Емоционален манипулатор

• 22 461
  • 412
  •   1
Отговори
# 105
Пример за фина манипулация и унижение:
Прави забележка за външния ми вид, уж на шега и понеже имам чувство за хумор първият път се смях с глас.
Вторият път беше по време на вечеря и никак не беше смешно. Гледа ме съсредоточено и казва:" Как е възможно да имаш такова голямо чело?! "
Премълчах. И досега се гледам в огледалото. Получих комплекс, който никога преди това не съм имала.
Голямото чело е нещо хубаво или поне мен така са ме учили. Blush

# 106
Пример за фина манипулация и унижение:
Прави забележка за външния ми вид, уж на шега и понеже имам чувство за хумор първият път се смях с глас.
Вторият път беше по време на вечеря и никак не беше смешно. Гледа ме съсредоточено и казва:" Как е възможно да имаш такова голямо чело?! "
Премълчах. И досега се гледам в огледалото. Получих комплекс, който никога преди това не съм имала.
Голямото чело е нещо хубаво или поне мен така са ме учили. Blush
Не знам, човекът може просто да е бил нетактичен, обаче вече имам комплекс.  😁

# 107
Няма за какво да се комплексирате. И аз съм с голямо чело и нашите ми казваха, че това е признак на интелигентност. Доколко е истина, не знам, но аз си го харесвам.

# 108
Да добавя още нещо много любимо на този типаж- триангулация. Включване на трето лице във връзката с цел да ви държи на нокти, да се съмнявате, да ревнувате и да се сравнявате. Било то бившо гадже, момичето от съседната маса, любовница. Изобщо трети човек витае като призрак между вас, естественно ти винаги ще си едно ниво по-долу , по-недостойна, по-грозна....

# 109
Историите могат да са в безкрайни варианти, които често завършват с обяснения, колко жена му е била неспасяемо луда, истерична и незнаеща какво иска, а той е душа-човек.  Laughing

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 02:11 от anonymiss

# 110
  • София
Хахахах
Сори, знам, че не е смешно, но пост фактум.. си е малко смешно.

# 111
Театъра общо взето е навсякъде. Примерно изобщо не му се занимава с децата. Те са изцяло ваша грижа. Но на площадката той е най-грижовния баща, занимателен, усмихнат, търпелив. Никога не е обул детето, но в магазина за обувки, той го обува, мери. Изобщо пред публика той винаги е пълна противоположност. Представящ се за перфектния човек. Изполва ваши думи, ваши действия и всички са възхитени, колко е грижовен и добър.
Примера с психолога е просто брилянтен.
Всяко негова манипулация е само във вашата глава, вие преувеличавате, вие си измисляте, вие просто полудявате.

# 112
Има огромен раздел в Психиатрията за Личностните разстройства, в частност Социопатията. Нарцистичните социопат е такъв с всички екстри. 🤪 На мен ми отне повече от година анализи и четене, за да се запозная що годе със симптомите на това заболяване, които са много интересни, поне за мен.
Истина е, че тези хора създават много добро впечатление у хората и разкриват истинската си същност чак когато са сигурни, че жертвата им няма как да избяга от тях.
Обикновено в началото са хрисими, добри, чаровни, услужливи. Хората им се възхищават за всичко и дори ги съжаляват, защото ситуациите които разказват за себе си ги представят като жертви. Мечтаят винаги за перфектното семейство, а себе си представят като най-добрия родител на света. С леки и неусетно манипулации тласкат половинката си към семейство и деца. Тези хора в същност обикновено имат някаква травма от детството и цял живот мечтаят за семейството, което са нямали или искат да бъдат родителят, който цял живот им е липсвал.
Изглежда наивно отстрани да се върже някой на такива манипулации, но повярвайте, става бавно и безболезнено всичко, без особен видим натиск. В края на краищата обаче постигат каквото искат.
Забравих да вметна, че тези хора внимателно избират жертвата си. Тя не може да е всеки. Избира се човек, който е пълната противоположност на нарциса-това е емпата. Емпат е човек, който е състрадателен, обича животните, обича да помага и приема чуждата болка за своя. Емпатите нямат особено самочувствие. За тях е важно да се грижат и служат на другите. Именно такива хора са необходими на нарцистичните сициопати - някой който да ги възвишава, да им служи и да им казва и показва колко са най най. Когато намерят точния човек, сициопатите се стремят всячески да го задържат , но в същото време са внимателни да не бъдат много обсебващи, за да не го подплашат.
Когато заживеят заедно, роди се дете, и всичко изглежда като в кърпа вързано, сициопатите решават да свалят маската, тъй като са уморени да играят, а и няма голяма опасност да се разпадне перфектния живот, който са си подредили. Всичко добре до тук, но в същността си те са консуматори и придобиват собственическо чувство към хората, които искат да опитомят. Тогава започват скандалите, обидите и нелицеприятните обръщения, за които дори и не мислят преди да ги изрекат.
Нарцистичните социопати се характеризират със завишено самомнение, търсене на възхищение у околните, липса на съчувствие и емпатия. Но зад маската на самоувереността се крие човек с много чуплива самооценка, който може да се срине и от най-дребната критика.
Също така, те не приемат половинката си за личност, която има чувства, мечти, мнение и желания. Те не са склонни да дискутират и обсъждат тема, ако събеседника им е на различно мнение от тяхното.
Другото интересно, което ми се изясни в последствие е, че за тях децата са трофей и средство за постигане на целта им или за задържане на половинката. Техните деца никога не биват истински обичани от тях. Те ги даряват с внимание и подаръци, само когато им служат и са им от полза. За тях връзката е една игра и те трябва да са вечните "победители". Ако искате да се разделите с тях, вие се превръщате в техен смъртен враг и се пригответе да бъдете заляти с най-отровната помия, която можете да си представите. Ще бъдете обиждани, ругани до степен, в която самите вие започвате да се съмнявате, че сте добър човек и родител...
 Слагам ви линк на една интересна статия, която в моя случай отговаря на 100%.

