Невидимата дейност на имунната система е изключителна. Но за да се превърне имунитетът в мощен страж на организма, той се нуждае от нашата помощ. Колкото повече фактори поддържат имунитета на детето, толкова по-здраво ще е то. В предишната ни статия ви представихме най-големите врагове на имунната ни система. Днес ще обърнем внимание на приятелите ѝ.Pushpin Игра и разходки навън
Даже най-малките бебета, които през повечето време спят в количките си, имат нужда от разходки навън (а не просто престой на балкона). Какво остава пък за младите естествоизпитатели, които изследват всяко кътче от заобикалящия ги свят. Разходки в парка, игра по тревата, ровене в пясъка, рисуване по асфалта – всичко това са дейности, които освен познавателната си роля, успешно укрепват и имунитета. На първо място е вентилирането на дихателните пътища. Свежият прохладен въздух закалява, прави по-издръжливи лигавиците на носа и гърлото. Насищането на кръвта с кислород е важно условие за пълноценната обмяна на веществата. Пребиваването навън в слънчев ден пък доставя на детския организъм такова важно вещество като витамин D. Неговият дефицит води до проблеми с усвояването на калция и фосфора и в резултат получаваме рахит, кариеси и слаб имунитет.

Pushpin Сладкото мляко на мама
Това е храната, която не само се усвоява идеално от детския организъм, но и създава мощна защита от болести точно в момента, когато детето е особено уязвимо. Въпреки огромното количество вируси и микроби, които съществуват в новата за бебето околна среда, нито един от тях не може да му навреди. Неслучайно през първите месеци бебето почти не боледува. Този вид имунитет се нарича неспецифичен. Точно върху неговата основа се създават съвършените имунни реакции. В отговор на опасността тимусът изработва защитните клетки – фагоцитите. Едновременно с това в кръвта се отделят имуноглобулини. В резултат агресорът е неутрализиран в най-кратък срок. Такъв е адекватният отговор на имунитета при наличието на всяка опасност.

Майката трябва да кърми детето, дори когато е болна (при условие, че лекарят не е назначил антибиотици, които проникват в кърмата). Всяко кърмене се равнява на ваксина против вируса, който е провокирал болестта на майката.

Pushpin Пробиотиците
Диетолозите настояват, че в менюто на детето непременно трябва да присъстват киселомлечните продукти, съдържащи бифидо- и лактобактерии. Те са важен съюзник на полезните бактерии, които живеят в червата и задържат нарастването на патогенната микрофлора.

Състоянието на дисбактериоза, когато "лошите" бактерии побеждават, автоматично води до понижаване на защитните сили на организма. "Добрите" бактерии стимулират активността на лимфоидните клетки (лимфобласти) – същите тези, които произвеждат имуноглобулини и лизозим. А това са веществата, с чиято помощ организмът се бори с инфекциите. Тоест, недобрата микрофлора води до потискане на функциите на имунните клетки. Освен това, някои витамини не могат да се усвоят без помощта на "добрите" бактерии и преминават през организма транзит.

Затова киселомлечните храни винаги трябва да присъстват на нашата трапеза. За най-добри се считат тези, които са приготвени в домашни условия. Ако купувате тези продукти, винаги гледайте срока на годност. Тези, които могат да се съхраняват в течение на месеци, са напълно безполезни за поддържане на чревната микрофлора.

Pushpin Пълноценен нощен сън
Детето, което е престанало да спи през деня, може да възстанови силите си само нощем. И тук е важно не количеството сън, а времето, през което детето си почива. Оказва се, че за здравия имунитет са важни именно часовете преди полунощ. Това време е най-ценно за възстановяване на силите. Даже когато родителите са "сови", трябва да възпитават малки "чучулиги". Според учените хората от този тип имат по-силен имунитет, защото ставането и лягането със слънцето е най-естественото за човека.

Създайте си няколко вечерни ритуала, които да настройват детето за сън. Играйте на тихи игри, гледайте вечерно филмче, пригответе леглото. После детето минава през банята, ляга, завива се и слуша приказката, която мама или татко му четат. Всяко семейство и всяко дете имат собствени навици. Едно не може да заспи без нощна лампа, друго – без любимата си играчка под възглавницата. Но всички деца, без изключение, спят отлично в добре проветрена стая след мамината целувка за лека нощ.

Pushpin Положителни емоции
Когато обсъждат методите за подсилване на имунитета, много родители забравят, че един от най-важните от тях е… щастието. Колкото по-щастливо е детето, толкова по-здраво расте. Да, случва се и да се разболее, но болестите преминават бързо и леко, защото по-добре се формира придобитият имунитет. А хормоните на щастието – ендорфин и серотонин – действат на организма също така тонизиращо, както и коктейл от витамини.

Много е лесно да се организира щастливото детство. И тук не става въпрос за нов смартфон или в марков пуловер със Спайдърмен. Достатъчно е просто родителите да са до своето дете. Игрите да са весели, а разговорите – доброжелателни. Детето има нужда да чувства колко силно прегръща татко и колко нежно гали мама. Усмивката, която се ражда в този момент, е най-добрият имуностимулатор!

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 17:27 от Редактор**