Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 512
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
  • Paris, France
Lemy,  Във вашия случай никак. Имах хиперинсулимия и косата ми падаше и седеше мазна в корените. Оказа се, че съм дефицитна на витамин Д. Като почнах да го пия спря да капе, а като почнах диета заради инсулинова резостентност косата ми така се разхубави, че все едно не е капала. За съжаление 6 месеца след диетата, която беше драстична косата ми пак взе да капе. Отрязах 80см коса, която в краищата беше станала като миша опашка.

Не знам какъв е проблема на дъщеря ти, но ако е с нисък инсулин, инсулинът е свързан с фактори на растежа и оттам има капане като ги няма тези фактори. Ако е с висок инсулин (Като мене) инсулинът дърпа магнезий, цинк, вит Д, Б Ц и е свързан с Б12, фолат и много други. Ако е на диета без въглехидрати заради инсулина, тази диета, освен инсулин сваля и фактори на разтежа, Т3, и оттам може да започне косопад.

Инсулинът се прави от цинк и магнезий и е приоритетен. Когато тялото е принудено да го произвежда в огромни количества, почва да липсва за коса, кости. С висок инсулин се изпикава повече магнезий, цинк, йод и така се губят за важни органи като щитовидна, яйчници, млечни жлези и коса, разбира се.

Докато имах ИР никаква къна, нар, скъпи лекарства не ми помогнаха. Нищо. Убедих се, че косата е това, което ядем + възраст и начин на живот. Генът се подразбира.

Повече протеини, по 2 грама на чисто тегло дневно, витамини, магнезий особено, цинк, умерен спорт, съобразен със състоянието и ще даде резултат.

Ако има ИР, има много хубава тема с много информация в първия пост. Даже пиша там чат пат. Искаш ли линк? Ако е с диабет и не произвежда инсулин, коригиране на дозата помага. И диета, разбира се.

Ако е с висок инсулин и косата и капе заради диета, на която са я сложили заради инсулина, съветът ми е да си спазва диетата, да свали килата въпреки косопад, защото косата и ноктите са мъртва тъкан и растат, а високият инсулин може да я вкара в гроба. Пиша ти го като минала оттам и пробвала всичко.

Зелени смутита помагат, желатин, но без да прекалява. Гледайте да вкарате инсулина в норма! Спести си Дюкрето, къната и се концентрирайте върху хранене и добавки! Ще видите разлика.

Прахът от нар може да се направи на каша с гореща вода и да се сложи на скалпа, но както вече ти писах, той не помага особено при хормонални проблеми.

Преди 10 години почна да ми капе косата и една съседка ми донесе прах от нар и ми каза да направя къната с него. Стягал порите и пречел на космите да се измъкват 🤩. Изсмях се, но сложих в къната. Като я изресвах по гребена почти нямаше косми. И косопад ми спря. Като започна пак преди 7 години отидох в стария квартал и я помолих да ми намери прах от нар. Даде ми веднага. Резултат нула. Капеше си и толкова. Пробвах отвари от розмарин, масла от опопонакс, смирна, тамян, къни, каркадета, маслени бани - още по-зле. Отидох на дерматолог и ми изписаха разни боклуци, от които инсулинът се е влошил, но тогава не знаех. Качих 15 кила за 6 месеца, като това на диета за отслабване. Мани!

Парите, които даваш за разни мазила ги дай за магданоз, спанак, вътрешни органи (имат повече витамини от месо по кости, салати, качествени витамини и минерали и ще има ефект.

# 466
Невена
Скрит текст:
С инсулинова резистентност е, беше на метформин, сега е на едно друго лекарство, иначе е на нввмх или на нисковъглехидратно хранене от години, но без особен ефект. Отделно, че и корема и дава ядове, та е ограничена откъм храна. За магданоза и спанак и тя чете, прави смутита, но само когато е добре корема. Почти няма килограми за сваляне, но с косопада се бори безуспешно години. За щитовидната ендото не казва нищо, добре били, но аз подозирам  някаква хипофункция.
Зная я темата за ИР, питах там един-два пъти преди година-две, но никой не ме отрази и не съм влизала от тогава. Ще прочета отново първа страница.
Значи казваш, че не е много добре и да е на  много нисковъглехидратна диета заради т3?
Благодаря ти за идеите и предложенията 💞
Извинете за спама.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 09:08 от Lemy

# 467
Прах от нар, можем ли сами да си направим? От сухите кори или от стрити зрънца?
Има ли съотношение, което не трябва да се прекрачва?

