Прочетете първа част на материала тук.


7. Жените се притесняват от появата на контракции, преди да е настъпил Големият момент – кога контракциите биват подготвителни и кога са опасни за бременността?

Контракциите представляват свиване и отпускане на маточната мускулатура. Някои жени по време на бременността вече са ги усещали и ги разпознават лесно. За разлика от подготвителните контракции, контракциите преди раждане не са хаотични. Малко след първата контракция се появява втора, после трета. Те започват да стават ритмични, по-продължителни, силни и болезнени. Засечете ги. Когато станат с еднаква продължителност и се повтарят през сравнително равен интервал минути, време е да се отправите към родилния дом с предварително приготвените документи и сак за приема ви.

8. Доколко дни е нормално бъдещата майка да преноси?
В медицината се спори по този въпрос. Ако са минали едва няколко дни след термина Ви, повечето лекари не биха преминали към предизвикване на раждането. За преносване може да се говори, когато бременността продължава повече от 42 седмици (294 дни). Изчисленията сочат, че между 5 и 10% от жените имат толкова дълги бременности. Всеки лекар познава своята пациентка и историята на нейната бременност, така че негово е решението в този случай.

9. Едва ли има бременна жена, която да не се страхува от преждевременно раждане – кога тези притеснения са обосновани?
Това може да бъде преценено единствено и само от проследяващия бременността лекар. Продължителност на бременността от 37 до 42 седмици се смята за нормална. Раждането преди 37-а седмица се счита за преждевременно, а детето – за недоносено. За преждевременно раждане се говори от 25-а гестационна седмица. От 2009 година всяко дете, което е над 25 г.с. и с тегло над 600 грама, с признаци на живот, според българското законодателство се счита за живородено. Важно е да споделяте със своя лекар всички промени във Вашия организъм, които смятате за притеснителни, а нека той да прецени дали има опасност за Вас и детето, както и какви мерки трябва да бъдат взети.

10. Според статистиката все повече деца се раждат чрез цезарово сечение – на какво според Вас се дължи това?
Ами майките са решили, че така могат да си спестят болката и стреса. Дълго време това беше масова практика, но се радвам да забележа, че все повече жени избират естественото раждане.

11. Какви рискове крие секциото?
Като при всяка операция - отваря се коремната кухина, съществува риск от кръвоизливи, засягане на околни органи, инфекции, упойки... Възстановяването също е значително по-продължително.

12. Какви са недостатъците на нормалното раждане?
Статистиката е категорична, че едно цезарово сечение е до десет пъти по-опасно от нормалното раждане, но това не означава, че при сериозни медицински индикации ние не може да преминем към секцио. Целта на раждането е да се появи на бял свят здраво бебе, като в същото време запазим живота и здравето на майката с всички средства на медицинската наука в 21 век. Поне ние във „ВИТА“ правим така. Как ще го постигнем – във всеки случай е различно, преценяват се много показатели от многоброен екип от специалисти, които участват в родовия процес.

13. Кое раждане е най-добрият вариант за бебето?
Това, в което то е минимално травмирано и се ражда здраво.

14. В болница „Вита“ практикува ли се поставянето на бебето върху майката веднага след появата му на бял свят?
Да, в зависимост от състоянието на майката и на бебето се стремим те да са близо един до друг.

15. Какво ще посъветвате бъдещите майки относно този незабравим миг – раждането на детето им?
Както няколко пъти казах, слушайте и се доверявайте на преценката на своите лекари. Ние сме учили дълги години за това и също доста време сме го работили. Ние ще направим най-доброто за Вас и за бебето Ви.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 16:48 от Редактор*