Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 53
Здравейте,

харесах си апартамент в София, Студентски град. При подготвянето на предварителен договор, понеже сградата все още няма разрешение за ползване, следния текст ми направи силно впечатление:

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СГРАДА с офиси, гаражи, кафе-аперитив, *общежитие с апартаменти*, зала за танци и подземни гаражи

Бихте ли дали съвет дали от правна гледна точка това може да предизвика някакви проблеми? Все пак си купувам апартамент и също ме интересува адресна регистрация (постоянен и настоящ адрес), дали нещо се променя в данъците и въобще защо би била направена тази "врътка" с "общежитие с апартаменти".

Благодаря предварително за всички мнения.

# 1
 • Мнения: 2 803
Доколкото помня, постоянен адрес там не можеш да имаш. Мислящ, че имаше  и още някакви тънкости. То затова е и по_евтино. Не ми е работа, но не знам защо се набутвате в тази кочина, наречена Студентски град.

# 2
 • Мнения: 1 944
каква е сградата, нищо не разбрах, бивше студентско общежитие, или нова сграда. Какво пише на това, което вие конкретно ще купувате - апартамент, студио, ателие - какво точно...
По отношение на адреса, да, има различия, в зависимост от това какво купувате.

# 3
 • Мнения: 53
каква е сградата, нищо не разбрах, бивше студентско общежитие, или нова сграда. Какво пише на това, което вие конкретно ще купувате - апартамент, студио, ателие - какво точно...
По отношение на адреса, да, има различия, в зависимост от това какво купувате.

Нова сграда, апартамент.

# 4
 • Мнения: 2 803
Сетих се още нещо : това са нежилищни сгради и договорите с ЧЕЗ, ТОПЛОФИКАЦИЯ, Софийска вода, ще са на промишлени цени. Горещо ви съветвам да не купувате такова нещо и да се консултирате с адвокат.
Ето: https://dariknews.bg/regioni/burgas/ombudsmanyt-mnogo-vnimavajte … zhilishte-1229144

# 5
 • Мнения: 1 227
Има ли всеки апартамент отделна партида за ток и вода?

# 6
 • Мнения: 1 944
аз живея в чужбина и ще ви предам малко опит по темата. Когато строят нова сграда, правят апартаментите по-малки, за да се продават по-лесно. По този начин някои от апартаментите не отговарят на условията да се нарекат с думата, която означава жилище. И те имат други имена, напр, ателие.
Например: ако има само северно изложение (иначе си прилича на останалите жилища).
 Или има по-ниска осветеност и пак не отговаря на стандартите да се нарече жилище. Тогава строителите продават тези ателиета, помещения на по-ниска цена, желаещи се намират.
Но в такива помещения не може да се регистрираш на постоянен адрес. След време, ако решиш да го продадеш, по-трудно намираш клиенти, или цената пак си му е по-ниска от жилище за живеене в същия блок.  Проучи какви са показателите точно, за да не може да се нарече нещо жилище и си помисли дали ти изнася да живееш в такова нещо.
Имам една позната, взела си е под наем едно много малко помещение, прозорците не са нормална големина, а като прозорци на баня - горе високо, 30-50 см, колкото да проветряват,  леглото са направили с вдигане, защото иначе не можеш да правиш нищо, толкова е тясно, има и една ниша за кухня, която има балконска врата към тераса на висока сграда (над тях), и тя като отвори вижда керемидите, съответно нощем умира от страх, понеже и има и други с излаз на покрива на долната част на сградата.  Да живееш в такова нещо е подтискащо.
Промишленият ток, мисля, е само докато сградата се построи, после ще има ток.
Ако едно помещение не е за живеене, много трудно може да му се промени статута, защото то няма как да изпълни условията на закона. Напр. купил си гараж, пък го правиш магазин - минаваш през много процедури, но все пак е възможно, а тук - евентуално, ако се промени някой закон...

# 7
 • Мнения: 53
Благодаря ви за отговорите Simple Smile Само да вметна, че това, което обмислям е със статут на апартамент (140 кв. м.), а не ателие. Просто сградата е със статут на общежитие.

# 8
 • Мнения: 2 803
Благодаря ви за отговорите Simple Smile Само да вметна, че това, което обмислям е със статут на апартамент (140 кв. м.), а не ателие. Просто сградата е със статут на общежитие.
Работят те! Няма как да е вярно. Да не ревеш после, че плащаш битови разходи и такса смет като НЕбитов потребител!
Просъо не е една стая и затова шикалкавят с думата"апартамент".

# 9
 • София
 • Мнения: 861
и въобще защо би била направена тази "врътка" с "общежитие с апартаменти".

Сградата е със статут на общежитие, за да си спестят задължителното ѝ обезпечаване с паркоместа, както и за да могат да пробутат северното изложение. Това е "врътката".
Последствията за теб са ти ги казали вече, а аз ти посочвам и едно последствие, което засяга всички останали:

Купуването на апартаменти от непочтени строители захранва една корупционна машина, чиито резултат са хаотичното паркиране, презастрояването, мръсотията, прахолякът и изобщо цялостно ужасното състояние на града ни, откакто строителната мафия го превзе.

Когато купувате, мислете, моля, на кого давате парите си (на сегашния пазар говорим за МНОГО пари) и какво ще направи той с тях.
И ако все пак ги дадете, не мрънкайте, моля, че няма къде да паркирате, че няма откъде да минете с бебешката си количка, че няма зелени площи, че следващата нова "сграда с общежития" е изникнала на два метра от вашата. За това сте си платили - това получавате.
Последното беше принципно, не лично към авторът.

# 10
 • Мнения: 32
Май не е чак такава драма - важно е да е апартамент (а не ателие, таван или нещо друго). Струва ми се, че го правят за по-лесно получаване на разрешения, за по-малко паркоместа и по-малко отстояние до съседните сгради.

# 11
 • Мнения: 9 265
Това малко ли е? Съседната сграда да е на една ръка разстояние и да гледаш бетон през прозореца цял живот? Да няма къде да си оставиш колата? Как се живее с такъв непрекъснат компромис?

Общи условия

Активация на акаунт