Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домашни любимци - декоративни зайчета 9

 • 27 544
 • 230
 •   1
Отговори
 • Мнения: 44 940


Важни съвети

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, възможно е да има здравословни проблеми, и тази практика трябва да се спре.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неограничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на зайци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено. Зеленчуци и други са лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
Количеството на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден(пълното количество 1.5 ч.ч. замества хранене с гранули). Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове: Зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: Позволени са само тези изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки количества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по всяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Гранули или напълно естествена храна? Качествените гранули са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета на заека, която предоставя всичко, което му е нужно(освен сено). Хранене изцяло с пресни зеленчуци е напълно възможно, но трябва да е внимателно планирано, за да покрива нуждите на заека от разнообразна, винаги свежа храна, която не разстройва стомаха и доставя всичко нужно. Много хора нямат нужните ресурси или търпение и знания, за да осигурят подходящо прясно меню и залагат на гранули, като по-пълноценна алтернатива.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка (много клетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпване върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа (или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане. Ако заека започне да подхвърля хранилката си из клетката - завържете я за стената и купете играчка за гризане - топка.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд ( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че да не иска да ходи по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата. Ако заека продължава да ползва други места - почиствайте ги старателно с нещо киселинно като разтвор на оцет, и местете изпражненията отново в тоалетната. Упорство и постоянство е нужно.

Ако има проблем с миризмата от клетката:
-почиствайте редовно
-пробвайте различни видове талаш, постелки, или смеси за тоалетна
-при мъжки зайци, помислете за кастрация, намалява миризмата на урината


Здраве:

Зъби и нокти:
В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъвчейки големи количества по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкуствена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка, затова е изключително важно да се дава винаги сено.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина.

Ваксини, обезпаразитяване, кастрация: Като цяло се извършват по желание и не са задължителни. Зайци, които не се извеждат навън могат да ги пропуснат. Консултирайте се с ветеринар и вземете сами решение.

Третиране против бълхи: Изключително внимателно! Повечето препарати на пазара НЕ са тествани върху зайци, не се доверявайте на информация за препарат, освен ако не сте проверили на сайта на производителя че изрично е тестван на зайци!
Фронтлайн НЕ може да се капе на заек. Адвантидж е тестван продукт, дава се доза като за коте.

Тегло и размери: Теглото НЕ е адекватен метод за преценяване дали заека е в норма. Ако една жена на 20г. е висока 165 и тежи 50кг, то тя най-вероятно е също толкова здрава, колкото жена висока 175 и тегло 60кг, както и мъж 175 и 75кг. Зайците по същия начин варират като големина и размери, оттам и тегло. Има определени размери, до които се води оптимално тегло за всяка определена порода. НО! От една страна, това не означава, че няма зайци от тази порода, които стават по-големи, а просто че това са зададените  усреднени идеални норми, и заек над тях е по-малко вероятно да се получи при внимателно кръстосване и няма да се допусне до изложение. Различните породи имат различни параметри, и порода до 3кг се води също толкова мини, колкото порода до 1кг.

От друга страна, в България не се спазват стриктно никакви стандарти за кръстосване с цел запазване на породата и често зайците са с неопределена, мешана порода, и не може да се предвиди колко големи ще станат. Мини е разтегливо понятие и включва породи с различни размери, така че и 3 кг заек може да се определи така.
Дали заека е в здравословна норма се определя единствено по долния метод.
http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.aspТемператури: Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. Също така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.


Гризане на кабели, мебели, интериор:
Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайте заека при разходките му. Ако проявява интерес, или скрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялата дължина. За мебелите временно решение е правене на малки кръгчета от тиксо - лентичка, на която двата края се съединяват, за да стане двойно лепяща. Покрийте интересното място с такива търкалца (крак на мебели например) за да обезкуражите заека, като едновременно с това винаги предоставяте играчки от зоомагазина, за да има алтернатива. Винаги, когато се опитва да гризе на непозволено място плясвайте с ръце и твърдо казвайте НЕ. Физическо тупване няма добър образователен ефект, избягвайте го.

Извеждане навън: Зайците могат да се извеждат навън на разходка, ако са социализирани и им е приятно. Ако видимо проявяват страх от новото място и шумовете, е желателно да се избягва. Ползва се повод за малко кученце или други гризачи, оформен като жилетка. Не са препоръчителни каишки, които минават само през врата. Ако извеждате заека навън, желателно е да е ваксиниран,  и да се обезпаразитява редовно. Разходките навън са много приятни за повечето зайци, особено в тревисти паркове. Могат да се извеждат и при студено време за по-кратки периоди стига да не вали или духа, защото понасят добре на студове.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. Те са изкуствено създадени породи, смесвайки одомашнени зайци за месо със диви зайци и чрез селекция 'умалени', и поради това носят характеристики от двата типа, както и свои типични особености***


 Болести при зайците:
Скрит текст:

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Скрит текст:
Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970
0899 100 970
http://www.centralvetclinic.com/

Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet

Полезни сайтове с информация:

Предишни теми:

# 1
 • Мнения: 83
Записвам се да следя темата.Искам предложения за качествена храна за зайче на 5 месеца.

# 2
 • Мнения: 101
Записвам се да следя темата.Искам предложения за качествена храна за зайче на 5 месеца.

Versele Laga

# 3
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Здравейте,
На зайчо крачетата са доста жълти (мръсни) и ми се иска да го изкъпя със шампоан, но не знам с какъв. Явно не успява да си изкъпе сам задните лапички. До сега съм го мила само с вода.
Моля, който е използвал шампоан за зайчета, да ми препоръча какъв да купя!
Благодаря предварително!

# 4
 • София
 • Мнения: 12 007
Не знам дали има за зайчета, но може да пробваш с някой читав бебешки
Скрит текст:
примерно на HiPP

# 5
 • Мнения: 1 371
Доколкото знам зайчета не се къпят!! Само с влажна кърпа. Нармално да станат леко жълти краката.. все пак ходят с тях 😆 и на моята са такива.

# 6
 • София
 • Мнения: 12 007
Не се къпят, но им се мият дупетата и задните лапи, ако имат нужда.

# 7
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Имах в предвид да му измия лапичките със шампоан.
С топла вода ги мия редовно, но пак са доста жълти. До сега никога не е бил с толкова жълти лапички. А той е на 5 години рече.

# 8
 • Мнения: 101
Имах в предвид да му измия лапичките със шампоан.
С топла вода ги мия редовно, но пак са доста жълти. До сега никога не е бил с толкова жълти лапички. А той е на 5 години рече.

Може да опиташ някой органичен шампоан като този https://www.bebio-bg.com/SHAMPOO-NORMAL-HAIR-AVRIL  или този  https://zelen.bg/biomagazin/wooden-spoon/bebeshki-naturalen-shampoan-kosa-i-tqlo/ , но е важно да изплакнеш добре тъй като, както знаеш, зайчетата често си ближат краката.

# 9
 • Мнения: 2 902
С какво си играят вашите зайчета? Оставяте ли им да гризкат някакви неща и какви? (изключвам храна, сено, люцерна)

# 10
 • София
 • Мнения: 8 096
Здравейте, сдобихме се днес със зайче. Не е съвсем декоративно, едричко е(макар и не голямо, като селски заек) бяло с черни окраски. Подариха ни го хора, които вече не могат да се грижат за него. Казаха, че е на 3м. и половина и им е подарено преди 3 месеца. Озадачих се, защото знам, че на толкова се отделят от майката. Чудя се дали не е по-голямо... Предполагам, че ветеринар може да каже?
 Главно, заради храненето. Дадоха ни го с пакет слама и неговата си храна(Versele Laga  junior), която смятам да продължа да купувам. И клетката, естествено.
Исками се да се грижим оптимално добре за него. Няма все още ваксини, не смятаме да го извеждаме и събираме с други животни, но дали някоя не е препоръчителна все пак?

# 11
 • Мнения: 1 371
Здравейте, сдобихме се днес със зайче. Не е съвсем декоративно, едричко е(макар и не голямо, като селски заек) бяло с черни окраски. Подариха ни го хора, които вече не могат да се грижат за него. Казаха, че е на 3м. и половина и им е подарено преди 3 месеца. Озадачих се, защото знам, че на толкова се отделят от майката. Чудя се дали не е по-голямо... Предполагам, че ветеринар може да каже?
 Главно, заради храненето. Дадоха ни го с пакет слама и неговата си храна(Versele Laga  junior), която смятам да продължа да купувам. И клетката, естествено.
Исками се да се грижим оптимално добре за него. Няма все още ваксини, не смятаме да го извеждаме и събираме с други животни, но дали някоя не е препоръчителна все пак?
За жалост бебетата се отделят от още по-малки от майките... нашата я взехме на 1 месец..
Бихме 2 ваксини, едната беше на около 4 5 месеца и втора ре-ваксинация месец по-късно.
Съветвам ви да го заведете на ветеринар за преглед и да ви обяснят кога, какво се бие.
Препоръчителни са ваксините, защото има вируси, които се развиват за броени часове и са с фатален край.