# 468
  • Paris, France
Прах от нар, можем ли сами да си направим? От сухите кори или от стрити зрънца?
Има ли съотношение, което не трябва да се прекрачва?

В предпоследния пост на предишната страница съм обяснила подробно как се прави. Какво съотношение да има? Исушените кори се счукват в хавана. Може и в кафемелачка, Thermomix. Ако ще багриш тъкани с него се слагат 50 грама прах от (червен, в смисъл и кората на плода да е червена) нар на литър вода. За коса колкото искаш. Аз слагах две равни чаени лъжички в къната. Може и цели кори да се залеят с гореща вода, да преседят цяла нощ, на другия ден да се сварят на бавен огън 1 час и с тази вода да се направи къната. Така няма допълнителен прах за отмиване. Всичко може. Ако с праха искате да тонирате в студено се ползуват само червени кори. С жълтите не става.

Леми, проблем и болки в корема са признак за нарушена флора, възпаление, недобро усвояване на хранителни вещества.

НВ-ВМХ не е панацея и даже може да влоши положението ако се ядат неправилните мазнини. Аз съм добре като не ям олио и намаля маслото. Идеалните масла са лешниково, от рапица, ама рапицата май е вредна. Наситените мазнини могат да се натрупват в черен дроб, да запушват пори, да хранят паразити, които живеят в космените фоликули и ги дразнят.В месото, ако не е прясно и току що сготвени почват да се размножават бактерии, които предизвикват ИР. Затова не се ядат колбаси. Тогава се яде само прясно месо веднъж дневно и готвени зеленчуци и се пият антибиотици. И това подобрява значително ИР. Може, обаче, антибиотиците да докарат гъби, а някои видове гъби също водят до диабет.

Увеличаване на ВХ по време на НВ-ВМД също влошава, защото мазнините пречат на ВХ, особено при ИР.

Недостиг на Б витамини поради неусвояване, йод, селен, цинк също водят до косопад.

Неподходящ спорт, малко спорт, прекалено натоварване със спорт също дават косопад.

Омега 3 са много важни. Да пие по хапче от 500мг дневно и да яде олио или масло няма да и помогне. Трябват високи дози ако не яде непрекъснато мазна, дива риба.

Т3 не знам дали има отношение. Имах косопад като беше на горна граница и след това като беше леко под среден, така че не съм проучвала.

От Метформин също може да се получи косопад. Той води повече магнезий към черен дроб и ако в организма няма, лишава други органи от него. Също дърпа Б12.

Това е новата тема:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1236281

Погледни витамините и добавките! Магнезий и 20мл оцет преди ядене на ВХ правят това, което прави Метформин без да вредят.

А това си е точно по темата, предвид, че много хора затърсват къна и естествени багрила когато косите им почнат да капят или се разболеят от нещо страшно.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 13:47 от Nevena Virolan

# 469
Мерси, Невена. Ще ползвам нар за косопад. Беше ми интересно.

# 470
Спокойно мога да кажа, че моят начин е да се слага къна на суха и мръсна коса. Стоях еднакво време, както предия път, с разлика времето за оксидиране на къната и мръсната коса за основа. Съотношението къна, индиго пак е 50/50.

Страхотен кафяв цвят и красива коса!
След години боядисване с боя, вече се оринентирам към безвредно боядисване с къна или готова билкова боя, за да си възстановя и щадя косата.
Тъкмо намерих своя цвят боя и сега ще трябва да налучквам чрез проба, докато намеря подходящата комбинация за мен. Като студентка се къносвах в червено, тогава ползвах само къна, но сега чета, че има страшно много продукти, варианти, възможности, различни производители, марки, ще лудна от информация, а имам 3 малки деца и не много време за четене.
Може ли да споделите каква е основата Ви, с каква комбинация постигате този цвят, какво добавяте в сместа, начин на приготвяне и т.н.
Моят естествен цвят е кестеняв, но вече имам голям процент бели коси, трябва ми сигурно покритие. Не търся промяна на цвета на цялата коса, искам си естественото кестеняво, което имам в момента. Мога ли още от първия път да намажа само корените и всеки път така или трябва да мажа цялата коса?
Еднакъв ли е резултата и ефекта  от боядисването с къна и добавки, приготвени в домашни условия, и от готовите билкови бои?
Някой знае ли, дали в Пловдив има такъв специализиран магазин като тези в София, където мога да видя и да се консултирам на място?
Благодаря предварително и хубав ден!

