Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, единайсетокласник ви пита какви би трябвало да са ми приоритетите за бъдещето ми. На мен ми се въртят неща в главата от сорта на оценки, матури, училище, кандидатстване, но нима това е единственото, особено пък имайки предвид, че ми предстои кандидатстване в чужбина. Например до скоро, до миналата година се бяй отпуснал и искарвах основно четворки, а напоследък започнах да искарвам 6.00 по най- сложните за мен предмети, но това не ми носи радост, а точно обратното, имам чувството че ме баламосват с биологията, химията, философията... просто не ми остава време да уча по важните за мен неща... и не само това. Към какво да се стремя, до вчере беше достатъчно да науча за контролното, а ми сега? Имам предвид кое е по- важно, да имаш хубави оценки или...?

Последна редакция: нд, 01 дек 2019, 09:06 от ivanTeteven

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 544
Първо как точно те баламосват биология,химия и философията?
Сигурен ли си,че ще те приемат в чужбина?Вратичка за български университет имаш ли?Ако те приемат в чужбина,предполагам знаеш,че голямата резачка започва после.Ако нямаш изградена система за учене как ще изкараш?

# 2
 • София
 • Мнения: 276
Важни са знанията, а не само оценките. Важно е да можеш да мислиш, което не знаеш, да задаваш въпроси, да развиеш логическо мислене. Да можеш да отсяваш полезното от излишното. Важно е да мислиш мащабно, да можеш да гледаш нещата от различни ъгли. Да знаеш какво искаш и да се целеустремиш към него.
За в бъдеще е хубаво да си изградиш начин начин на учене и на поемане на информация, защото за съжаление, с всеки изминал ден, разсейващите фактори стават все повече и повече. Хубаво е да развиеш умения за говорене пред публика, защото не се знае дали няма да ти се наложи да изнесеш някоя друга презентация.
Освен образованието в университет, никога не са излишни допълнителни курсове, с които да надградиш знания и умения.
Ако се замислиш, много голяма част от предметите са навързени, вземи само полезното за теб от тях. И все пак е важно да знаеш, с какво се захващаш и дали това е твоето, човек винаги трябва да има по-широк спектър от знания, за да може да е по-полезен както за себе си, така и на обществото.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 705
А какви са твоите интереси?
Какво те влече?
Какво точно искаш да учиш в чужбина? Само да запишеш нещо не е достатъчно, за да имаш стимул да се развива в областта?
Защо смяташ определени предмети за губене на време?
Специално химия и биология дават много възможности за учене в чужбина. Най-голямата ми дъщеря кандидатства след такъв профил (химия, физика и биология) в чужбина и вече учи там, а втората очаква резултатите от кандидатстването. Но и двете сами избраха профила си в училище и ходеха на допълнителни занимания, защото им е интересно.
Затова питам къде са твоите интереси и къде си представяш себе си да работиш някой ден. Самият ти какво мечтаеш? Не какво ти казват другите хора.

# 4
 • Мнения: 1 376
Да си студент в чужбина не е като да си студент в България. Иначе е добре, че имаш самочувствие. Остава да разбереш и какви интереси имаш. Ако имаш.

# 5
 • Мнения: 2
В какво съм добър? От основните предмети- математиката. Какво имате предвид под това че да си студент в чужбина не е същото като да си студент в България?

# 6
 • София
 • Мнения: 22 060
Ей, като чуя "трябва" и "приоритети за бъдещето" направо се изприщвам!
Задавай си правилните въпроси.
Какво искам? - например.
Та - какво искаш?

# 7
 • Мнения: 627
В какво съм добър? От основните предмети- математиката. Какво имате предвид под това че да си студент в чужбина не е същото като да си студент в България?
Че в България все някак ще избуташ да завършиш, докато в чужбина се иска учене и старание. Прост пример- колежка в университета за 4 години редовна форма на обучение идваше 4-5 пъти на месец. Знанията й бяха около нулата. Но завърши.

# 8
 • Мнения: 1 883
Който не е влязал в бг университет, той не е завършил.. Това е разликата. Не съм учила в чужбина, но съм сигурна, че там се иска яко учене и постоянство.
 Аз за бакалавъра се натиснах много, завърших с отличие и накрая едно голямо нищо. Учих това, което трябваше. Не съм работила по специалността, мразя тази професия.
Виж какво ти се учи на теб, какво ти се отдава и не слушай родителите си и леля Сийка комшийката, например.
Щом си ок с математиката, разбирам каква искаш да кажеш за биологията и химията. И за мен бяха загуба на време на в училище, беше ми досадно да ги уча. И аз бях добра в математиката и информатиката, ама да слушам тъпи савети, записах счетоводство... Голяма грешка беше това.

Общи условия

Активация на акаунт