Есенно-зимният сезон се асоциира не само с приближаващите празници, но и с различни неприятни заболявания. Едно от тях е болното гърло при децата. А то може да боли по няколко причини.Ако болката е остра, по сливиците има бял налеп и детето вдига висока температура – това най-вероятно е ангина. В такъв случай трябва веднага да потърсите лекарска помощ.
Ако гласът на детето е пресипнал, а гърлото го боли постоянно – най-вероятно става дума за ларингит.
Ако детето кашля и се оплаква от буца в гърлото – това е фарингит.
И в трите случая трябва да изключите от менюто на детето горещите, студените и пикантните храни. Повечето проблеми с гърлото при децата са свързани с носното дишане, затова ако забележите, че детето ви има хрема, не пренебрегвайте този симптом.

Има няколко прости метода, с помощта на които можете да облекчите състоянието или напълно да излекувате болното гърло:

Гаргара
За получаването на антисептичен разтвор е нужно да се разтворят в чаша вода няколко капки нитрофурал (фурацилин, нифуцин), йод или екстрат от евкалипт. За по-добър ефект можете да редувате гаргара с антисептичен и с алкален разтвор (половин чаена лъжичка сода за хляб или сол в 1 чаша топла вода). За алкалното промиване на гърлото може да използвате също морска вода или готов аптечен продукт. Накарайте детето да изплаква гърлото си с тези разтвори – да поеме една глътка в устата си, да наведе главата си назад, да протегне напред езика, да отвори широко устата и да произнесе звука „а-а-а-а“. Ако то не може да направи това по някаква причина, можете сами да промиете гърлото му с помощта на спринцовка без игла или с гумена круша.
Фарингитът може да се лекува също с отвара от лайка, салвия или жълт кантарион – за пиене и за гаргара. Важна част от лечението е промивката на носа, която трябва да се извършва много внимателно, за да не се провокира отит.

Вани за краката
В началния стадий на заболяването, когато телесната температура е още нормална, можете да накиснете краката на детето за около 15 минути в леген с гореща вода, в която сте разтворили 2 с.л. синап (хардал) на прах или морска сол. След това старателно подсушете крачетата, обуйте памучни или вълнени чорапки и го сложете да си легне на топло.

Пеене
При първи признаци на фарингит, за да не допуснат болестта да се развие и усложни, повечето музиканти започват да пеят. При дългите вокали кръвта нахлува в тъканите на гърлото и го сгрява. Затова опитайте да пеете с детето в течение на 30 минути мелодични песни. Следете детето да не се дере, да не крещи и да не пие нищо в този период, защото това ще предизвика обратен ефект.

Инхалации
Направете запарка от лайка, жълт кантарион или кора от евкалипт и научете детето да вдишва парите през устата и през носа, редувайки ги. В никакъв случай не оставяйте детето само по време на тази процедура, за да не се изгори. Този метод е неподходящ при висока температура.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 16:59 от Редактор**