Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте момичета ,
Искам да помоля за компетентно мнение по следния въпрос:
Баща ми е починал , майка ми е жива , пострада при инцидент и докато се занимавам със разните му служби , изведнъж научавам , че госпожата с години си теглила разни кредити и в момента е запорирана за една чувствителна 20 хилядна сума . Няма имоти , няма кола , нищо няма , и някой и пошепнал че като няма нищо , няма какво да и вземат. Ама не знаеше , че се наследяват. Че ще се прави отказ от наследство и то чак след смъртта й ми е ясно. Въпроса ми е следният. Аз имам собствено жилище , нямам съпруг и деца. Брат ми има собствено жилище , съпруга и две деца. Ако някой от нас двамата / да не дава господ/ почине преди майка ни , какво става с нейния дълг като ние няма да сме направили още отказ и какво става с нашите имоти. Излиза че дълга от бабата се прехвърля на децата на брат ми. В случая децата могат ли да загубят жилището от баща си , заради дълга на баба си. Те какъв отказ трябва и могат да направят заради тези дългове, само от наследството на баба си ли. Много се притеснявам децата на брат ми и мои наследници също ,да не пострадат заради безумието на баба си.

# 1
 • Мнения: 12 964
Ако бащата на децата почине, го наследяват те и евентуалната съпруга. Ако няма съпруга, само децата му. Ако ти починеш преди майка си, те наследява тя, при положение, че нямаш деца. За щастие не е много вероятно да починете едновременно с брат си преди майка ви, така че в общия случай все ще имат родител или настойник, който да ги представлява, и който в същото време ще е наследник на бабата и ще може да прави евентуални откази.

# 2
 • Мнения: 1 217
 ""с години си теглила разни кредити и в момента е запорирана за една чувствителна 20 хилядна сума."
" Няма имоти , няма кола , нищо няма , и някой и пошепнал че като няма нищо , няма какво да и вземат."

Какво е запорирано? Нали нямала нищо.

Ако въобще тази картина се осъществи, то: децата ще са или непълнолетни или пълнолетни. Трети вариант няма.
Ако са непълнолетни - ред механизми ги пазят. Няма смисъл тук да пиша фермани.
 Ако са пълнолетни - ще направят откази, ако към момента е разумно и пасивите надвишават активите. Никой не знае в бъдещ момент кой какви активи и пасиви ще има.
Да умрете и двамата преди майка си, е малко безумно да се предполага.
Успокойте се.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 19 307
Сигурно заплатата й е запорирана, то няма какво друго.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 2 479
когато почине бабата- всеки неин наследник може да направи отказ от наследство, относно имотите, при смърт на брата - наследници са децата му, при смърт на сестрата, при липса на деца или съпруг- наследник на нейния имот ще е майка й, така че съветвам авторката да си напише едно завещание, това е единственото, което може да я притеснява

# 5
 • Мнения: 5
Благодаря на всички . Значи разбирам го така: децата на брат ми ,ако се случи нещо с баща им, ще трябва да направят отказ като почине баба им. Значи трябва да са наясно , трябва да им кажем , защото сега не знаят за тези задължения на баба им. При мен  по различно - най добре да врътна едно завещание в полза на племенниците. Ако бъркам - пак ме поправете, че тези дни съм луднала откакто разбрах. Наистина сигурно звучи странно да мислиш за такива лоши сценарии , но в този живот се случва всичко , особено след като човек разбере , че не си познава и собствения родител.

По горе имаше питане за запора- има наложен запор на всички открити банкови сметки , даже и тази където получава пенсията си , която не могат да и пипнат обаче , тегли си я на гише . Пенсията е защитена. На практика наистина няма какво да вземат от нея в момента , но си е осъдена от съд и дадена на ЧСИ. И така ще си живее , и лихви се трупат и така.

# 6
 • Мнения: 12 964
Ако брат ти почине преди майка ти , а ти си жива, ти си наследник на майка си, когато те я почине. Мисля, че и децата на брат ти наследяват неговата част заедно с теб.

# 7
 • Мнения: 5
Питай адвокат да каже точно.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 2 479
точно така, ако братът почине преди майка си, нейни наследници ще са сестрата и племениците

# 9
 • София
 • Мнения: 396
Проучвах въпроса преди време с адвокат. В случай на смърт всички активи (имоти, пари) и пасиви (дългове) се наследяват от преките  наследници на починалия. Преки наследници са съпруг/а и деца, ако децата са починали - внуците.

Ако майка ти почине преди теб и брат ти, всички нейни дългове се прехвърлят върху теб и него. В този смисъл ЧСИ има пълното основание да те търси за дълговете на майка ти, в случай на нейна смърт.

Най-елегантното решение на казуса е да пуснеш в съда молба за отказ от наследство по отношение на майка ти. По този начин обаче е възможно да загубиш и малкото активи, които евентуално би могла да наследиш от нея. Прецени кое ти е по-изгодно и разбира се ползвай адвокат за услугата. Успех ти желая и пиши да кажеш как е минало. И аз още не съм приключила този казус Simple Smile

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 6 538
Те какъв отказ трябва и могат да направят заради тези дългове, само от наследството на баба си ли.
Да. Същият, какъвто би направил баща им.

Лиливид, кога да пише как е минало, като умре майка и ли? Wink
Майката е жива, жената си пита хипотетично. Предварителен отказ от наследство не може да се прави, наследство без умрял няма.

# 11
 • София
 • Мнения: 396
Лиливид, кога да пише как е минало, като умре майка и ли? Wink
Майката е жива, жената си пита хипотетично. Предварителен отказ от наследство не може да се прави, наследство без умрял няма.

Хаха, благодаря! Имах предвид, ако отиде на консултация с адвокат, да каже как е минало. Изядох важни думи Simple Smile

За предварителния отказ от наследство - не съм сигурна, че не може да се прави, но да не правя догадки. Нека авторката провери.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 6 538
Не може, сигурно е.
Но пък няма пречка, живот и здраве, децата да се откажат от наследството на баба си. Най-вероятно няма да се наложи, де - обикновено по-старият умира пръв все пак.

Общи условия

Активация на акаунт