Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ноем. 2019, 12:23 ч.

Частни училища - информативна тема 30

 • 10 250
 • 305
 •   2
Отговори
# 195
 • София
 • Мнения: 3 396
Ако ще е ПУК през учебната 2020/2021г., ще трябва да се яви на пробен ден тази учебна година. Иначе ноември и на мен ми се вижда рано. То и януари-февруари ми се вижда рано. Аз не бих преместила дете в училище още на 5г.

# 196
 • София
 • Мнения: 940
Пипи, мисля че схванах какво питаш, но тъй като не знам за кои училища говориш точно, ще напиша малко по-общо. Значи, има 2 вида "пробни дни". Единият вид  е този, който си представяш - да прецениш дали на теб/ детето ти му харесва училището (обикновено  в момента това се случва в училища, за които няма особен наплив). Другият вид е от училището да преценят дали ви харесват Simple Smile Там е съчетано и с един вид изпит, или първо има изпит и чак тогава нещо като пробен ден (втори кръг на изпита, иначе казано) . Ако става въпрос за втория вид, то нямаш избор. Или отивате на пробен ден/изпит, или си губите възможността за кандидатстване. Ако пък става въпрос за първия вид "пробни дни", то тогава пак е малко рисковано да чакате прекалено, защото вероятно приемат до запълване на местата, а март месец може и да е късно. В повечето читави училища местата са запълнени дотогава, но пак зависи от организацията на конкретното училище.

По другия ти въпрос за ПУК -5 годишни. За мен си струва, само ако сте много недоволни от сегашното си място, а при вас ситуацията не е такава. Друг вариант за да си струва такова местене е евентуално пазене на място, ако много държите на училището, за да си спестите бъдещ изпит (така постъпиха мои познати преди време, премествайки се в детската градина на ЕСПА). На някои места обаче, вече и това не е гаранция за прием в училището за 1-ви клас (напр. в момента в ТЕ, в Азбуки, а може и вече и в ЕСПА да е така).

# 197
 • София
 • Мнения: 38 171
Пипи, на мен ми се вижда малко това учене в ДГ. Трябва да имат учене поне по един учебен час (един предмет) сутрин и един след обед. По мои спомени в стандартна ДГ по програма имат повече учене. В десет сутринта да започват да учат е късно. Първият учебен час е най-късно в 9, после закуска и още един час, следобед имат още един час и английски, да речем, или музика или конструктивни дейности (уж по-леките). Да не забравяме, че имат предмети като български, математика, природен свят, конструктивни дейности, рисуване, музика, физическо, плюс почти навсякъде имат английски. Няма как всичко това да се случи само с по един учебен час сутрин и понякога по един след обед, по-логично звучи един астрономически час, разделен на два предмета. Навсякъде трябва да има разписание на учебните часове и дневния режим в градината, виж го. Времето им за игра на практика е малко - преди обяда и след като се наспят, обаче и тогава имат учебен час често.

# 198
 • София
 • Мнения: 3 996
Доколкото си спомням в ЕСПА някои от допълнителните дейности се заплащат. Например школата по състезателна математика се заплаща. Всъщност като се замисля, ако тази школа се води от някой от по-добрите преподаватели, заплащането би било ОК и това за мен е по-добрият вариант, защото се провежда в училището и не се губи време за посещение допълнително в извънучебно време. Коментирали сме досега, че деца от СС посещават външни школи по състезателна математика при наличие на такава в училище. От ЕСПА има ли представители по външните школи?

Фенси, нали имаш опит по школите със състезателна математика - виждала ли си деца от ЕСПА - донякъде да преценим дали вътрешната им школа е ефективна?

Отделно се чудя дали се заплащаха уроците по пиано в училището и каква е продължителността им като времетраене на урока?

# 199
 • Мнения: 5 184
Школата в ЕСПА се водеше от Добри Данков преди няколко години. Сега нямам идея кой е там. Но Данков се води един от добрите преподаватели по мат. подготвящ състезатели.

# 200
 • София
 • Мнения: 3 996
Да, и аз имам спомен, че беше Данков.

Хоуп, в Питагор в учебно време има ли състезателна школа на някой от по-известните имена ? Ходят ли питагорчета при Кортезов на доп. уроци, например? Сигурно ходят....