# 471
Едва ли моят отговор ще ти е от полза много, много.
Моята основа е тъмно кестенява, с минимум бели косъма. Правих няколко опита- на чиста и мокра коса, на суха и мръсна- ефекта е един и същ, но предпочитам втория. По първия метод имам чувството, че премивам косата.
Що се отнася до комбинациите- правих 50:50 къна:индиго, после леко намалях индигото, защото изглеждаше по- тъмна косата. Накрая имах само къна и ефекта ми хареса. В общи линии предпочитам по- мързеливия начин- на суха и мръсна коса, само с къна, която съм оставила да оксидира по- дълго време. Никакви добавки(чай, кис. мляко, глицерин, и т.н.) не слагам в къната. Стоя колкото мога да издържа.

# 472
Едва ли моят отговор ще ти е от полза много, много.
Моята основа е тъмно кестенява, с минимум бели косъма. Правих няколко опита- на чиста и мокра коса, на суха и мръсна- ефекта е един и същ, но предпочитам втория. По първия метод имам чувството, че премивам косата.
Що се отнася до комбинациите- правих 50:50 къна:индиго, после леко намалях индигото, защото изглеждаше по- тъмна косата. Накрая имах само къна и ефекта ми хареса. В общи линии предпочитам по- мързеливия начин- на суха и мръсна коса, само с къна, която съм оставила да оксидира по- дълго време. Никакви добавки(чай, кис. мляко, глицерин, и т.н.) не слагам в къната. Стоя колкото мога да издържа.

Благодаря! Само къна не прави ли цвета червен? Коя точно марка и тон? От къде се купуват - само поръчка по интернет или има и магазини /интересува ме за Пловдив/?

# 473
Моята беше от Хена фокс, но я купих от здравословен магазин, не съм я поръчвала от сайта им. Тя си е само една. Косата ми и тук леко червенее, но индигото убива червенината по принцип.

# 474
В Пловдив, в здравословните магазини из центъра, съм виждала къна и билкови бои, които аз обикновено поръчвам от сайта на зоя.бг. Съжалявам, че не мога да дам точни координати, но не познавам толкова добре града.

# 475
В Пловдив, в здравословните магазини из центъра, съм виждала къна и билкови бои, които аз обикновено поръчвам от сайта на зоя.бг. Съжалявам, че не мога да дам точни координати, но не познавам толкова добре града.

Благодаря! Сега проверих в мрежата. Има поне 9 магазина за ХенаФокс. Тази марка достатъчно добра ли е или да се оглеждам и за други?

# 476
  • Бургас
Kateritsa,няма друга.По био магазините е Хенафокс.В Интернет може да има някъде друга,но в тази ситуация с короната,малко вероятно.
Има някаква Aumi,редактирам,пак е индийска,не съм ползвала.

Невена,ще си намеря нар.Искам да пробвам и за червата да пия чай,и за косата.Клиповете са изключително интересни,гледах и други ,които излизат след публикувания.Искам много да се добера до червеното багрило,вероятно няма,затова ще суша и слагам в блендер кори от нар.Пак е нещо.
Още веднъж благодаря!

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 16:13 от mariqivanova799

# 477
Мисля, че доста момичета от темата я ползват. Аз също съм я употребявала и бях доволна. Но пък съм с кратък стаж в материята и не зная доколко мнението ми е меродавно.
Сега ползвам билкова боя Био ... нещо си. От едната разцветка съм доволна, от другата не. Като трайност - един месец и при двата варианта.

# 478
Мисля, че доста момичета от темата я ползват. Аз също съм я употребявала и бях доволна. Но пък съм с кратък стаж в материята и не зная доколко мнението ми е меродавно.
Сега ползвам билкова боя Био ... нещо си. От едната разцветка съм доволна, от другата не. Като трайност - един месец и при двата варианта.

Досега не бях влизала в такива магазини и не познавам продуктите. С боята ми беше лесно - знам си номера, процедурата, резултата. Но трябва да премина към щадящи продукти. Утре ще отида на място.

# 479
Катерица, и аз бях така в началото, изведнъж нещо ново, четеш, проучваш. Ще се ориентираш с времето и ще намериш твоите продукти.
Невена, отивам да чета. 💞
Миме, дъщерята пие отвара от кори от нар като я почне корема, понякога и помага.

Общи условия

Активация на акаунт