Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 180
 • Мнения: 1 108
Заради чистия въздух и тишината.

# 181
 • Мнения: 262
Бих се преместила със семейството ми далеч от големият град на първо място заради чистият въздух. Спокойствието,  ненатовареното движение по улиците,  зеленината.

# 182
 • Мнения: 256
Най-вече заради чистия въздух, спокойствието, възможността от уединение на семейството, пространството, зеленината, тишината.

# 183
 • Мнения: 382
Живея извън града, но работя в града. Трудно стигам до работа сутрин, дори и с транспорта. Вечер е ад, докато се прибера. Въздуха по това време на годината е ужасен, заради печките на дърва и въглища. Мирише на сероводород. За да стигнеш от едно място на друго ти трябва кола. Магазините са далече. В града има едни предимства, извън града други. Всеки сам избира къде да живее. Сутрин децата на училище, отново трябва с кола да ги караш, вечер прибираш. Ако живееш извън града ти трябват две коли. Кой както може да прибира децата, едни са на уроци, други на тренировки.

# 184
 • Мнения: 101
далеч от стреса, мръсотията и хората Simple Smile

# 185
 • Мнения: 49
Децата имат нужда от повече пространство за игра,тичане, движение на чист въздух и по-чести разходки навън.

# 186
 • Мнения: 44
Аз живея извън големият град, защото е по- спокойно, няма го шума на големият град, въздуха е по- чист в сравнение с града.

# 187
 • Бургас
 • Мнения: 5 143
С удоволствие бих желала извън града!
Там е спокойно, няма натоварено улично движение, мръсотия.
Мечтая си за къща с голям двор, изпълнен с цветя, зеленчуци, дръвчета, детски кът. Въздухът е по-чист, насред природата. Децата ще играят на воля и ще са по-близо до природата. Ще им е интересно да са в зеленчуковата градинка и да гледат как растат зеленчуците и плодовете и да научат, как трябва да ги отглеждаме.
Ще имаме повече време и възможност за разходки из природата.

# 188
 • Мнения: 7
Колко е важно да дишаме чист въздухВсички ние се тревожим от притеснителните статистики, които поставят българските градове на челните места по замърсяване на въздуха не само в Европа, но и в света. Това е и причината все повече от нас да търсят възможност да се доближат до природата и да обмислят варианти за живот извън големя град.

Дишай смело!

Ботаника Лозен се намира в един от районите с най-чист атмосферен въздух във и около София поради:
- Липса на тежки индустрии наоколо
- Липса на интензивен автомобилен трафик
- Полегати северни склонове на Лозенска планина, позволяващи преминаването на планински
ветрове, особено активизиращи се във вечерните часовe
- По-малко дни с мъгла и смог поради по-високата надморска височина спрямо града
- Защитената гора в рамките на Лозенската планина, усвояваща въглероден диоксид и прахови частици от движещите се атмосферни маси
- Предвиденото засаждане на над 2000 нови дървета, цветни градини, храстова и увивна растителност, както и изграждането на изкуствена течаща река в проекта ще подпомогнат поддържането чистотата на въздуха допълнително.

Качеството на въздуха, който дишаме, влияе на здравето и живота ни. Замърсяването на въздуха е една от основните екологични причини за редица заболявания в Европа.
Резултатите от направения детайлен анализ показват, че качеството на атмосферния въздух в района, в който се намира теренът, представляващ инвестиционното намерение, е един от благоприятните райони по отношение на качеството на въздуха в Столична община, с малки изключения за ФПЧ през зимния сезон, което се дължи на отопление с печки на твърдо гориво (въглища). Въпреки това стойностите в определени зони е минимално, което е видно и на фигурата, обозначено в зелено. Добавената стойност в село Лозен идва от прекрасните природни условия. Северните склонове на Лозенска планина са полегати, а самото село не е така силно притиснато в студените баири. Това се отразява в по-голяма продължителност на слънчевото греене в сравнение с кварталите, разположени по северните склонове на Витоша. Същевременно действието на местните ветрове, които се активизират във вечерните часове, носи свеж и чист въздух от планината. Осезаемо качеството на въздуха, особено през летните месеци, е много по-добро. Селото е разположено в пояса между 650 и 750 м н.в., което е още един от факторите за по-добрите качества на атмосферния въздух, по-малкото количество на дните с мъгла (въпреки отоплението на твърдо гориво, което е много разпространено в селото) и отсъствието на смогови явления.Флора и фауна

