Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Джоан Роулинг - скандал?! Трансфоб ли е авторката на Хари Потър?

 • 9 299
 • 256
 •   1
Отговори
 • Мнения: 25 574
Какво мислите за новия скандал, който се разрази след скорошен туит на авторката на Хари Потър:


Свободен превод:
"Обличай се както ти харесва.
Наричай се както искаш.
Спи с всеки възрастен, който е съгласен.
Живей най-добрия живот в мир и сигурност.
Но да се уволняват жени, защото са казали, че полът е нещо реално?!"

Контекстът и последното изречение(доколкото успях да разбера) са свързани с някоя си Мая, която била уволнена, защото отказала да нарича свой транс колега с местоимението "тя" и да го приеме за пълнокръвна жена. След като завела дело, съдът отказал да я възстанови на работното й място, защото имала абсолютистки виждания за биологичния пол (т.е. съществуват два пола - мъжки и женски и ако човек се подложи на поредица от операции, полът му не се променя магически) и това създало враждебна среда на работното й място, тъй като транс колегата се почувствал унизен и тормозен.


Вие какво мислите по този въпрос? Подкрепяте ли Дж.К.Роулинг или напротив, позицията й ви разочарова и травмира психически? Simple Smile
Аз очевидно я подкрепям (очевидно, защото от скрийншота се вижда, че съм лайкнала туита и съм го ретуитнала).

# 1
 • Мнения: 11 256
Все се надявам да се укротят страстите по тези изгъзици.Има норма и отклонения, може да са  приемливи, неприемливи, всякакви, но всяка истерия ми е излишна.Кому е нужно да се навират в очите на всички   и акцентира върпу  някои различни хора.Или те стават новото нормално или  "жена" и "мъж" да се обявят за малцинство  с привилегиите  на всякакви различни сега.Всяко малцинство има привилегии днес.За това вчерашните нормални са малцинството, което им носи привилегиите на гърба си.
Надявам се да отмине и това.

# 2
 • Мнения: 2 443
Аз я подкрепям!
Не виждам по какъв начин е обидила транс колегата?! И не виждам защо мнението ѝ (уж живеем в свободен свят и можем да изразяваме мнение) е дискриминиращо.
Неприятното за мен е, че вече светът трябва да се съобразява с това да не нарече черен - „черен”, циганин - „циганин”, транс - „транс”, че да не го обидим.....
Всеки е свободен да си сменя пола, но не всеки е длъжен да го приема. Не искам да ми натрапват мнението си, че това е нещо „естествено и нормално”.

# 3
 • Мнения: 25 574
Аз по-скоро съм възмутена, че това се счита за нормално от официалните власти - в случая съда. Радвам се, че едва ли ще се случи скоро в България.

# 4
 • Мнения: 11 256
Щом всеки се нарича както си избере, защо другите да не могат както те избират да го нарекат?Мъж се мисли за жена, може, те го виждат мъж-не може.
При нас е опасно да споменеш майката на някои, все едно си го направил вече и да те убият могат за това.И ние  имаме скелети в гардероба, но да ,скоро няма да ги стигнем развитите всякак.И май бедността е добро ,стига да не  е мизерия.Като се ояде едно общество се изражда и запада.Едно е да не тормозиш, разбирай да не забелязваш   нещо ,друго е да те карат да го напишеш на плакат и го носиш високо.Защота натам отиват нещата.Този съд не може да вземе такова решения , ако други не са променили закона. Там е  проблемът.

# 5
 • Мнения: 25 574
Проблемът в случая е, че транс индивидите считат, че те са от съответния пол и им се полагат всички права, които произлизат от това. Например, трансжената не е гей мъж или нещо от този спектър, а просто жена (според "нея" и според западното общество). И "тя" може да ползва женските тоалетни, да се явява на спортни състезания като жена (и съответно да победи всички останали, защото всъщност е мъж) и т.н.
В някои западни държави това се официализира, което щеше да е смешно, ако не е трагично. И ако случайно някой каже, че този човек, който си е "сменил пола" си е мъж (или жена - каквото е бил при раждането си), този някой може да бъде уволнен, обвинен в тормоз, съден и др.

# 6
 • Мнения: 44 020
Човекът е сложно нещо. Предвид всички несъвършенства по хората, смятам, че външните белези не винаги са правилно развили се. В съзнанието си човек знае кой е и какво е, както мен никой не може да ме убеди, че не съм жена, така го усеща всеки един друг човек. И ако нещо в утробата не се е получило, както трябва, не виждам защо да го убеждаваме, че е трябва да приеме тази грешка.
Сиамските близнаци се разделят винаги, когато има възможност. Никой не казва - стойте си заедно, защото така ви е направила природата. За съжаление тя греши често.

Както и за всички други неща е нужно време, за да узрее обществото. Всяко време си има своите неприети и ако в днешно време вече са нас са напълно нормални хора, то в близкото минало са считани за прокъланти, магьосници, животни и т.н.

С една дума, аз лично зачитам желанието на хората за това как да ги наричам. Ако една Пенка не иска да я наричам така, а Пепи, ще ѝ казвам Пепи и няма да да се правя на интересна.