https://wasitme.blog/2019/01/23/why-do-narcissist-have-children/ … D0qbxfVMFSL5lCr4Q

# 113
Да направя малко уточнения към писаното от теб, иначе е вярно. В ДСМ5, диагностичен и статистичен наръчник за умствените разстройства, има т.нар. Клъстър Б личностови разстройства, където са изброени: антисоциални (социопат, психопат), би-полярно разстройство, хистрионно разстройство на личността и н нарцисизъм.

По този смисъл нарцис и социопат за от едно семейство, но не са едно и също. При разстройства от Клъстър Б има общи черти: липсва съпричастност, страх от изоставяне, има чувство на празнота и чувство на "това ми се полага", но от там нататък всяко разстройство си е своя собствена вселена от гадости.

Те наистина си избират жертвите. Това са доверчиви, позитивни хора, вярващи в доброто. Емпат не е термин в психологията, а бъззз уърд. На чист български си е - съпричастен. Ако заменим това с истински християнин пак ще е вярно, ако го заменим с човечен, самарянин, добряк, пак ще е вярно.

Между другото - в България има страшна епидемия на нарциси. Имам чувството, че всяка втора майка на син си отглежда нарцис или иначе казано "мамин златен" и всяка втора жена е нарцис "мачкай, за да не те мачкат".

# 114
Трябва да се уточни, че те проявяват съпричастност в определени ситуации, пред аудитория, колеги, с цел да получат потвърждение, за собствена значимост. Могат да се втурнат да помагат, но винаги пред публика или пред обекта на желанието.
После, разбира се, когато вече са изградили желаният образ се "връщат" в кожата си. С най-близки тази емпатия не съществува.

# 115
Вярно е. Пред хората те са съвсем други. Изявяват се като много мили, състрадателни, весели и уникални личности. Готови са да помогнат на всеки само пред очите на хората да изглеждат като "герои". В рамките на дома те са пълни социопати - манипулиране и контролиране на жертвата. Бързо забравят, когато са унижили най-близките си. Отношението им след 2-3 часа е съвсем друго. Много мили към жертвите си. Дори не осъзнават какви щети причиняват на жертвите си. Отвориш ли темата как се държат, започва пак крясъци, обиди, хвърляне на предмети, удряне по масата и т.н. Дори са готови и на физическо насилие, ако ги влудиш. Такива социопати са способни да принудят жертвата да сложи край на живота си. Cry

# 116
За повече информация, можете да прочетете книгата на д-р  Марта Стаут - „Социопатът около теб“ Тя посочва, различни примери. Не всички от тези хора са вербално или физически агресивни. Безсъвестното поведение и лъжите са основна черта на този тип личности.  И споменава нещо много важно - не всеки, който обича животните е емпатичен и към хората т.е. такъв човек, може да бъде социопат. Също така, посочва да вярваме на инстинкта си, когато ни казва, че нещо не е наред. За хората които са попадали под ударите на физическо и психическо насилие, единствената помощ е тази от специалист и силна  подкрепа от семейството и приятелите. Те първи ще забележат промяна у вас.
След подобни отношения, се чувствате страшно объркани, нещастни със смазано самочувствие и изцяло изгубено доверие към хората.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 13:17 от Анонимен

# 117
Аз не мисля ,че някой може да играе театър дълго време , повечето признаци си личат от началото ,но жените си затварят очите .  За мен всеки мъж ,който иска да те манипулира ,да насажда неговия мироглед за правилен или да те ограничава,  не е в ред.

# 118
  • София
Сега ме подсетихте, като казахте публика. Вървим си и на най- външната врата си минава като мадона пред мен, но на най- вътрешната, която е фактически към помещението с много хора, минава зад мен, отваря я тенденциозно и вика звучно "заповядай". Joy
Смешно ми е, защото не ми е близък или приятел и защото го наблюдавам като обект в случая, но определено виждам, че ще има материал за забава.

# 119
Друг интересен факт е, че тези хора те обвиняват в нещата, които те самите правят - например, че им изневеряваш, лъжеш ги и ги "въртиш"(това ми е любимо). Така са склонни да изкривяват фактите, че идва момент в който тотално се объркваш и започваш да се съмняваше в себе си. (Така наречения " gaslighting") Именно с тези си действия се стремят да те докарат до лудост и после да се изкарат жертви, а вие сте лошата, лудата, която крещи, обижда, а той милия по-нисък от тревата...

Общи условия

Активация на акаунт