?> Бременност и параноя :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бременност и параноя

  • 1 554
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 354
Здравейте.
Бременна съм в 7-ми месец. Бременността ми е желана, макар и неочаквано настъпила. Мислех, че имаме проблеми, готвех се за по-сериозни изследвания и забременях. Първите няколко месеца бременността ми протичаше леко и без проблем, единствената ми тревога беше как щях да съобщя на работното си място новината. Съобщих на всички в 15-та седмица, приеха нещата супер добре и продължих да си живея спокойно. Нещата обаче се объркаха в 22 седмица, почнах да получавам контракции заради които ме хоспитализираха. Изписаха ме, назначиха ми терапия, която помогна. За жалост обаче от този момент аз развих ужасна параноя. За всичко ме е страх - за живота на бебето, за моя живот. Само през изминалата седмица бях 3 пъти на лекар - на редовна женска консултация, на спешен прием, защото не усещах бебето, в неотложно звено, защото помислих, че получавам инфаркт заради болка в гърдите. Назначавам си сама куп изследвания. Постоянно чета за различни случаи с различни диагнози,голяма част от които са рядко срещани. Утре отново съм на кардиолог поради ужаса ми, че бременността ми може да ми докара куп здравословни проблеми. Разбира се, тази параноя се отрази на отношенията ми с мъжа ми, със семейството, с приятелите. Не мисля, че мога да продължавам така още два месеца. Тук може би е моментът да кажа, че загубих баща си, когато бях на 25 години неочаквано, а в хода на бременността се установи, че майка ми страда от нелечимо заболяване. Не знам дали съм развила някакъв ужас и страх от смъртта и от здравословни проблеми. Благодаря ви предварително.

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Бременността сама по себе си предполага редица промени – в психичен, физиологичен, емоционален, а също и социален план. Не става дума какви са резултатите от всички направени изследвания, но ако всичко в медицински план е наред с Вас и бебето, може да се мисли и за психосоматични проявления.

От последните редове на писмото Ви разбирам, че сте човек, който не отхвърля и може да мисли за връзката между тяло и емоции, както и че определени тежки събития (като това да загубиш родител и да разбереш, че другият е болен), които реално нямат пряко отношение към физическото ни добруване, могат да доведат до здравословни проблеми.

Разбира се, не спирайте редовните консултации и прегледи, но ако липсват медицински причини за споделените състояния, помислете за възможността да се срещнете с психотерапевт, с когото може да изследвате и работите върху психологическите причини за същите.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

# 2
  • София
  • Мнения: 354
Благодаря за отговора и отделеното време!

Общи условия

Активация на акаунт