Невидимата дейност на имунната система е изключителна. Но за да се превърне имунитетът в мощен страж на организма, той се нуждае от нашата помощ. Колкото повече фактори поддържат имунитета на детето, толкова по-здраво ще е то.Pushpin Стресът
Обикновено се счита, че стресът е присъщ само на възрастните. А на децата всичко им е наред (поне така считат техните родители). Но психолозите са убедени, че стрес може да изпитва даже новороденото бебе, какво остава за децата в предучилищна възраст. Симптомите му са налице: промяна в поведението, плачливост, нови, странни навици (като пръста в устата). Това състояние изисква незабавни мерки, защото понякога се изявява под формата на чести и продължителни боледувания – т.е. имунната система отслабва и престава да изпълнява защитните си функции.

Mного е важно да се отстрани стресовата ситуация, но как да разберем кое тревожи детето? Може би учителката в детската градина или няколко кадъра от неподходящия за него филм, които то не може да забрави. Само активното слушане от страна на родителя може да изясни ситуацията. Дайте възможност на детето да разкаже, но без да го прекъсвате. Старайте се да озвучите емоциите, които то е изпитало в един или друг момент.

Pushpin Недостигът на физическа активност
Обикновено децата вземат за образец живота в семейството на своите родители. От начина, по който прекарвате вечерите и почивните си дни, зависи здравето на детето ви и сега, и когато порасне. Ако възрастните предпочитат дивана пред телевизора вместо каране на колело в парка, детето ще расте с убеждението, че това е правилният начин на живот. На пръв поглед – нищо страшно. Но този начин на почивка води до забавяне, а впоследствие и до нарушаване на метаболизма. А последиците са не само затлъстяване, но и отслабена имунна система. За активната дейност на имунитета е нужно повече движение – постоянно и в определен ритъм.

Създайте си навика да се разхождате семейно всяка вечер. В началото ще ви бъде трудно да свикнете с такъв режим, но с всеки изминат ден това ще става по-лесно. След такава разходка и сънят е по-лек, и умората преминава по-бързо, и детето по-лесно заспива. Кислородът в кръвта понижава нивото на адреналина.
А уикендите планирайте отрано. Няма значение къде ще ги прекарате – на екскурзия, в парка, на село… Само да не е между четирите стени на дома ви.

Pushpin Самолечението с антибиотици
Никой не оспорва факта, че антибиотиците са спасили живота на милиони хора. Но техният прием трябва да бъде наложителен. Има болести, които не могат да преминат без лечение с антибиотици, последвано от възстановителна терапия – храна, богата на фибри и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

Ако прибягвате до антибиотик дори при най-обикновена хрема, това означава да понижите имунитета си. А при вирусните инфекции антибактериалните препарати само усложняват болестта. Те не само не могат да се справят с вирусите, но и унищожават "добрите" бактерии, които са част от защитната функция на организма.

Pushpin Твърде топлите дрехи
Принципът "един слой дрехи повече, отколкото при възрастните" е подходящ само за бебетата, които се извеждат навън в количката. Когато детето ходи и бяга, няма нужда от повече дрехи в сравнение с възрастните (даже напротив –то трябва да е облечено по-леко), защото няма да стои неподвижно като паметник, а ще се движи бързо и енергично. В никакъв случай няма да измръзне, но има реална опасност да се изпоти. Загубата на течности е много по-опасна за имунната система от лекото преохлаждане. Последствията от последното лесно се отстраняват с топла баня и топли чорапки на краката.

Не претопляйте детето и дома си. Следете за температурата и влажността. Топлият сух въздух отслабва локалния имунитет на носната лигавица. В резултат всеки вирус може да се развие в организма. Овлажняването на въздуха и промиването на носа с физиологичен разтвор ще запази способността му да отблъсква вирусните атаки.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 16:54 от Редактор**