# 12
 • София
 • Мнения: 8 096
Благодаря ви, имаме наблизо кабинет и тази седмица ще го заведа. Иска ми се да знам със сигурност възрастта точно заради слагане на ваксини, подходящата храна. 
Четох, че може да се приучат към изхождане на определено място в клетката. В този случаи, ако сложа там подложка със стърготини, в останалата част на клетката трябва ли да има стърготини или голо е по-добре?

# 13
 • Мнения: 1 371
Ние сме с ъглова тоалетна с пелети и само в нея пишка. Иначе тук-таме ака и на други места, но при всички е така. Понякога когато е сърдита, нарочно пишка отвън 😆😆

# 14
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Моя зайко е с вирус. Киха и едното му око е зачервено. Давам му АБ и капя капки в оченцето.
Надявам се скоро да е съвсем добре 🙏!

# 15
 • Мнения: 1 371
Стискаме палци, Дариии.Много положитерна енергия и целувки за зайо 🤗😚

# 16
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Стискаме палци, Дариии.Много положитерна енергия и целувки за зайо 🤗😚
Благодаря 🤗!

# 17
 • София
 • Мнения: 12 007
Благодаря ви, имаме наблизо кабинет и тази седмица ще го заведа. Иска ми се да знам със сигурност възрастта точно заради слагане на ваксини, подходящата храна. 
Четох, че може да се приучат към изхождане на определено място в клетката. В този случаи, ако сложа там подложка със стърготини, в останалата част на клетката трябва ли да има стърготини или голо е по-добре?
Купете му голяма клетка поне метър дълга, не е препоръчително да стои в малка, трябва да се движи свободно. Купете му пелети, по-доброто е от стърготини, а и е по-чисто с тях, вземето му ъглова тоалетна и я сложете в клетката, като първия път вземете напишкани пелети и ги сложете  в тоалетната за да разбере, че това ъглово нещо е новата му тоалетна. Ако се научи като малко ще ходи само там. Така и на теб ще ти е по-лесно да я сменяш /прави се сутрин и вечер/. В останала част на клетката може да има малко трева, но не много и без това отстрани на клетката пак следва да си има в джоба на клетката сено. Храна му взимайте вече нормална, а не джуниър /което е пресовано сено/. Вече се нуждае от нормална храна, на верселе лага е най-хубава до колкото знам. Зимно време под клетката може да поставите парче, изрязано с размерите на пода на клетката, фибран в тъмен цвят.

# 18
 • Мнения: 2
Здравейте, любители на най-прекрасните и мили животинки ! От 4 години и половина си имам най-прекрасната зайка, а именно Лиза. Клепоуха е, бяла на кафеви петна. Тя е възпитана и проблеми с нея, като това да хапе всичко вкъщи, да се чишка на всякъде, да е агресивна и да не ми дава да я гушкам (да чукам на дърво) не съм имала. Кротка душичка е. Откъм здравето,  само веднъж и се възпалиха очичките от конюктивит, но успяхме да го излекуваме и спомен няма от него.
Но имам проблем, на който решение, за жалост не намирам, та ви моля за съвети, ако сте попадали в такава ситуация. Приятеля ми, с който от половин година сме заедно има куче мопс, който също не е агресивен, но доста превъзбуден и игрив. Мислим да заживеем заедно, но с нашите любимци, ще ни е трудно. Опитахме се един път да ги запознаем, като се съобразих да е на територията на Лиза, защото е по-плашлива все-пак. Доста неуспешно Sad Тя си беше в клетката, той се приближи до нея и дишаше тежко, тя милата се стресна и започна да издава страшни звуци, започна и едно троптене с лапите да го изплаши. Но проблема е, че 3 дни след това тя все още беше много стресирана, само да чуеше шум и дори да беше заспала, скачаше и почваше да се крие. С приятеля ми мислим пак да пробваме да ги оставим да се надушат, но ме е страх че ще се изплаши, та ме е страх дори и по-лошо да не се случи, нали са податливи на сърдечни проблеми Sad
Ако има някои, които отглеждат куче и заек заедно, нека ми помогнат , ще съм много благодарна ! Simple Smile

# 19
 • Мнения: 1
Здравейте имам от скоро мини зайче и искам да попитам нормално ли е на не се изхожда вече три дена и да яде талашит

# 20
 • Мнения: 18
Здравейте, пиша ви с огромна скръб.
Вчера си отиде моето 5-годишно зайче, ей така, изневиделица, издъхна в ръцете ми. Още не мога да се отърса от шока. Пиша ви с една конкретна цел - поствам снимка на сеното, което ми продадоха в зоомагазина, защото нямало от другите видове, които взимам и реших да го пробвам и него. Храних зайчето с това сено около седмица и вчера сутринта му нямаше нищо, вечерта като се прибрах се беше свил от болка - дадох му Родиколан, но не му помогна... Все си мисля, че ще е от това, защото всичко останало в диетата му си беше същото.

Прилагам снимката на въпросното сено и се чудя всъщност това да не би да е люцерна и да са ме излъгали в магазина, защото изглежда по-различно, но пък и не съм сигурна, защото никога не съм виждала люцерна. А зайчете ми никога не е яло, винаги съм го държала на балансирана диета. Благодаря предварително за отговорите!

# 21
 • Мнения: 1 371
Кокорка, съжалявам за загубата ви 😢❤ Аз давам люцерна на моето зайче всеки ден свесвам сеното с люцерна и проблем нямаме.. даже много я обича.

# 22
 • София
 • Мнения: 12 007
Здравейте имам от скоро мини зайче и искам да попитам нормално ли е на не се изхожда вече три дена и да яде талашит
Не не е нормално, и е за спешен лекар преди да са му се оплели и пръснали червата. Храна яде ли? Ако му остане празен стомаха също се оплитат червата и ... е до там. Възможно е да има косми в стомаха и червата /получава им се около 2 пъти годишно/ за което им а се дава малцова паста за котки /трудно и по малко със спринцовка, иначе няма да иска да я яде намазана на храната/. Ако не се храни също със спринцовка му се дава размекнати с вода гранули, като е хубаво да гледаш клипчета преди това, за да не му изцъркаш храната директно в гърлото и да го задавиш.

Kokorka - съболезнования за зайко. Не ми изглежда добре тази трева.

Бенчита люцерна се дава само изсушена, по малко и само на малки зайчета, на големи зайци не се дава поради високото съдържание на протеин и захар. А свежа не се дава изобщо защото се подуват от газове, а зайците не мога да изпускат газове /да пръцкат/ и може да има фатален край.

# 23
 • Мнения: 1 371
Afrodita, моето е на 7 месеца.. Да спирам тогава с даването на люцерна?? 😱 Благодаря! Не знаех..

# 24
 • Мнения: 83
Скрит текст:
Здравейте, пиша ви с огромна скръб.
Вчера си отиде моето 5-годишно зайче, ей така, изневиделица, издъхна в ръцете ми. Още не мога да се отърса от шока. Пиша ви с една конкретна цел - поствам снимка на сеното, което ми продадоха в зоомагазина, защото нямало от другите видове, които взимам и реших да го пробвам и него. Храних зайчето с това сено около седмица и вчера сутринта му нямаше нищо, вечерта като се прибрах се беше свил от болка - дадох му Родиколан, но не му помогна... Все си мисля, че ще е от това, защото всичко останало в диетата му си беше същото.

Прилагам снимката на въпросното сено и се чудя всъщност това да не би да е люцерна и да са ме излъгали в магазина, защото изглежда по-различно, но пък и не съм сигурна, защото никога не съм виждала люцерна. А зайчете ми никога не е яло, винаги съм го държала на балансирана диета. Благодаря предварително за отговорите!
Според мен не е от сеното .Прочетох поста ви в Facebook  .

Последна редакция: сб, 18 яну 2020, 18:53 от Не се сърди, човече

# 25
 • София
 • Мнения: 12 007
Afrodita, моето е на 7 месеца.. Да спирам тогава с даването на люцерна?? 😱 Благодаря! Не знаех..
Полека лека му намаляй дозата и ориентирай към спиране до около 1 седмица. На 7 месеца не е много малък вече / за люцерна де/.

# 26
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Kokorka съжалявам за зайчето ти!

Моето зайче е на 5 години и много рядко яде сено. Винаги има прясно заредено сено, но има периоди от месеци наред
в които не го близва. Не е от сеното. Купувам винаги едно и също. На периоди е. Сега от поне два месеца изобщо не го поглежда 🙄.
Зайко се излекува от вируса, но едното му оченце продължава да е зачервено и не го отваря добре. Капя капки вече седмица, но все още не е ОК.

