Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домашни любимци - декоративни зайчета 9

 • 30 046
 • 350
 •   2
Отговори
# 165
 • Мнения: 822
Не ви съветвам да ползвате иглолистни пелети за тоалетна, наистина по-често ги дразнят. Аз купувам широколистни, А1 или А+ стандарт, от хубавите. Няма никакви проблеми с тях.

# 166
 • Варна
 • Мнения: 48
Здравейте, има ли зайчета,които са преминали през екстракция на резци, тъй като утре имаме записан час за манипулация и ми е доста притеснено

# 167
 • София
 • Мнения: 704
Не съм запозната зайчетата  могат ли да живеят без резци. Звучи ми като кон със счупен крак.  Никога не давям да ми извадят зъб без да съм взела второ и трето мнение. Екстракция винаги ми е последна опция. Ако не съм на 100% уверена, че е наложително, не бих го направила. Ако имате колебания, отложете процедурата, потърсете още мнения.

# 168
 • Мнения: 31 123
И за мен ми изглежда безумно. Заек без резци е за евтаназия.
И по каква причина ще го правят?

# 169
 • Мнения: 3 079
Доколкото знам, няма проблем резците да бъдат извадени, ако така и така заекът не ги ползва, защото е с обратна захапка. Той така или иначе дъвче само с кътниците си и така и ще продължава. Има повече плюсове за отстраняването на такива нефункционални зъби, отколкото да ги "пазим" и в дългосрочен план да имаме абсцеси, болка при ядене и какво ли още не.

# 170
 • Мнения: 31 123
Моят заек беше с обратна захапка и ги подрязвахме на известен период. Не сме ги вадили. И живя осем години. Без резците няма да може да поема храната, да си я издърпва в устата удобно. Ма знам ли, питайте и друг ветеринар.

# 171
 • Варна
 • Мнения: 48
Проблемът е точно в това,че вече три години пилим резци,тъй като голяма част от декоративните зайци са с генетична проблематика и обратна захапка. Ветеринарния лекар обясни,че няма да има проблем след като се извадят за храненето, но ме притеснява самата интервенция. Потърсих и още мнения от други ветеринарни лекари и получих различни отговори.. от това че няма да има проблем без тях до усложнения като абцеси след ваденето и вече направо тотално се загубих.

# 172
 • София
 • Мнения: 12 006
Не виждам защо да се вадят, щом няма възпалителен процес в ченето/венеца. Да, това ще ти реши на теб проблемът с периодичното ходене за да се пилят, но е нормално е да се ходи редовно на пилене. Имайте предвид, че са малко като цяло ветеринарите, които разборат от зайци. Дано този, който сте избрали, да го бива за зайчета, ане само за кучета. Иначе има опасност за зайчето както от абцес (ако после не се почиства както трябва мястото), така и от самата упойка.

# 173
 • Мнения: 35
Привет отново от мен. От две седмици вече имам ново зайче. Дълга чуденка беше, но се реших. Попаднах на една дама от Пловдив, която след няколко невъзможности да ми прати конкретно зайче си избрах това. Всичко е ок уж, на 40 дни е. Ще ви пратя снимка, защото според мен има обратна захапка, съвсем случайно забелязах това и не зная дали това няма да е проблем. Освен това не знаят къде  има читав лекар, защото след последната кастрация не бих ходил при тези лекари за новия ми любимец.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 15:49 от KristiAn Stavrev 602563

# 174
 • Мнения: 31 123
Обратната захапка е голям проблем. Върни го докато не си се привързала и си поискай ново. Или да ти върне парите. И в бъдеще купувай от магазин, където на място можеш да огледаш зайчето. Или да го върнеш след веднагически преглед при ветеринар.

# 175
 • Мнения: 35
Ах, а толкова си го харесах. Аз ще намеря вариант го върна освен, въпреки че доста се привързах. Не може ли да се направи нещо докато е малко или това ще е някакъв непрекъснат проблем. Иначе няма проблеми с храната, ръфа си гранулите въпреки че дали не си внушавам че хапва по бавно от предишното не знам .... Наистина не знам как да постъпя

Обратната захапка е голям проблем. Върни го докато не си се привързала и си поискай ново. Или да ти върне парите. И в бъдеще купувай от магазин, където на място можеш да огледаш зайчето. Или да го върнеш след веднагически преглед при ветеринар.

# 176
 • Мнения: 31 123
Доживотен проблем е - така зъбите не могат да се трият по правилния начин и не се изпиляват. А зъбите на гризачите растат непрекъснато и ако не се изпиляват от гризането (нямат емайл от триещата се страна) растат безкрай. И след време зайчето няма да може да се храни и ще се налага редовно да се води на ветеринар да му ги пили/реже. Накрая ще се счупят, ще загноят и ще си умре. След години, де.

# 177
 • Мнения: 101
Обратната захапка е голям проблем. Върни го докато не си се привързала и си поискай ново. Или да ти върне парите. И в бъдеще купувай от магазин, където на място можеш да огледаш зайчето. Или да го върнеш след веднагически преглед при ветеринар.

Да, това с обратната захапка е доживотен проблем, но реакция от вида - върни го и си купи друго е доста, как да кажа - нехуманна. Върни тази играчка, счупена е, те ще си я хвърлят, да се оправят.
И другият съвет не е по-добър - И в бъдеще купувай от магазин... - Не, в бъдеще осинови! Има Фейсбук групи където има достатъчно зарязани и такива за подаряване зайчета. Не подкрепяй търговията с животни! Колкото повече хората купуват от магазините, толкова повече ще се развъждат за да зареждат магазините.

# 178
 • Варна
 • Мнения: 48
Зайчето ми мина вече операцията по екстирпация на резците, възстанови се доста бързо, беше на обезболяващи 5 дни, както и поставяне на антибиотик. Вече дори няма спомен от самата манипулация. Обратната захапка е доста срещано състояние именно заради близко родствено размножаване. Но като собственик на 3 годишен заек, редовно изпиляване на зъбите е задължително, ние се решихме на тази манипулация не заради непрекъснато ходене на ветеринар, просто след едно от чупене на зъбите , единият резец направо се счупи от венеца и започна да расте толкова накриво,че нямаше вариант дори за хубаво изпиляване. Не връщайте зайчето заради това, намерете си добър ветеринар,който просто да му води здравно досие.

# 179
 • София
 • Мнения: 12 006
Не знам как може да се дават подобни съвети да се върне живо същество?! Нима то няма право на живот и да бъде обичано? Щото ако никой не го иска познайте какво ще се случи с него. Съветите са все едно си е купил техника с дефект и дай да го върнем и да се вземем перфектно. Има си ветеринари и грижи за такива зайчета и те си живеят пълноценно. Потърсете специалист, който разбира от зайчета, не само от кучета и го заведете. Малко са, но ги има. Във фб има и групи за декоратични зайчета - там също може да получите съвет - какво къде.

Общи условия

Активация на акаунт