Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 ноем. 2019, 17:23 ч.

Да сменим ли учителя по пиано?

 • 605
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 697
Синът ми, който е на 8,  е много музикален от малък, пее вярно и има доста добри постижения в тази област. Решихме, че ще е добре за него да обогатим музикалната му култура с уроци по пиано и от края на август го записахме на частни уроци. На първия урок присъствах и още тогава ми направи впечатление, че учителят се държеше грубо и подигравателно на всяка грешка на детето и като че ли целеше да му покажи, че въпреки, че е "голям певец" има още какво да учи. Аз тогава оставих това без коментар, защото съм далеч от музикалното образование и нямам представа как трябва да протича урок по пиано. Наистина  ми се стори странно, че очакваше от дете на 8 години да разбере какво означава осминка, четвъртинка и шестнайстинка от първия път, повтаряше постоянно "какво ви учат в училище" след като детето не можа да съобрази, че щом цяла нота е 4 времена, то осмина нота ще е половин време. Още тогава ми светна лампичката, че тоя човек няма подход към деца, но си помислих, че ако е строг и с големи изисквания ще дърпа детето нагоре и ще го стимулира да учи повече. За съжаление, обаче, това не само, че не се случва, а преди две седмици детето се върна от урок разплакано заради грубото отношение на учителя и от тогава започна да ходи на пиано с нежелание. Знам, че децата понякога преувеличават и реших да не се връзвам на думите на сина ми, за да не се разлигави и да не се научи да се отказва при всяка трудност в живота. Още повече, че детето се справя със свиренето и определено има талант. Но заради отношението на учителя, чувствам, че започна да намразва уроците. Смятам, че ролята на учителя е да вдъхновява, а не да смачква и унижава, ето защо сериозно обмислям дали да не потърсим друг преподавател. Вие какво мислите? Да дадем ли още един шанс на господина или да търсим друг, който е по-любезен? Знам, че във форума има и музикални педагози и тяхното мнение би ми било особено полезно. Благодаря!

# 1
 • Мнения: 8 992
Без да имам опит конкретно с музикалните уроци (но за сметка на това с уроци  в други области вкл и изкуства)  искам да кажа , че когато учител и ученик не се сработват, това не означава че учителят е лош или че ученикът е глезен и невъприимчив. При все, че и единия и другия са добри , е възможно да не успяват по някакви индивидуални причини да не се сработят. Трябва си химия.  Ако детето не се чувства комфортно на уроците , а учителя не го забелязва - по - добре да го смените.
В такъв случай както описвате, с нежелание на детето да  работи , е почти невъзможно нещата да обърнат в положителна посока. Просто го поднесете тактично на господина и го сменете с друг учител. Вече ако детето не се сработи с повече от трима учители търсете повредата "във вашия телевизор".
Успех!

# 2
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 190
Аз не съм музикален педагог, всъщност изобщо не съм педагог Simple Smile , но подкрепям горното мнение.
Коментари от сорта “Какво ви учат в училище” за мен са неприемливи. Не само защото индивидуалните уроци по пиано нямат нищо общо с музикалното образование, което децата ни получават в училище, а и тъй като не съдържат никакъв градивен елемент. Точно обратното...
Твърдо бих сменила учителя, ако бях на Ваше място.
Самата аз съм го правила за себе си, точно с учител по пиано, въпреки че се занимавам любителски и няма как да стана концертен пианист тепърва Simple Smile. Просто липсваше “спойката”, спомената в горния пост и според мен не бива да изпитвате никакви угризения, че търсите по-добрия избор.
Успех!

# 3
 • София
 • Мнения: 5 310
Смятам, че обучението по музика е за удоволствие и разтоварване, така че бих сменила учителя.

# 4
 • Мнения: 18 178
Сменете учителя и запишете непременно детето на солфеж. Независимо дали ще стане певец, или пианист, ще му е от голяма полза. Пък дори и за обща култура само.

# 5
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 190
Солфежът е задължителна част от обучението по пиано Simple Smile

# 6
 • Мнения: 3 976
Сменете учителя или рискувате детето да намрази нещо, което при други условия би развило много по-добре.

# 7
 • София
 • Мнения: 22 902
Вие ще го мъчите ли това дете или ще го учите?
Не предавайте децата си.
Учители много.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 17 533
Смятам, че обучението по музика е за удоволствие и разтоварване, така че бих сменила учителя.
Точно. Не разбирам как изобщо можеш да се чудиш, тези уроци по пиано не са задължителни, че да натискаш детето да ходи въпреки нежеланието му Shocked Много отдавна бих сменила учителя или дори бих прекратила уроците. На детето харесва ли му изобщо да свири на пиано?

# 9
 • Мнения: 697
Благодаря на всички за отговорите. Много ми бяха полезни и разсеяха съмненията, които имах. Детето иска да свири! Има добър слух, понякога сам налучква да изсвири някоя мелодийка. Ходи на курс по солфеж в музикалното училище. Категорично ще сменим учителя по пиано!

Общи условия

Активация на акаунт