Концепцията на Ботаника Лозен е да предложи природосъобразен начин на живот, щадящ и поддържащ околната среда и биоразнообразието – място, където съвременният човек живее в хармония с природата, а не в неин ущърб. За тази цел проектът предвижда:

- Засаждане на над 2000 нови дървета за осигуряване на комфорт и естествена среда за птици, пречистване на въздуха, ограничаване на шум и запрашеност.

- Изграждане на над 15 тематични цветни градини със специфични различни видове и централна „Алея на розите“ с места за разходка и отдих, поддържащи популацията на пчели и други опрашващи насекоми.

- Засаждане на хиляди храстовидни растения с цел развитие на зелени стени, способстващи ограничаването на шума и пречистващи въздуха.

- Изграждане на изкуствена течаща река с цел подобряване на микроклимата и осигуряване на източник на вода за животинските видове.

- Разполагане на хранилки и къщички за птици, както и гнезда за щъркели

- Автоматизирана поливна система и резервоари за съхранение на дъждовна вода с цел оптимална употреба на водни ресурси.

# 189
 • Г. О.
 • Мнения: 625
Аз смъм живяла и отново бих се върнала да живея извън града поради няколко причини. Там животът е по-спокоен, въздухът е по-чист, имам доста лично пространство, не съм заобиколена от любопитни съседи, нито се налага да се съобразявам с тях. Близо съм до природата, мога да се любувам на прекрасна гледка всеки ден, а и да си правя свежи разходки в близката гориста местност, да бягам на пресечен терен, да пускам домашния си любимец да се разхожда свободно, а зимно време има къде да се пързалям с шейна.

# 190
 • Мнения: 373
Заради спокойствието, чистия въздух, по-лесния достъп до природата, а и възможността да си отглеждам плодове и зеленчуци.

# 191
 • Мнения: 29
Аз живея извън големия град (София), но съм достатъчно близо до него, за да мога да съм там всеки ден, ако ми потрябва нещо. Живяла съм и там за известно време, но лудницата просто е огромна, съответно и стресът, а въздухът е направо ужасен. Сега живея на 15тина км от София и мога да кажа, че разликата е огромна, и за нищо на света не бих се върнала там. Simple Smile

# 192
 • Мнения: 1 715
А ето и нашият първи въпрос към вас: Защо бихте живeли извън големия град?

Много зависи какво се има предвид под живеене извън големия град. Село, затворен комплект, вилна зона? Ние живяхме на село 7 години, защото ни трябваше по-широко място. С 3 деца не можехме да си позволим достатъчно комфортна квартира в града. Това, което ни харесваше беше пространството, двора, където отглеждахме зеленчуци и плодове, можехме да си опънем хамак, децата да бягат, да сложим пейки и маса, възможността да си вземем домашен любимец, спокойствието, което не винаги присъстваше обаче, много зависи от съседите. Чист въздух да кажем имаше, но не и зимата. То и в града е така и тук се палят печки и въздухът не е приятен. Проблем беше и пътуването, всеки ден бързаме за работа, за училище, вечер същото, сега всеки се транспортира и прибира когато може. Та има си и плюсове и минуси живота извън града. Мисля си, че като станат децата самостоятелни бихме се преместили пак някъде в село, но ще видим на какъв акъл ще сме тогава.

# 193
 • Мнения: 819
Бих живяла извън града заради спокойствието и близостта на природата.

# 194
 • Мнения: 40
Бих живяла извън града заради по-чистия въздух, природата, възможността да имам собствена къща с градина, заради по-здравословен живот.

Общи условия

Активация на акаунт