Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ноем. 2019, 17:47 ч.

Как да се справя с подигравките?

 • 19 187
 • 352
 •   1
Отговори
# 330
 • Мнения: 170
Не е длъжна да казва какво работи.
Но е длъжна да направи необходимите разбор и равносметки.

# 331
 • Мнения: 3 158
нищо не е длъжна . може цял живот да е @ принцеса @. Винаги ще има на кого да се оплаче ... и така до край

# 332
 • Мнения: 176
Аз си признавам,че с моите колежки няма как да бъдем екип делят ни две десетилетия и много други симптоми, например. Онези вече са в критическата . Изнервени, озлобени и вечно на едната й е горещо. Горещи вълни я обливали????? Отваря вратата да се проветрява по  4 пъти на ден, а навън вали сняг и е минус температури. Оправдава се с проветряването какво ще проветряваш, като нищо мирише на умрели плъхове,нито се намираш в закусвалня. Аз съм почти до вратата и като ме лъхне студения въздух отвън ми идва да стана и да я затворя с трясък. Нататък деня на колежката продължава с оплакване колко много работа имала, в другите офиси по азбучен ред ги оплюва, мен захапе нещо, защото да не повтаря плочата. Е, просто , такъв човек не млъква. Обаче аз ако говоря с колегата трябва да МЪЛЧИМ. Само тя може да ни надува главите. Пред шефа е мазна като филия с мас. А гласът си го преправя писклив като на анимационен герой.
За останалите, не са досадни и не се бъркат в работата ми, но няма какво да си кажем. Нямаме общи теми. Тях ги вълнува, деца, оценки, грипове, ваканции , внучета и т.н
Аз с 30 г по-млада не се вписвам в целия пейзаж. На старата ми работа бяхме на моята възраст и беше по-добре. Просто всеки трябва да си намери колектива. Няма правилен съвет да се впишеш или сте на едни вибрации, или не. Подобните хора се привличат. Всичко друго става насила, а това не е добре за никого.

# 333
 • Мнения: 1 499
Слушалки в ушите, а като отвори иди до тоалетна, стани се раздвижи малко от това бюро.
И теб ще те настигне критическата един ден.

# 334
 • Мнения: 4 211
По принцип имала съм това усещане, като бях младо момиче в по-възрастен колектив, направо недоумявах какво все ме занимават с внучетата си и манджите си. Joy Сега повечето ми колежки са по-млади, времето си върви... Wink

# 335
 • Мнения: 176
Слушалки в ушите, а като отвори иди до тоалетна, стани се раздвижи малко от това бюро.
И теб ще те настигне критическата един ден.
Мисля,че не ти влиза в работата какво ще налегне.
Като има проблем да отива на лекар. Не съм длъжна да мръзна на студа. На другите им пречи, но не смеят да се обадят.
Както споменах , тя коментира всички, включилно и мен ,кога ходя до тоалетната. Колко минути съм в тоалетната и така. Не смятам,че е нужно да се коментират тези неща, пък нали е много заета, а забелязва, кой кога какво, защо.

# 336
 • Мнения: 1 499
Искаше съвет, или искаше да измислим как да изгоним несимпатичната жена от работното ѝ място?

# 337
 • Мнения: 2 911
Да си намериш колектива - много несигурна работа. Днес колектива е един, утре дойде нов човек - може да направи целия колектив на пух и прах.
И на работното място трябва възпитание и някаква търпимост.

# 338
 • София
 • Мнения: 40 860
Това е работа, а не клуб по интереси, всеки си има бъгове и човек не трябва да се впряга извън това, което пряко му влияе. Ако нещо пречи на здравето мож да се говори, а ако не стане  е по-сложно, но се настоява. Понякога и по-твърдият тон върши работа.

# 339
 • Мнения: 3 158
Ягода ти вицове за казарма да си чела ... новобранци, стари, нови, старшини и пр. ..
още в градината и в училището си се създават йерархии.
Хората съществуват в такива структури. Какво да се прави. Ти гледай ка ксе прави и добивай на тежест. Един ден и на теб ще ти дойде реда да определяш колко пъти ще се затваря вратата.
Или налягай парцалите, показвай гениалност и ставай лидер ... тогава ще си старша по друг параграф.
Успех/
За тоалетната бих препоръчала да започваш да си обсъждаш посещенията там преди тя да е започнала ... с подробно описание какви успехи и затруднения си пожънала в помещението и на какво биха могли да се дължат. След ншколко подобни обяснения ще забравят думата тоалетна.
А дали ще е по=добре всички да сте на една възраст ... страшно се съмнявам. Всички ще сте на едно ниво и с еднакви амбиции и ще се иътрепате за да изпъкнете и да се катерите един през друг. Такава пумия ще се лее ... Не ми се мисли.  ДА не мислиш че ще си гукате като компанията в гимназията. Там сте живели и сте били издържани, а сега става въпрос за старт, кариера, пари и положение. Сега сте на ринга чисто и просто.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 11:25 от bella_ciao

