Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В кухнята на karzz

  • 2 869
  • 13
  •   1
Отговори
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Добре дошли при мен!

Осмелявам се да направя тази тема, понеже ми се случва често някой да ми поиска рецепта, за нещо, което съм приготвила. И се започва едно ровене из постове и теми, докато намеря, къде съм писала рецептата.

Та, тук ще събирам всичко на едно място!

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Стартирам с първата рецепта за

ДУПЧЕН СЛАДКИШ

4 яйца
1ч.ч. захар
12 равни супени лъжици брашно
8 с.л. олио
1 ч.л. сода
ванилия

Заливка
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. вода
2 равни с.л. какао

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, прибавя се олиото, а след като се поеме напълно, се слага брашното със содата. Прибавя се и ванилиятс.
Пече се в намаслена и набрашнена форма. След като се опече, сладкишът се надупчва с пръчка, дебела колкото молив. Аз използвам дръжката на един малък нож. Още топъл се залива с гореща заливка. С помощта на лъжица пълня дупките със заливката.
Заливката се приготвя, като се смесят всчки продукти и се кипнат на котлона.








Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 13:02 от karzz

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Още един голям любимец у дома

Ябълков сладкиш


4 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. ч. олио
1 кг ябълки
1 ч. ч. захар
1 к. ч. галета
1 ч. ч. вода
1 ч. л. пудра захар
1 ч. л. канела за поръсване:
1 ванилия
1-2 с. л. пудра захар   


Начин на приготвяне:
 Смесваме брашното с бакпулвера, правим кладенче и сипваме олиото и водата (на части).
  Замесваме средно твърдо тесто и го разделяме на 2 части – една голяма топка и една по-малка, която доомесваме с брашно (за да се получи по-твърдо тесто) и я слагаме в камерата на хладилника.
Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги поръсваме с пудрата захар, кристалната захар, галетата и канелата.
Разстиламе голямата топка тесто в намазнена тава, като го изтегляме и по стените на съда. Изсипваме ябълковата смес, като внимаваме да не сложим и сока (ако се е отделил такъв), защото има опасност, тестото да се навлажни и блатът да не се изпече добре.
 Отгоре настъргваме на едро ренде тестото от камерата. Печем до готовност на 180-200 градуса.
Поръсваме готовия сладкиш с пудрата захар, смесена с ванилията.

Съвет:
В ябълковата плънка може да се сложат и орехи.







# 3
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Любимите ни

ВИНЕНКИ

1 кутия локум
1 ванилия

1 ч мас и 1ч бяло вино се разбиват и се сипва брашно,колкото поеме.От тестото се разточват кори 1/2 см,режат се кръгове с чаша,слага се 1 резенче локум и се завиват като полумесец. След изпичането още топли се овалват в пудра захар в която има 1 ванилия.

Правила съм ги и с червено вино,стават розовки.
Слагала съм и локум и гъсто сладко и ядка. Всякак стават.
Много бройки и много вкусни!



# 4
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
СОЛЕНКИ

250гр масло, 250гр сирене, 300гр брашно.

Размесва се хубаво, разточва се, режеш и мажеш с разбито яйце или само жълтък. Гарнираш с каквото искаш-червен пипер, семена, сусам, кашкавал, ким. Даже и не меря пропорции, слагам маслото, сирене, брашно и меся. Само като се разточва, да не е много тънко, че да не прегарят. Много хрупкави и вкусни. С бира, вино, шампанско... Екстра са!

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
ЧИЙЗКЕЙК
 
Какаови бисквити около 2 пакета, зависи от формата в която ще се прави
Масло 150 гр
Бисквитите ги смиламе и добавяме разтопеното масло. Объркваме хубаво, за да се спои сместа. Пресипваме във формата с ринг и хубаво притискаме да се оформи гладък блат. Оставяме в хладилника.
Разбиваме 400мл заквасена сметана(моята беше на ККласик на Кауфланд) заедно с 2 пак. Крема сирене българско, 4-5с.л пудра захар, 2 ванилии
Да се получи гладка смес.
Разтваряме 1 пак.желатин и го добавяме в сместа. Пак разбиваме.
Изсипваме върху блата и оставяме в хладилник, най-добре за 1 нощ.
Преди поднасяне слагам 1 бурканче сладко, моето беше от малини и разтилам хубаво върху сместа.
Това е!
Следващия път мисля да сложа 1 бял шоколад, вместо пудра захар, да видя какво ще стане.



# 6
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
ИКОНОМИЧНИ ШНИЦЕЛИ

500 гр кайма
1 яйце
1 картоф
1гл лук
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода
сол
черен и червен пипер
чубрица
магданоз

Лукът и магданозът се наситнват.
Картофът го настъргваме.
Омесваме каймата с всички продукти и оставяме за 30 мин. в хладилника.
С голяма лъжица взимаме от сместа и слагаме в горещо олио да се изпържат.Оформяме на шницел.

