Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 39 358
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Полезни връзки:
Разчитане на пълна кръвна картина (ПКК)

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

С пожелание за по-малко болести и резултати в норма! Simple Smile


За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:
- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"...

За пореден път ще помоля - пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора.

Старата тема

Последна редакция: пт, 08 ное 2019, 00:17 от Не се сърди, човече

# 1
  • Мнения: 3
Здравейте,

Днес си направих кръвни изследвания, при което като ги погледнах леко се среснах. Хемоглобинът ми е нисък, както и другите стойности не са много добре. Най-вероятно се касае за анемия, но въпросът ми е дали има повод за притеснение за нещо по-сериозно. Също така е важно да спомена, че съм момче на 21 години. Simple Smile

HGB ( Хемоглобин )      114   g/L   М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити )      5.93   T/L   М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит )      0.34   L/L   М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити )      6.1   G/L   3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр )      332   g/l   300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. )      19.2   pg   27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите )      58.0   fL   82.0 -96.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие )      17.6   %   11.6 - 15.7
PLT ( Тромбоцити )      234   G/L   100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита )      9.8   fL   7.5-11.0
LYMF ( Лимфоцити - бр )      2.57   G/L   0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. )      2.99   G/L   1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MID ( Междинни по обем клетки - бр.)      0.52   G/L   
LYMF% ( Лимфоцити - % )      42.30   %   20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % )      49.20   %   30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )

# 2
  • Мнения: 18 535
Хемоглобинът би могъл да го вдигнеш с лекаства и с качествена храна.

# 3
  • Мнения: 7 016
Освен хемоглобина  и MCH и MCV са доста ниски също сочещи анемия, но еритроцити от своя страна са високи, те се повишават при доста различни причини. Съвета ми е отиди на хематолог за адекватно лечение Peace

# 4
  • Мнения: 17
Какво ще рече не се изолират? На 27 години съм
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 12:19 от Не се сърди, човече

# 5
  • Мнения: 100
Какво ще рече не се изолират? На 27 години съм
Скрит текст:
Че няма Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 12:19 от Не се сърди, човече

# 6
  • Мнения: 8
Здравей, може ли мнение от Ваша страна.
Прилагам изследванията, бременна въм в 15гс.11
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 12:19 от Не се сърди, човече

# 7
  • Варна
  • Мнения: 1 710
Тъй като самата аз имам анемия, моят съвет към другите по-горе - отидете на лекар и вижте какъв вид е анемията. Нормално е да се появи при бременни или жени с тежък цикъл, при хора с язва желязодефицитна анемия. В момента я лекувам с допълнителен прием на желязо на таблетки и увеличаване на зеленолистни и ако не сте вегетарианци, умерено месо. В аптеките продават и билки за чай от глухарче, коприва, както и един билков препарат "Билкова кръв", съдържащ доста желязо. При всички положения е добре да се установи първо причината.

# 8
  • Мнения: 17
Има ли нещо притеснително в тази спермограма? 40годишен мъж
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 12:19 от Не се сърди, човече

# 9
  • Мнения: 300
Здравейте направих изследване на сина си(4месеца и половина). Някои стойности ми се виждат доста извън норма, въпреки че педиатър каза, че са нормални за бебе. Ще се радвам на второ мнение.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 12:19 от Не се сърди, човече

# 10
  • София
  • Мнения: 812
Здравейте, преди седмица минах задължителните профилактични прегледи от работата ми и съм изключително разтревожена от хематологичните изследвания. Открай време имам проблем с хемоглобина, но вече май официално съм с анемия.

Скрит текст:

С личния лекар мъчим да го качим от известно време, но безуспешно,  а и май и други неприятни неща са се появили.

Май е време да се обърна директно към Клиниката по Хематология или специалист-хематолог, вие как мислите?

# 11
  • Мнения: 4 291

Yogurina

а как ти е желязото?
Б12
Д

# 12
  • София
  • Мнения: 812

Yogurina

а как ти е желязото?
Б12
Д

За съжаление, тези изследвания не ги включваха, но подозирам, че са ниски.

Направих си стомашен байпас преди години и ето ги последствията. Persevere

# 13
  • Мнения: 4 291
 Peace
възможно е
Желязото е около 6лв. около 30лв. струват отиди си ги пусни Б12 и Д  и после вижте с личния.

# 14
  • София
  • Мнения: 812
Peace
възможно е
Желязото е около 6лв. около 30лв. струват отиди си ги пусни Б12 и Д  и после вижте с личния.


Благодаря много, ще отида възможно най-скоро. Flowers Bouquet

Общи условия

Активация на акаунт