С една проста промяна в храненето си - като добавите зелената салата към ежедневното си меню - можете да получите много различни ползи.Добавяне на сурова храна в менюто
Въпреки че суровоядството далеч не е за всеки, всеки може да го практикува по малко и то – супер лесно, като добави сурови зеленчуци в менюто си. Суровите салати осигуряват грубата храна, необходима за здравословното поддържане на организма и червата (въпреки че хората с черва и стомах, поддатливи на възпаления, трябва да са внимателни с консумацията на груби храни). За болшинството хора зелените сурови салати са чудесен източник на груба храна, която освен всичко друго, поддържа червата редовни.

Богати на фибри
Фибрите, включително тези, съдържащи се в зеленчуците, са важни за храненето ни, въпреки че организмът ни всъщност не ги усвоява. Те помагат да се понижи нивото на холестерол в кръвта и могат да подпомогнат понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да предотвратят запека. Някои от зеленчуците особено богати на фибри, са моркови, спанак, чушки и зеле.

Ползите от плодовете и зеленчуците
„Зеленчуци който не яде...” – помните, разбира се. Ако редовно ядете зелени салати и пресни плодове, ще имате по-високи нива на антиоксиданти в кръвта (вит.С и Е, фолиева киселина, ликопрен, алфа и бета каротен). Антиоксидантите предпазват тялото ни от вредите, които вредни молекули, наречени свободни радикали, му нанасят – и са съвсем достъпни в пресните сурови салати, в натурален и полезен вид, вместо в таблетки.

Проучванията показват още връзка между рядката и оскъдна консумация на плодове и зеленчуци с повишен риск от много болести, включително рак. Хората, ядящи често и в достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци, по-рядко развиват рак, даже да не водят съвсем здравословен начин на живот иначе. За особено полезни в случая се смятат бобовите, чушките, доматите, морковите, ябълките, прасковите, сливите, крушите и ягодите.

Салатата намалява калориите и повишава ситостта
Ако искате да поддържате здравословно тегло, можете да започнете храненето си със зелена салата. Според проучванията, ако първото ястие е нискокалорично – като зелена салата, например, се повишава чувството за ситост и се намалява общият прием на калории за едно хранене. Често работещите хора се хранят по-обилно само веднъж или два пъти дневно и са склонни да поемат излишни калории. С добавена зелена салата можете да избегнете това. Порция зелена салата (около 2 купи), без заливки и добавки, освен малко зехтин, например, може да е под 100 калории.Факти за зеленчуците
Марулята, спанакът и други зеленчуци за салата са важна част от здравословната диета
● Зелените салати предлагат целогодишен източник на витамини А, С и други хранителни вещества.
● Червените и тъмнозелените зеленчуци са по принцип по-богати на хранителни вещества от светлозелените зеленчуци.
● Безопасното и правилно приготвяне на зелените салати предотвратява риска от зарази, пренасяни по повърхността им.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 16:59 от Редактор**