# 7
 • Мнения: 2 735
Не съм наясно със скандала с Джоан Роулинг.

Уважавам чуждите избори и не коментирам чуждите избори.  Същото очаквам и по отношение на моите избори.

Реален казус.  В класа на големия ми син (10 клас) има дете, наричащо себе си Фин, родено като Луизе. Фин/Луизе започна да се самоопределя като момче между 5-ти и 6-ти клас. От тази година вече официално е с новото си име в училище. Децата приемат ситуацията съвсем спокойно. Фин/Луизе коментира също спокойно и открито избора си. Има пълната подкрепа на родители и училище и драма няма.

# 8
 • Мнения: 25 574
И ако някой истински, от цялата си душа чувства, че е вампир, това прави ли го вампир?

Ако човекът само иска да си смени името и местоимението, е все едно, но ако мъж победи всички жени на олимпиада, защото се състезава като жена, тогава вече не е. Кое е честно в една такава ситуация:

# 9
 • Мнения: 44 020
Говоря за реални неща, не за вампири и русалки.

За олимпиадите съм съгласна с вас. За нещата, които не касаят физическата сила - не.

# 10
 • Мнения: 30 802
И ако някой истински, от цялата си душа чувства, че е вампир, това прави ли го вампир?

Знае ли човек, след време може и такива закони да минат, човекът да осъди държавата, че е вампир, не е сред живите, ерго да му издадат смъртен акт и да не плаща повече данъци и осигуровки:)

Ролинг е пример, че "революцията изяжда децата си". Недостатъчно woke. А беше любимка на хората с едни определени идеологии. Но- недостатъчно комсомолски плам. И стана враг на режима.

# 11
 • Мнения: 11 256
Добре, оломпиадата е измама някаква.Но  е следствие на този процес.
Познатите свикват, не им прави впечатление Фин.Пенка или Дренка, свиква се.Непознатите какво правят, и не соча примера в началото, колеги се познават.Или не, зависи.Повече  е тревожно ако такова незнание  или  моментна проклетия се използва в съда за ползи.Не   е ново-дори дразнят опаковки с надписи за малоумни, като отвори преди консумация , но са се появили след  съдебен иск примерно.Не ми се търсят реални примери , но са известни.И  у нас навлезе да се съдят  и върви доказвай очевидното , като съдът реши вина.
Та това възползване имам предвид, че от различни не останаха нормални.Което се подминава без внимание  е в реда на нещата, привлече ли го  се страхувам от преекспониране и интерес.

# 12
 • Мнения: 25 574
Хората вече се идентифицират като каквито си поискат, независимо дали е реално или не - миналата година имаше случай с 69 годишен, който се идентифицира като 20 годишен и се опита да накара съда да направи този факт официален.

Аз нямам нищо против хората да се наричат както искат, но не съм съгласна, че само аспектът с физическата сила е проблемен. Ако съм в една женска тоалетна в ресторант(или в каквото и да е обществено място) и в нея има няколко трансжени (т.е. мъже), това определено ще ме накара да се чувствам неудобно.
Друг скандал, за който може да сте чули (беше популярен в един момент) - трансжена съди козметичка, която отказала да я обезкосми на интимно място. Трансжената не се е подложила на операция (има си всичко мъжко), ама е жена... За щастие, изгуби делото: https://www.telegraph.co.uk/news/2019/10/23/canadian-transgender … uticians-refused/

Очевидно тези "жени" може да се чувстват както си искат и да се идентифицират с каквото си пожелаят - на мен това не ми пречи и не ме интересува, но има някои граници, които не трябва да се прекрачват.

# 13
 • Мнения: 7 940
Обзалагам се, че определена група известни хора, които ще стават все повече, един ден ще бъдат нещо като знаме, което ще се развява в борбата за връщане на нормалността.
Джоан Роулинг ще се нареди до Пласидо Доминго, един куп професори и Нобелови лауреати. Извращенията не могат да бъдат постоянна норма. Просто природата няма да го приеме, съзнанието може поне привидно.
Иначе няма причина абнормалността да не съществува. Няма да е нещо нечувано и невиждано. Било е в древността, защо да не бъде и сега? Но тогава никой не е искал да го налага като норма.Това предизвиква такива туитове, а не съществуването на " различни". Имало ги и пак ще ги има.Не са специални.

# 14
 • Мнения: 30 802
Аз само да припомня за една Рейчъл Долезал, дето се идентифицирала с негрите и твърдяла, че е половин цветнокожа. Абс. бяла. Разжалваха я и нея, щото за раса не е позволено да се усещаш в друго тяло.

Примерно забранено е да си слагаш етнически украшения, но може да се подиграеш на целия женски пол, като се накичиш само с фльонгите, без същината. За мен транс жените са абс. фейк, дори като себеусещане. Тяхната промяна е чисто козметична, реално нищо не са усетили какво е да си жена. Абе как може да се усетиш в женско тяло, да не би да получаваш главоболия пред цикъл? Или май само носенето на рокли, повърхностното, се смята за женско...

Общи условия

Активация на акаунт