Дванадесети клас 2019/2020 - тема 79

• 47 375
  • 724
  •   1
Отговори
# 540
Моето дете работи през последните две летни ваканции, прекрасно  се грижи за себе си по отношение на наемането на работа и плащането на осигуровките:), но както писах преди няколко дни, не ми се иска да се събира с много хора, има жестока сенна хрема от която месеци наред е със затруднени дишане, два пъти е правил бронхоплевмония без да вдигне температура и затова ми се иска да си спестим риска. И не опира въпроса до пускане, решенията от доста време си ги взима той, с нас само ги обсъжда за да чуе  мнението ни.
До обявените дати за матури има достатъчно време, могат да се вземат необходимите мерки за да се проведат изпитите. С оглед на ситуацията обаче,  не виждам проблем за оценка от матурите да се ползва средната  оценка от годините в които е изучаван предмета в училище, например.За синът ми, матурите са без значение, няма да кандидатсва с тях, трябва му само диплома.
Разбирам притесненията  учителите и мисля, че би трябвало да имат право на избор дали да участват в провеждането на матурите или не.
Аз лично повече се притеснявам от връщането в училище за нормални занятия, тогава ще се събират много деца на малко пространство, дни наред.
Най-важното е всички  да сме здрави!

# 541
Имаше включване от ББ и министъра на образованието преди малко.

Обмислят само 7 и 12 клас да се върнат физически в клас. Останалите приключват годината дистанционно.
Матурите щели да бъдат юни.
До 10.05 трябва МОН официално да съобщи кое как ще се случи.

# 542
  • Пловдив
За оценка на матурата да се вземе осреднената такава на годишните. Тук съм съгласна с охлювчето. Или някой мисли, че имайки тройки по БЕЛ, изведнъж на ДЗИ ще изкара 6-ца🤔!? Достатъчно се настрадаха децата, поне психически, може по един минимален бонус да им отпуснат. В случая с какво ще се ощетят останалите ученици? В момента са преустановени всякакви курсове и уроци, не е честно да се явяват на изпит само с материал преподаден дистанционно. Това е моето мнение за създадената ситуация.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 11:33 от AlexaS

# 543
  • София
Моят не е преустановил никакви курсове и уроци. И не смятам за редно да се взимат годишните оценки. Въпреки, че неговият успех винаги е бил над 5,50. Особено ако после тези оценки ще важат за прием.

# 544
  • нейде там, където ....
Проблемът, ако отпаднат матурите, е как дипломите да бъдат равностойни на тези, които са държали матури преди и ще държат в следващите години. Особено за желаещите да учат навън. Не дали има някой, който ще си седне на четирите букви и ще изкара поне с една единица над средноаритметичното постигнато през годините.

А колко процента са 600 от всички зрелостници?
Около 1,15% от всички зрелостници в България.
Именно
Пренебрежимо малко са.

Няма значение какъв процент са от всички зрелостници в България, а колко от тези 600 ще искат същата специалност в ТУ.

# 545
Чак такава разлика между годишните оценки и матурата вероятно няма, но може да има с единица или две. Защото желанията се менят, приоритетите също и някои разчитат на матура. Също и проблемът с кандидатстването на випуските с матура. И да направят тази година да не е балообразуваща оценка матурата, в следващите ще бъде. Ако някой реши да не кадидатства тази година, какво ще прави занапред при положение, че няма такава оценка? Или край с матурите, или някакво изключение за завършващите 2020...ще е някаква бъркотия, която със сигурност ще донесе проблеми, защото все нещо ще е недоизмислено и недогледано.

# 546
Как ли ще се справят англичаните и холандците, както отмениха матурите и то от раз.Confused

# 547
  • Пловдив
Именно, става въпрос за изключение за този випуск. В края на краищата ситуацията е извънредна, нежелана и неконтролируема от учениците. Защо трябва да са потърпевши!?
Ако някой ходи в момента на уроци или курсове, може да се счита за привилегирован, по заповед на тиквите отгоре това е забранено и много учители спазват наредбите, което пък ощетява останалите. Абееееее, сложно, много сложно... Трабва да се измисли така, че хем вълкът да е сит, хем агнето да остане цяло, но ме съмнява да са чак толкова полезно продуктивни мозъците им.

# 548
  • София
Кой е забранявал курсовете и уроците? Има деца, които няма да кандидатстват тази година. Как ще кандидатстват след това, ако решат? И не ми давайте за пример англичани и холандци. Нека го измислят за нашите си условия.

# 549
Проблемът не е само в уроците.Учениците загубиха тренинг, така да се каже. Дистанционното обучение е далеч по - неефективно каквито и усилия да полагат учителите. Психиката също е затормозена. Просто нещата, като учебен процес не са това което трябва да е.
P.S
Матурите ще са нещо, като олимпиада участниците в която ще са тренирали в къщи три месеца преди провеждането й.
Е, някой може и да.са тичали в парка късно вечерта, но други не ...Blush

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 12:35 от ROKI_MAKI

# 550
  • Пловдив
В какъв смисъл как ще кандидатства? 🤔 Ако се нуждае от оценка от ДЗИ, то ще кандидатства с такава. Не мисля, че някой предлага мястото на тази(тези) оценка в дипломата да остане празно. Няма да подстригваме шансовете на учениците, приключвайки  до 2020-а.

# 551
Кой е забранявал курсовете и уроците? Има деца, които няма да кандидатстват тази година. Как ще кандидатстват след това, ако решат? И не ми давайте за пример англичани и холандци. Нека го измислят за нашите си условия.

Сегашната заповед забранява физическо посещение на всякакви школи (езикови, танцови и др), частни уроци и прочие.

# 552
  • Варна
Ако матурите отпаднат и за оценки се вземат тези по предмета от дипломата/ср.аритметично за четитите години/ ,  този випуск ще се окаже на върха на класациите по успеваемост. Всички знаем как се пишат 5ци и 6ци в голям процент от училищата и какво стои зад тях.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 13:28 от bubanka

# 553
  • София

Сегашната заповед забранява физическо посещение на всякакви школи (езикови, танцови и др), частни уроци и прочие.
Школите и частните учители организираха в пъти по-добре преподаването онлайн.

# 554
Защо за 7 и 12 клас да трябва физическо присъствие в училище преди края на учебната година? Не ми стана ясно. Не е ли идеята да си завършат годината дистанционтно, а да отидат лично и телом на матурите само? С маски и пр, с по-големи зали и дистанция, вече въпрос на организиране на самите матури. Същото и за кандидатстудентските изпити.
Не мога да си организирам плановете и подготовката при такава липса на яснота. Няма как, но ми пречи много. Да кажат дати, да ги заковат, та да си правим сметките.

Общи условия

Активация на акаунт