Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2019, 16:27 ч.

Как да му помогнем?

 • 3 387
 • 126
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 22 816

Според мен децата НЕ СА собственост на родителите и ако те не се справят като такива /като в посочени в темата/ обществото трябва да се погрижи за тях по най-добрия начин.
Но не са и собственост на обществото. Всъщност, най-лошото би било децата да са собственост на обществото. А границата къде е допустима намесата е повече от тънка.

# 31
 • Мнения: 66
The Дорис, не, детето не ходи на градина. Предполагам, че ако ходеше щеше да има някаква намеса от институциите.
А може би ако детето започне да посещава детска градина нещата ще се променят в положителна посока както за него, така и за майката...

# 32
 • Мнения: 8 399

Според мен децата НЕ СА собственост на родителите и ако те не се справят като такива /като в посочени в темата/ обществото трябва да се погрижи за тях по най-добрия начин.
Но не са и собственост на обществото. Всъщност, най-лошото би било децата да са собственост на обществото. А границата къде е допустима намесата е повече от тънка.

Не са собственост на обществото, а негова отговорност.
Физически родители могат да станат и луди, садисти, психопати, крайно безотговорни, психически нестабилни и незрели хора и т.н. Недопустимо е обществото да остави децата да са техни жертви, само защото са им родители.
Границата наистина е тънка, но намесата е задължителна.

# 33
 • София
 • Мнения: 5 086
Доколкото правилно разбирам, жената има мъж и роднини. Ако някой трябва да предприеме конкретни действия, това са те.
Ако самата майка поиска съвет, тогава можете да си кажете мнението, дори с риск да прекратите отношенията.

# 34
 • София
 • Мнения: 2 707
Авторката откъде има толкова преки наблюдения над семейството? Близка ли е или просто с майката все се засичат по магазините и затова впечатленията й са ограничени до определени ситуации и думите на майката (придружени със смях, както са цитирани, може да означават всичко)?

# 35
 • Мнения: 2 594
Защо не искаш да се обадиш на социалните? Защото щяло наистин а да има оследсрвиия?..ами нали това искаш... да се помогне на детето. Ако майката е с психически проблеми може да го дадат на роднините и, които го искат. Аз бих се обадила на социалните. ТовА е моят съвет: реагирай, не си трай.

# 36
 • Варна
 • Мнения: 190
Авторката, според мен говорете с роднините на майката, ако майката се съмнява, че му има нещо на детето се опитайте да я убедите да го заведе на лекар.
Ако детето ходи на градина от детската градина го обследва екип и ако се налага с него работят специалисти, работя в детска градина и на социалните сме сигнализирали при проблеми, но не виждам от тях някакви съществени реакции, попълват си документациите, правят проверка и до там.
Напоследък доста често се случва майките да са с психични проблеми и това не е за пренебрегване, защото се отразява на детето, преки наблюдения Confused

# 37
 • Мнения: 26
Майката е явно доста проста и мързелива. Освен всеки път да и "наливате акъл" друго от ваша страна май не може да се направи. Обяснете и че всички деца са буйни, че нейн дълг е да тича подир него, че е абсурдно да не го пуска да играе, защото това е основното занимание на едно дете в тази възраст. Абсурдно е да ходи с памперс и да яде само пюре. Кажете и го, всеки път и го казвайте и то не с намеци, а директно - жената е глупава и едва ли ще разбере от намек. Дайте и за пример другите деца и отношението на майките им към тях...

# 38
 • Мнения: 1 972
Може би първо трябва да разберете истинската причина да подхожда така към детето. Може би то вече е с диагноза аутизъм и с държанието си е провокирало някакво насилие над него и така майката го предпазва без да дава обяснения на взеки който срещне. Ако искате да помогнете можете да предложите семеен излет на който да сте сред природата, но само двете семейства без тълпи от хора както е в градските паркове. Може би ограничава храненето заради здравословни проблеми, но не иска да споделя за тях и затова така през смях подхвърля някакви реплики. Със сигурност не знаете каква е причината. Може да има рядко заболяване при което всяка минимална инфекция би съсипала детето и така тя ограничава възможностите да контактува с болни хора без да го лиши от излизане навън. Ако имате възможност и наистина искате да помогнете попитайте бащата дали с нещо можете да им помогнете. Предложете помощ без да давате ваш модел на отглеждане, защото наистина няма как да сте сигурна че това което виждате, не е провокирано от сериозен здравословен проблем.