# 27
 • Мнения: 1 371
Дари, прави промивки с лайка! Много помага Simple Smile

# 28
 • София
 • Мнения: 12 007
Скрит текст:
Kokorka съжалявам за зайчето ти!

Моето зайче е на 5 години и много рядко яде сено. Винаги има прясно заредено сено, но има периоди от месеци наред
в които не го близва. Не е от сеното. Купувам винаги едно и също.
Скрит текст:
На периоди е. Сега от поне два месеца изобщо не го поглежда 🙄.
Зайко се излекува от вируса, но едното му оченце продължава да е зачервено и не го отваря добре. Капя капки вече седмица, но все още не е ОК.
Какво сено му купуваш? Препоръчвам ти Padovan Fieno hay - алпийскο сено за зайци.

# 29
 • Мнения: 18
Аз ви препоръчвам сеното на Лоло - полско е, моето зайче го обожаваше, мирише много хубаво Simple Smile

# 30
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 731
Това на снимката ми прилича повече на люцерна. Съжалявам и аз за загубата на зайчето! Broken Heart
Нашият зайо отказва да яде сено, яде само люцерна. На 3 години е. Сено съм давала няколко вида, не иска. И към храната е капризен.

# 31
 • Мнения: 66
Здравейте, искам да си вземем зайче. Търсим бежово, с черни очички  и малки ушички (това е желанието на детето ). Четох че не се отбиват от майката до 3 месеца , а навсякъде продават на 1 месец .Притеснявам  се да взема толкова малко. Вашите на колко ги взехте?

# 32
 • Мнения: 1 371
Моето беше на 1 месец миличкото.. За жалост никъде не спазват това Sad

# 33
 • Мнения: 18
Здравейте, искам да си вземем зайче. Търсим бежово, с черни очички  и малки ушички (това е желанието на детето ). Четох че не се отбиват от майката до 3 месеца , а навсякъде продават на 1 месец .Притеснявам  се да взема толкова малко. Вашите на колко ги взехте?

Здравейте! Всички ги продават много мънички, на по месец. Лошото е, че гледат много зайчета наведнъж в една малка клетка и е много тъжна гледка. Зайчетата на месец се обслужват напълно сами, като големи зайчета са, така че може да си хапва гранули без проблем, чисти са и си ходят до тоалетна само в едната част на клетката и изобщо са много милички същества. Вземете си едно, хем ще го избавите от малката клетка, хем то ще си намери любящи стопани. И препоръчвам направо да го купите с голям размер клетка, за да му е широко като порасне, а още по-добре е да го научите и да живее извън нея. Моето си беше изцяло свободно в цялата стая и не правеше абсолютно никакви бели. Имайте също предвид, че са много нежни и чувствителни същества и изискват нежна грижа. Според мен това е идеален пример за детето ви да се отнася нежно и внимателно към по-малки и слаби същества от него и това ще отключи в него качества като състрадание и отдаденост към другите Simple Smile

# 34
 • Перник
 • Мнения: 2 238
Здравейте, от три дни и ние си имаме нов член на семейството и идвам да ви го представя. Радвам се, че ви намерих и с удоволствие ще ви чета. В първи пост има много полезна информация, която с любопитство изчетох и научих доста неща, тъй като досега не сме имали зайче. Ето го и него:


# 35
 • Мнения: 66
Голям сладур ☺

# 36
 • Перник
 • Мнения: 2 238
Ето ме и с първият ми въпрос. Давате ли клонки на вашите зайчета и ако да от какво дърво? Също не зная зелени, току що откъснати ли трябва да са или засушени?

# 37
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 731
Аз му купувам от зоомагазина, от където взимам храна. Продават клончета от киви. Харесва ги.

# 38
 • sofia
 • Мнения: 1 828
Ние даваме клонки от ябълка. Берем ги от градината на село. Мия ги хубаво и внимателно и след това, след като са напълно сухи давам по една на ден.

# 39
 • Перник
 • Мнения: 2 238
А всеки ден ли давате или през определен период?

# 40
 • sofia
 • Мнения: 1 828
Всеки ден давам, когато имам. Понякога имахме период, който не ядеше, защото нямахме набрани. Зависи...в нашия случай за нашия зайко е добре, защото пили зъбките, а с тях имахме проблем. Та гледам да давам често....и много сено.

# 41
 • Перник
 • Мнения: 2 238
Благодаря ви за бързите отговори. Hug А сено има постоянно в клетката си. Доста е лакум, като му сложим от храната я изяжда цялата за половин час. Но в магазина ни предупредих сутрин и вечер само да слагаме от нея, а сено да си има винаги на разположение и го спазвам.

# 42
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Здравейте, моето 5 годишно зайче се оказа с катаракта на очичките 😐. За това постоянно се мие по лицето, неволно си драска очичките и те се възпаляват.
Сега слагам сутрин и вечер Гентамицин маз. Тя е за предпазване от инфекции, но явно го облекчава защото след като му сложа започва да тича и лудее.
Надявам се още дълги години да ми е живичък и здравичък и да си лудее 🙏.
А кремчето ще се науча да го слагам, въпреки че сега ми е голям зор.

# 43
 • И аз не знам къде...
 • Мнения: 718
Здравейте,
Никой не пише, но аз имам нужда да си излея болката ☹️.
Зайко пак беше на АБ. И пак не е добре....
Не тича, спи много повече, не може да се почиства вече и всяка вечер е омазан. Не ми тежи. Мъчно ми е😭.
Виждам как го губя.
А не е толкова стар. На 5 години е, но как за месец всичко тръгна на обратно...

# 44
 • Мнения: 324
Има група във Фейсбук за Декоративни зайчета. Там са много по-активни момичетата и много помагат със съвети и насоки.Пиши там.

# 45
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 731
Дари, потърси и друго мнение за лечение.
Дано зайче се оправи и да му се радваш дълго време!🥰

# 46
 • София
 • Мнения: 12 007
Дариии, заведи зайко на друг лекар и обясни подробно какво му е на зайчето и какви АБ и други лекарства са му давани. Докато беше на АБ биха ли му инждекции с витамин Ц? Той е много важен при зайците и изобщо при гризачите. Купи му комбинирани витамини (от специализирана аптека/вет. център), които се слагат във водата и питай как точно се разтварят, т.к. са концентрат. Не оставяй зайчето да загине заради некадърен лекар (а те са доста или разбират основно от кучета и по-малко от котки, но гризачи и птици им е тема табу). Храната и тревата му предполагам са качествени, не му купуваш обикновено сено и каква да е храна. Дано се оправи Green Heart!

# 47
 • Мнения: 18
Здравейте на всички зайчелюбци 😆🐰

Знае ли някой от вас добър ветеринар за зайци в Пазарджик - за ваксини, обезпаразитяване, болести по зайци и т.н.? Ще ми е интересно, ако някой сподели мнение или препоръка Simple Smile

# 48
 • Мнения: 2 902
И аз да попитам - някъде в района Банско, Разлог, Благоевград, Гоце Делчев да правят кастрация на женски декоративни зайчета?
Намъчиха се с тези разбушувани хормони моите принцеси Sad

# 49
 • Мнения: 68
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?

# 50
 • Мнения: 2 902
Може би го пускат да излиза?
Те самите желаят ли да се грижат за него?

# 51
 • Мнения: 1 371
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?
Оххх ужас.. Не се ле грижат добре за него?? Тормозено ли е? Дали ще искат да го дадат на накой, който ще може да се грижи за нето?

# 52
 • Мнения: 68
Здравейте!
Съседите ми отглеждат декоративно зайче в нехуманни условия. Клетката е прекалено малка и зайчето няма никаква възможност за свободно движение. Знаете ли дали мога да подам сигнал към Зоополицията или няма да го сметнат за нарушение?
Оххх ужас.. Не се ле грижат добре за него?? Тормозено ли е? Дали ще искат да го дадат на накой, който ще може да се грижи за нето?

По мое мнение (и мнение на всеки, който е виждал зайчето) животът в клетка с такива размери си е чиста проба тормоз. Не разбирам защо такива хора поемат ангажимента да отглеждат домашен любимец, когато нямат желание да му осигурят необходимите условия... Това не е играчка...

# 53
 • Мнения: 2 902
Можете единствено да поговорите с тях и ако се съгласят да го подарят, да потърсим помощ за него в различни групи...
Друго наистина не виждам какво можем да предприемем...

# 54
 • Мнения: 1 371
Както каза Аркадия единия вариант е да го подарят.. Ние ще намерим дом. Другия за който се сещам е просто да купят по-голяма клетка.. Ако чак толкова нямат възможност аз ще купя и ще ви я изпратя.

# 55
 • Мнения: 45
Здравейте,имам малко въпроси.Обмислям закупуване на зайче.Знаете ли от къде мога да купя по-евтина клетка,колко трябва да е голяма?В интернет ми излизат с цени към 200-300 лв,толкова ли струват клетките?!В Джъмбо дали има ? Или как мога сама да си направя?Колко струва храната му за месец?Колко сено отива,освен него ядат ли и нещо друго ?Трябва ли на дъното на клетката да има нещо или на голо стоят?

