Кухня от ИКЕА - тема 3

• 87 903
  • 924
  •   1
Отговори
# 105
  • In transit
Мисля, че съдомиялните са свободностоящи, не са в шкаф.

# 106
Има и съдомиялни за вграждане. При нас е съдомиялна 45 с горен шкаф 40. До тях веднага е хладилник и горен шкаф над него. Ако не знаеш за разликата няма и да ти направи впечатление.

# 107
  • София
Здравейте, предстои ми закупуване на кухня от Икеа. Направих си проекта с програмата, след 10 дни имам час за уточняване и плащане. И все пак да погледнат консултантите, може да не съм догледала нещо. Направила съм си три проекта, защото таваните ни са високи 2,80м и се чудя колко да са високи горните шкафове. Единия проект е със шкафове 80см, втория 100см, а третия на два реда горни шкафове 60+40см. Кухнята ще е права, на една стена. Питането ми е към правилите кухня, дали ще успея да вмъкна шкафове 3, 30м на стена 3,35м. Програмата едва го напасна. Ще ми стигнат ли тези 5см за блендите за да се отварят вратичките/чекмеджетата?

# 108
  • при моите любими
Стана ми интересно, какъв е проекта ви. И аз правих подобен скоро в Икеа. Може ли да дадете снимка на проекта, как разположихте шкафовете, уредите? Какви вратички избрахте и каква цена ви излезе. Благодаря.

# 109
  • София
Това е проектът с горни шкафове 100см, едната врата е със стъклени врати. Цената е с плот от Икеа, но няма да слагаме техен, защота общата дължина ми е 2,70м, а техните са по-къси. И не искам снаден плот заради няколко сантиметра. Така ще са разположени уредите. Изводите за вода, канал и ток са изградени вече. На другите проекти не съм ги слагала. Вратичките са Savedal. Шкафът по средата ще е съдомиялна. Всички долни шкафове ще са с чекмеджета. Двата тесни ще са с пълно изтегляне. Единия е 20см, другия ще е 30см, ако ми мине номера да ги събера всичките на 3,35м. Иначе ще слагам бленди. Плотът ще е дърво. Гърбът ще са светлосиви метро плочки.. Хладилника е свободно стоящ на стената до фурната. Помещението е хол с трапезна част и кухня в едно.
Скрит текст:
Това е с вратички 80см. Единия шкаф е с горно отваряне.
Скрит текст:
И този е с високи шкафове 100см но са 60+40см на два реда. После видях, че има високи 100см, но са пак с две вратички. Този сякаш най ми е на сърце, но май ще ми е висок шкафа с горно отваряне по средата.
Скрит текст:
Цената при всички случаи ще е около 4000лв без уреди, осветление и плот, мивка и смесител, но ме устройва. Вече имам една кухня на Икеа в лятната ни къща, 8 години се използва от три домакини и множество гости безпощадно и нямам забележки.
Ще ми е полезно и интересно да споделите мнение за проектите. Благодаря!

# 110
  • In transit
Мис Марина, 30см шкаф не се сещам да има, че и с пълно издърпаване. Шкафовете са с ширина 20, 40, 60, 80см.
Друго, което ми направи впечатление от проекта ти е, че плота между фурната и мивката ще ти е 20-30см. Ще ти е трудно една тава да изкараш гореща от фурната и ще трябва да обиколиш повече за да я оставиш някъде на плота. И последно, не мисля, че е удачно хладилникът да ти е заврян до фурната. На него му трябва място да се охлажда, а ти ще го сложиш баш до фурната.

# 111
  • София
Има долни шкафове размер 30см, с пълно изтегляне, с врати, чекмеджета. Няма горни. Аз не гоня идеална симетрия. Този долния между мивката и фурната е 30см точно за да има повече място. Не ми е проблем да направя една крачка повече и да сложа тавата от другата страна на мивката. Апартамента е в стара кооперация и когато преди повече от 2 години трябваше да се докара вода и канал в хола от другия край на жилището, решихме че така ще са подредени нещата - котлони/заради комина, който е там/, съдомиялна, мивка, фурна. За фурната държах да е високо, да не се навеждам. Хладилника ще е на повече от метър и половина от фурната. Там ще има най-вероятно още един шкаф, помощен. В другата тема за кухните ме посъветваха да направя кухнята на ъгъл, но трябва да се местят кабелите за фурна, а и ъгловите шкафове не са ми практични изобщо. Ще го мисля още, имам 10 дни да реша.
Основния ми въпрос беше ще влязат ли шкафове 330см на стена 335см, заради отварянето на вратичките и чекмеджетата.

