Първият ден от болничния вече няма да се плаща

• 7 006
  • 209
  •   1
Отговори
# 105
Браво.
Тарикати нито в лекарските среди трябва да се търпят, нито сред работещите.
Има ли желание, ще намерят и решение.
Впрочем преди години получих на крака един огромен мехур. Не знам от какво, някакво възпаление. Според нея е вероятно да е от самите обувки. Беше зима и може самата кожа да се е запарила. Кожната лекарка не беше виждала такова нещо. И го снима. Даже не помня каква диагноза писа. Но ми даде 2 седмици болничен. Не можех да ходя.
Изписа ми някакви неща да го мажа и да си кисна крака. Започнах да ходя нормално 3 дни преди да изтекат 2-те седмици.
Посъветва ме да сменя обувките. И ако трябва на работа да нося читави и да сменям.
За малко пак да получа този проблем, но почнах да сменям обувките за да няма запарване. Май наистина от това е било.
Работодателят обжалваше нарочно. Решил, че си измислям. Бях си и подала молба за напускане. А те искаха да остана. Не харесвах колегите си и това ми беше временна работа.
Кожната после ми сподели, че са идвали при нея за да я разпитват и снимката е показала. Болничния ми беше признат.
А може би са видели, че в болнични излизам от дъжд на вятър. Тоест едва ли съм от тарикатите.

# 106
  • Пловдив
Аз пък не разбирам с каква цел си вземаш болничен, ако имаш наличен отпуск и не ти правят спънки?
Точно защото ако имаш бонус присъствие, веднага пада. Отделно, че болничен се плаща 70 %. Говорим за 2-3 дни.

В някои фирми, особено в производства на заводи, отпуската е планирана за целия отдел и е винаги едно и също време. Тоест, ако искаш по друго време отпуск, 90% може да не ти дадат.

# 107
В нашата компания отпуската си я ползваме. Не я използваме за болнични, а за почивка. Накрая на годината си правя сметка да имам останали максимум 5 дни, които взимам по коледните празници. За мен да лежа болна на дивана не е почивка и не бих си изпозлвала платения отпуск за това. Да си гледам болното дете също не е почивка.

# 108
  • гр.Видин
Аз пък не разбирам с каква цел си вземаш болничен, ако имаш наличен отпуск и не ти правят спънки?
Точно защото ако имаш бонус присъствие, веднага пада. Отделно, че болничен се плаща 70 %. Говорим за 2-3 дни.
Не мога да повярвам, че има хора, които задават такъв въпрос. Отпуската е за почивка, а не за боледуване. Жалко за постигнатите права на работещите... С такова мислене се връщаме назад. Да не говорим, че въпросния бонус присъствие звучи дискриминационно. Например за майки с малки деца.

# 109
Да, странен е този бонус присъствие.
Учудващо, обаче във времена, в които почва да се коментира преминаване към към 4 дневна работна седмица и ред други социални придобивки, как работодателите и управляващи у нас се опитват да решават поредния проблем с административни мерки на хартия, вместо с неща като по-добри условия, по-добро здравеопазване - та бг е с най-ниска продължителност на живота в ЕС, явно българина  е болен, за да е така.
В същото време се говори, работодателите, заради демографската криза да обърнат поглед към работещите пенсионери, но те логично повечето са с доста заболявания.
Някакви решения и мисли на парче, въобще объркана работа искат нещо, но не знаят какво точно искат, но нещото си го представят да се случи само като изсекат поредната гора, за да изпишат купчина хартии и да метнат на някой да тегли последиците.

# 110
Вие не разбирате.
Не става дума да вземаш отпуск, когато си болен, а обратното. Да вземаш болничен, когато не си болен а имаш нужда от дни за почивки и екскурзии.

# 111
Така да, но явно хората, които взимат или им правят спънки или нямат такъв. Иначе логика няма.

# 112
Да, странен е този бонус присъствие.
Учудващо, обаче във времена, в които почва да се коментира преминаване към към 4 дневна работна седмица и ред други социални придобивки, как работодателите и управляващи у нас се опитват да решават поредния проблем с административни мерки на хартия, вместо с неща като по-добри условия, по-добро здравеопазване - та бг е с най-ниска продължителност на живота в ЕС, явно българина  е болен, за да е така.
В същото време се говори, работодателите, заради демографската криза да обърнат поглед към работещите пенсионери, но те логично повечето са с доста заболявания.
Някакви решения и мисли на парче, въобще объркана работа искат нещо, но не знаят какво точно искат, но нещото си го представят да се случи само като изсекат поредната гора, за да изпишат купчина хартии и да метнат на някой да тегли последиците.
Това за 4 дневна работна седмица за Бг е в сферата на фантастиката.
Все още има фирми, които карат хората по 6 дни да работят. Дори и в обявите си пишат 6 дневна работна седмица.
Но хората сами се съгласяват.
Имах работодател при който повечето бяха на 6 дни. При започването казах, че държа на двата си дни почивка и ако ще работя събота, ще е при изключителни случаи.
Колегите имаше период се опитваха да ми държат сметка, но бързо ги поставих на мястото им. Казах им, че аз решавам това и съм в правото си, а това че те не си отстояват правата не е мой проблем.
Шефа също е в правото си да не ме наеме, но ме нае.

# 113
Така да, но явно хората, които взимат или им правят спънки или нямат такъв. Иначе логика няма.

Имаше коментар, че си пазели отпуските, а вземали фалшиви болнични.
Не ми се търси сега.

# 114
  • гр.Видин
Едва ли си ги пазят. По-вероятно не им ги дават /а те имат резервация например/. Ако е друго не е масово, никой не иска да вземе по-малка заплата, аз познавам доста хора, които за да не им бъде плащано по-малко си вземат отпуск, когато са болни от грип или настинка.

# 115
Няма какво да си ги пазят, ако не се гласят да напускат, за да им ги платят. Иначе след определено време (не си спомням точно колко години давност имат) горят.

# 116
Предполагам се случва няколко души от един отдел да искат отпуск по време на празници и няма как да се разреши на всички. Примерно магазин/търговски офис с 3-4 човека персонал, не е ОК да остане с един. Но в крайна сметка, да намерят начин да санкционират лекари и кръшкачи, а не всички.

# 117
Ние си правим график за отпуските, стараем се да се разбирамe, въпреки че стават кавги.

Според мен злоупотребяващите с болнични се знаят и от работодателя, просто си затваря очите поради някаква причина. Та в този смисъл като не иска да им разваля комфорта, ми да си плаща. При нас имаме такива “болнави” колеги, дето и 40 дни не им стигат. Дай сега заради тях да страдаме и останалите, дето я ми се събират 10-15 дни годишно, барабар с двете деца.

# 118
  • here and now
Между другото, още като прехвърлиха първите три дни на работодателите, беше погрешно. И работници, и работодатели внасят пари за болничен в НОИ. В един момент НОИ прехвърля скандала между тях, а те си кътат събраните пари.
Ей това е истината. НОИ да си поеме отговорностите, да си плаща това, за което събира и да си разследва кой на кого и колко дава.

# 119
В тази връзка да ви питам ако се налага да отидете на лекар или на зъболекар отпуск ли си пускате? В нашата служба не освобождават по такива поводи. Така може да стане, че дори да нямаш време да се прегледаш, затова хората си пускат болничен, за да разрешат например здравословен проблем. Иначе при нас за пет минути не освобождават никого, или отпуск /с триста клизми/ или болничен - това са вариантите да не съм на работа.

Общи условия

Активация на акаунт