Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да го осъдя ли за издръжка или да оставя нещата така!!

 • 1 289
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Ще съм ви благодарна ако ме посъветвате. Имам дъщеричка на 4г отглеждам я сама,с бащата се разделихме преди да разбера че съм бременна,когато разбрах му съобщих а той каза че ако не се върна при него нито детето ще погледне нито мен. Реших сама да я отгледам колкото и трудно да ми е,неисках да правя аборт защото имах вече един за който и до ден днешен съжелявам,затова си казах че каквото и да става ще родя и ще си го изгледам. Когато се роди с баща и долу горе се разбирахме,два пъти в месеца я водех да я види,когато беше на кеф и купуваше разни неща,когато стана на година и половина реших да пробваме да сме семейство и се прибрах при него,съжителството ни беше близо два месеца докато една вечер не се прибра пиян и аз вече не издържах и се скарахме. Казах му че ако мисли така да гради семейство взимам си детето и си тръгвам,естествено да се прибира пиян беше почти всяка вечер( това беше и причината поради която се разделихме) и така явно навън не му беше стигнало стана и си сипа чаша бира,след което на мен вече ми преля чашата и му казах че си събирам багажа взимам детето и се прибирам в апартамента в който живеех,той се провикна че щом съм решила вратата я знам къде е,събрах си нещата мойте и на детето и тръгнахме,на вратата ме хвана за ръката и ми зашлеви шамар с думите “само да си посмяла да ме потърсиш за каквото и да е,нито ти ме интерсеваш нито детето” обърнах се и си заминах. Взех най-важните неща от багажа а другите казах че ще ги взема на следващия ден,отидох сутринта в тях той отново пиеше с приятел,натоварих багажа в таксито и се прибрах. Вече две години не сме се чували и не е виждал детето,няма желание и да я види... нямаме брак нито детето е припознато следователно немога да взимам и издръжка,обмислях да го осъдя но трябва да се направи ДНК тест зада се останови че детето е негово и да си поема отговорноста. Искам да го осъдя но след това автоматично детето ще го припознае и ще ми прави спънки за всякакви документи. Моля ако някой майка се е сблъсквала с такав проблем ще съм благодарна за съвет,и не само майки а и въобще за съвет как да постъпя

# 1
 • Мнения: 2 090
Изпуснала си срока за припознаване. Той е до 3 години на детето. Не можеш нищо да направиш. Съжалявам.

# 2
 • Мнения: 10
Нямам никакви варианти вече така ли? 😟😦😟😦😟😦

# 3
 • Мнения: 488
не може да направиш някого баща насила . и са го осъдиш и да припознае детето ,каква точно отговорност ще поеме ? някаква мижава издръжка ,която кой знае колко редовно ще плаща и му отваряш врата са ти ходи по- нервите докато детето стане на 18.
живей си живота ,радвай се на детето и не поглеждай назад .

# 4
 • Мнения: 617
https://www.challengingthelaw.com/semeino-i-nasledstveno-pravo/u … e-na-bashtinstvo/

Да, срокът е 3 години. Но може детето ти за в бъдеще да заведе исков иск в срок от 3 години след навършване на пълнолетие.
Радвай се на детенцето си и гледай напред.

# 5
 • Мнения: X
Защо чак сега се сещаш след толкова години след като не си имала контакт с човека?
Интересен е мотива, който ти не споменаваш.

# 6
 • Мнения: 39
Няма да получиш нищо.Законът за съжаление е такъв ,че защитава бащата .Щом той каже ,че няма пари и е безработен ,по никакъв начин не можеш да получиш нищо.Съдът казва ,че той няма възможност  и не може да плаща . Това е.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 29 429
Защо чак сега се сещаш след толкова години след като не си имала контакт с човека?
Интересен е мотива, който ти не споменаваш.

Мотивът са парите. Нормално, все пак това дете трябва да яде, да му се купуват дрехи, да се плаща градина и т.н. Но наистина не си струва мизерната издръжка, която ще получава и тя няма да стига до никъде в сравнение с гадориите, които ще й сервира.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 873
Предвид ужасните ви отношения с бащата, бих оставила нещата, каквито са.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 8 520
Няма да получиш нищо.Законът за съжаление е такъв ,че защитава бащата .Щом той каже ,че няма пари и е безработен ,по никакъв начин не можеш да получиш нищо.Съдът казва ,че той няма възможност  и не може да плаща . Това е.
Глупости.
Достатъчно е да е баща по документи и да е трудоспособен, за да бъде осъден да плаща издръжка. Минималният размер  е четвърт минимална заплата. Дали ще я събереш, е друг въпрос. Ако бащата не притежава нищо и няма установен доход, част от сумата се плаща от държавата (чрез общината).

Не казвам авторката непременно да търси установяване на произхода (начин има) или издръжка - нека сама реши. Просто горното не е вярно.

# 10
 • Мнения: 817
Няма да получиш нищо.Законът за съжаление е такъв ,че защитава бащата .Щом той каже ,че няма пари и е безработен ,по никакъв начин не можеш да получиш нищо.Съдът казва ,че той няма възможност  и не може да плаща . Това е.
Законът е такъв, че съдът присъжда минимална издръжка (от 1 януари около 150 лв, защото е процент от минималната заплата) дори, ако осъденото лице и безработно, няма доходи или имущество. Друг е въпросът как се получава реално тази издръжка и заслужава ли си нервите. Аз не бих се захванала с такова дело (то май и срокът за завеждането му е минал). За мен 150 лв не са незначителна сума, но бих би прежалила. Такъв човек едва ли ще бъда полезен за детето, така, че отсъствието му (дори под формата на издръжка) може да е за добро. Би ли била спокойна да му оставиш детето 2 уикенда в месеца? Защото с издръжката, вървят и някои задължения към него.

# 11
 • Мнения: 4 932
Стисни зъби и остави нещата така. Вместо да трепериш дали няма да се напие до безобразие и да направи примерно пожар, когато детето е с него, или да го държи гладно, защото е махмурлия и не може да направи закуска. Вярно, че макар и малка, издръжката ще ти е от полза, но в знак на благодарност, ако го осъдиш някак, ще ти сервира безброй поразии. Че ти ще му вземеш от парите за пиене! Бъди благодарна, че не се интересува от вас.
А сега се сещам - ако този индивид реши да прави някакви постъпки да доказва бащинство, има ли тригодишен срок и за него или не?

# 12
 • Мнения: 2 680
Ако го осъдиш и впишеш в Удостоверението за раждане на детето ще трябва до 18 год. да търпиш и се съобразяваш с него. Може да не разреши издаване на задгр. паспорт. Може да не даде съгласие за ходене на двете ви в чужбина. После детето на тебе ще се цупи, че другите почиват в Турция/Гърция, а ти до Пирот не може да го заведеш.
Издръжка - и да е осъден може да се скатава и да не плаща. ЧСИ ще вземе на босия цървулите...
Само ще си дадеш парите по дела и ще се нервираш допълнително.

# 13
 • Мнения: 2 090
Никой ли не прочете, че тя вече не може да го осъди?
Може би е за добро обаче.

# 14
 • Мнения: 4 122
Блазе ти. Ще ти дам един съвет- радвай се че детето е на твое име и никога ама никога за една мизерна издръжка от 127лв(минималната) не прави грешката да го съдиш и да му дадеш права в ръцете. Направо ти завиждам, че го няма в акта за раждане. Нямаш си и идея  ако е припознато детето ти и ако реши да се меси какви глупости може да натвори.

Общи условия

Активация на акаунт