Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 15

• 33 510
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
  • Paris, France
Това с водата и слагането на немита коса живо ме заинтересува. Зная, че много себум пречи цвета да се задържи в косата и е ясно, че силно мазните коси трябва да се измият преди да се сложи къна, но ми идва трудоемко да мия, да слагам къна, да мия пак, да пера.

Допреди да попадна на сайта на Катрин, която има докторат по химия на къната правех къната с чешмяна вода и слагах на мръсна коса. В сайта и видях, че мазнината вади къната, че боядисано с.лимон и къна е по-светло в началото, но с времето дава потулен цвят и започнах да правя както тя казва. Къните ми започнаха да рижавеят, а с вода ставаха по-студени. Оттогава я правя така.

В същото време пустинните хора не си мият изобщо косите и правят къната с вода. Вярно, тяхната вода е дъждовна, без минерали и съответно кисела, около 5.5, колкото е и киселинността на скалпа. Събират я като преди зазоряване разстилат животински кожи и от студа рано сутрин влагата във въздуха става на течна вода като допре студената повърхност. И косите им си стават червени. Лимони няма как да слагат, защото там такива не растат. Lime, от тези с тънките кори, дето са зелени има, но не съм видяла някой да ги слага в къна.

И се замислям да започна да правя като вас, но имам въпроси.

1. Дестилирана вода ли ползувате и ако не, каква?

2. Ако ползувате вода от чешмата, в район с мека вода ли живеете?

3. Ако сте се къносвали по друг начин, бихте ли описали какъв е той и какви са разликите в резултатите, веднага, след седмици?

4. Има ли значение каква е къната и всяка къна ли става за правене с вода?

5. С гореща вода ли заливате или със студена и чакате дълга ферментация?

Това е засега.

Няколко пъти виждам на улицата жени с истински червени коси или червени поне там, където са били бели. За мое учудване ми казват, че се правят с марокански къна и чай или вода и седят по-малко, отколкото седя аз. Наливат горещата вода, след час слагат и седят 8 часа. Аз седя лимони, бъркам, чакам 3 часа и държа по 24 часа. Техният цвят е по-наситен.

# 481

Невена,ще си намеря нар.Искам да пробвам и за червата да пия чай,и за косата.
О, нещо пак съм изпуснала. Къде да прочета?

# 482
Невена, аз ползвам чешмяна вода, живея в София и тук водата не е варовита. Също така я измивам преди боядисване, забелязала съм, че по този начин ми хваща повече, отколкото ако я слагам на немита и суха коса. Разтварям я с доста топла вода, също гледам да ми е топла главата след измиване. Но аз ползвам готовите смеси с индиго.
Мариат, аз съм чела в нета:
https://www.zdrave.ws/79718/%D0%BD%D0%B0%D1%80-2/

# 483
  • Бургас
Невена,от кана с филтър за вода пробвала ли си да налееш вода в къната?Имах кана,изхвърлих я.Нещо не е ок за моите черва,вероятно нещо от филтъра ми пречи.Има активен въглен,а не ми понася.

Lemy,благодаря,ще пробвам кора от нар.На мен водата в София също ми дразни.Едни умни,знаещи и можещи професори ми казаха,че мека и минерална вода за колит е лоша идея.Или да преварявам,или да купувам от озонираните води.Обаче пия поне 5 литра на ден.Нито ми се вари нон стоп,нито ми се мъкнат големи туби с вода нон стоп.То и не бива да вдигам с моите коремни операции.От чешмата пия,но не е добра идея,тръбите са стари и мръсни,а водата е хлорирана и дразни.

# 484
  • Paris, France
Интересно е това за сместа с индиго. Мислех, че първо се къносва, а после се плакне с индиго или се слага като къна, но смесено с вода и сол. Индигото бързо изфирясва, а се захваща само за къна. На не къносана коса то не хваща изобщо и седи прозрачно зелено или синкаво, все едно е слагала синка (прах, с който едно време боядисваха чаршафи).

На къната и трябва време за да хване, а дотогава индигово е изфирясало. Или първо правиш къната и чак като пусне цвят слагаш индигото в готовата смес? Какъв цвят става косата - кафява, черна?

мария, нямам такава кана и нямам място за пореден боклук. Свекърите имат голям апарат, с филтър и УВ лъчи. С тази вода, уж супер пречистена и дезинфекцирана, правех млякото на сина ми. Резултат - жесток ротавирус. Педиатърът, който се оказа българин ми каза, че тези апарати са супер вредни и нехигиенични. Оттогава не пипвам такова нещо.

Имах една пломба като дете и оттогава до 30г възраст нищо. Купих си кана Бриса, модерни тогава и пломбата от зъба ми падна и ми се развали още един зъб. Това преди децата. Оттогава, след 2 бременности до началото на 40г болен зъб не съм имала.

Във водата може да слагаш малко едра, морска, нерафинирана сол. В нея има полезни микроелементи и магнезий. Няма йод, обаче. Една чаена лъжичка на литър вода. Това е методът на един ирански професор.