# 56
 • София
 • Мнения: 694
Здравейте, не съм много на ти с гледането на зайци, гледам от месец и половина, но онзи ден купих клетка. 76х48х41см за 95лв с поставка за сено, поилка, купичка и колибка. Колибка е едно пластмасово приспособление имитиращо заешка дупка. Била е намалена от 125лв. Това е добра цена. Този размер е приличен за мини зайче според мен. За по-едрите вероятно от 100см по дългата страна. Поне такива са стандартите за кафези за зайци в Амазон.
Ходих и до зоомагазин в Паркмол, имат голям избор на заешки клетки и са по-скъпи. Около 170лв и нагоре. В Джъмбо няма клетки. Поне не забелязах. Имаме 2 мини зайчета, които обитаваха заедно клетка за хамстери, по-малка от новата. Обособих им тоалетна с талаш в единия ъгъл, но постелките в остатъка от пространството не оцеляха. Махат ги, гризат ги, копаят в тях.. Не съм намерила още конопена постелка. Уж тя е подходяща за случая. В кварталните зоомагазини  потърсете. Имат малък избор заради пространството, но са по-бюджетни. Аз щях да им купувам двуетажна клетка от Амазон, но по спешност купих първата голяма която намерих, че трябваше да ги разделя. Разнополави са и на 4м започна брачно ухажване и се изплаших. Казаха ми, че кастрацията била рискова. Моите зайци се оказаха капризни.   Само сеното не подбират. Храна Лоло Рабит джуниър не им допада, половината остава. Избират си само част. Намерих Версале Лаго джуниър, тя май повече им харесва, но пак изостават някои от съставките. Никакви плодове не ядат(ябълка,банан), само единият хапва суров морков. За награда давам до 2 фъстъка. Придържам се към готовите пакети храна.
Май не мога да кажа повече, че от скоро ги гледам. Стопаните с повече опит, ще ви датат още информация.
Благодаря на всички писали в темите! Изчетох една стара тема и така се отрамотих и направих промени, че стапаните на зайците ги гледаха по инструкции, които не бяха най-удачни.
Успех ви желая! Зайчетата са супер животинки и много радост носят. Толкова се привързах, ще ми е мъчно като си ги вземат.

# 57
 • София
 • Мнения: 12 007
Здравейте,имам малко въпроси.Обмислям закупуване на зайче.Знаете ли от къде мога да купя по-евтина клетка,колко трябва да е голяма?В интернет ми излизат с цени към 200-300 лв,толкова ли струват клетките?!В Джъмбо дали има ? Или как мога сама да си направя?Колко струва храната му за месец?Колко сено отива,освен него ядат ли и нещо друго ?Трябва ли на дъното на клетката да има нещо или на голо стоят?
Aко искаш заек се приготви да му поемаш разходите, той не е играчка!
За клетка, тоалетна и поилка си приготви поне около 160-200лв. / в зависимост от големината/. Препоръчвам ти на Ferplast (прочети за марката и ще разбереш за пластмасата им и защо ги препоръчвам). Италианска е марката.
Клетката следва да е дълга поне метър, а ако имаш място и повече 120см. Зайчето няма да все една шепа и му трябва пространство за да не се разболее.
Храна - първоначално му трябва за малко зайче "джуниър", после нормална за заек. Препоръчвам ти на Верселе лага "Versele Laga". За голям заек му отива един пакет храна за 7 дни (като е между 5-6м. и година - година и нещо яде по-малко, написано е на опаковката).
Тревата, ако искаш да е хубава - алпийска, аз лично предпочидатм на Padovan - алпийско сено.
В тоалетната е за предпочитане пелети, може и за котки да са, а някои се водят за котки и зайци, само гледай да не са с миризма на каквото и да е - често това води до алегрии и фатален край за заека.
1-2 пъти годишно зайците линеят и е важно това да се хване първия ден за да му даде навреме малцова паста за около седмица (пастата се води за котки, да не те притеснява). В противен случай червата му се задръстват с козина и има фатален край.
Хубаво е да му се намират клонки откъснатй (не всички стават, а някои са опасни) от чисто място и измити след това - да си играе и точи зъбите. На пазара има и играчки за зайци. Като цяло доста трябва да прочетеш за тези животни преди да прецениш искаш ли и можеш ли да си ги позволиш.
На месец може да ти излиза около 70-80лв., ако му доставяш качествена храна. Ако смяташ да е само играчка - вземи си куче - доста по-лесно се гледа.

# 58
 • Мнения: 45
Никога до сега не съм гледала животинка и затова и задавам въпроси.Разбира се,че не искам да го ползвам за плюшена играчка,че това е живо същество.Разпитвам за да преценя дали мога да си позволя сега да поема грижите за едно създание,не ми се ще след няколко месеца да го давам на някой ,или да не се чувства добре от грижите които мога да му предложа аз .Затова сега чета и събирам информация от хора които се грижат за зайчета и имат опит.

# 59
 • Мнения: 2 902
За зайчето ще е най-добре да му купите не клетка, а заграждение, което да декорирате с малка дървена къщичка, тоалетна, играчки и т.н.
Моите спят в клетка, през деня са предимно навън. Но ще потърся ограждение. В нета гледах по 70 лв., но съм решила да проверя в Джъмбо първо.

# 60
 • София
 • Мнения: 12 007
Ако ще е в заграждение, то следва даима под (към самото заграждение или допълнително сложен) за да не изтине. Другото важно е да е виско, т.к. зайците, особено като пораснат скачат на високо и има вариант да го прескочи, ако е ниско.
И да допълня към предишния си пост - следва да обезопасите цветя, кабели и подобни обичани от зайците неща, защото ще ги нагризе, а някои цветя са отровни,  пък прегризване вкл. кабел би бил много опасно.

# 61
 • Мнения: 15
Благодаря, ти много за полезните съвети! Аз смятам да си взема зайче и имах много въпроси. Още веднъж, благодаря!😊🤗

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 10:52 от AnMary

# 62
 • София
 • Мнения: 12 007
За такива брутални чаршафи ползвайте скрит текст, вместо ненужно да хабите 1 страница от темата.

# 63
 • Русе
 • Мнения: 635


Представям ви Пухчо. От 24 часа е вкъщи поради изключителното настояване на малката ми щерка (11г.).

# 64
 • Мнения: 2 902
Много сладък Пухчо! 😍

# 65
 • Мнения: 15
Здравейте, искам да Ви попитам колко големи растат декоративните зайчета от породата "холандско джудже". Знам, че не може да се определи точно колко, но горе-долу според вашите зайчета. Благодаря!

# 66
 • Мнения: 4 693
Момичета, малко помощ! Дали сте виждали в някой зоомагазин хубава зелена люцерна? Вчера отворих последен пакет на "Ниагара 2006", звънях на производителя - още нямат. А моята зайка не яде сено, само суха храна и въпросната люцерна.

# 67
 • Мнения: 15
Здравейте! Вие използвате ли тоалетна за зайчетата, ако да какви размери е? Избрала съм 14/8/11 см, но се чудя дали ще е достатъчно голяма, или ще му е малка. Моля за съвети!🤗

# 68
 • Мнения: 4 693
Малка ще е. Нашата е такава, но в друг цвят. Само не помня от кой магазин е поръчана
https://www.olx.bg/ad/toaletna-za-zayche-CID339-ID82wGb.html#9266f6d842

# 69
 • Мнения: 15
А пък става ли 16/7/12?

# 70
 • Мнения: 4 693
Малка е. Горе в линка има размери на хубава тоалетна.

# 71
 • Мнения: 15
Да, само че се притеснявам, защото клетката е 42/30/28 и не съм сигурна дали ще има място за всичко, а в дома ми не е удобно за по-голяма клетка.

# 72
 • Мнения: 4 693
Такава клетка ще е мъчение за зайчето, нали разбирате, че трябва място и за скачане? Зайчето ще расте и няма да има място да се изправи на задните лапички.  Нашата клетка е Ferplast casita 100 и пак е малка https://www.vivre.bg/p-1224858/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0 … 1&ch_id=25154, затова е винаги отключена и пред нея има място за разходка.

Преди седем години некоретния продавач и мен ме убеди, че зайчето ще порасне съвсем малко   (порасна доста) и за първата клетка съм питала, дали ще е удобна? Оказа се невъзможно малка след месец-два. Зайчето трябва да тича и подскача, за да не се атрофират мускулите на задните лапички.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:49 от La_Valletta

# 73
 • Мнения: 15
Такава клетка ще е мъчение за зайчето, нали разбирате, че трябва място и за скачане? Зайчето ще расте и няма да има място да се изправи на задните лапички.  Нашата клетка е Ferplast casita 100 и пак е малка https://www.vivre.bg/p-1224858/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0 … 1&ch_id=25154, затова е винаги отключена и пред нея има място за разходка.

