Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте,

На 20 съм и преди 6 месеца се преместих да живея сам в двустаен апартамент за първи път. Нямам изградени навици да се жрижа за апартамента и дори още по-зле. Първите 3-4 месеца винаги се къпех с отворена врата, не пусках аспиратора, рядко проветрявах и в 1 момент видях, че на няколко места в апартамента е тръгнал мухъл (гардероба, килера, банята, по задната страна на дивана и един щаф). Взех няколко препарата против мухъл и почистих навсякъде и изпрах всичките си дрехи. След още 2 месеца видях нещо малко по стената на гардероба което ми заприлича на михъл и отново минах цялата къща (този път с по-леки препарати, не такива за мухъл). Що се отнася до почистване на прах и почистване с моп, правя го 1 път на 2-3. Научих се, че трябва да проветрявам всеки ден и го правя сутрин за 5-8 минути. Като цяло не прекарвам много време в апартамента излизам сутрин малко преди 9 и се прибирам към 8. Можете ли да ми дадете насоки за спазването на чистота и порядок. Също не съм сигурен дали успях да се преборя с мухъла има ли начин да разбера освен да почакам 1-2 месеца и да го видя отново в гардероба? Любопитно ми е също колко време ви отнема за да почистите цялата си къща? На мен ми отне 3 часа когато почистих всичко възможно.

Благодаря ви много мами. Съжелявам, ако този пост нарушава някой от правилата тук.

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 628
Човек аз съм с две деца и куче и чистя за по-малко.
По темата:пази-не оставяй неизмити чинии,не прибрана маса след хранене.Мръсни дрехи да не се въргалят по пода(има кошове за пране),както и чисти такива.Има едно любимо нещо на младежта-столът закачалка.Не го прави.С две думи прибирай си нещата.Така всичко ще ти е подредено и само ще минеш прах и прахосмукачка.

# 2
 • Мнения: 14
3 часа за двустаен апартамент са си много, ама зависи какво точно правиш, а 5 - 8 мин. за проветряване са ужасно малко, пробвай с по половин час даже и по-вече ако банята ти няма някакъв вид отдушник.
Ето няколко съвета, които на мен мен ми помагат и до ден днешен да се организирам в почистването.
1. Ако нещо, което трябва да свършиш ще ти отнеме по-малко от 2 мин. направи го веднага (например смяна на тоалетната хартия, забърсаване на разлято кафе по плота в кухнята, измиване на 1 използвана чаша и т.н)
2.  Ако имаш възможност инвестирай в  прахосмукачка-робот.
3. Ако простираш дрехите си на остъклен балкон - винаги отваряй прозорците да излезе навън влагата, ако имаш сушилня и я използваш, проветрявай поне 40мин.
4. Не позволявай на хаоса да се натрупа, една чиния и една вилица се мият за много по-малко време от 20.
5. Ако не можеш да се организираш, прави си план за седмица/месец какво да свършиш, дали ще е по стаи или просто като задачки ти си прецени (например: понеделник - смяна на чаршафи, вторник - смяна на кърпи или събота- цялата къща).
6. Прави разлика между неща които могат да се случват веднъж на 2 месеца и такива които е хубаво да правиш всеки ден.
Много са нещата които мога да дам като съвети, ако искаш пиши ми на лично съобщение.

# 3
 • Мнения: 11 185
5 - 8 мин. за проветряване са ужасно малко, пробвай с по половин час даже и повече

Може да проветриш и за кратко време с "принудителна" вентилация - пускаш аспиратора в кухнята на макс (и този в банята също), отваряш врати и прозорци и за 10-15 минути всичко е проветрено. И се прави три пъти на ден. Вкарването на студен въздух изсушава стаята и изтегля влагата от стените.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 16 073
Под наем ли си или в собствено жилище?
Не се затрупвай с излишни мебели и вещи.
Изхвърли старото и ненужно.
Не се презапасявай с нищо.
Не оставай дълго неизпрани дрехи,мръсни съдове,неизхвърлен боклук.
С парно ли се отопляваш?

# 5
 • Мнения: 4 650
Не можах да разбера защо се къпете на отворена врата? Естествено е, че влагата от банята се разпространява навсякъде и ще се появи мухъл. Така не ви ли е студено да се къпете на отворена врата?

    Миенето на чиниите, проветряването, сгъването и прибирането на дрехите, чистенето, редовното пране трябва да са се превърнали в навици до сега. Аз живея все още с родителите си и всичко това го върша на момента. Така съм научена. Дори да има една чаша да се измие, я мия. Всеки ден си пера бельото на ръце.

# 6
 • Мнения: 230
За влагата освен проветряване може да си вземеш и влагоуловител, за да не се появява мухъл.
Преди мен са дали много полезни съвети. Наистина е важно да не допускаш да се натрупват неща и да става хаос, много по-лесно се поддържа дома ако успееш да се организираш да вършиш своевременно дребните ежедневни неща, а не да ги оставяш за после - да не се натрупват съдове за миене, боклука да се изхвърля редовно, дрехите за пране да са в кош/леген, чистите да не се трупат, а да се прибират, ако разлееш нещо/направиш боклук по-добре го изчисти веднага.
Създай си и седмична организация за поддържане и почистване, така ще ти е по-лесно отначалото да свикнеш. Веднъж в седмицата си прави и едно по-основно почистване и подреждане на цялото жилище.

# 7
 • Мнения: 1 751
Не можах да разбера защо се къпете на отворена врата? Естествено е, че влагата от банята се разпространява навсякъде и ще се появи мухъл. Така не ви ли е студено да се къпете на отворена врата?

    Миенето на чиниите, проветряването, сгъването и прибирането на дрехите, чистенето, редовното пране трябва да са се превърнали в навици до сега. Аз живея все още с родителите си и всичко това го върша на момента. Така съм научена. Дори да има една чаша да се измие, я мия. Всеки ден си пера бельото на ръце.


Ние също се къпем на отворена врата. Банята ни няма прозорец.По този начин влагата не се натрупва по стените в банята и по тавана в банята.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 16 073
Вентилатор нямате ли?
Повечето бани са без прозорци.
И за мен е странно да се къпете на отворена врата,дори за пръв път чувам подобно нещо...

# 9
 • Мнения: 11 185
По принцип вратата трябва да е леко открехната при къпане, освен ако няма поне 1 см луфт под вратата или специални отвори за проветряване, но това не е вместо вентилатора, а за да помага на вентилатора, защото при плътно затворена врата вентилаторът не може да изтегля парата. Иначе след къпането не вреди вратата да стои отворена за да се проветрява, когато не работи вентилаторът. Но къпане на отворена врата вместо вентилатор ми е странно newsm78

# 10
 • Мнения: 313
Боже, не съм предполагал, че може да се създаде и такава тема тук ...
По интересното е, че има хора които да отговарят Grinning

Общи условия

Активация на акаунт