# 201
 • Мнения: 5 184
Да, и аз имам спомен, че беше Данков.

Хоуп, в Питагор в учебно време има ли състезателна школа на някой от по-известните имена ? Ходят ли питагорчета при Кортезов на доп. уроци, например? Сигурно ходят....
Да. За всеки випуск има такава състезателна школа. Тя е веднъж седмично след часовете. Води се обикновенно от препидаватели подготвящи състезатели. Данков, Шаркова, Пенчева.
Кортезов не работи в училището. Но Кортезов се казва и пррподавателя по математика в Златарски /5-7/ клас. Май Кембридж беше завършил. Това просто се сетих Simple Smile

# 202
 • София
 • Мнения: 3 996
Аш, аз съм доволна от градината, според мен балансът е добър. Играят, закусват, в 10 започват да учат, максимкм час (понякога 40мин, понякога над час). После плуване или свободна игра, обяд, сън, следобед избираем спорт и от 16ч някои дни учат още малко, други излизат. Като е хубаво времето излизат и следобед почти на тъмно, кефи ме това. Иска ми се да остане до края на годината.
В което и да е училище ще липсва почивката/сън и свободната игра ще е по-малко.
Пипи, в Увекинд 5 г. са с ПУК-6 г. на едно място и дневният режим е горе-долу, както го описваш. Те са в една сграда обаче - 4 г., 5г. и 6г. ПУК - 6 г. прекарват повече време на чин.

# 203
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 2 552
Кортезов-син е в Златарски Simple Smile

# 204
 • Мнения: 810
Аш, сега ме замисли. Май не съм чула да има деца от ЕСПА там където сме били по школи (ДАНИС и Питагор). Когато проучвах училището, школата беше водена от Данков. Схемата е: има определени часове в учебно време в които се провежда тази школа. Доколкото помня 2 часа. За да влезеш в школата дършиш изпит. Школата е срещу допълнително заплащане без да се приспадат пари от таксата. Докато децата от школата са с Данков, другите имат стандартна математика.
Следя от време на време випуска на моето дете. Имат няколко деца, които определено се представят добре по математически състезания. Не помня добре, но на випуск да имат максимум два малки класа. Имам и дете на колега в 4 клас там. Определено звучи доволен и казва, че се учи сериозно.

# 205
 • София
 • Мнения: 4 154
Фенси, е като си била кое те учуди в начина им на справяне със стреса? Или коментарът ти беше ироничен (губи се иронията във форума). Още на 10тия въпрос с директорката на ЕСПА ми беше ясно, че там ще е много стрес, ама много. A като знам на мен какво ми беше в 8ми клас, като влезнах на тези условия (среден успех 4.5 + минимум 4 по специален предмет + още куп неща), не бих го причинала на толкова малко дете.

Sadlady, абе пробен ден предлагат и търсените училища, освен ако не броиш КО за такова. Детето ми беше на пробен ден там и сама разбра, че не е  за не, въпреки че я бяха харесали много, тя не се почувства на място.

Пипи, като се замисля ние започнахме Януари/Февруари с пробните дни миналата година.

# 206
 • Мнения: 810
Не си спомням да съм се учудвала. Просто казах, че отговора е неадекватен.
Не, знам. Всеки си има праг на разбиранията. Говорейки с родители от училището, не съм с впечатление, че стреса е по-сериозен от този в настоящото ни училище. Ако изобщо това може да се сметне за стрес, вместо простичко сериозно учене. Преди време една позната с деца в СС с която говорехме ми каза, че смята училището за подобно на едновремешните езикови сериозни гимназии. Учи се сериозно и без кой знае какви глезотии. Но аз съм краен противник на алабалистики тип Прогресивното и т.н. Смятам ги за скъпа розова дъвка за родители с комплекси от собственото им нерадостно ученичество. Без да ми се обижда някой.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 10:11 от .♥.Fancy.♥.

# 207
 • София
 • Мнения: 4 154
Много добро сравнение, защото едно време от гимназиите се започваше с подобни изисквания. Аз наистина преекспонирам нещата от себе си, знам ли пък, може и защото съм била в голям стрес в гимназията, заради тези условия (а аз завърших с 5,82 среден успех, не съм била никога близко до изключване поради нисък успех), ако бях по-малка сигурно щях да заеквам.
Всеки си знае за детето, на мен ми е прекалено чак толкова условия за толкова малки деца.

# 208
 • София
 • Мнения: 940
Рейни, интересно ми е кога ви предложиха пробния в КО? Преди да минете теста, след това или ги съвместиха? Аз имах предвид, че в тези училища, които правят подбор, пробния ден не е само с цел, родителите да харесат училището и просто да се запишат, а и обратното - от училището също да направят преценка. Например за Питагор, след изпита, евентуално се минава на втори кръг, подобен на пробен ден, но той служи и за допълнително отсяване на кандидатите.

# 209
 • Мнения: 810
Аз да ти кажа, имам личен опит със СМГ в годините когато започваха да въвеждат приема от 5 клас тогава. Класовете бяха натъпкани с над 40 деца. Яко учене, ама яко. Ни едно стресирано нямаше.
Отделно, че според мен, когато се споделя мнение е редно да се казва и за деца в кой клас се разказва. За ЕСПА имам впечатления, че започват да натискат от 4-5 клас нагоре. Преди това не е чак така. Между другото същото ни се случва и на нас в момента в 4 клас. И го смятам за нормално. Нищо не е като едно време, че да ги чакаме до гимназията да ги подготвяме за стреса. Още в 4 клас скъпото ни МОН ги подлага на оценяване.

Общи условия

Активация на акаунт