Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майка ми не ме разбира!!

 • 3 661
 • 23
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 20 170
А ако и в другото училище пак я тормозят? И в третото...?
След години пък на работа ще има пак колеги, които ще я тормозят и тя какво? Ще продължава да се оплаква по форумите? Да сменя работа след работа?
Бягството не е решение на проблема. Не може цял живот да бягаш, все някога трябва да се спреш, да се обърнеш и да погледнеш проблема си очи в очи. Да осъзнаеш къде е той и как да го разрешиш. С думи или действия, но не с бягство.

# 16
 • Мнения: 276
Да, абсолютно съм съгласна, че бягството не е решение. Но при нея явно вече нещата са ескалирали. И при мен едната дъщеря имаше проблем с две момичета в първи клас. Оплакваше ми се, че едната я хващала, а другата я ритала в корема. Ужасно и жестоко. Искаше да я местя. Но аз я посъветвах да намери начин да реши проблемите си сама. Освен това тя е привелигирована да има сестра в класа, която също може да я защити. И сега вече даже са приятелки и се канят по рожденни дни. Но едно е да говорим за две 7-годишни деца, а друго е за цял клас 16-17 годишни. Силите наистина са неравни, мисля...

# 17
 • Мнения: 73
А ако и в другото училище пак я тормозят? И в третото...?
След години пък на работа ще има пак колеги, които ще я тормозят и тя какво? Ще продължава да се оплаква по форумите? Да сменя работа след работа?
Бягството не е решение на проблема. Не може цял живот да бягаш, все някога трябва да се спреш, да се обърнеш и да погледнеш проблема си очи в очи. Да осъзнаеш къде е той и как да го разрешиш. С думи или действия, но не с бягство.

Едно е някой да те тормози на 16г. този период е много деликатен, съвсем друго е на 26 или 36... когато си много по -осъзнат и едва ли, ще преживяваш някакво си заяждане толкова дълбоко, едва ли и колегите ти в работа ще ти дърпат косата, спъват и блъскат. Децата трябва да учат, растат и развиват в спокойна и сигурна среда.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 12:00 от Leonie11

# 18
 • Мнения: 20 170
Ами, малко ли теми има пуснати от големи вече момичета, които не могат да защитят себе си или личното си пространство?

https://www.bg-mamma.com/?topic=959960
https://www.bg-mamma.com/?topic=1155179 и др., както и всички теми за свекървите и зълвите, където кой ли не издевателства над главната героиня, само защото тя се свива като мишка и не може да се оправи сама? И е по-лесно да си развалиш семейството, отколкото да поставиш роднините на мястото им. Т.е. – пак бягане от проблемите, а не разрешаването им.

# 19
 • Мнения: 2 050
Зависи. Има много фактори, ако не познаваш ситуацията из основи няма как да разрешиш проблема. Първо ми направи впечатление, че майката решила къде да учи девойката. Второ тя ми изглежда пасивна.

# 20
 • На остров
 • Мнения: 13 498
Тормоза независимо дали е в училище или на работа е нещо неприемливо за мен. Според мен не трябва да се мълчи и да се справя сама. Жалко, че майката е безучастна, но на 16 имаш право и възможности да се свържеш с различни институции и да настояваш да смениш училището. 
А в крайна сметка гимназията не е задължителна, може да започнеш в друго училище да изкараш пак 9 кл и след това да продължиш.
Точно защото всички си затварят очите и казват няма нищо се тормозят и деца и възрастни.

# 21
 • Мнения: 56
Ако съм на твое място ще се преместя на всяка цена! Заплашвай майка си, кажи и че ще се обадиш на социалните, заплашвай я и вдигай скандали всеки ден ако трябва.

Ситуацията ти е изключително сериозна. Тези хлапета няма да те оставят. Учителите са твърде некомпетентни за да помогнат. Просто не очаквай капчица съчувствие и помощ от учителите!!

Нещата само ще ескалират ако останеш. Може да се стигне до изнасилване. Изобщо не трябва да се успокояваш от нищо до като си там!

Също, в цял свят има практика учителите да пренабрегват децата подложени на тормоз. Освен това ги наказват, ако те започнат да се отстояват пред насилниците си. Това е факт. Така постъпват!

Обади се на бабите си и на дядовците си, кажи им за това, обади се на баща си или на друг близък роднина щом майка ти е твърде безотговорна да ти помогне!!

Ако останеш там ще бъде така чак до 12-ти клас, ще се депресираш и травмираш за цял живот заради тези нерези. Спасявай се, докато си още 9-ти клас!!

Тормозът не е част от израстването. Той може да бъде изключително болезнен и травмиращ. Не трябва да изживяваш това!!!

По на долу оставям телефони на институции на които можеш да звъниш. Сигурен съм, че всичките ти дипломатични опити ще са неуспешни. На твое място звъня там и изобщо не се разправям с малоумни родители и учители!!

Ако дипломатичните ни опити дотук са безрезултатни, време е да потърсим помощ от другаде. Ако се наложи дори, можем да подадем сигнал или да пуснем жалба. Ето къде:

    Национална телефонна линия за деца: тел. 116 111 и на тел. 112;
    Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД): тел. 00359 2 9339011; факс 00 359 2 9802415; еmail: stopech@sacp.government.bg;
    Зона ЗаКрила област София (24/7) – 0876692280; 
    Зона ЗаКрила област Монтана (24/7)  – 0897011347;
    Зона ЗаКрила област Шумен (24/7)  – 0893361104;
    Гореща телефонна линия за пострадали от насилие, която работи от 9 до 21ч всеки ден:
    – 00359 2 9817686 – на цената на градски разговор; достъпен и за хора извън страната;
    – 0800 18676 – безплатен;
    местни районни полицейски управления;
    местни отдели за закрила на детето;
    общоевропейски номер за спешни обаждания – тел.112;
    24-часова национална гореща телефонна линия за деца тел. 0800 19 100 „Говори с приятел” от УНИЦЕФ, ДАЗД и Фондация „Център Надя” – тя има национално покритие, безплатна е, спазват се принципите на конфиденциалност и анонимност.


Трябва да действаш!

# 22
 • Мнения: 14 743
Абсолютно е редно девойката да се премести от този ужасен клас, вместо да си скапва психиката и да стои да я тормозят. Недоумявам защо майка и неглижира проблема на детето си.

Авторке, дали са ти добри съвети, последвай ги. Тормозът в училище не е безобидно нещо и училището не е джунгла, за да се справят децата сами с оцеляването си.

Обади се на някой от телефоните, дадени в предишния пост, те са за това.

# 23
 • Мнения: X
На 16 г.съм и уча в спортно училище. Там съм по желание на майка ми ,но всички там ме подлагат на психически и физически тормоз. Споделих не 1 път с нея ,но тя не иска да ме слуша. Днес я помолих да ме премести ,но тя не иска . Започна да ме обижда ,че съм смотана и глупава. Каза , че никога няма да ме премести. Защо не ме разбира? Защо не й пука за мен? Какво да правя? Моля ви дайте ми съвет!
Благодаря предварително.!

Опитай се да събереш доказателства за тормоза, на който те подлагат. Можеш да се опиташ тайничко да ги запишеш как го правят или да помолиш някоя твоя прителка/позната (или момче) да го направи. Предостави записаното на майка си и виж дали няма да има резултат.

Пожелавам ти успех!

Общи условия

Активация на акаунт