Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Покупка на жилище - има ли смисъл да се чака още?

 • 10 680
 • 203
 •   3
Отговори
# 15
 • Мнения: 4 243
Април месец,миналата година, взехме с мъжа ипотека и жилище.И ние така,няколко години седяхме и чакахме.Лееха се съвети как цените щели да паднат, колко глупаво било сега да взимаме апартамент.Да сме постъпели умно и да чакаме въпросния"балон".
Добре,че не послушахме никой и скочихме.Взехме си жилище няколко месеца преди цените драстично да се покачат.
Апартамента,който ние купихме, в момента е с над 20 % по-скъп.Ако бяхме изчакали, нямаше да имаме жилище към днешна дата.
Моя съвет е, ако имате финансова възможност или поне стабилни доходи в момента, ако имате желание и сте решили да купувате-действайте Simple Smile
Пазара непрекъснато се мени и в чакане може накрая да се окажете без жилище.

# 16
 • София
 • Мнения: 27 690
Ние все чакаме, все "нямаме възможност". Всъщност имаше поне 3 варианта да купим. Обаче не взехме и още се гъчкаме 4 човека на 48 кв.

# 17
 • София
 • Мнения: 3 722
Цените на имотите няма да спаднат. Аз чаках над 6 г. за да се реша да си купя и до някъде съжалявам защото преди 6 г. същото жилище беше с над 9 хил. евро по евтино в съседен квартал. Лятото си купих жилище и не съжалявам. Вече бях готова на тази крачка, имам стабилна работа, имах от къде да си набавя поне 10% за кредита и скочих на дълбоко. В момента това жилище струва над 95 - 100 хил. евро, само за няколко месеца цените отново скочиха. Ако се чувстваш готова за тази крачка, ако има стабилен доход, отивай и се консултирай с няколко банки и прецени къде ти е най изгодно/удобно да вземеш кредита.
Реално от намирането на жилището до фактическата сделка минават поне 6 - 8 месеца. Докато намерите жилище, докато подпишете договор и т.н.

# 18
 • София
 • Мнения: 2 350
Моят апартамент също поскъпна с времето заради строежа на третия метродиаметър. В момента сигурно е на двойна и тройна цена и ужасно се радвам, че го "хванах" навреме...

# 19
 • Мнения: 107
Рискувам спускам балона на момента, защото съм наясно че колкото повече го отлагам във времето толкова по малка е вераятостта да купя или направя нещо. Не мисля че цените ще паднат поне на имотите

# 20
 • София
 • Мнения: 1 545
Ако имате парите купувайте.Цените ще станат все по високи.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 17:15 от rumen_iankov

# 21
 • Мнения: 2 024
То това с имотите, според мен, няма нещо като хващане навреме. Защото дали и колко е спечелил човек може да се прецени само като се продаде имотът. Тоест, това, че в момента струва повече, отколкото сте го взели, с нищо няма да помогне, ако след примерно 5 години го продадете, на същата или по-ниска цена, понеже пазарът е друг.
Аз мисля, че не пазарът е важен, а размерът на кредита и за колко време ще се изплаща. Защото има един момент, че апартаментът струва толкова, не колкото си го купил, а колкото си изплатил за него във времето. И като са ниски лихвите, съществува съвсем реалната възможност, човек да си каже: Купувам, ще си взема хем по-хубаво жилище. Да, ама след година-две като се вдигнат се оказва, че месечната вноска е висока и вече не е изгодно.
Пък дали ще има световна криза или няма да има, това никой не може да каже.
Така че такива призиви, купувайте, и аз колко изгодно го взех... Вижте си семейния бюджет, разходите, сметнете си кредита и вноската и така.
ПП> По принцип това вдигане на цените тип : "Само за няколко месеца пак скочиха", струва с 20 процента отгоре за две години и т.н. е един от сигналите за балон.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 16:23 от prolet_inchen

# 22
 • София
 • Мнения: 27 690
Е да ама, ето че станаха към 5 г откакто се заговори за балона. Сега си представете да живеете младо семейство със свекърите. Ражда ви се бебе, минават 5 г, а вие все още сте сврени в една стая и чакате да се пукне балона.

