Когато детето се разболее, най-доброто решение е да се посети педиатъра, който да го прегледа и въз основа на състоянието му да назначи терапия. Но има ситуации, в които е невъзможно тази мярка да бъде предприета веднага и родителите трябва да започнат сами борбата с неприятните симптоми: температура (по-висока от 38,5°С), хрема, кашлица.За да бъде лечението безопасно и ефективно, има няколко правила, които трябва да бъдат спазени:

1. Режим “на легло”. Още при първите признаци на простудно заболяване трябва да се постараете да ограничите двигателната активност на детето. Понякога това е доста трудно, но с помощта на любимите играчки и книжки трябва да го задържите в леглото. Този режим включва топли напитки и лека храна.
Не обличайте детето в допълнителни дрехи, “за да се стопли” – ако има температура, това ще наруши топлообмена и ще влоши състоянието му. Проветрявайте детската стая – така ще неутрализирате вирусите и ще облекчите дишането.

2. Своевременно лекуване на симптомите. Кашлицата, хремата, болките в мускулите и затрудненото дишане са симптоми, които карат детето да се чувства отпаднало, влошават настроението му и натоварват организма му. Навременното включване на препарати, които да ги ликвидират, помагат за по-бързото оздравяване. Температура над 38,5°С изисква употребата на антипиретик, но това не е достатъчно – хремата също трябва да се облекчи. Освен, че ще използвате капки или спрей, можете с помощта на възглавници да повдигнете горната половина на тялото на детето под ъгъл 40-45 градуса – тази позиция ще позволи на секретите от носа да се оттичат навън. Разбира се, трябва да се уверите, че то се чувства удобно. Дишането му може да е затруднено, затова овлажнете въздуха в стаята, което до известна степен ще подобри състоянието му.

3. Внимателно прочетете листовките на препаратите, те съдържат сведения, важни за пациента. Внимателният и информиран родител може да се ориентира в състава на препаратите, ако се придържа към няколко условия:

- Избирайте лекарствени средства, предназначени за деца, най-добрият вариант е те да са били предписани на детето. При тях активното вещество е в съответствие с възрастта и килограмите на младия организъм. Проверете дали данните на вашето дете отговарят на посочените в листовката.

- Изберете формата на лекарството – много специалисти препоръчват сиропите и водоразтворимите прахчета, защото те действат по-бързо от таблетките, а и децата са по-склонни да погълнат сладка, вкусна течност, отколкото таблетка или капсула. Не пренебрегвайте ефикасността на свещичките, макар че те са на практика неприложими при по-големи деца.

- Проверете отново кои са активните вещества – класическите средства против настинка и грип съдържат антипиретик (обикновено парацетамол) и витамин С. Парацетамолът по принцип се понася добре от организма и е смятан за един от най-безопасните препарати – след предписание от лекар може да се използва дори при деца, по-малки от 3 месеца. Витамин С повишава съпротивителните сили и при здрави деца препоръчителният дневен прием е 45-50 mg, но при заболяване дозата трябва да се увеличи 2 до 3 пъти.

- Нерядко се използват и антихистаминови средства, чиято цел е да намалят дразненето на лигавиците и да облекчат дишането. Те може да са вложени в капките за нос или да се прилагат самостоятелно.

- Избирайте качествени препарати, по възможност – от европейски производители. Безопасността на лекарствените средства е строго регламентирана в ЕС, гарантира се от производителя и се отнася както състава им, така и процеса на тяхното производство.

4. Не лекувайте “за всеки случай”. Не давайте противовирусни средства без да сте уведомили педиатъра, а антибиотици никога без лекарско назначение! ОВЗ не се третират с антибиотици, защото те убиват гъбички и бактерии, но в борбата с вирусите са безсилни. Лекарят е този, който ще прецени дали има усложнения, които да се лекуват с тях, защото освен лошите, те убиват и добрите бактерии, а това може да предизвика дисбактериоза.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 16:37 от Редактор**