# 340
 • Мнения: 781
Типична форма на bullying на работното място.
Аз не бих те съветвала да проявяваш каквато и да е форма на словесна или поведенческа агресия спрямо въпросната персона, защото в един момент ти можеш да бъдеш привиканата в ЧР, а мисля, че ти си в по-неизгодната позиция. При нас всеки контакт с ЧР се пази като файл и в периоди на съкращения се започва с неудобните.
Колкото до храната, аз съм веган и също съм минала през периоди на осмиване. Казвала съм, че имам алергии ( което е вярно за млечни и глутен) и не мога да ям навън, защото не зная, какви добавки слагат в храната. Така че, можеш да използваш "алергиите си" като извинение.
Като цяло ми допадна мнението на Elunaria. Ако се наложи, просто кажи, че подобни коментари и разговори са уместни само в приятелска среда  и е непрофесионално да ги водите на работното място. Ако положението стане нетърпимо, можеш да се обърнеш към ЧР, но е много важно да го направиш в момент, когато не си прекалено емоционална (това също се счита за непрофесионално) и да им изложиш по интелигентен начин твоята гледна точка. Не мисля, че е незаконно, ако запишеш тайно на телефон някои от нейните реплики и подмятания.
Ако ви разрешават да слушате музика в офиса, винаги си запушвай поне едното ухо със слушалка и слушай нещо позитивно и приятно, а когато колежката вметне нещо по твой адрес, просто се усмихни и помоли да повтори понеже не си чула. Тук го има психологическият момент, че тя почти със сигурност няма да може да повтори казаното със същата агресия и думи.
Понякога смелостта не означава да се опълчиш, а да посрещнеш с насмешка желанието на някого да те нарани. Това е различно от примирение. Особено ако владееш и способността да се надсмееш над самата себе си...
При отварянето на прозореца можеш да кажеш: "Не искам да ви плаша, но настинките ми продължават поне по 3 седмици. Не мога да си позволя толкова да отсъствам от работа, така че ако разболея някоя от вас, не ми се сърдете... " (Кой може в това време да каже дали е грип или настинка?...)
След поредната подигравка за храната: "Не мисля, че ще съм приятна картинка, ако 4-5 дни след като съм яла навън, идвам подпуханала и подсмърчаща на работа. Надали ще ви хареса и на вас..."
Като цяло, дръж се на ниво и не им давай повод да се оплакват от теб, докато си изградиш някакви основи на работното място и сигурност до степен да не се нуждаеш толкова от нечия помощ. Ако другите ти две колежки са по-свестни, в един момент ще им стане безинтересно да гледат това шоу и ще те оставят на мира. Ако ли не, няма да изгубиш много, ако те махнат от това работно място или поне точно тази стая... За теб е важен опитът, който трупаш сега и може да ти послужи в бъдеще на друго място. Повтаряй си го и всеки ден учи колкото се може повече! Желая ти успех и много здрави нерви!
P.S. Темата е стара, но все пак ще се радвам, ако помогна поне малко.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 16:18 от nia_r

# 341
 • Мнения: 3 158
...
Аз не бих те съветвала да проявяваш каквато и да е форма на словесна или поведенческа агресия спрямо въпросната персона, защото в един момент ти можеш да бъдеш привиканата в ЧР, а мисля, че ти си в по-неизгодната позиция. При нас всеки контакт с ЧР се пази като файл и в периоди на съкращения се започва с неудобните.
....

На всички ни е ясно това на какво е форма! За какво си говорим някакви тетки да са етични, след като персоналния отдел упражнява терор.

# 342
 • София
 • Мнения: 40 860
При съкращения винаги се започва от всеки, който с нещо не е удобен. Но това не означава да се търпи до безкрайност. Ако шефът реши, всеки може да попадне в списъка за съкращения, той гледа за него да е удобно, а работникът, ако ще да се е скъсал от подмазване, пак може да изгърми. ЧР в много фирми е тайната служба (която не е тайна всъщност) на шефовете, вършат мръсната работа, което е точно обратното на работата, която се предполага, че трябва да вършат.

# 343
 • Мнения: 3 158
... ЧР в много фирми е тайната служба (която не е тайна всъщност) на шефовете, вършат мръсната работа, което е точно обратното на работата, която се предполага, че трябва да вършат.
Това е което си говорихме с една пиятелка наскоро. Абсолютно до същия извод стигнахме.

# 344
 • София
 • Мнения: 40 860
наскоро гледах един филм с Джордж Клуни - Up in the Air - https://www.imdb.com/title/tt1193138/.  Нашият човек работеше в компания, която други компании наемаха, за да им свършат мръсната работа по съкращенията на персонала - да се срещат с подлежащите на съкращение, да им пробутат грозната новина, да изтърпят всички вайканици, молби, негодувание и да им предложат "план за развитие". Нататък няма да разказвам, ако някой реши да го гледа.

Общи условия

Активация на акаунт