# 485
  • Бургас
Да,знам,лечение с вода.Но ми идва малко количеството,което ми препоръчва за денонощие.И все пак ще опитам.
Беше нещо от рода:Ти не си болен,ти си жаден.Ако не греша,отдавна съм го чела.

Може и да са нехигиенични каните,филтърът стои много дълго и е все мокър.Може и да се развиват бактерии.На сина давах мляко с преварена вода в стерилизирани шишета.Опазих го до 3 години да не се разболее.После на градина и училище си навакса.Аз също като бебе съм карала ротавирус,на някаква почивка дизентерия+салмонела.Тези инфекции били причина донякъде за колита.Не знам.И като студентка се бях натровила от дюнер.

Ако искаш,виж в екомама.Там има информация за индигото.Слагат го някои жени след като къната пусне цвят,но по-добре било като втора стъпка.Миеш ,сушиш коса.Мажеш с къна.Миеш,сушиш коса.Мажеш с индиго...Не мога да си го причиня.Дано измислят безвредна боя,с която косата е готова за 20 минути.

# 486
Аз се къносвам от години в една стъпка - първо чакам къната да оксидира и непосредствено преди нанасянето разтварям малко индиго и омесвам с къната.
Скрит текст:

.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 07:31 от lu_lu

# 487
Лу-лу, прекрасен цвят!
Какъв е естественият ти и коя е къната, която ползваш?

# 488
Eliff, естествения ми цвят отдавна го няма,  вече е бяла на 99%. Белите корени се виждат на снимката. До преди 4 месеца се къносвах през седмица,  вече в месеца веднъж се къносвам. Къната е на Хенафокс,  както и индигото.

# 489
  • волно калдъръмче
Невена, къносвам се на две седмици. Къната забърквам с гореща вода от кана Брита. Оставям я 24 часа, мажа корените и седя 4 часа. Ако съм забъркала повече, я разпределям и по върховете.

Ако имам време за заигравка, правя черен чай, добавям карамфил за цвят и аромат, масла (влагам ги непосредствено преди мазането). При първа възможност ще пробвам с нара.

Много се кефя на косата  си. Цветът се проявява в следващите няколко дни. Ако искам да ускоря процеса, суша със сешоар.

Преди имах здрав и гладък косъм, но с времето изтъня. Това е и една от причините да се върна към къната.

# 490
Лу-лу, не предполагах, че при толкова ярко червен цвят има индиго.
Може би цветът е такъв, заради бялата основа. Разпитвам, защото се чудя дали да не се къносам следващия път само с къна и какъв ли ще е резултата. Естественият ми цвят е светло-кестеняв. Хем ми е любопитно дали ще стана червенокоска, хем малко ме е страх от такава драстична промяна.
Браво, че си намерила правилната комбинация за себе си!

Вяра, може ли да покажеш цвета си?

# 491
  • волно калдъръмче
Да, утре на свтло ще се снимам. Предупреждавам, че съм пред къносване.

# 492
Да, утре на свтло ще се снимам. Предупреждавам, че съм пред къносване.
Нямаш грижи Hug не сме на конкурс.

# 493
  • Paris, France
Ако искаш,виж в екомама.Там има информация за индигото.Слагат го някои жени след като къната пусне цвят,но по-добре било като втора стъпка.Миеш ,сушиш коса.Мажеш с къна.Миеш,сушиш коса.Мажеш с индиго...Не мога да си го причиня.Дано измислят безвредна боя,с която косата е готова за 20 минути.

С индиго зная.как се борави,макар и да.не съм си слагала на главата, защото не.ми отива. В гимназията се бяхме наплескали с временна лилавочерна боя със съученичка. Тя е мургава и страшно и отиваше. А мене всички ме питаха защо съм се окепазила 🤩. Даже и с къна не ме харесваха много като млада, но сега ми отиват студени цветове, но не и черно.

Вяра, кураж, успех и по-малко оцапано по тавани, плочки и под ти пожелавам. И огнена грива 🦁 И аз имах лъскава, гъста и гладка коса до под задника. ЕГН, ко да прайм? 😊🥵 Аз се радвам, че съм жива и здрава.

Лу-лу, не предполагах, че при толкова ярко червен цвят има индиго.
Може би цветът е такъв, заради бялата основа.
И аз. Лулу, много е красиво. Обожавам огнени коси. За такъв цвят не бих се хабила с индиго. Ако ти отива светла коса можеш да се направиш руса с много малко къна и повече касия, амла, куркума, може би щипка индиго ако не.искаш червено. Понеже русото е много близо до 99% бяло ще можеш да се боядисваш веднъж месечно.

Бели, не бели коси, веднъж месечно се къносвам, защото домашните никак не харесват миризмата. Гледам да е като ги няма, ама като са трима рядко се случва. То не е и час или.два.

И аз ще се пробвам с вода, само че нашата е твърда, та ще взема бутилирана и с нея ще направя чай на първо време. Искам да се къносвам, но утре къносвам с катам съседка и ще ми дойде много.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 23:16 от Nevena Virolan

# 494
  • волно калдъръмче
Обещаното си е обещано  Blush

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 10:25 от Вяра

Общи условия

Активация на акаунт