# 39
 • Мнения: 22 816

Не са собственост на обществото, а негова отговорност.
Физически родители могат да станат и луди, садисти, психопати, крайно безотговорни, психически нестабилни и незрели хора и т.н. Недопустимо е обществото да остави децата да са техни жертви, само защото са им родители.
Границата наистина е тънка, но намесата е задължителна.
Болднатото е самата истина, но за тази цел, обществото или негови овластени представители трябва да докажат, че децата са жертви на родителите си. Не Пенка и Гинка да го преценява, а компетентните институции. И да, вярно е, че децата са отговорност на обществото, но слава Богу, те са отговорност първо на своите родители и едва след това на обществото. Обратното би било пагубно.

# 40
 • Мнения: 386
Най - вероятно жената си го е диагностицирала за аутизъм, просто не ви дава обяснения, имаш ли представа как се разхожда сред хора, 3 годишен хиперактивен аутист. Дано не разбереш. Просто решението е само в количката или в планината на радходка сами.

# 41
 • Мнения: 66
beo, аз никога не съм я разпитвала, нито пък съм и давала съвети преди тя самата да започне да се оплаква. Според мен /не съм специалист/ но на детето му няма нищо. Нормално е да е изнервено и ревящО  при положение, че не му позволяват да играе и да си изразходва енергията. Тя има опасения, че е аутист, дори не съм сигурна, че го мисли сериозно, защото го казва с усмивка.
И какво означава, че тя сама си го е диагностицирала?! В кой век живеем? Когато човек има подобни опасения - отива на лекар. Това ми звучи още по-страшно и налудничево, сам да даваш диагнози и да бездействаш!
Надявам се на детето нищо да му няма

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 19:41 от Baby b

# 42
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 103
Имам приятелка с дете аутист и на мен детето си ми изглежда нормално. По-див и буен е от моя син, но нищо потресаващо...
Обаче от 3 различни места е диагностициран като аутист.

Това, което виждаш за кратък период от време не е пълната картина.

Аз много рядко се бъркам и отсъждам кой какво и как прави и то точно покрай нея. Изглежда едно, а всъщност е съвсем друго.

Ако искаш да помогнеш: изслушвай я без да я съдиш, ако ти поиска помощ, помогни колкото можеш.

# 43
 • Пловдив
 • Мнения: 2 207
Хора, не е казано, че трябва да се викат социалните или да се изкарва майката проблемна, но ако описаното е вярно, то е добре авторката да поговори с познатата си! Да ѝ обясни защо като го спира от движение му преди на психическото развитие, защо е добре да не го навлича. Просто разговор. Не е нужно да се алармират разни служби. Така описано, не ми изглежда дете в риск, но е добре да ѝ се дадат някои съвети. Никой не се ражда научен, и майките се раждаме с раждането на децата си и грешим понякога.

Понякога за кучета са по-загрижени някои хора, отколкото за човек.

# 44
 • Мнения: 927
Горкото дете!
Не съм чела всички коментари. Предполагам повечето осъждат теб, за това че  се “месиш” в живота на другите, а не е твоя работа. Първоначално и на мен ми мина тази мисъл, но като прочетох...
Стана ми много мъчно за детенцето.
Емоционално нестабилни хора, не трябва да отглеждат деца.
Да не би майката да страда от депресия?
Честно казано, не знам как бих постъпила на ваше място. Според мен, не е редно да се мълчи. Детето има нужда от помощ. Най-вероятно и майката.

Общи условия

Активация на акаунт