Преди седем години некоретния продавач и мен ме убеди, че зайчето ще порасне съвсем малко   (порасна доста) и за първата клетка съм питала, дали ще е удобна? Оказа се невъзможно малка след месец-два. Зайчето трябва да тича и подскача, за да не се атрофират мускулите на задните лапички.
А има ли как да го пускам по често извън клетката, защото наистина няма място в апартамента? 😔

# 74
 • Мнения: 4 693
На последните две страници има доста информация. Мой добронамерен съвет -  ако нямате достатъчно място, не взимайте зайче. Ако беше куче или котка, никой никога не би го държал в толкова малко пространство. Но зайчета не ги жалят, не го разбирам. Явно това, че зайчета не издават звуци, като гореспоменатите животни, тяхно мъчение се приема за нормално. Извинявам се за излишно емоционален пост.

# 75
 • Мнения: 4 693
Момичета, някой да е имал проблем с https://petmall.bg/?
Преди няколко дни поръчах храна за зайка и поилка, като помолих да има опция преглед. Пристигна пратка - поилка няма, но е включена в цената. Върнах пратката. Направих нова, по-голяма поръчка - написах им пак да проверят, дали изпращат и поилка. И - изненада. В новата пратка същата липсва, но пак е включена в цената. Върнах и тази пратка, повече от тях няма да поръчвам. Много е неприятно, добре, че още имам цял пакет храна. Абсолютно нелепа ситуация!

# 76
 • Перник
 • Мнения: 2 238
Нашият Зайо е свободно гледан. Клетката му е малка, но той свикна да си влиза в нея когато иска да яде или има нужда. Обикновено е по легнал на дивана:

От около месец имаме и куче с което много играят и се гонят:

# 77
 • Мнения: 4 693
Сладурче! Не гризе ли и не маркира ли дивана?

# 78
 • Перник
 • Мнения: 2 238
Когато беше по малък пикаеше и на легла и на диван, но постепенно свикна само в клетката. Някак сам си се научи. А за гризането.. Повечето неща са обезопасени, но го изпуснахме и прогриза две зарядни за телефон. Мебелите не ги ръфка.

# 79
 • Русе
 • Мнения: 635
Дами, мога ли да давам на зайко морков да яде и по колко?
Той е на около 4 месеца.
Възможно ли е да маркира като отърква ръбовете на мебелите под брадичката си? Ако да, това означава ли, че е мъжки?

# 80
 • Мнения: 4 693
Моята зайка е на 7 г 4 м.  Сега яде само храна Versele Laga Cuni Adult, качествена изсушена люцерна, изсушена от мен трева и през ден давам и парченце банан, около 2 см и винаги вода в поилка. Друго не давам, има много чувствително стомахче.
Хваната на местопрестъпление за любимо занимание - гризане и облизване на възглавничка пред клетката

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 19:08 от La_Valletta

# 81
 • Мнения: 1 371
Дами, мога ли да давам на зайко морков да яде и по колко?
Той е на около 4 месеца.
Възможно ли е да маркира като отърква ръбовете на мебелите под брадичката си? Ако да, това означава ли, че е мъжки?
Аз давам на моята по 3, 4 колелца морков и 1 2 резенчета ябълка на ден. Моркова си го суша сама, този в пакетите не го харесва.
Да, така правят с брадичка когато маркират. Моята е женска и също го прави.. Не мисля, че по този начин може да се определи пола.

# 82
 • София
 • Мнения: 12 007
Дами, мога ли да давам на зайко морков да яде и по колко?
Той е на около 4 месеца.
Възможно ли е да маркира като отърква ръбовете на мебелите под брадичката си? Ако да, това означава ли, че е мъжки?
Може само ако моркова е "домашен", т.е. да не е купен, т.к. купените обикновено са третирани. Колко да му даваш - най-много половинка от 1 кръгче, даже в началото и по-малко за да свикне. Принципно е много малък за такива храни, спред мен изчакай да стане поне на 6м. Дали е мъжки се разбира след 6-я месец, когато се виждат тестисите.

# 83
 • Мнения: 18
Здравейте на всички! Бих искала да попитам някой от Пловдив дали е водил зайчето си на ваксина и кастрация (на женско зайче) в Новет и съответно каква е цената на двете манипулации. Благодаря! Simple Smile

# 84
 • Мнения: 18
Дами, мога ли да давам на зайко морков да яде и по колко?
Той е на около 4 месеца.
Възможно ли е да маркира като отърква ръбовете на мебелите под брадичката си? Ако да, това означава ли, че е мъжки?

Здравей! Препоръчително е на зайчета до 6-месечна възраст да не им се дава нищо свежо, защото имат много чувствителни стомахчета. Най-добре е да се хранят с еднородни гранули за бебета и да им се дава неограничено количество сено, а може и да се смесва с люцерна, защото в нея има много елементи, необходими на малките зайчета.

След 6-месечна възраст люцерната се спира и тогава може да започнете да му давате по малко морков или ябълка, но само като лакомство. За зелените неща важи същото - дава се по малко и постепенно се въвежда в диетата Simple Smile

Определянето на пола на зайчето е малко трудно, ето линк на видео, в което се обяснява това, но като са малки е много трудно да се определи: https://youtu.be/gieHwY0J2A0. Най-добре е да се определи от ветеринар. Но, ако е мъжко, след 6-месечна възраст се появяват тестисите и няма как да бъде сбъркан Grin

И като последно - отъркването на брадичката в предмети е маркиране, аз имах мъжко зайче преди и то правеше така Grinning

# 85
 • Варна
 • Мнения: 4 438
Здравейте, има ли някой от Варна, който да ми препоръча конкретен зоомагазин, от който да закупим зайче? Избрали сме холандско джудже, сиво, но доколкото разбрах от старите теми, предлаганите в БГ  не са чисти породи. Има ли някаква особеност, за която да следим при търсенето на зайче, определена ферма/развъдник, която ги предлага? За клетка сме се спрели на Ferplast Casita 100. Сайтът zooplus читав ли е? Четох, че от petmall имате оплаквания. Благодаря! 🍀

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 09:31 от Blue Turquoise

# 86
 • Мнения: 1
Здравейте имам декоративно зайче все още е малко и го е страх и яде от талаша в който седи може ли да му стане нещо ако прекали?

# 87
 • София
 • Мнения: 12 007
Здравейте имам декоративно зайче все още е малко и го е страх и яде от талаша в който седи може ли да му стане нещо ако прекали?
Разкарай талаша и ползвайте пелети. Давайте му качествена храна, която да му е вкусна и да я яде + сено. По-назад в темата са обсъждани конкретни марки и видове.

# 88
 • Мнения: 2 902
Може ли да заменя пелетите с котешка тоалетна? Има изгодна в Лидл в момента.

# 89
 • Мнения: 18
Може ли да заменя пелетите с котешка тоалетна? Има изгодна в Лидл в момента.

В никакъв случай! При намокряне, котешката тоалетна увеличава обема си и ако зайчето погълне частици от нея, става фатално! Използвайте най-добре пелети за горене, един чувал 15 кг е към 6-7 лв.

# 90
 • Пловдив
 • Мнения: 1 085
Здравейте, има ли някой от Варна, който да ми препоръча конкретен зоомагазин, от който да закупим зайче? Избрали сме холандско джудже, сиво, но доколкото разбрах от старите теми, предлаганите в БГ  не са чисти породи. Има ли някаква особеност, за която да следим при търсенето на зайче, определена ферма/развъдник, която ги предлага? За клетка сме се спрели на Ferplast Casita 100. Сайтът zooplus читав ли е? Четох, че от petmall имате оплаквания. Благодаря! 🍀
Доста късно виждам поста, но ако все още не сте си взели зайче, може да осиновите някое нежелано - пълно е с изоставени и нежелани от стопаните си зайчета. Мога да съдействам, ако решите!

# 91
 • Варна
 • Мнения: 4 438
Благодаря! Взехме преди две седмици това пухченце. Надявам се да се справим добре с грижите към него/нея.

# 92
 • Мнения: 2 902
Откакто времето се оправи зайко е в пристройката, където няма какви бели да прави (почти) и е свободен. Влизам при него, галя го, храня го, той скача и се радва. Днес го взех при мен в къщата. До преди две седмици скачаше навсякъде, но сега беше уплашен. Дали е забравил обстановката? Скри се под масата,  примамвах го с лакомство (изсушен банан) да дойде, за да го погаля. Хем искам да е свободен, спокоен, хем ми стана криво...

# 93
 • София
 • Мнения: 12 007
Откакто времето се оправи зайко е в пристройката, където няма какви бели да прави (почти) и е свободен. Влизам при него, галя го, храня го, той скача и се радва. Днес го взех при мен в къщата. До преди две седмици скачаше навсякъде, но сега беше уплашен. Дали е забравил обстановката? Скри се под масата,  примамвах го с лакомство (изсушен банан) да дойде, за да го погаля. Хем искам да е свободен, спокоен, хем ми стана криво...
Зайците са страхливи животинки. Сега предполагам го е страх от "новата" обстановка и се чуди защо е там. Едва ли е забравил, освен ако не е малко зайче на месеци. Просто не е наясно защо му е сменена обстановката и се плаши какво ще му се случи. Оставете го без да го закачате, за да осъзнае, че няма никой "да го изяде" Simple Smile Предполагам като се поуспокои след някой ден, сам ще дойде да се глези (ако го е правел преди).