# 112
  • София
Според мен няма пречка да се поберат и да се отварят спокойно. Тук виждам един задължителен покривен панел, който ще "скъси" петте см вповече с около 1 см. Това е отляво на печката, тази колона от шкафове. НО може да не го пускате до долу, а да стъпи на долните шкафове. Така само горе ще разшири редичката.

Вратата на кухнята така ли се отваря? Тя ми се вижда по-голямото предизвикателство. Ще трябва да внимавате, когато я отваряте, да не би да има отворен шкаф/чекмедже пред нея.

И един страничен въпрос към всички с фурни нависоко. Това е много удобно физически, но как точно става аспирацията на такава фурна? Моята е стандартно под котлоните и абсорбаторът винаги се включва, независимо кое ползвам - котлони или фурна. Всеки път, щом отворя фурната, облак пара и миризми изригва отвътре. Абсорбаторът видимо поема по-голямата част. При такава висока фурна обаче, как става обезмирисването?

# 113
  • София
Здравейте, може ли мнение и за нашата кухня? Вратичките са соведал. Гледам, че абсорбаторът ми е малко настрани, но толкова място имам. Трябва да спомена , че на отсрещната стена има още шкафове, които са 40 см. Над миалната ще е газовото котле, за сега ме убеждават, че ще се събере в кухненски шкаф ( ще видим ). Относно хладилника и фурната нямам друг вариант. Имам уверението, че фурната няма да награвя.

# 114
  • София
Здравейте, може ли мнение и за нашата кухня? Вратичките са соведал. Гледам, че абсорбаторът ми е малко настрани, но толкова място имам. Трябва да спомена , че на отсрещната стена има още шкафове, които са 40 см. Над миалната ще е газовото котле, за сега ме убеждават, че ще се събере в кухненски шкаф ( ще видим ). Относно хладилника и фурната нямам друг вариант. Имам уверението, че фурната няма да награвя.

Няма ли да има плот над пералнята? Бих дръпнала фурната в дясно до пералнята, а от ляво да стане един по-голям шкаф. Съответно и абсорбатора да се дръпне в дясно, а от лвата му страна да има малък шкаф. Защо да не е вграден абсорбатора, за да се запази хубава линия на горните шкафове, които пък могат да се направят и по-големи, т.е. до тавана.

# 115
  • София
По-удачно ми е с тези малките с изтеглящ се механизъм да си държа бутилки и подправки в тях. За горните шкафове изобщо не съм се сетила да са по-големи, ще ги преправя. Ще има плот, просто не намерих как да сложа. За абсорбатора ще помисля, може и вграден да е....

Преправих шкафовете, стана чудничко! Благодаря!

Последна редакция: вт, 03 мар 2020, 18:34 от cvetunia

# 116
missmarina, при тези размери е много важно колко прави/криви са ти стените. Щом апартаментът е стар, предполагам е с мазилка, а не с картон. И стените може да не са съвсем ок. Ние купихме дома си от други собственици и въпреки голямото "изправяне" от майсторите ни, на места пак имаше отклонения. И нашата кухня замалко да не пасне. По тази причина бленди отстрани не сме ползвали-нито се виждат, нито има място за тях.
Иначе и аз се изненадвам, че има шкафове и чекмеджета 30см, защото преди нямаше. Помня, защото такъв изтеглящ механизъм ми трябваше и на мен, но сложихме 20см.

# 117
  • In transit
Точно, защото на мен точно 30см шкаф ми трябваше за ъгъла, но се наложи да сложа бленда, защото нямаше.

Илит, да удобно е да ти е на високо, но като отвориш фурната всичко отива към тавана. Нашият аспиратор е от най-мощните, които намерихме. Даже нарочно сложихме 90см, като фурната ми е под котлоните, и като я отворя дори да е пуснат на макс аспиратора, пак си отива част от пушека към тавана.

# 118
  • София
Един достатъчно мощен аспиратор успява да хване и отведе парата (не пушека) от фурната, независимо къде се намира тя. Не разбирам питането за високата фурна, това си е установена практика от десетки години и ако е мало проблем, няма да се утвърди.

# 119
  • София
Може би имаме различно усещане относно парата и миризмите. Ако беше достатъчно аспираторът да е където и да е в кухнята, то нямаше да се поставя задължително над котлоните.
И нашият аспиратор е достатъчно мощен, но при отваряне на фурната не обира 100% от парата, въпреки че фурната е под котлоните.
Първоначално си мислех, че фурните, които се поставят нависоко имат вграден аспиратор или нещо такова).
Не става дума за проблем, защото съм живяла и без аспиратор и не ми е правило кой знае какво впечатление (най-вероятно защото съм била дете), но сега ми се иска миризмата и парата да са минимални. Може аз да се вторачвам прекалено.

Общи условия

Активация на акаунт