Бебетата минават през различни периоди. Няма нищо ненормално в това бебе на 5м.да е само на кърма. До захранването няма нужда от допълнителна вода. А нормалната възраст за захранване, според препоръките на здравните организации е навършени 6месеца.
По изключение може да се захрани на минимум 4м., но поради медицинска или финансова причина. Т.е. детето да не е кърмено, но да няма достъп и до адаптирано мляко.
Аз не съм хранила с адаптирано мляко никога, но със сигурност е за предпочитане пред това да се храни 5 месечно с кисело мляко. Даването на животински млека на малки бебета е опасно и адаптираното мляко, ако ще и свинска мас да има, е много по-добър вариант.
От джънка не може да се избяга, но е напълно в наша власт да го избягваме и ограничаваме в първите години на детето ни. Едно бебе не може да ни принуди да му дадем зрънчо. Основната храна на бебетата до годинка е кърма/адаптирано мляко и никоя друга храна не им е толкова важна, като тях. И да не яде много твърда храна, голям праз. Бебето се захранва-научава се на навици, открива вкусове, цветове, консистенции. Целта не е да го нахраниш с твърдата храна, защото то се храни с мляко.