# 94
 • Мнения: 451
Здравейте. Искаме да си вземем малко декоративно зайче, и до тук стигам с информацията относно отглеждането им. Ще се благодарна на съвети и препоръки за отглеждане и коя порода найстина остава малка, защото моя приятелка вече си взе едно което уж беше декоративно, а стана 5кг заек...

# 95
 • София
 • Мнения: 12 007
Здравейте. Искаме да си вземем малко декоративно зайче, и до тук стигам с информацията относно отглеждането им. Ще се благодарна на съвети и препоръки за отглеждане и коя порода найстина остава малка, защото моя приятелка вече си взе едно което уж беше декоративно, а стана 5кг заек...
Има доста съвети, преди няколко страници подробно написах за клетки, храна и пелети. Прочети темата, може и някоя от предните. Не знам какво е това зайче 5кг., обикновено са към  кило и нещо, и са по-малки от котка, в пораснало състояние.

# 96
 • Мнения: 1
Здравейте,

Преди два дни ми подариха декоративно зайче, едно уникално бебе . Blush
Бих искала да я заведа на ветеринар и ако може да споделите препоръки ще е чудесно.
Ориентирала съм се към zoo Center при Парк центъра в Лозенец, ако има някой с личен опит там ще съм много благодарна да сподели.

Благодаря предварително! Blush

# 97
 • Мнения: 1
Здравейте, подариха ми клепоухо зайче от изложбени родители (имаше нещо свързано с Чехия в породата 😅). Може ли някой, който гледа такова зайче да ми каже от личен опит как правилно да се грижа за него и по-точно какви са по-специалните отговорности към него?
Имала съм 2 морски свинчета и горе долу имам бегла представа как стават нещата, но все пак..
Ще ви бъда много благодарна! 🥰

# 98
 • Мнения: 28 716
Имала съм зайче, общо взето не е трудно, ако приемеш, че вече няма да имаш чиста къща. Основните неща:
- Зайчето може да се научи да пишка в котешка тоалетна. Носи го там, занеси му от напишкания талаш и може да свикне (но не е гарантирано). Опитай обаче във всички случаи. Ако не се научи и ти пишка по килимите е нетърпимо, страшна смрад и лекета.
- Зайчето не се вдига за ушите, както сме гледали.
- От време на време му се режат ноктите, ветеринар ще ти покаже и ще го прави, но и сама можеш. Но се дърпа и не обича, не е съвсем лесно.
- Купи по-голяма клетка, в нея винаги да има чист талаш, слама и вода от специално шише. Отделно за храненето има гранули, но се дават и свежи неща. Но сламата е задължителна. То се научава само да си влиза и излиза от клетката с времето (като порасне).
- Най-голямата греда е ако се случи с обратна захапка (това е генетичен дефект, но с изложбени родители сигурно няма да имате проблем).
- Не се пуска в градина, защото все ще намери какво отровно да хапне.
- Не се къпят.

# 99
 • Мнения: 1 188
Като допълнение към предния пост ще добавя- като го пускате да тича из вкъщи, не го оставяйте без надзор. Резултата при нас беше прегризани кабели на кутията на СОТ-а (беше сложена зад диван, близо до пода), както и кабела на ТВ приемника Joy И няколко нахапани листа с мои домашни за училище.. Не знам морските свинчета дали правят така, затова споделям.
Ветеринаря ни беше посъветвал да слагаме крекери в клетката за да си пили зъбите.

# 100
 • Пловдив
 • Мнения: 2 021
Мисля, че не става въпрос за СЛАМА
https://www.google.com/search?q=%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%9C%D0%90&a … =1680&bih=939
А за СЕНО
https://www.google.com/search?q=%D0%A1%D0%95%D0%9D%D0%9E&tbm … =939&biw=1680
Много различни неща са.
Мисля, че сламата се използва предимно за постеля и навярно може да се яде от едри преживни животни /крави/.
Сеното е суха трева, също така има и суха люцерна. Задължително е на гризачите да се предлага сено.

# 101
 • Мнения: 28 716
Знам, знам разликата. И да, права си. Сено имах предвид, а защо съм написала слама не знам, сигурно защото с едното око пиша, с другото гледам телевизия. Сеното се продава в пакети в зоомагазините, слама не съм виждала. 

# 102
 • Мнения: 324
Бих дала съвет да не му слагате талаш, а да използвате съд за тоалетна, в който да слагате дървени пелети. Много по-хигиенично и удобно за зайчето. Също така свежите неща се дават след 6-месечна възраст, не по-рано. И му давайте еднородни гранули, а не от тези смесите, които продават за гризачи, защото имат вредни за декоративни зайчета съставки.
За вода - за зайчето е по-удобно от купичка, примерно керамична, за да е тежка и да не я събаря. Поне моят така пие повече вода, от шишето явно му беше неудобно и не пиеше толкова.
И когато порасне малко - кастрация. И за вас и за животното е по-добре Simple Smile

# 103
 • на брега на морето
 • Мнения: 5 880
Има теми за зайчетата, потърси ги. В началните са описани много подробно начините за отглеждане на зайчета.
Пази зайчето от течение.
https://www.bg-mamma.com/?topic=899322 това е 8 тема, на първа страница има много информация.

При правилни грижи зайчетата живеят дълго.
Сеното е извънредно важно - те го стриват със задните зъбки и така ти поддържат къси. Твърдата храна се грижи за предните. Има крекери. Моят зайко харесваше тези със зелена ябълка. Зъбите им постоянно растат. Ако все пак израснат по-дълги престават да се хранят и тогава се налага скъсяване при ветеринар.
Прясно зеле не давай в никакъв случай, както и храни съдържащи захар.

# 104
 • Варна
 • Мнения: 4 438
За пилене на зъбките ни препоръчаха да има закачена за клетката креда. Има варианти и с билки в нея. Нашето зайче е на почти 4 месеца (клепоухо е, но комбинация с лъвска глава), от близо  три е при нас и изяде вече едно малко кубче. Пускаме я всеки ден да бяга из къщи, но под строг надзор, защото се катерят и кабелите са им любими. За храна любимото и е Верселе Лага Complete junior, а сено- Lolo pets herbal. Вода пие от поилка, доста добре, но сменихме вече втора, защото изяде уплътнението.

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 18:26 от Blue Turquoise

# 105
 • София
 • Мнения: 12 007
Това алпийско сено също е много хубаво. Препоръчвам пелетни - дървесни или от зелен чай, вместо талаж. Най-важното е: пазете го от течение (лесно настиват) и кабели (може да загине, ако ги прегризе и го удари ток). Другото са го написали вече.

# 106
 • Мнения: 729
Здравейте!
Повдигам темата с въпрос Blush
Можете ли да ми препоръчате зоомагазин или развъдник във Варна, от който да закупим зайче джудже?
Има ли нещо, за което да следим при търсенето на зайче?

# 107
 • Мнения: 28 716
Има ли нещо, за което да следим при търсенето на зайче?

Да няма обратна захапка. Това е чест генетичен дефект и тогава не могат да си самоизпиляват зъбите и се налага да им се режат и е гадост.

# 108
 • Варна
 • Мнения: 4 438
Анималия, Клео, Зооплюс, зад ИУ някъде също имаше. Трябва да се обиколи, за да видите, къде има това, което искате. Ние имахме две зайчета, не ни се получи, въпреки грижите и ветеринарната помощ. Травма беше за децата.

# 109
 • Мнения: 729
Има ли нещо, за което да следим при търсенето на зайче?

Да няма обратна захапка. Това е чест генетичен дефект и тогава не могат да си самоизпиляват зъбите и се налага да им се режат и е гадост.
Благодаря, за съвета. Това не го знаехме, ще прочета повече по въпроса.

Blue Turquoise, ще посетим изброените магазини да проверим и там, дали имат зайчета? Днес бяхме в Маxi pet, видяхме различни зайчета - клепоухи, лъвска глава и джуджета, но искаме да видим и на други места и тогава да решим. А вашите зайчета до каква възраст живяха?

Последна редакция: сб, 01 май 2021, 21:41 от •Gracia•

# 110
 • Варна
 • Мнения: 4 438
Няколко месеца и двата. Първото беше клепоух плюс лъвска глава, второто- лъвска глава.

# 111
 • Мнения: 28 716
Нашето беше като това долу, живя осем години въпреки обратната захапка и усложненията от нея (от много рязане зъбите се счупиха неправилно, загнояха, лекувахме го как ли не, но накрая хвана менингит. Ако нямаше този дефект щеше още да живее.

# 112
 • Мнения: 729
Много кратък живот са имали, много жалко...На мен една продавачка в зоомагазин ми обясняваше, че зайците живеят по 10 год., не повярвах на думите й. Мъжът ми затова е донякъде против, защото според него няма да доживее до 2год.

