Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ноем. 2019, 16:50 ч.

Не съм щастлива

 • 1 545
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте!
Аз съм момиче на 19 години. Мечтата ми винаги е била да уча медицина. Не успях да вляза в България- можех, но платено, което е непосилно като сума, а и ненужно. С нашите се бяхме разбрали да кандидатствам отново. Но поради натиск от други роднини, ме принудиха да запиша Медицина в чужбина, с идеята за това да не губя годината. Но честно да кажа, чувствам се като да я губя, не съм щастлива. Ученето там не ми е приятно, а ми действа демотивиращо. Много от нещата трябва да ги търся по речници, защото се различават от нашите думи. Но това не ги интересува и като го споделя като проблем се започва скандал. Какво да правя? Как да споделя, че искам да напусна там и да се прибера в България, за да уча за КСК отново? Нямам проблем да работя докато уча. Просто искам да се съгласят да се прибера, което не знам как да стане.
Благодаря Ви предварително.

# 1
 • Мнения: 14 823
Ами пълнолетна си, ако чак толкова не можеш да понасяш следването в чужбина, просто се прибери. Сигурно ще имаш разправии, опитваш да обясниш причините, като не разбират.......Щом не ти е проблем работата, започваш да работиш, не знам от кой град си, но, ако там е учебното заведение, в което искаш да учиш, проблемите са с един по-малко. Като си следваш целта и подредиш нещата така, че да вървят, ще им мине. В крайна сметка ти, твоето здраве и психика би трябвало ти да са им по-важни от чужбинската диплома.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 15 222
Колко пък да е по-скъпо обучението в Бг от там,където го учиш сега?

# 3
 • Мнения: 5 493
Sternocleidomastoideus, аз си мисля, че ти прекалено бързо си се предала. Че тя учебната година започна съвсем наскоро.
Дай си още малко време и не бързай с тези генерални заключения и решения.

Сигурна съм, че е трудно. Но ти, за да те приемат в чужбина, е трябвало да покриваш нужното ниво на език. Подготвена си, не почваш от нулата. Новите думи ще ги усвояваш от позицията на човек с едно високо ниво на езика. Със сигурност има терминология, която е специална. Но такава терминология има и на български. Не се  плаши така, ще се справиш.

И си помисли само - учиш в чужбина, пред теб е налице доста сериозна възможност за добра реализация. Повечето студенти в Бг могат само да мечтаят да са на твое място.

Ако чак толкова не ти харесва и искаш да се прибереш, постарай се да завършиш годината благополучно и се прехвърли  в Университет в Бг. Ако се откажеш сега... доста безславно ще пропуснеш годината, а не се знае догодина дали ще те приемат... Медицината е с много труден прием.

# 4
 • Мнения: 970
То целта  да запишеш в чужбина не е ли точно , за да се прехвърлиш след първата година в български университет ? Имам приятели , които точно това направиха и сега имат успешни кариери .
Ако се откажеш само ще изгубиш .

# 5
 • Мнения: 1 343
В коя държава учиш?

# 6
 • Мнения: 12
В Македония съм. Да, с това намерение се записах тук, но не знам до колко ще успея да се прехвърля. В много български ВУЗ-ове имам опцията за прехвърляне, но чак след завършване на първата година, а не знам как ще издържа психически до юни месец тук. Имам опция да подам документи в едно от МУ-тата и след първи семестър, но не е гаранция, че ще ме приемат. А и всички ми говорят как моело да се прехвърля само платено обучение. Ако е така- та аз можех да вряза и платено, за няколко стотни не ми стигна да вляза държавна поръчка. Някои има ли познати, които са се прехвърляли?

# 7
 • Мнения: 7 744
Кое е толкова страшното в Македония?

# 8
 • Мнения: 2
Не казвам, че е страшно. Но медицината сама по себе си е тежка наука, анатомията особено в първи курс. Изключително трудно е да се учи на друг език. Особено когато езикът е измислен и се стараят всичко да е различно от българския

# 9
 • Мнения: 222
Съветвам те да се върнеш в България и да кандидатстваш пак.Както сама си споделила дисциплините, които ще изучаваш са достатъчно трудни, за да се мъчиш да ги изучаваш на друг език. Целта не е просто да се взимат изпитите, а наистина да научиш нещата , да станеш качествен лекар.На първо място е това-да станеш качествен лекар ! Трябва да си полезна за пациентите си, за обществото и за себе си, да си конкурентноспособна. Първите две години се учат по... сухарски дисциплини, за които се изисква здраво "кълване". И без това е трудно, не си го причинявай на чужд език. Така няма да имаш шанс да се увлечеш от науката, а това е нужно, повярвай ми. Ако трябва заплаши родителите си, че ако не се върнеш в България ще се откажеш. Пробвай всичко...

# 10
 • Мнения: 1 343
Има езици, на които наука се учи по-лесно, отколкото на български, но трябва да имаш желание да учиш на тях, да ги владееш на високо ниво и да си мотивиран. Сега, македонскиот не е такъв език, то и родопските говори не са...

# 11
 • Мнения: 140
От думите ти по-скоро проличава нежелание да си във въпросната държава и засегнато национално его. Тук решението е или напускаш държавата, или работиш върху възприятията си към новата култура.

Иначе точно пък анатомията се различава най-малко с това, което би учила в България или където и да било. Навсякъде термините са на латински и означават/посочват едно и също нещо.

# 12
 • Мнения: 12
Нямам проблем със самата държава. Хората са много мили и действително за малко време създадох много приятелства. Точно анатомията ми е проблем, защото въпросите са на македонски и те питат на македонски за неща, свързани с кости и тн. Тук латински не се изучава като отделен предмет. Всички са завършили средни медицински училища и там са си учили латински, анатомия, физиология и всички медицински дисциплини.

# 13
 • Мнения: 140
Добре, как става приемът в специалност, за която нямаш езикови познания? Или приемат българи, защото езиците са близки? Това не е заяждане, наистина не ми е ясно.

Аз също не съм учила латински като отделен предмет, а директно започнахме с анатомия. Не е от първостепенна важност да знаеш какво означават наименованията на костите, мускулите и т.н, а да можеш да ги посочиш поименно, къде се намират и каква функция имат.

Все пак успех с преместването в България, дано се получат нещата.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 2 199
Мисля, че имаш нужда от малко почивка, откъсване за малко, за да събереш сили.
Преуморена си, затова си почини, вместо да се отказваш.
Устискай няколко месеца и ще се прехвърлиш.

Общи условия

Активация на акаунт