Първият ден от болничния вече няма да се плаща

• 7 006
  • 209
  •   1
Отговори
# 135
Автоматично опит от други държави никога не е дало добър  резултат, но като сте рекли да сравняваме, да сравним и платените отпуски по Европата с бг. Това сравнение хич няма да им хареса на работодателите.

Последна редакция: ср, 20 ное 2019, 21:48 от zari65

# 136
  • гр.Видин
И аз не разбирам сравнението. Говорим за България... Какво ме интересува как е в Швеция???  И по ниво на заплати не сме  еднакви...

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 09:09 от R_penkova

# 137
  • На остров
Зари и по данъци не е еднакво Wink . Платената отпуска е 25 работни дена в общият случай.
Penkova дадох пример, че не е нещо нечувано неплащането на 1 ят ден от болничните.

# 138
Ок,а можем ли да премерим и други аспекти от разликите в живота в България и Швеция, като по повечето показатели сме на последно места В СВЕТА , или може само по този?
Който е в Швеция,е преценил че го устройва да работи и да се осигурява по техните закони. Тук системата е друга. Системата, включително този показател. Нека разгледаме нещата в цялост.н

# 139
Мда, дайте да направим заплатите като в Швеция. И после да говорим за болничните.

# 140
Мда, дайте да направим заплатите като в Швеция. И после да говорим за болничните.

Но и данъците също.
Дадох пример за Англия, където са първите три дни.
Значи не е чудо невиждано.

# 141
  • На остров
Еее веднага скачате,  да информация има и за заплати и данъци и за всичко. Швеция е в ЕС всеки е добре дошъл Simple Smile .

Happy никъде не става въпрос, за лично отношение.
Дадох пример, че предложението за 1 ят ден болнични не е нещо нечувано и ново.

# 142
Ще повторя, че в Англия имаш право да отсъстваш по болест без да представяш болничен лист няколко дни в годината. Просто звънкаш по телефона.

# 143
Имаш, но не ти плащат.

# 144
И тука го има. Нарича се неплатена отпуска  Laughing

# 145
Сега ще ви хвърля в тъча, но според инфото, което имам се плащат, ако са за лично ползване, ако са за дете не се плащат.

# 146
Моята информация е, че не се плащат, за възрастни, за  деца не знам.

# 147
Ами моята информация от половината ми рода, която живее и бачка в Англия от години е тази. Според сестра ми за първите 2 дни не се изисква бележка от лекар. Тя е с малко дете и каза, че в началото е казвала, че то е болно, но после се е освестила и е казвала, че болната е тя.

Стана ми интересно и се разрових, намерих това, което Дева каза. Но, тези 3 дни са неплатени, аако работодателят не предвижда друго. Реално в Англия законодателят предвижда някакъв минимум и работодателят добавя колкото му се откъсне от сърцето. Явно инфото, което имам аз е частен случай.

Црък сравнение с други европейски страни.

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 00:59 от Анонимен

# 148
Едва ли си ги пазят. По-вероятно не им ги дават /а те имат резервация например/.

Ох, как мразя този аргумент с резервациите!!
Имам екип от търговски представители. Един от тях два пъти се изхитри да ме поставя пред свършен факт - иска отпуск с аргумент "изскочи една офертичка" и с жената не се въздържали и я платили, преди да са взели отпуск. Колегите с право недоволстваха - защо все един и същи ще си определя кога да му е отпускът без съобразяване с другите?
След втория случай с въпросния писах официален мейл до всички служители с напомняне какъв е редът да се взима отпуск - писмена молба, разрешение и тогава резервации и т.н.
Е, не - миналата година го направи за трети път. Отказах отпуската. Ама платена била почивката. Това не е мой проблем, казах, знаеш какъв е редът. Атмосферата в колектива и нивото на мотивация обаче е мой проблем и гледам да си го решавам.

# 149
И тука го има. Нарича се неплатена отпуска  Laughing
Неплатена, платена, пак със съгласието на работодателя и в моя случай с още три допълнителни подписа. Тоест пак минаваш през иглени уши, а през това време ти се повръща например. Плюс че минимум седем дни предварително трябва да се пусне, иначе не можело.

Общи условия

Активация на акаунт