Аз слагам продуктите на око.Понякога вместо вода,слагам бира.





# 7
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Любимият ни кекс

5 яйца
2ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. вода
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Разбиваме яйцата със захарта,до стопяването й.
Прибавяме и останалите продукти.
Брашното задължително да се пресее.
Отново разбиваме хубаво,за да стане пухкава смес.
По желание може да се оцвети една част от сместа с какао.
Печем на 180 градуса,до суха клечка.




Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 14:44 от karzz

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Любимите ПЪРЖОЛКИ на децата


Това е свинско контра филе,начукала съм го и мариновала със сол,чер и червен пипер,чубричка,лимонов сок,соев сос,малко олио и бира или вино.
Понякога им слагам и нарязан лук на полумесеци и филийки чесън.
Стават по ароматни!
Оставам ги така за няколко часа или 1 нощ в хладилник.
Пека ги или на скарата или в тигана.
Ако ги правя в тигана - няколко капки олио да загрее и ги слагам да се запечатват.
Преди да ги обърна капвам малко соев сос и бира.
Обръщам ги да се запечатат и от другата страна.
Сосът,който остава накрая в тигана е божествен!





# 9
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Свински/Пилешки хапки по китайски

Месото го режа на малки хапки. Овкусявам ги леко със сол и чер пипер.Овалвам ги в брашно и ги запържвам в сгорещено олио.Добавям им лук,морков,чушка-зелена и червена,нарязани на тънки лентички,гъби.Добавям и замразен китайски микс.Всичко да се запържи лекичко.Когато е почти готово добавям малко соев сос,чубричка и наситнен пресен магданоз.
Понякога добавям и подварен ориз.
Слагате каквито зеленчуци имате.
Правила  съм и с пилешко.
Искам да пробвам и с оризови спагети и кълнове,ако намеря.



И още веднъж.


И пак


Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 14:02 от karzz

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
ТОРТА ,,ЖАДНАТА МОНАХИНЯ,,

За блата
5 яйца ( отделяме 2 белтъка за крема)
1ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема
2 белтъка (от блата)
6с.л.захар
Бият се до побеляване!

Забъркваме продуктите за блата и го изпичаме.
Щом е готов го надупчваме (аз използвам спринцовката от Панадола) и заливаме със следния сироп,който предварително сме подварили леко:
1ч.ч. захар
2ч.ч. вода
1/2 пак.масло
3 с.л. какао

Като се напои добре,се маже с крема и се украсява с шоколадови пръчици.



# 11
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
СОЛЕНИ ПИТКИ

2с.л. олио
1ч.ч. сирене натрошено
1ч.ч. кисело мляко
1равна ч.л. сода
2ч.ч. брашно

Всичко се замесва на тесто. Тестото става лепкаво.
С намаслени ръце или с лъжица оформяме малки питки и редим в тава с хартия за печене.
В средата на всяка слагаме парченце масло и малка бучка сиренце. Поръсваме по желание - с червен пипер,семена,чубричка,настърган кашкавал......
Печем до готовност.

От тази доза излизат малко питки,които никога не стигат,защото са много вкусни!
Аз правя по 3-4 дози наведнъж!





# 12
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
КЕКС С ЛИМОНАДА

4 яйца
2ч.ч. захар
3ч.ч. брашно
1ч.ч. лимонада (оранжада)
1 ванилия
1 бакпулвер
може и орехи

Яйцата и захарта се бият много добре.
Прибавя се лимонадата,брашното(пресято),в което са сложени ванилията и бакпулвера.
Разбиват се добре и се изсипва в по-голяма тавичка!!!
Може да оцветим половината смес с какао.
Печем до готовност!

Задължително се прави в по-голяма тава!



# 13
  • Бургас
  • Мнения: 6 586
Бърз и вкусен козунак

500 гр.брашно(пресято)
30 гр.мая
250 гр.прясно мляко
3  яйца
80 гр масло
200 гр захар
настъргана кора от 1 лимон
200 гр. стафиди
3 с.л. коняк
100 гр нарязани орехи
1 жълтък

Затопляме леко млякото и разтваряме маята в него.
От продуктите с изключение на ядките и коняка,омесваме меко козуначено тесто.
Добавя се още брашно,докато се получи хубаво тесто.
Към края на месенето прибавете напоените в коняка стафиди и ядките.
Оставете да втаса добре.
След това намесете леко тестото,разделете го на три и оплетете дебела плитка.
Поставете го в тавичка с хартия и го оставете да втаса още веднъж.
Намажете с разбит жълтък,поръсете щедро със захар,бучнете по някое орехче и изпечете в умерена фурна.

От тази доза излиза 1-2 козунака,зависи в какви форми ще го печете.

Моите козунаци от снимката са от двойна доза.















Общи условия

Активация на акаунт