Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 6

• 41 169
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да, на мое име е. Но така ми казаха нашите ИТ-та - че се води професионален. Което не би трябвало да пречи на регистрацията, пак съм аз, не е друг.

# 331
Те се попълват данните на лицето ФЛ..то се води пълномощник май. На фирмата / ЮЛ...

# 332
  • София
Явно ще трябва да попитам АМ. Става дума за държавна структура, като тях, не съм в частна фирма.
Ей, представям си как се изтъпанвам като представител....яко

# 333
Щом е персонален, няма проблем

# 334
Здравейте, тези, които са освобождавали пратки с посредничеството на БГ пощи, в какъв срок долу-горе се случва това, от момента в който БГ пощи получат имейла с всички документи до момента, в който се обаждат да отидеш да си вземеш пратката?
Изпратила съм им документите още миналата седмица и ни кост ни вест. Ясно че сега покрай вируса е лудница на всякъде и все пак искам да знам какъв е нормалния срок, за да знам какво да правя по-нататък.
Благодаря!

# 335
  • София
Здравейте, тези, които са освобождавали пратки с посредничеството на БГ пощи, в какъв срок долу-горе се случва това, от момента в който БГ пощи получат имейла с всички документи до момента, в който се обаждат да отидеш да си вземеш пратката?
Изпратила съм им документите още миналата седмица и ни кост ни вест. Ясно че сега покрай вируса е лудница на всякъде и все пак искам да знам какъв е нормалния срок, за да знам какво да правя по-нататък.
Благодаря!
Няма срок. Звъннете им. Мотаха ми пратка 6 седмици. Звънях над 4 пъти и съответно те на мен обратно няколко пъти. Пратката ми беше обслужвана от 3 човека едновременно и необслужена и 3на други на телефона Simple Smile. На първото позвъняване, след получен имейл за потвърждение, че всичко е наред и 2 седмици чакане да я получат в пощата, ми казаха че няма такава пратка за обработване в системата?! Въобще много са насметени, не знам дали от ситуацията с вируса, но ми цитираха данни за стара пратка и твърдяха, че съм ди я взела, което е така, но старата, не тази, за която звъня....въобще голямо объркване. Накрая ми уж оправиха нещата и ми казаха да чакам известие от пощите. Да видим Simple Smile иначе са супер учтиви и създават впечатление, че искат да си свършат работата, но е хаос според мен при тях, сериозен.

# 336
оле майко! Ясно - ще има късане на нерви и тук! Благодаря!

# 337
  • София
оле майко! Ясно - ще има късане на нерви и тук! Благодаря!
Може да мине и гладко. Първият път всичко стана за по-малко от 10 дни.
Но за всеки случай звъннете.

# 338
  • Добрич
Зависи за кой град става въпрос. Не зная сега при извънредното положение как се работи, но преди това в Добрич ако следобед си пусна документите в кварталната поща, на другия ден си вземам пратката.

# 339
Здравейте,
Имам направена поръчка от ихърб на стойност 27.38 лв и съответно с доставката 36.47 лв. За съжаление смятам, че е на митница, защото от една седмица ми дава, че е пристигнала в София, но от пощата в Пловдив ми казват, че няма пратка при тях, така че сега чакам известие от митницата. Изчетох много коментари относно това, че за пратки под 30 лв. без доставката не се дължи ДДС, но и че има доста служители, които се заяждат точно за това и ми се иска ако се наложи и аз да се разправям, да го имам черно на бяло, но никъде не можах да намеря къде точно в закона го пише, това което намирам и на сайта на бг пощи и на митници е : За пратки на стойност под 30 лева според настоящото законодателство не се заплащат ДДС или мито. Никъде не виждам да е написано, че става въпрос за сумата без доставката! В такъв случай, ще се наложи да платя въпросното ДДС, нали така?

# 340
  • Sofia
Ако пратката наистина е на стойност под 30 лв., не следва да платиш ДДС.

Всяка една пратка, която влиза в България, обаче, може да бъде задържана на митницата за проверка, независимо от стойността ѝ.

И друг момент – да не би да си платила с виртуални пари или нещо подобно, при финализирането на поръчката си в iHerb?

# 341
Не, с нормални пари си платих и да знам, че всяка една пратка може да бъде спряна, независимо от сумата. Въпроса е, че ако ми кажат, че трябва да платя ДДС, е някак несериозно да им кажа, ама аз четох, в един сайт, че не се дължи ДДС, ако сумата е под 30 лв. без доставката! За това, ако някой знае къде точно го пише това, моля да ми даде линк!

# 342
  • Добрич
Закон за данък върху добавената стойност

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135533201
Цитат
Освобождаване от данък при внос
Чл. 58. (1) Освободен от данък е вносът на:
...
(14) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Освободен от данък е вносът на стоки в рамките на разрешения безмитен внос, когато се:
1. внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;

Защо очаквате да оспорват закона?

Тази седмица освободих точно такава пратка.

Скрит текст:
Понеже има доста въпроси за доставките, споделям за последните си поръчки.

Имах две поръчки от 12-ти и 15-ти март, които пристигнаха едновременно и ги взех от пощата на 25-ти без да плащам нищо. (Пощенски служител ми се обади по телефона.)

Поръчката ми от 11-ти март се забави доста в Германия, но на 30-ти е била  в митницата в Добрич. Стойността ѝ е 29,20 лв без доставката. Не получих известие, но знаех кога е спряна на митница и вчера (31-ви) отидох в пощата да попитам. Дадоха ми бележка, че подлежи на митническо оформяне. Днес ходих  в митницата с разпечатка от сайта, известието от банката и описанието на поръчката. Сложиха ми надпис, че е освободена, защото е под 30 лв и  червен печат. От там отново в пощата и срещу 4,80 лв си взех пратката. (И преди съм писала, в Добрич пратките физически не ходят на митница. Само по документи се водят там, а реално са  в пощата).

За да е пълна информацията: повече от година ползвам само по-скъпата доставка. Така виждам кога пратките ми пристигат в Добрич.

# 343
Здравейте,
Имам направена поръчка от ихърб на стойност 27.38 лв и съответно с доставката 36.47 лв. За съжаление смятам, че е на митница, защото от една седмица ми дава, че е пристигнала в София, но от пощата в Пловдив ми казват, че няма пратка при тях, така че сега чакам известие от митницата.
Пратките от iHerb се бавят в България.

# 344
Благодаря, точно това ми трябваше! Разбира се, че се надявам да не оспорват закона. Просто прочетох, че на доста хора са им направили проблем и за това прецених, че трябва да съм подготвена, ако случайно попадна на точно такъв некомпетентен служител. Не знам какво е това забавяне, всичките ми предни пратки, след като пристигнеха в София и до ден - два идваха в Пловдив, за съжаление нямам проследяване за България, така че ще чакам и пак ще проверявам в пощата. Според служителката на бг пощи в София, нямало никакво забавяне на пратките заради малкото полети и в деня на пристигане се разпределяли и вечерта тръгвали по предназначение.

Общи условия

Активация на акаунт