# 23
 • Мнения: 2 024
Е, никой не е казал подобно нещо. Алтернативите не са чакаме да се спука балона, а преценяме колко пари имаме и какъв заем ще теглим.
Понеже иначе ще стане по-зле от живеем със свекърите, а именно: Купихме жилище, ама имаме бебе и разходите ни се вдигнаха и не можем да си плащаме заема, затова ще го продадем, ама сме на загуба, защото кредитът ни е по-голям от стойността на апартамента. Така ще се върнем при свекърите с бебе, без апартамент и заем, който не можем да плащаме.
ПП: Хиперинфлация на теория може да стане, ако приемем еврото, което би станало най-рано 2023.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 17:03 от prolet_inchen

# 24
 • София
 • Мнения: 1 520
Спад на цените на имотите в София няма да има скоро, но се повишават цените на жилищата в близост до метрото (и новите станции).

# 25
 • Varna
 • Мнения: 22 455

Понеже иначе ще стане по-зле от живеем със свекърите, а именно: Купихме жилище, ама имаме бебе и разходите ни се вдигнаха и не можем да си плащаме заема, затова ще го продадем, ама сме на загуба, защото кредитът ни е по-голям от стойността на апартамента. Така ще се върнем при свекърите с бебе, без апартамент и заем, който не можем да плащаме.
ПП: Хиперинфлация на теория може да стане, ако приемем еврото, което би станало най-рано 2023.
E, чак такова нещо няма да допускате.

# 26
 • Мнения: 17 215
ПП: Хиперинфлация на теория може да стане, ако приемем еврото, което би станало най-рано 2023.

И как точно това ще доведе до хиперинфлация? Ако имаш предвид курсът на обмяна при преминаване към еврото, то май е заковано, че ще е сегашният. Колкото и на някои да им се иска друго. Но този курс ще се знае доста преди деня Х и всеки ще може да си обърне левчетата в евро преди това и да се спаси. Цените на големите неща и сега са в евро, а заплатите ще се наложи да скочат, ако стане така.

# 27
 • Мнения: 38
Не знам до колко е меродавно, но през Май миналата година купих жилище на зелено в Младост 3 - 1350 евро квадрата. В момента средната цена на квадрата в същия квартал дори за готово жилище е около 1050 - 1100. Мисля, че ще има резонен спад в цените на имотите като тук не включвам стандартните "по-престижни" квартали на София.

# 28
 • Мнения: 930
Моят съвет е да не чакаш, особено щом става въпрос за лично твое жилище.
Балонът няма изгледи скоро да се спука, поне не и до няколко месеца или година.
Колкото до кризата, която икономистите предвиждат, ако тя дойде, с нея ще дойде и скок в цените и спад в доходите. Жилището ще е по-евтино, но пък парите, с които разполагаш, няма да имат същата стойност.
Точно от това се опасявам и затова обмислям вече да действам, за да може и малкото, което съм успяла да спестя, да го инвестирам навреме. А мислите ли, че при подобен сценарий, (Покупка, после криза и обезценяване), ще е възможно рефинансиране на заема и ще има ли смисъл в това?
Що се отнася до кризата, прави ми впечатление колко много магазинчета и заведения  по главните булеварди затварят врати, сякаш за няколко месеца се напълни с надписи "Дава се под наем" на места, които преди служеха за бизнеси. Не знам дали е параметър за настъпваща криза... Както казах, не съм икономист..
В България МОЛ-овете затварят дюкянчетата, за САЩ чета, че Амазон затваря магазините в моловете. Това е друг пазар, други процеси...

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 04:21 от bachkator

# 29
 • Мнения: 9 201
Цитат
"Само за няколко месеца пак скочиха", струва с 20 процента отгоре за две години и т.н. е един от сигналите за балон.
Така беше през 2007-2008г.Спомням си как след 2009г.паднаха цени на имоти и наеми.Нямаше и клиенти.Още ми държи влага.Някъде около 1996г. имаше бум.Моя леля едвам намери апартамент в Люлин.Даде огромната сума от 16хил.$.След няма и 2м.такива вървяха по 13хил.За времето си беше сериозна разлика.Имам спомени колко се коментираше и я упрекваха,че не е изчакала.Прогнози не мога да правя.Кризите ги създават големите играчи и политиците.Каквото и когато решът,това ще стане.Ако става въпрос за първо,собствено жилище мисля,че е по-правилно да се купи и да не се чака.
Цитат
Младост 3 - 1350 евро квадрата. В момента средната цена на квадрата в същия квартал дори за готово жилище е около 1050 - 1100.
Хм...,а уж Младост е много вървежен.
Може много магазини да се отдават под наем,защото собствениците вдигат сериозно наемите.Старите наематели напускат,не знам.Само предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт