3 месеца, тогава връщането не е във фиксиран час.

Това са билетите. В условията пише само, че е важно да се спазва точката на слизане/качване. Обратния билет е до 3 месец от първото пътуване.
Работата е там, че не знам дали полета ще има закъснение, а билет на място не знам дали няма да е съвсем скъп.
https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/?_ga=2.103 … 371256.1575372383

# 79
 • Мнения: 229
Здравейте, другата седмица в петък летим за Лондон с ММ. Ще летим с Wizzair, тъй като гостуваме на наши приятели, но те живеят в центъра и летим до Лутън като най-добрия вариант.
Сега се чудим как да се доберем до Baker street, където ще се срещнем. Полета се очаква в 20:25 да кацне. Гледам трансфери през easybus. Има изгодни билети с National express в 20:55 ч. Дали ще успеем?

Flower Fairy, купи си билети от easybus за National Express, тези билети официално си важат за 1 час преди и след избрания час. От летището в Лутън има автобуси за Лондон през 20 минути и понеже не се пълнят обикновено не гледат часа изобщо и просто ще ви качат на първия възможен автобус независимо дали е по-рано или по-късно.

A seat is reserved only for the time you have booked. You may use the same ticket at no extra cost to travel on the next available bus up to 60 minutes on either side of your booked time. However, easyBus cannot guarantee there will be spare seats as priority is given to those passengers with reserved seats.

По обратния път от Лондон до Лутън е по-важно да се спазва часът, защото често автобусите са пълни, не са толкова на често и понякога закъсняват.

# 80
 • София
 • Мнения: 1 802
Ние също ще пристигнем с късния полет на WizzAir и се чудя дали не е по-удачно в деня на кацането да останем за една нощувка в Лутън, на сутринта да се разходим там (има ли какво да се види?) и към обяд, ранния следобед да потеглим за Лондон. Как ви се струва?

# 81
 • NE
 • Мнения: 10 924
Adventurer, много благодаря. Тъкмо така смятам да постъпим.

п.п. Купихме билетите. Остава да стигнем.

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 17:54 от Flower Fairy

# 82
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Adventurer, много благодаря. Тъкмо така смятам да постъпим.

п.п. Купихме билетите. Остава да стигнем.

През Easy bus ли взехте ?


Ние също ще пристигнем с късния полет на WizzAir и се чудя дали не е по-удачно в деня на кацането да останем за една нощувка в Лутън, на сутринта да се разходим там (има ли какво да се види?) и към обяд, ранния следобед да потеглим за Лондон. Как ви се струва?

Има хотели в близост до Летището , ако искате да нощувате и сутринта да пътувате към Лондон. Иначе , в самия Лутън не съм ходила ,но и нищо , което да се разглежда, не съм чувала. Личното ми мнение е, да не си губите времето там . Също така, самият Лутън е отдалечен от летището и ще ви трябва транспорт до там.

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 18:27 от Сребърна паричка

# 83
 • NE
 • Мнения: 10 924
Сребърна паричка, през easybus взехме билетите.

# 84
 • Мнения: 94
Здравейте! Разглеждах начините на придвижване до летище Хийтроу, терминал 4. Моля, кажете правилно ли се ориентирам. С линия Tfl Rail от Падингтън директно до терминала или с метро от Падингтън до Earl`s Court със зелената линия, където сменяме със синята до терминала.

# 85
 • Пловдив
 • Мнения: 56
Здравейте! На летище Станстед има ли каса на железниците , от която може да си закупим седмична карта, за да използваме офертите 2в1?

# 86
 • София
 • Мнения: 1 802
Има хотели в близост до Летището , ако искате да нощувате и сутринта да пътувате към Лондон. Иначе , в самия Лутън не съм ходила ,но и нищо , което да се разглежда, не съм чувала. Личното ми мнение е, да не си губите времето там . Също така, самият Лутън е отдалечен от летището и ще ви трябва транспорт до там.
Благодаря! Flowers Hibiscus Май наистина така е по-разумно, за да си имаме още един пълен ден за Лондон.

# 87
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Здравейте! Разглеждах начините на придвижване до летище Хийтроу, терминал 4. Моля, кажете правилно ли се ориентирам. С линия Tfl Rail от Падингтън директно до терминала или с метро от Падингтън до Earl`s Court със зелената линия, където сменяме със синята до терминала.

Освен Tfl Rail , може да ползвате и Heathrow express / бърз влак / , от Падингтън , но имайте предвид ,че влаковете ходят до Терминал 2&3 , оттам ще трябва да се ориентирате как да се трансферирате до Терминал 4 . Синята линия на метрото Piccadilly ходи до Терминал 4 и Терминал 5 , на самите влакчета има изписано до кой терминал отиват , на информационните светлинни табла в метрото също се изписва. Ето карта на метрото , да видите откъде ще ви е удобно да  си хванете влакчето : http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf.


Здравейте! На летище Станстед има ли каса на железниците , от която може да си закупим седмична карта, за да използваме офертите 2в1?

Не знам дали има откъде да се купи на летището, но ако ползвате Станстед експрес  от и до летището , то можете да ползвате промоцията 2 за 1 в периода между двете пътувания. Как доказвате на касите , обаче нямам идея, може би показвате билетите за отиване и връщане на 2 - ма  души. Иначе, според този сайт https://www.londontoolkit.com/whattodo/london_travelcard_2for1_discussion.html  , това са местата  на които може да се купи карта 2 in 1 : "The only places that sell Travelcards with the rail logo on are railway ticket offices at Central London mainline rail stations, (Paddington, Marylebone, Euston, Kings Cross, St Pancras, Liverpool Street, Fenchurch Street, London Bridge, Charing Cross, Waterloo, Fenchurch Street and Victoria)."

Последна редакция: ср, 04 дек 2019, 13:05 от Сребърна паричка

# 88
 • NE
 • Мнения: 10 924
При чекиране, кое е по-удачно да се регистрира - паспорт или лична карта? Мисля на отиване да минем с паспортите.

# 89
 • Мнения: 9 205
Паспорти. Имат електронна система за самочекиране където минава само паспорта, личната карта не я чете. В София са сложили 4-5 подобни, но не са в експлоатация. 2 самолета и опашка и чакане. Там всичко става бързо и летят хиляди хора ежедневно.

# 90
 • NE
 • Мнения: 10 924
Чекирах с паспортите. Ние летим от Варна и там също има система за самочекиране.

# 91
 • Пловдив
 • Мнения: 56
Благодаря, Сребърна паричка . Предният път, когато бяхме в Лондон си бяхме купили травъл картите от гара Уибълдън. Сега ще спим в Сътън и ще търсим явно на място. Този път ще сме с дъщеря ни, на 7 год. и  искаме да я заведем в Аквариума, Зоологическата градина, Музея на Шрек. За първите 2 ми се иска да ползваме офертите 2в1 за нас.

# 92
 • Мнения: 94
Здравейте! Разглеждах начините на придвижване до летище Хийтроу, терминал 4. Моля, кажете правилно ли се ориентирам. С линия Tfl Rail от Падингтън директно до терминала или с метро от Падингтън до Earl`s Court със зелената линия, където сменяме със синята до терминала.

Освен Tfl Rail , може да ползвате и Heathrow express / бърз влак / , от Падингтън , но имайте предвид ,че влаковете ходят до Терминал 2&3 , оттам ще трябва да се ориентирате как да се трансферирате до Терминал 4 . Синята линия на метрото Piccadilly ходи до Терминал 4 и Терминал 5 , на самите влакчета има изписано до кой терминал отиват , на информационните светлинни табла в метрото също се изписва. Ето карта на метрото , да видите откъде ще ви е удобно да  си хванете влакчето : http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf.
Сребърна паричка благодаря Flowers Hibiscus
Скрит текст:
  На картата е посочено, че Tfl Rail стига до терминал 4 и в сайта на National Rail виждам, че в определени часове направлението е без прекачване. Ще пътуваме с доста багаж и ми се искаше да не сменям влакчетата, но по вероятно ще се ориентираме да пътуваме с метрото. Благодаря още веднъж

# 93
 • Мнения: 9 205
Sitymapper има едно приложение, което може да си инсталирате. Много помага за пътуване в Англия. Ползват се поскодове. Търсете поскод на мястото на което сте/или ще бъдете/, слагате поскод на мястото, на което отивате и ви дава опции:- пеша/показва пътя/ с автобус/ колкото и автобуса да смените няма да ви таксува повече от 4,50 но е по-бавно, влакове и метро. С влаковете е по-евтино да се купи двупосочен. Метро, Пикадили и всякаквите му там линии. Дори в регулацията на града дава приблизителна цена.

# 94
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Радвам се , че помогнах Flowers Hibiscus

gapaga, DiSto, приятно пътуване .

На английските летища на автоматичния паспортен контрол / на машините / , минават и деца навършили 12 год., трябва да са придружени от възрастен , на Варненското , трябва да си поне на 14 г. .....

# 95
 • Мнения: 38
Здравейте, след почти седмица реших да споделя впечатления и насоки ако на някого биха били полезни.
Със смесени чувства останах от Лондон, красив, коледен, подреден, но студа определено не понесе на прясно бременната ми персона 😀
Основното, което бяхме планували е Хари Потър, мач на Челси, коледни маркети  и основни забележителности отвън.
Бяхме 5 дни и определено ни бяха много.
Посетихме музеите Тейт, Историческия музей и Британския, за жалост ние не сме по музеите и освен историческия другите не успяхме да оценим, но поне се стопихме За кратко.
Ако някой има въпроси, свързани с мач или  тур до Warner Bros Sudio съм готова да съдействам.
Ползвахме ойстер карти, като се движехме с метро и автобуси. Около 60 паунда ни излезе за 5 дни. Ползвахме приложението Moovit.
Нощувахме в хотел The Melita, който е на 7-8 минути от Victoria Coach station. Малки стаи, но чисто, удобно и меко легло. Около 1200 лв ни излязоха нощувките и определено препоръчвам хотела, щом основната му дейност е само нощувка.
Препоръчвам с две ръце Winter Wonderland - хапнахме, пихме греено вино, атракциите са страхотни!
Видяхме всички планувани забележителности - London Bridge, Tower of London, Tower Bridge, Covent Garden, пихме кафе в Sky garden. От програмата отпаднаха качване на Окото и Масам Тюсо, просто защото не Се чувствах добре, но бих се върнала на пролет, когато е малко по - топло. 😀
Разходихме се почти ден в квартала Челси, по Oxford и Regent Street - Коледен дух, много хора  и магазини Simple Smile
Благодаря за препоръката от форума за бургерите - Honest Burgers
Аз бих препоръчала за закуска до 12 часа в Челси срещу болницата - B Bagel Bakery bar!
И последно трансфера ни бе с изи бъз - предварително закупени билети - на идване нямаше проблем и ни качиха в автобуса въпреки, че часа ни бе за 22/30 часа.
Но на заминаване имайте предвид трафика, евентуални ремонти по пътя. Аз получих мейл за ремонт по участък от пътя едва на 26 в деня на заминаване, съответно имаше закъснение на автобусите  с час и малко, за радост шофьора се смили и съгласи и ни качи почти всички, пристигнахме час и малко преди полета, въпреки предвидените От мен  повече от 2 I 30 Мин.
Весели празници от мен 🎄🎄🎄 И пожелавам много пътешествия на всички!
Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 17:20 от Anyk

# 96
 • NE
 • Мнения: 10 924
Изкарахме голям късмет с ММ. Автоматично ни чекира до пътеката. Все си мисля, че е по-добре така.
Утре летим. Ще разказвам когато се върнем.

# 97
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Anyk , благодаря за снимките , едно такова Коледно ми стана Christmas Tree

Разкажи, малко повече за Уорнър брос , откъде се хваща трансфера до студията и как е украсата сега предколедно Simple Smile

Flower Fairy , приятен полет и чакаме разказ после и снимки също Simple Smile

# 98
 • Мнения: 857
Anyk, коя е ледената пързалка от снимката? 

# 99
 • SF
 • Мнения: 8 810
Adventurer, много благодаря. Тъкмо така смятам да постъпим.

п.п. Купихме билетите. Остава да стигнем.

Може ли да ми дадете линк през който да купя билетите?

Кацаме на Лутън и след 5 дни летим обратно от Лутън. Интересувам се за шатъли, които сте ползвали.

Не знам какви са тези Ойстер карти. Мислехме да си купим карти за 3 зони за метрото. Трима души сме. Излиза по 35 паунда на човек. За други карти само съм чувала, но не знам никакви подробности.
Всъщност транспортът, който ме интересува за 5 дни е от и до летището в Лутън и хотелът ни, който е в 3-та зона Уест Лондон, а ще прекарваме времето си в централен Лондон - Темза, Охсфорд стрийт, музеите...

# 100
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Happythought, сградата ми прилича на Музея по естествена история / Natural history museum /.

Esmee, Ойстър картите / Oyster card / , са карти за транспорт, приличат на кредитна / дебитна карта , ползват се при пътуване в метрото, автобусите, трамваите и влаковете в цял Лондон. Пластиката може да се купи от машина и на същата машина се зареждат с лири, които се ползват при пътуване. На всички превозни средства и гари има устройства за чекиране , като доближиш картата към тях ,те си теглят сумата за пътуване. В нея може да се зареди и седмична карта , която е фиксирана сума. Вместо Ойстър може да се използва обикновена дебитна или кредитна карта , които действат на същия принцип. От / до Лутън няма транспорт, за който да може да се ползва Ойстър.

# 101
 • SF
 • Мнения: 8 810
Благодаря!
Няма да ползвам Ойстър. Ще купим обикновени карти за 1 седмица за градския транспорт. Ще ги ползваме 5 дни. Това добра идея ли е?
От Лутън ще купя предварително онлайн някакъв шатъл. Може през УИЗ еър, може да търся из интернет и някакъв друг, ако вие не ми кажете точно кой да купя. Със същия ще се върнем до Лутън. Искам, ако има 2-3 лири отстъпка за двупосочен билет, да се възползваме. Трима души сме.

# 102
 • Мнения: 9 205
Не знам да има обикновени карти. Има Оистер карти за транспорт или може с безконтактна банкова карта да се пътува. За влаковете и метро  може билети да си купите. За автобусите няма такъв вариант. С автобус ако се пътува не може да похарчите повече от 4.50 на ден, но е бавно.

# 103
 • SF
 • Мнения: 8 810
Кое излиза най-изгодно?
Само аз от тримата имам безконтактна банкова карта.
На мене ми казаха, че трябва да избера за коя зона да купя карта за градския транспорт и колко зони искам да включа. Излязоха и цени на картите - 35 паунда за 3 зони. 42 (примерно) беше за 4 и около 50 за 5 зони.
Нашият хотел е в трета зона.

# 104
 • Мнения: 9 205
Ами ако ще пътуваш много в тези зони Оистер е най-изгодно. Не може с една безконтактна да маркираш повече от едно лице. Най-евтино е с автобус но много време се пътува, ще изкараш цял ден по пътищата. С метро е бързо, но скъпо. Без Оистер, а с безконтактна да се чекирате ще платите много повече. Безконтактни карти може ако пътуваш еднократно с метрото.

# 105
 • SF
 • Мнения: 8 810
Добре, ще купим Ойстер.
Казах, че само аз имам безконтактна карта, именно защото разбрах, че не може всички с една безконтактна карта да пътуваме. Иначе за темата няма значение какви карти имат другите хора с мен.

Не знам дали ще пътувам много в тези зони, но със сигурност сутрин трима човека ще тръгват от трета зона към Трафалгар скуеър (да кажем) и вечер някъде от центъра, трима души ще се прибират към хотел, който се намира в трета зона. Това много пътуване ли е?

# 106
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Мисля, че може да се купи и хартиена карта за градския транспорт , но е по-неудобна за ползване, всеки път трябва да се пъхне да мине през устройството и това води до голямо бавене при преминаване. Всъщност картата с логото на железниците също е хартиена , като за нея трябва да си носите и снимка.

За трансфери от/до Лутън виж тук :
Easybus: https://www.easybus.com/en/routes/london-luton/
National express : https://www.nationalexpress.com/en/airports , за централен Лондон се ползват маршрути с номера А1 и А2

Easybus също ползват автобусите на National express , но билетите през техния сайт са по-евтини, незнайно по каква причина.

Esmee , в кой квартал в 3-та зона ще сте ? Зоните са в кръг , така че може да сте във всяка една посока от центъра, ако конкретизираш, може по-лесно да те ориентираме колко ще пътувате.

Ето карта със зоните на метрото :
http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf

# 107
 • Мнения: 9 205
Добре, ще купим Ойстер.
Казах, че само аз имам безконтактна карта, именно защото разбрах, че не може всички с една безконтактна карта да пътуваме. Иначе за темата няма значение какви карти имат другите хора с мен.

Не знам дали ще пътувам много в тези зони, но със сигурност сутрин трима човека ще тръгват от трета зона към Трафалгар скуеър (да кажем) и вечер някъде от центъра, трима души ще се прибират към хотел, който се намира в трета зона. Това много пътуване ли е?
Виж със ситимапър какъв автобус имаш до там. Ако няма да пътуваш много от точкс до точка, може да не ти се наложи да вземаш оистер. Иначе аз съм пътувала с влака 10-14 паунда двупосочен, отделно мерто, 20 паунда на ден на калпак може да не стигнат. Тогава оистер за 35 за цяла седмица си е на сметка. Там също в пиковите часове е по висока цената. Транспорта е скъп., но не мога аз да ти кажа колко е, трябва да си го провериш.

# 108
 • Мнения: 10 423
За ойстер картите нали имаше нещо, че не може да те таксуват повече от 7 паунда (ако не греша) на ден, независимо колко пътуваш с тях и затова излизат изгодно.

# 109
 • София
 • Мнения: 417
И при Ойстър и при безконтактните банкови карти има максимален дневен лимит на таксуване (daily cap), който зависи от зоните - за 1 и 2 зона е 7 паунда. Тук има повече информация https://www.londontoolkit.com/briefing/contactless_cards.html.

# 110
 • Мнения: 9 205
За ойстер картите нали имаше нещо, че не може да те таксуват повече от 7 паунда (ако не греша) на ден, независимо колко пътуваш с тях и затова излизат изгодно.
Зависи от зоните. Има лимити някакви, но може да те таксува после да д трябва да си искаш парите, не знам точно, не съм пътувала и толкова. Мои познати, които работят там и пътуват много всички са с оистер.

# 111
 • Мнения: 229
За трансфери от/до Лутън виж тук :
Easybus: https://www.easybus.com/en/routes/london-luton/
National express : https://www.nationalexpress.com/en/airports , за централен Лондон се ползват маршрути с номера А1 и А2

Easybus също ползват автобусите на National express , но билетите през техния сайт са по-евтини, незнайно по каква причина.

Това което е важно обаче е, че билетите от сайта на National Express не само, че са по скъпи, а и са за фиксиран час т.е. без тези +/- 60 мин. като при easyBus, те си имат услуга Change&Go, която се добавя и плаща допълнително за тази цел.

If you miss the booked departure time, you will be required to purchase a new ticket, unless you have our ‘Change & Go’ Add-on which can be chosen when purchasing Airport journeys online.

Иначе е съвсем стандартна практика посредници, които могат да гарантират някакъв обем продажби, да предлага съответната услуга на цена по-ниска от самия доставчик.

# 112
 • София
 • Мнения: 417
Естествено, че живущите в Лондон ще ползват Ойстър. Въпросът е, че няма особен смисъл за 4-5 дни пътуване, защото няма разлика в таксуването. Но всеки си преценява сам кое му е по-удобно.

# 113
 • Мнения: 9 205
Картите не са месечни, а седмични. Аз също живея в Лондон но не пътувам толкова. 20 паунда и повече на ден ми се е случвало да плащам от 5-6 зона към 1 и - 2. Лондон не е 1 и 2 зона. Затова хубаво трябва да се види, къде и колко ще се пътува. Оистер и аз нямам.

# 114
 • NE
 • Мнения: 10 924
За трансфери от Лутън до центъра препоръчвам да се букнат предварително билети от easybus. Точно на излизане от Лутън е автобусната спирка на National express. Има страшно много автобуси и стюардите насочват пътниците.
Ние кацнахме точно на време, излязохме и се качихме веднага на автобуса, а билетите бяха с час 40 мин. по-късно.
Ние предпочитаме да пътуваме с безконтакни карти, но Ойстър машини има навсякъде. Тук разстоянията са огромни. Ще се въртим втори ден из центъра и не всичко сме видели. Има и много туристи. Вчера в Природния музей имаше опашка до края на булеварда. До музея има и страхотна ледена пързалка.
В Хайд парк има Winter wonderland, но наплива на хора беше наистина колосален.

Последна редакция: нд, 08 дек 2019, 09:17 от Flower Fairy

# 115
 • SF
 • Мнения: 8 810

Esmee , в кой квартал в 3-та зона ще сте ? Зоните са в кръг , така че може да сте във всяка една посока от центъра, ако конкретизираш, може по-лесно да те ориентираме колко ще пътувате.

Ето карта със зоните на метрото :
http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf

West London - спирката на метрото се казва  Park Royal. Целта на пътуването ни е да разгледаме Лондон - забележителностите в централната част, да се разходим в Нотинг Хил и да посрещнем Нова година.

# 116
 • Варна
 • Мнения: 2 410

Esmee , в кой квартал в 3-та зона ще сте ? Зоните са в кръг , така че може да сте във всяка една посока от центъра, ако конкретизираш, може по-лесно да те ориентираме колко ще пътувате.

Ето карта със зоните на метрото :
http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf

West London - спирката на метрото се казва  Park Royal. Целта на пътуването ни е да разгледаме Лондон - забележителностите в централната част, да се разходим в Нотинг Хил и да посрещнем Нова година.

Толкова на запад не съм ходила , но това което виждам от картата на метрото е , че можете да ползвате синята линия на метрото / Piccadilly line / и да слизате на спирка Green park , пътуването ми го дава 30-40 минути, което не е толкова много за Лондон. От Грийн парк е на 7-8 минутки пеш до Бъкингамския дворец , а наоколо също на пешеходно разстояние са Парламента, Биг бен, Уестминстър и Окото / 15-тина минути пеш /. След Green park, следващите 3 спирки са в централна част , където са главните шопинг улици , Чайна таун, Сохо , Ковънт гардън, Националната галерия .  Метростанция Russel square пък е до Британския музей. Линията минава и през Хайд парк, където е зимният атракцион Winter wonderland.
До вашата Park Royal , наблизо е и Hanger lane , откъдето можете да ползвате червената линия на метрото Central line, с нея можете да отидете до Нотинг хил и катедралата Сейнт Пол , също минава през централната част.
Имате опция и да се прехвърлите от Piccadilly line/ синята линия/  на District line / зелената линия / на станция Acton town , със зелената линия можете да стигнете до Тауър бридж и крепостта Тауър.
Ако, имате време и възможност , можете да отидете до градините Кю  / Kew Gardens / , през коледните празници са украсени със светлини вечерно време  https://www.kew.org/kew-gardens/whats-on/christmas

Та, с две думи местоположението ви изглежда добро откъм транспорт. Проверете си обаче, дали метрото работи в новогодишната нощ.
В самото метро навсякъде има карти и табели и е много лесно за ориентация.
Приятно пътуване и чакаме разказче и снимки после Simple Smile

# 117
 • Мнения: 54
Ние се върнахме преди седмица от Лондон след 5-дневен престой. Ползвахме само метро по 4-5-6 пъти на ден и само с безконтактна карта Револют. Всеки ден ми взимаше по 7.60 паунда, като сме се движили само в зони 1-2.
Страшно много ни хареса в Winter Wonderland, въпреки че бяхме само възрастни се забавлявахме и пускахме на люлките Laughing Цените не ми се струваха завишeни - 6 £ немска наденица с хлебче, греяно вино 5 £ , люлки по 5-8£. (посетете то в делничен ден преди 17ч за по-малко навалица)
Бяхме също в Мадам Тюсо, London Eye и Sea Life - комбиниран билет, закупен онлайн за 48£.
Ако някой има въпроси за тези места, може да пита Relaxed
И сега най-учудващото за мен - AirBnb в зона 2 - нощувка общо 64лв на вечер. Да, беше обща баня, но къщата е на 3 етажа и на всеки етаж имаше баня с тоалетна и ги чистеха всеки ден.

# 118
 • Мнения: 40
Ние се върнахме преди седмица от Лондон след 5-дневен престой. Ползвахме само метро по 4-5-6 пъти на ден и само с безконтактна карта Револют. Всеки ден ми взимаше по 7.60 паунда, като сме се движили само в зони 1-2.
Страшно много ни хареса в Winter Wonderland, въпреки че бяхме само възрастни се забавлявахме и пускахме на люлките Laughing Цените не ми се струваха завишeни - 6 £ немска наденица с хлебче, греяно вино 5 £ , люлки по 5-8£. (посетете то в делничен ден преди 17ч за по-малко навалица)
Бяхме също в Мадам Тюсо, London Eye и Sea Life - комбиниран билет, закупен онлайн за 48£.
Ако някой има въпроси за тези места, може да пита Relaxed
И сега най-учудващото за мен - AirBnb в зона 2 - нощувка общо 64лв на вечер. Да, беше обща баня, но къщата е на 3 етажа и на всеки етаж имаше баня с тоалетна и ги чистеха всеки ден.
Планираме пътуване през май и сега съм в процес на търсене на прилична нощувка в зона 1 или 2. Ще се радвам, ако споделиш подробности за вашето място:smile:. Предварително благодаря!

# 119
 • NE
 • Мнения: 10 924
Снощи се върнахме от Лондон. Нашето пътуване беше малко по-различно като организация, но ще споделя за който иска.
Скрит текст:
Пътувахме от летището във Варна до Лутън. На отиване + картата за отстъпка ни стува около 140 лв. Навръщане билетите бяха по 18 паунда, което е много добра цена.
Полета до Лутън беше спокоен. За декември имаше много пътуващи, но като цяло пристигнахме на време. Направи ми впечатление колко много се яде и пие в самолета.
С кацането на летището, минахме през автоматична проверка защото пътувахме с паспортите. На интензивния поток на Лутън си е голям плюс автоматичната проверка. А още от изхода на летището се пренасяме на автобусната спирка на National express. Букнахме си отиване и връщане през easybus. Много набързо ни качиха на линия А1, но и линия А2 също пътува към центъра.
Ние гостувахме на наши приятели, които живеят в Notting hill и срещата ни беше на Baker street. Мястото е удобно защото не е твърде претрупано като централните гари като Виктория. Предварително си бяхме регистрирали безконтактните карти за да ползваме метрото. Лично съм впечатлена от стария дух на метрото и удобното му организиране. За целта приложението citymapper е наистина много полезно. Случвало е за да избегнем прикачване с метрото да вървим до определена спирка в близост.
Градът е уникален по коледно време. Всичко лъха на Коледа. На повечето къщи са окачили естествени венци, които са много красиви и придават атмосфера. Самият Лондон има и много красива украса.
Разтоянията са много големи за вървене пеша, но с цел да се разгледа всичко се вървели по 12-14 км като не броя маршрута с метрото.
Събота и неделя се оказват много натоварени дни защото всички са навън. Безплатните музеи са винаги препълнени от сутринта. Но ние тръгнахме през Notting hill, Kensington gardens, Hyde park до Бъкингамският дворец. Двата парка са свързани и са лесни за преход. Winter wonderland е явно много търсена дестинция защото имах чувството, че входа е като бежански лагер. Проверяват багажа, за което също се чака.
След това се озовахме на Covert garden. Пропуснахме Националната галерия и Музея на транспорта.
Обядвахме в Nando's, което е верига ресторанти с африканска атомосфера. Заведението на самообслужване и се чака ред, но бързо се освобождават места. Нашите приятели са вегани и изумително много места има за тях. Но и в повечето заведения и магазини има по нещо за всеки. По стечение на обстоятелствата търсихме и веган торти. Около 16 часа стигнахме и до National history museum. Централния вход беше препълнен с посетители и ни препратиха до задния вход. Отново огромна опашка. Музеите затварят в 18 ч. и половин час по-рано предупреждават да се ориентират посетителите към изходите. Дори и да бяхме влезли, пак трябваше да се върнем.
Пред музея има ледена пързалка, която е много красива. След него се пада Scienst museum. Отново е безплатен. Не е толкова голям като Природния музей, но също има богата колекция. Може да се види Аполо, мостра от първия Пеницилин, късче от Луната. За нас беше наистина много интересно. Музея буквално затвори с нас.
Втори ден - неделя. Решихме с ММ да се пробваме да обикаляме сами. Citymapper-a ни ориентира идеално. Удобен е за маршрути пеш, обществен транспорт и таксита, включително Uber.
Минахме отново през Кенсингтън, езерото и Хайд парк. Стигнахме до Royal Albert hall. Този път бързо влязохме в Природния музей. Отне ни буквално цял ден. Има всичко от сътворението на Земята до наши дни - симулация на земетресение в Япония, динозаври, бозайници, модел на синия кит в реален размер и много видове риби, скали, вулканизъм, ендогенни и екзогенни процеси, еволюция на човека и т.н. Има стая на Луната, стая за набюдаване на Земята от орбита на огромен дисплей и т.н. Тези стаи са подходящи за малки децата, които лягат на пода и съзерцават, а родителите си почиват.
За музея Виктория и Албърт, който е на другата улица не остана време. Искахме и до Sky garden да се вредим, но резервациите бяха препълнени.
Покрай нашите приятели стигнахме на Oxford street, Bond street, Regent street и Soho. Имаше една малка уличка, която приличаше на водно царство от украса . Разбира се опитахме бира в пъб в Soho. За почитатели на бирата си е рай. Освен това са супер уютни и очарователни всичките им пъбове. Направи ми впечатление, че всеки се отърсва от деня с една бира. Fish&chips с бира е просто задължително.
Тъй като имахме полет чак в 21:40 часа в последния ни ден и имахме време за обикаляне. Поехме към Темза, но с метрото. Посетихме British museum, който също е от нещата които трябва задължително да се видят - Египет, Гърция, Рим, Англия през 18 век, стая само с изкусни часовници. Можехме да обикаляме цял ден. Този музей задължително ще се посети отново. За любителите на историята е топ 1. Лично ме доядя малко, че не групирахме музеите по периоди, но сме удовлетворени от видяното и в този ред. Важно е да кажа, че тук проверяват багажа на входа. Ние бяхме с раниците за полета и имаше вадене, показване. Заядоха се малко за 2 метални автобусчета за децата, но когато ги показах и минах.
Имахме желание да стигнем до London bridge и Tower bridge, но пеш са доста далеко и решихме да не рискуваме да обикаляме преди полета. Бях букнала отново National express до Luton, като оставих 2 часа резерв до чекирането. С метрополитан стигнехме Baker street много лесно. Спирката е малко по-нагоре от метрото. Срещу него има пъб, в който също оползотворихме време. Минаха 10 автобуса за Luton за 1 час. Обаче нашият автобус - А2 закъсня с 1 час. Опитвахме да се качим на А1, но ни отказваха защото за летището са им под бройка местата и обират още спирки след тази. До нас имаше двойка румънци и двойка поляци. Поляците закъсняваха яката за чекирането. Все пак дойде автобуса, стигнахме чат-пат навреме.
Тъкмо свикнахме да не ни разбират по улиците и чак възприехме "sorry" за всичко и бам ... летището пълно с нашите. Самолета беше навреме, супер нагърчан, но полета беше спокоен.
Основният ни проблем бяха картите. В Лондон се плаща всичко безконтактно. Дори уличните музиканти приемат карти с пос терминал. Обаче нашите карти visa без пин код се дънят. Определено по-сигурен начин е чрез карта на Mastercard. Задължително и малко пари в кеш.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 07:34 от Flower Fairy

# 120
 • Мнения: 30
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning

# 121
 • Добрич
 • Мнения: 42
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning
Привет. И аз се интересувам  точно от същото и ще се радвам, ако някой може да помогне.

# 122
 • Мнения: 112
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning

Здравейте, ние също ще посрещаме Нова Година в Лондон, но от Вас научавам за закупуване на билети за заря. Къде ще бъде тази заря? Може ли малко повече инфо?

# 123
 • NE
 • Мнения: 10 924
Намира круизове по Темза с неприлични цени.
https://www.tickets-london.co.uk/newyear-eve-parties?gclid=CjwKC … mPyhoCdZsQAvD_BwE

# 124
 • Мнения: 3
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning

Здравейте, ние също ще посрещаме Нова Година в Лондон, но от Вас научавам за закупуване на билети за заря. Къде ще бъде тази заря? Може ли малко повече инфо?

Зарята може да се наблюдава отблизо в центъра само с билети. От няколко години е въведена тази практика от съображения за сигурност. Цената е само 10 паунда, но за тази година вече е късно. Пускат ги в продажба.
по-рано.
Може да се запишете на страницата на общината. Те изпращат имейл, когато вече има налични билети.

https://www.london.gov.uk/get-involved/sign-ticket-information-l … ars-eve-fireworks

# 125
 • София
 • Мнения: 1 802
Ние вече освен самолетните билети, имаме и билети за мюзикъл, защото това е една от основните причини за пътуването ни до Лондон (дъщеря ми е яко мюзикъл фен Simple Smile).

Вече започвам да се оглеждам и за място за настаняване, мисля че ще букнем през Airbnb, защото и преди сме ползвали платформата и сме доволни. Малко все още не мога да се оправя със зоните, решила съм да сме максимум 2-ра зона. Някой може ли да ми каже Greater London какво обхваща?

# 126
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Малко все още не мога да се оправя със зоните, решила съм да сме максимум 2-ра зона. Някой може ли да ми каже Greater London какво обхваща?

Виж тук : https://londonmap360.com/london-boroughs-map#.XfEk9egzbIU, някъде в предишните мнения съм постнала и актуална карта на метрото , най-лесно по нея ще се ориентираш за зоните.

# 127
 • Мнения: 2 542
Ние вече освен самолетните билети, имаме и билети за мюзикъл, защото това е една от основните причини за пътуването ни до Лондон (дъщеря ми е яко мюзикъл фен Simple Smile).

Може ли да кажеш на кой мюзикъл ще ходите, в кой театър, колко струват билетите?

# 128
 • София
 • Мнения: 1 802
Ние вече освен самолетните билети, имаме и билети за мюзикъл, защото това е една от основните причини за пътуването ни до Лондон (дъщеря ми е яко мюзикъл фен Simple Smile).

Може ли да кажеш на кой мюзикъл ще ходите, в кой театър, колко струват билетите?
Отиваме на Hamilton - това е мюзикълът, който превърна дъщеря ми в истински фен! Simple Smile В Лондон имат специален английски състав и представят във Victoria Palace Theatre. Билетите започват от 37.5 паунда, но тези места са доста кофти. Ние лично сме си купили билети среден клас от по 100 паунда (има и по 250).

Иначе, аз изобщо не съм мюзикъл ценител, отивам заради детето. Тя, за разлика от мен, само мюзикъли слуша, знае песните наизуст, общува с хора по целия сват, които се кефят на мюзикъли и пр. Днес, примерно, с гаджето са в операта на Клетниците, който гостува в България. Smile

# 129
 • В офиса
 • Мнения: 2 628
О, с Хамилтън вкъщи двете деца са ми проглушили ушите. Много са хубави песните. За сценографията нищо не знам. Но със сигурност ще е страхотно! Разкажи, моля, като се прибереш! Ние гледахме Wicked, но се колебахме много дълго между двата. Не съжалявам и за Wicked, ни най-малко. Страхотен беше!