Черна станция, а вашето зайче каква порода беше? Такива сивички досега не сме виждали да продават, много са красиви.

# 113
 • Мнения: 28 716
Води се холандско джудже, ама под същото име съм виждала и други. В София ги има много.

# 114
 • Мнения: 101
Момичета, малко помощ! Дали сте виждали в някой зоомагазин хубава зелена люцерна? Вчера отворих последен пакет на "Ниагара 2006", звънях на производителя - още нямат. А моята зайка не яде сено, само суха храна и въпросната люцерна.

На каква възраст е зайчето? Люцерна се дава само през първата година.

# 115
 • Мнения: 4 693
Моето зайче е на  8,5 години. Яде Versele Laga Cuni Adult  и суха люцерна, сено не признава ))). Няколко пъти седмично по едно малко парче банан. Пие много вода. Нищо друго не давам. Бодро  и скокливо е.

# 116
 • Мнения: 416
Всъщност каква е разликата между сено и люцерна? Нещо не намирам ясен отговор в Гугъл.

Моят заек също яде само Versele Laga Cuni Adult, направо е пристрастен. Освен това давам всеки ден пресни зеленчуци (моркови, магданоз, копър, селъри, айсберг и всякакви зелени салати, листа от репички).
Плодове много рядко, най-вече киви и манго.

# 117
 • Пловдив
 • Мнения: 2 021
Мисля, че люцерната е сушена детелина или друго подобно растение от типа на бобовите. Самото растение се казва люцерна. Съответно тъй като е бобово растение е с висок процент протеини в състава.
Сеното е сушена окосена трева, често смес от треви, но обикновено се касае за треви от типа на необлагородени зърнени култури /това, което става на осили/ с високо съдържание на влакнини.

# 118
 • Пловдив
 • Мнения: 1 085
Люцерната е вид растителна култура и доколкото знам, се дава до 6-мес. възраст, защото е твърде хранителна. След тази възраст зайчетата само дебелеят от нея. Но знам за една зайка, която цял живот си кара на люцерна.  Обаче тя не е декоративна, а от тези, които ги развъждат - порода "пеперуда".
Не помня дали тук съм писала, обаче последното запушване на моето зайче се оправи с двудневни системи. От тогава, по съвет на докторката, гранулите са само лакомство - давам му една щипка сутрин. Основно кара на сено и от време на време нещо листно от двора  като копър, жиловлек... но малко престояло.

# 119
 • Мнения: 101
Моето зайче е на  8,5 години. Яде Versele Laga Cuni Adult  и суха люцерна, сено не признава ))). Няколко пъти седмично по едно малко парче банан. Пие много вода. Нищо друго не давам. Бодро  и скокливо е.

Люцерната не е подходяща храна за декоративен заек след първата година. Обяснимо е защо заекът ти я предпочита пред сеното, по-вкусна е, но изобщо не е добре това, което правиш...
Моят ядеше Cuni Junior и после Cuni Adult до края на втората година. След това стана много претенциозен за всичко.

Кипра Маца - можеш да даваш мащерка, мента, босилек, листа от малина, къпина и др.

# 120
 • Мнения: 4 693
Мисля, че към всяко зайче подходът е индивидуален. След доста опити с различни храни на различни производители на началния етап, с въпросната храна сме намерили идеален баланс. Нашата люцерна има дълги дебели стъбла за гризане. Отделно хайванче си има дървени гризалки за зъбки.  Следя за размери на барабонки, едри са. Зайчето  в никакъв случай не е дебело, поддържа едно и също тегло от момента, в който спря да расте. Щастливо, скокливо и е на много хубава възраст ))).

# 121
 • Мнения: 1 157
Здравейте от скоро имаме зайче може ли да споделите къде в дома си го пускате да се разхожда. Тя вече видя сметката на кабела за  телефона и дамаската на дивана. На квартира сме и после всичко това трябва да го ремонтираме. Ние е пускаме всеки ден да си играе навън. Има играчка за гризане,но тя не проявява интерес.

# 122
 • Мнения: 416
Пускам го в трапезарията, там го оставям даже и без надзор, защото съм прибрала всички кабели на сигурно място. По принцип нямаме килими вкъщи, но там съм сложила само заради него, за да може да се движи (на паркета не му се получава).
Общо взето само там го пускам, столовете ни са метални, няма какво да унищожи 😀

# 123
 • Варна
 • Мнения: 48
Здравейте, от известен период зайчето, което отглеждам започна да си хапва тънките ми пердета и не мога да намеря причината,прокъсал ги е до такава степен,че почти две педи от земята са неизползваеми вече.

# 124
 • Мнения: 4 693
Гризач е, гризе ))). Повдигни пердета, за да няма достъп. Опасно е за него по две причини - може да погълне влакната, може да се закачи с лапички.

# 125
 • Мнения: 527
Имаме заек на 6 години, женски, кастриран. Клетката служи само за тоалетна, отворена е. Зайчето цял ден спи из хола, сменя мястото, ту до дивана, после пред телевизора.
Истината е, че са много социални животни и не са глупави. Гледането в клетка може да се окаже напълно излишно и все повече хора им купуват заграждения, с които обособяват кътче за животното.

Съгласна съм, че Cuni adult на Versele laga е супер, ние сме на нея, но и Bunny Nature съм купувала и е добре. Люцерна се дава на малки зайчета, на възрастни е хубаво да избягва. Веднъж купих, защото сеното беше свършило в магазина.

# 126
 • София
 • Мнения: 694
Кастрирах двете си мъжки зайчета защото започнаха да се нараняват взаимно. След кастрацията си размениха хранителните навици. Злоядият стана лаком. 10м след кастрация установих образувание на гушката. Оказа се заешки целулит.  И макар, че след кастрацията яде повече, зъбите му били недостатъчно изтрити. Некапризният пък почна са се чуди, да яде ли, да не яде ли. Той няма целулит.  Сега  разделяме зайците при хранене и даваме първо на злоядия. Щом похапне, тогава пускаме и другото зайче. Става дума за Versale laga adult. Сутрин давахме малко мляно ленено семе с овесени ядки. Спряхме ги вече. Хапват малко пресен копър. Магданоз, ягоди, ябълка, банан не вкусват изобщо. Сега ще търся сушена коприва и глухарче да ги слагам в сеното за да ядат повечко от него. Кое сено предпочитат вашите зайчета? Сменях марки, но не поддържат стабилно качество и сега повече избирам между партидите отколкото марките (родопско, висопланинско, едно със зелен етикет,но не помня производителя). Това се предлага в квартала. Благодаря!

# 127
 • Мнения: 9
Здравейте. Имам зайче - госпожица на 4 години, която много киха. След няколко прегледа при доктор и антибиотици, и витамини, диагнозата е, че развива някаква алергия и нещо вкъщи го дразни. Взех мерки обаче кихането не спира и вече се отчайвам. Няма ароматизатори, няма препарати, нито моя миризлива козметика, няма сламени заешки играчки, които да събират прах/да генерират стърготини, които зайо да вдишва. Талашът за тоалетната е натурален без добавен аромат; сеното, което купувам, по всеобщо мнение е качествено.
Обръщам се към Вас за мнения, съвети и препоръки. Има ли някаква противоалергична терапия? Знаете ли някой ветеринар, специалист по зайци, който да изпише такава терапия? Ако слагам слой пелети върху талаша, дали ще блокира праха от талаша, за да не дразни зайо? Да сменя ли сеното? Ама с какво - сено по магазините има всякакви марки, но не знам българско ли да е или на чужда фирма?
И едно допълнение - знаете ли от къде мога да купя насипна гранулирана люцерна за зайо?

# 128
 • Мнения: 527
Здравейте,
Моля да напишете при кой ветеринар е водено зайчето, как са установили, че причината е алергия?

Често зайчетата може да кихат заради талаж, който ги дразни, прах, при рядко сменяне на тоалетната- урината ги дразни, но и при респираторно или друго заболяване.
https://www.agronet.bg/community/blog/pastyooreloza-pri-zajtzite.html

Кажете от кой град сте и ще ви изброя заешки специалисти. Повечето ветеринари, за съжаление, въобще не разбират от зайци. Зайчето кастрирано ли е? Много женски след 4 години развиват тумори на матката, хубаво е да се провери и за това.

Поздрави.

# 129
 • Мнения: 9
So close, живея в София. Извинявайте, че не го бях написала. Заекът е кастриран. Д-р Алексиев от клиника Мегавет в ж.к. Младост 2 го преглеждаше за кихането. Имаше лек хрип в дробовете, но след антибиотично лечение, това изчезна. Сега дишане, зъби, очи, уши, температура, всичко е в нормите и според доктора става въпрос за някакво раздразнение и трябва да се открие причинителя. За момента няма сополи.
Благодаря Ви за помощта.

