Първият ден от болничния вече няма да се плаща

• 6 997
  • 209
  •   1
Отговори
# 90
  • Буркина Фасо
точно в това се състои проблема. ще страдат и действително болните за сметка на хитруващите.

# 91
  • Пловдив
...обясни, че това било положението, 100 % справедливост няма, край на цитата. Аз не знаех, че справедливостта може да се мери в проценти. Според мен или я има, или я няма.
Няма справедливост, за която 100% от хората да са съгласни, че е справедливост. Така бива ли?
Някои са толкова прости, че сами си го търсят.
В болничен, а качва снимки във ФБ от разни курорти. Crazy
Някои са И прости, други са само нахални.
Помня случай преди доста години, в който служителка беше взела болничен няколко месеца (под 6) заради лечение на травма на крака. Травма най-вероятно наистина е имало (с някаква тежест), както и лечение сигурно е имало, може би някакви физиотерапии и пр., само че тя работи на бюро и по време на болничния идваше на крака до учреждението да си види колегите. Мисля, че беше нещо обидена на шефовете и го правеше демонстративно, но не съм сигурна. Естествено, става дума за бюджета. Някои правят подобни неща и в частния сектор, ако не държат да останат много дълго на тази работа (колкото - толкова).

Последна редакция: вт, 19 ное 2019, 20:20 от AnMary

# 92
  • Ямбол
Абсолютно простотия. Лицето, издало фалшив документ, е лекарят. За тях дума не се продумва, макар да имаше репортажи за уж слепи лица, които шофират...разходите за телк и болнични при такива злоупотреби са чудовищно големи. И нищо. Дай да режем работещите, дето се чудят как да се довлекат на работа макар и болни, за да не я загубят.
често документа не е фалшив, а оплакването на пациента е такова. лъжеш, че ти се вие свят и ти се гади и излизаш с болничен лист.
Лекарят затова е учил, той трябва да е убеден, че пациентът му има нужда от болничен.
Като ти се вие свят, назначава ти изследвания за да се установи причината, да се назначи лечение, а не само да се издаде болничен. Случвало ми се е при преглед и установяване на някаква нередност, да ми предлагат болничен, според ситуацията понякога отказвам, ако мисля, че ще се справя. Но се е случвало и да ми дойде твърде напрежението на работа и тогава да питам, ако състоянието ми е критично, дали мога да ползвам болничен. Това последното е да кажем веднъж на 2-3 години, но се е случвало. Видимо съм добре, но при напрегната обстановка(а такава при нас не липсва), предпочитам да помисля за здравето си и да си спестя най-горещата точка.

# 93
...обясни, че това било положението, 100 % справедливост няма, край на цитата. Аз не знаех, че справедливостта може да се мери в проценти. Според мен или я има, или я няма.
Няма справедливост, за която 100% от хората да са съгласни, че е справедливост. Така бива ли?

Не.

Първо - като народен представител и председател на не знам си коя комисия в парламента се очаква да се изразява по-точно ако е имала предвид това, което пишете.

Второ - като става дума за пари, кой колко дал и какво получил насреща, за какво съгласие за справедливост говорим? Или си получил това, за което си дал парите и има справедливост, или не си - съответно няма справедливост.

# 94
# 95
Ново решение

Цитат
Първият ден от болничния да е за сметка на доктора...

hahaha

# 96
Е те тогава ще станем най-здравата нация Simple Smile
Направо могат да закриват НЗОК Joy

# 97
За мен не е редно да не се плаща първият ден болничен. Разбирам, че много болнични са фалшиви, но повечето са реални и хората се нуждая от тези пари за лекарства. Ние в крайна сметка сме плати здравни осигуровки. Да търсят други механизми за справяне с проблема, за мен това не е решение, сега вместо 3-4 ще се взимат по 6-7 дни болнични. Моя работодател например никога не дава натрупаната ми  отпуска когато ми е нужна, поне 3 месеца по-рано трябва да я заявиш и само по 5 дена може, а през декември е забранено да се взима.

# 98
  • Буркина Фасо
Да търсят други механизми за справяне с проблема, за мен това не е решение, сега вместо 3-4 ще се взимат по 6-7 дни болнични.
в момента е в процес на обсъждане това. можеш да дадеш идея как да се справят с фалшивите болнични.

# 99
Да търсят други механизми за справяне с проблема, за мен това не е решение, сега вместо 3-4 ще се взимат по 6-7 дни болнични.
в момента е в процес на обсъждане това. можеш да дадеш идея как да се справят с фалшивите болнични.

Кои сме ние да даваме идеи? Сто комисии и експерти в НОИ, НЗОК, парламента, МинФин, синдикатите, работодателски организации и измислиха това?!?

# 100
Съгласна съм
Има цели министерства, да го мислят
Вече и младите почнаха да се ядосват и да не искат да плащат осигуровки. Трябва да се мисли за баланс...не трябва да се тласка икономиката отново в тъмно сивия сектор. Загубите от това ще са много повече.

# 101

Забавен си. Кога управляващите са слушали народа.
Идеи се дадоха. Примерно колкото и да е свикнал един служител да лъже, ако няма лекар, който да даде - няма да му мине номера. В тази посока трябва да се работи.
Трябва да има начин 3 дневни болнични да са доказват.
Както ако те оперират, ще влезеш в болница. Ако счупиш крак, отново доказателство. Или чрез изследвания. Тоест нещо, което да докаже, че наистина човека е болен.

# 102
  • Пловдив
...
Второ - като става дума за пари, кой колко дал и какво получил насреща, за какво съгласие за справедливост говорим? Или си получил това, за което си дал парите и има справедливост, или не си - съответно няма справедливост.
Именно. Всеки е на различно мнение за какво е дал парите си и какво трябва да получи. Частен случай на онова, което казах за справедливостта. Wink
Разбира се, не мога да се закълна, че депутатката точно това е имала предвид, но това е друг въпрос вече.

Цитат на: ♥ HAPPY ♥
Вече и младите почнаха да се ядосват и да не искат да плащат осигуровки.
Сегашните стари, тези, които в момента са в предпенсионна и ранна пенсионна възраст, когато бяха млади, също не искаха. Някои от тях разправяха, че нямало да доживеят до пенсия, нали в тая скапана държава повечето умираме рано. А тогава контролът на държавата върху внасянето на осигуровките и работата на сиво и черно беше още по-безпомощен (или по-мързелив).

# 103
Не бяха чак толкова отдавна времето, когато масово се работеше без трудови договори и взимането на болничен в частна фирма беше равносилно на изгонвне.
Нещата доста се урегулираха в това отношение, вече е изключение работа без трудов договор и работещите почнаха  да се лекуват, обачеееее на управляващите и работодатели не им харесва, че след като накараха големия процент да си плаща дължимите осигуровки, те трябва да отговорят със същото и да спазват това, което сами са поставили като условие.

# 104

Общи условия

Активация на акаунт