# 130
 • София
 • Мнения: 1 802
О, с Хамилтън вкъщи двете деца са ми проглушили ушите. Много са хубави песните. За сценографията нищо не знам. Но със сигурност ще е страхотно! Разкажи, моля, като се прибереш! Ние гледахме Wicked, но се колебахме много дълго между двата. Не съжалявам и за Wicked, ни най-малко. Страхотен беше!
Явно мюзикълите са някаква нова мода сред една част от младите, което на мен лично много ми допада, като се има предвид другите опции. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Ние ще пътуваме чак февруари, но задължително ще напиша впечатления като се върнем. Имам колега, който е гледал Хамилтън в Лондон миналата година и каза, че било невероятно.

Иначе и вкъщи по едно време също имашe дилема на кой мюзикъл да отидем, че много са любимите (Dear Evan Hansen, Six, Mary Poppins, Wicked, Beetlejuice etc.), но все пак решихме да осъществим оригиналната идея за пътуването, а именно Хамилтън. Simple Smile

# 131
 • SF
 • Мнения: 8 810
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning
Привет. И аз се интересувам  точно от същото и ще се радвам, ако някой може да помогне.

Аз също. Няма как да си помогнем от тук.
Но идеи къде да се разходим в Новогодишната нощ и откъде да наблюдаваме зарята?
Може и да се срещнем някъде из Лондонските улици и да крещим заедно на български Happy New Year.
А после в някой пъб да пием по нещо за празника. Simple Smile
Дайте идеи къде може да се види прословутата заря над Темза, която ми е мечта!
Билетите са свършили още преди месец. И да пуснат нови, не знам как ще се доберем до тях. Трябва да се мисли нещо друго.

Още не съм избрала начин на придвижване от Лутън до Лондон и от Лондон до Лутън. Мотая се и ще плача накрая.

# 132
 • Мнения: 22
Ето и нашите наблюдения след 3 дни престой в този уникален град! Боже колко красота събрана на едно място. В момента съм в ужасна депресия заради факта, че съм  отново в България. Първи ден пътуване София-Лондон кацнахме на Лутън бяхме си купили предварително билети за влака онлайн. Трябваше да стигнем в Clickerwood което е на около 50мин от Лутън в зона 3. Киоск устройството обаче ни пусна само един билет... не знаехем, че ни трябват повече и едва минахме пуснаха ни след 15 минути разправяне кой платил как и къде... Мястото на което нощувахме резервирахме през Airbnb и беше страхотно чистичко и подредено. Обща кухня и баня, но наистиа беше супер комуникативно и удобно за градски транспорт. А метрото просто уникално удобно за придвижване. Моята дружка пожела да се повозим и на Автобус двуетажен та и това не подминахме. Посетихме мадам тюсо и окото като предварително закупихме онлайн билети и за двете атракции. Чака се независимо в колко часа ви е билета пак се чака особенно в ден от уикенда както бяхаме ние. Но си заслужава и на двете места много ми хареса. Окото беше леееко плашещо за мен понеже мааалко имам страх от височини, но гледката си заслужава абсолютно! Беше вече вечер и светлините бяха светнати наистина красота. разходихме се по Лондон Бридж минахме и до  Тауър Бридж и Бъкингамския дворец. Минахме по Бейкър Стриит имаше един огромен магазин за скъпи дрехи решихме да влезнем ей така да видим, не че някога ще си купя цените са безбожни! Доста се изненадах, че никой не ни гледаше все едно не ни е там мястото и не се почувствах за секунда зле, както тук. Пак ще отида и ще планираме повече неща, понеже бяхме само за 3 дни от които единия бях на снимки реално един в който пристигнахме и един в който ходихме да се разходим. Останаха няколко часа след снимките, но времето беше доооста ветровито и студено и накрая решихме да се приберем, защото поизмръзнахме. С две думи УНИКАЛЕН град винаги съм искала да посетя и сега мечтата ми се сбъдна наистина красиво и различно.

Извинявам се за романа Simple Smile
Приятно пътуване и изкарване на всички, които планирате пътуване а на всички нас, които вече сме били там пожелавам да се върнем и да постоим за доста повече.

# 133
 • Мнения: 30
Здравейте! Планувам посрещане на нова година в Лондон.  Търся билети за зарята в новогодишната нощ за сега без успех. Някакви предложения от къде мога да я наблюдавам свободно с добра видимост. Разбрах, че са забранили събиранията по мостовете тази година. Ако някой предлага билети ще ме зарадва Grinning
Привет. И аз се интересувам  точно от същото и ще се радвам, ако някой може да помогне.

Аз също. Няма как да си помогнем от тук.
Но идеи къде да се разходим в Новогодишната нощ и откъде да наблюдаваме зарята?
Може и да се срещнем някъде из Лондонските улици и да крещим заедно на български Happy New Year.
А после в някой пъб да пием по нещо за празника. Simple Smile
Дайте идеи къде може да се види прословутата заря над Темза, която ми е мечта!
Билетите са свършили още преди месец. И да пуснат нови, не знам как ще се доберем до тях. Трябва да се мисли нещо друго.

Още не съм избрала начин на придвижване от Лутън до Лондон и от Лондон до Лутън. Мотая се и ще плача накрая.
Аз мисля да ходя организирано с екскурзия от тук. Четох за варианти за наблюдение от паркове, но мисля че разочарованието ще е пълно. Иначе след Дубай имах суицидни мисли, след Лондон не знам Grinning