# 130
 • Мнения: 527
Споменатият лекар сигурно е прекрасен ветеринар, но не е заешки специалист.
За София те са малко. Препоръчвам Ви д-р Георгиева (тя кастрира моята зайка) или д-р Мелинда де Мул от ЦВК (отличен лекар, много богат опит, питайте за нея).
Друг вариант е д-р Златарова от Св. Антим.
Който и лекар да изберете, звъннете, за да запазите час отсега, те не са дежурни всеки ден. Според мен ще ви назначат изследвания. Зъбите едва ли са проверени добре от лекаря, като цяло ние виждаме само част от всички зъбки, а някои проблеми се виждат само със специален преглед или рентген.
Успех!

# 131
 • Мнения: 9
Да, аз отидох при този ветеринар по информация, че е добър доктор. Реагира адекватно и с грижа към зайо, но явно ще трябват повече изследвания, както казвате вие.
Благодаря ви за предоставената информация. Ще се свържа с посочените доктори.
Успех и на вас в начинанията.

# 132
 • Мнения: 527
Selestia, успех! Пишете какво е развитието.

# 133
 • Мнения: 32
Привет. И аз да споделя опит с моето зайче, както и да дадете съвет. Вече е на 7 месеца. Живее в просторна клетка. В София съм, живея в апартамент. Ползвам климатик, за да не му е топло, тъй като е южен и топъл апартамент. Водих го на няколко ветеринари, като за съжаление съм доста недоволен от повечето и всеки има свое мнение, което стопанина накрая се обърква. Вече е на 7 месеца, преди два месеца разбрахме, че е момиче, а не момче, както твърдяха в клиниката. Утре отново ще го водя на контролен преглед, защото планирам кастрация. Четох, че това ги прави малко по-спокойно и предотвратява доста болести, които в последствие може да се получат. Чел съм и темите тук - аз съм от хората, които дават само гранули - два пъти на ден по 30 грама храна, както и сушени плодове - максимум до половин шепа на ден. Сено и люцерна, както и вода - изворна най-вече. Чета, че много от вас дават зелени плодове и зеленчуци- аз не смея, дано не го лишавам от ценни неща, но се надявам да си има всичко нужно в храната, която му давам - скоро ще я сменял полека лека с такава за големи зайчета.
Проблеми със зайчето нямам - освен, че има няколко нагризани мебели за съжаление - други пакости не прави, освен, че периодично на мен ми се спуска да ме хапе, което не мога да преценя от какво се получава- гальовно е - обожава да го галя по главата, само ми се бута. Но ако мръдна ръката си  към мен, както го галя на зад и ми се спуска да ме ръфне, не разбирам защо - не го тормозя и го разхождам поне по час сутрин преди работа и вечер - през останалото време е в клетката, защото иначе рускувам да остана без диван и килим. Има достатъчно играчки и пръчки в клетката - сякаш те не са му интересни, въпреки,ч е е видно и че тях дъвче, не знам какво друго да измисля, защото ако не гризеше дивана с удоволствие бих го гледал на свободно.

# 134
 • Пловдив
 • Мнения: 1 085
So close, живея в София. Извинявайте, че не го бях написала. Заекът е кастриран. Д-р Алексиев от клиника Мегавет в ж.к. Младост 2 го преглеждаше за кихането. Имаше лек хрип в дробовете, но след антибиотично лечение, това изчезна. Сега дишане, зъби, очи, уши, температура, всичко е в нормите и според доктора става въпрос за някакво раздразнение и трябва да се открие причинителя. За момента няма сополи.
Благодаря Ви за помощта.

Здравейте, сменете талаша изцяло с пелети. Моят заек е на пелети от самото начало, много по-добре е за животинката.

# 135
 • Мнения: 416
Бих махнала изцяло сушените плодове. Всеки ден по половин шепа е супер много, това е общо взето захар, която изобщо не е нужна.

Аз съм от даващите зеленчуци всеки ден, не всякакви разбира се. Плодове много рядко, например по 1 ягода или 2-3 малини.

# 136
 • София
 • Мнения: 694
Да споделя, и аз съм за пелетите. От талаша им се оголваше козината на задните лапи, нещо като мазоли се появиха. Ние сме при д-р Георгиева. Доволна съм. Кастрира и двамата, бяха към 7м. Твърде рано за зайци, но бяхме принудени. Бяха започнали да проявяват сексуалност един към друг, да се гонят, скубят, нападат, маркираха непрестанно по стените на стаите. Единият проби ухото на другия, започна да ме хапе ,ту в знак на ревност, ту пък в "защита" на другия. Много сложно стана, май към 7м са истински пубери. Мини декоративни зайчета са. Сега са като пенсионери. Страхливи станаха, не са толкова игриви, само се гушат един в друг, мият се.
Понапълня единият, даже мислех, че има туморно образувание на гушката. Оказа се "заешки целулит". Сложихме ги на диета. Обитават двуетажна клетка за да имат повече движение когато не са на свобода. Дупката в ухото се затвори. Много са капризни към храната. Не хапват нищо освен Версале лага адълт, сено,малко мляно ленено семе с овесени ядки, пресен копър съвсем малко.

# 137
 • Мнения: 32
Бих махнала изцяло сушените плодове. Всеки ден по половин шепа е супер много, това е общо взето захар, която изобщо не е нужна.

Аз съм от даващите зеленчуци всеки ден, не всякакви разбира се. Плодове много рядко, например по 1 ягода или 2-3 малини.
Благодаря за съветите. Утре сме на контролен преглед при доктор Яначкова, която много харесвам, но за съжаление клиниката и останалите й колеги изобщо не ми допадат. Ще видя утре какво ще е отношението, защото планирам там да е кастрацията, защото ми е най-близо до вкъщи и ще е най-удобно за транспорт, но ако ме ядосат ще ви споделя и ще се оплача. Още по телефона докато записвах час леко ме подразниха и това е почти всеки път в тази клиника и мисля утре да спретна лек скандал, а не съм такъв човек.
Ходихме няколко пъти на преглед - настоявах доктор Яначкова да го прегледа, както съм си записал час, но я нямаше и бе друга докторка. Яначкова бе мила и обстоятелствена, каквато исках. Но първия път освен основен преглед не можеше да прецени пола тъй като беше мъничък. Тя, тази другата лекарка, също прегледа заека, категорична бе че е момче и да си купя паспорт, да му направят, за да записваме всички прегледи и неща, който периодично ще му правим. Каза ми спокойно да му давам гранули, а не само по два пъти на ден, защото зайците обичали да хапват колкото искат, но да имало храна непрекъснато. Сено и люцерна също. Почти никакви практични съвети. Реших, че не е необходимо да пълнее излишно.
След месец случайно посетих ветеринар извън София. Той видя заека, видя и дори ми показа, че е момиче, видя паспорта и приложените вътрешни обезпаразитяване и малко остана почуден каква практика имат. Както и да продължих да им вярвам. Днес записах час отново за нашата изпрана педиатърка, като им казах че е сгрешен паспорта и дали може да се коригира, все пак те са направили грешка, но момичето каза че трябвало да си платя издаване на нов. Освен това говорихме и за кастрацията, че искам да е там - щяло да струва 230 лв. Е не съм изобщо за парите, но как ще ме задържат за пациент без никакво отношение и внимание, освен да шаря пари.... Та утре ще се разправям и ще напиша какво се е случило, защото ветеринарната клиника е описана и на първа страница, но за сега нямам добри впечатления.

# 138
 • Мнения: 416
Кристиан, както писа So Close на предишната страница, много малко ветове разбират от зайци.
Може да посетиш някой от препоръчаните от нея.
Много добре е че го пускаш да се разхожда когато си там, моят също има нужда от контрол така да се каже, иначе ще изяде я килима, я нещо друго. Но когато съм там, го пускам да тича. Или просто да си лежи опънат под масата, голям кеф му е. Но и моят е вече на 8 години, станал е по-мързелив Simple Smile

# 139
 • Мнения: 527
Kristian, зайчето ви иска да Ви хапе, защото най-вероятно е вече разгонено. Когато ги влудяват хормоните, може да нападат повече или да пикаят на странни места и да маркират.
Посочената от вас практика на лекарите е недопустима. Името на лекарката, която споменавате, не ми говори нищо, не е сред заешките специалисти. На Ваше място щях да записвам час само при заешки специалисти, поне ще знаете за какво си давате парите. Кастрацията при женските е по-сложна и Ви съветвам да изберете доказали се лекари. В София има няколко подходящи места. Пишете, ако още не ви е ясно.

Искам да питам другите - притеснява ли ви да пускате зайчетата си свободно в апартамента или да са в заграждение? Защо повечето ги гледат в клетки? Моята стана много по-спокойна, откакто е из апартамента. Сменя си мястото за сън. Ту под дивана, ту под масата. Преди, като беше в клетката, която е супер голяма, само я гризеше, ровеше, тупаше с крак и цапаше. Истината е, че са социални животинки и обичат свобода. Някои хора се притесняват да ги пускат спокойно, но загражденията са много по-подходящи от клетките. Интересно ми е какво мислят другите...

# 140