Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 ян. 2020, 10:56 ч.

"западна" диплома

 • 3 024
 • 53
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 264
т.4 малко ме озадачава, с другите съм напълно съгласен.

# 31
 • Мнения: 16
Аз дадох, или поне се опитах.
1. Имаш достъп до по-добра материална база, знам го за лекари и инженери и за нас това представлява фундаментална разлика. За ИТ може би не или в по-малка степен.
Каква материална база? Специално медицината не се учи само в една сграда, а кандидат лекарите обикалят из болнични заведения, за да добият практиката си. Затова не е необходима само една сграда. До колкото знам, в България имаме много добро медицинско образование и не съм видял някой да следва медицина в чужбина, а пък после да става лекар и нас. Всички лекари, които практикуват в България са си българско образование.

2. Преподаването се ориентира към нуждите на бизнеса.
И как по-точно те ориентират "към нуждите на бизнеса"? Какво представлява "Бизнесът"? И освен това си дойдохме на думата, че именно повечето студенти отиват да запишат някой "бизнес" в третокласен университет. После като се върнат в България дори не им се занимава с такси и легализация на тапията след като за 3 години им е станало ясно, че тази тапия по бизнес там е толкова "тежка" колкото една тапия извадена тук. Освен това няма университети, които да гарантират на студента работно място. Чувал съм за такива, в които таксите са от порядъка на да речем 50 к на година и едва ли не там ти дават гаранция, че каймакът на обществото един ден ще те желае, но вярвам, че тук няма човек, чийто случай да е такъв и да може да разкаже нещо подобно извън класическия случай на студента българин записал се в някой "Нов английски университет".


Преподавателите в голямата част от специалните предмети, идват от бизнеса или работят като консултатнти за него, т.е. знанията им не са последно придобити през 88-ма.

Продължавате да казвате "Бизнеса" така сякаш той е един. Университетът не е място, което да те подготвя за работните процеси. Това е място, в което имаш достъп до академичните знания, до научната част от дисциплините, а не до бизнес процеси. Ако искаш да учиш "бизнес", входното ниво е просто да започнеш работа свързана с някакви офис дейности. Дипломата е престиж спрямо този, който е без такава, но диплома от "Нов английски университет" едва ли е > от такава от "Нов български университет" в очите на някой работодател от "бизнеса", за който все така говорите... А тези, които работят като "консултанти" там и преподават в някой треторазряден университет едва ли са нещо повече от продавачи на змийско масло (https://en.wikipedia.org/wiki/Snake_oil). Във времена на златна треска най-лесно забогатяват тези, които продават лопати. Съответно тези ментори работещи като "консултанти" не правят нищо повече от това, което правят онези, които продават лопати по време на треската за злато.


4. В чисто битов план живееш в по-добри условия (дори и на общежитие да е), въздухът е по-чист от софийския, храната е по-друга (за мен е по-качествена, но нека не навлизаме в точно този детайл)
Вие навлизате в детайлите за плюскането какво е. Вероятно белязан от нищетата на спомените от близкото си минало, българите винаги поставят плюскането на челна позиция, когато трябва да вземат решение на въпроса "дали си прекарвам добре".  Права сте, по-добре да не навлизаме в този "детайл", че ще загрубеят нещата.


5. Имаш възможността сам да си избираш предметите, които учиш и изборът е доста по-голям от България.
Относително. Но има ли някой, който да записва образование заради избирателните предмети? Те по default са втора категория предмети. Такива, с които се запълват така наречените "кредити" и се доизбутва, но в никакъв случай не може да са основната мотивация на някой сериозен човек знаещ за какво ще му е висшето образование?

6. Няма задължителни лекции с присъствие, както беше в София, няма моления за заверки накрая и пр.

Искате да ми кажете с една дума, че е още ПО-ЛЕСНО. Е, тогава нещата наистина са трагични. Че тук едвам се пълнят класните стаи, какво остава, ако няма заверки срещу присъствие. Значи става въпрос за имитация на университет. Студентите си ходят на работа, стаите стоят празни и накрая има сесия без заверки. Е, с какво това е по-добре от "задължителните" лекции у нас? Или вие сте на мниние, че "много ги мъчат тия деца". Направо да печатат дипломите, с инструкции за употреба на гърба (ако може) и да ги раздават по живо, по здраво!


7. Специализациите (това, което сега са магистратури) са многобройно повече и по-разнообразни
Колкото са "по-разнообразни", толкова повече завършващите ги са потенциални кандидат безработни по съответните специалности.

8. Шансовете за практики или по-късно работа в добри фирми от ТУ София на практика са нулеви, от добър немски университет - не баш Wink
ТУ ми изглежда като едно много хубаво училище за програмисти. Но техническите университети са си казарми като цяло и не виждам как един "добър немски университет" е по-добър вариант. Казарма в чужда държава срещу казарма в България...

9. Не касае всички, но голяма част: Ставаш по-самостоятелен, защото няма от кого да вземеш спешно пари, не си носиш дрехите уикенда у вас да ти ги пере мама и не носиш буркани от съответния град, защото не можеш сам да си сготвиш. И изобщо не говоря за времена от началото на демокрацията, когато не е имало нищо, а за средата на 2000-те години и нататък.

От  2000-те години до сега има едни около 20 години, което е значителна разлика. Не виждам нужда в 2020-те години някой да се притеснява как ще се изпере или дали ще може да мъкне буркани с лютеница. Тези притеснения не ми звучат като сериозни аргументи, но темата за плюскането много притеснява българина. Това вече го обсъдихме по-горе.

10. Субективно и не най-важно: живееш в готин град (Мюнхен, например, Берлин, Щутгарт), имаш възможност да пътуваш наоколо за ниски цени и да видиш други туристически обекти, които при визита от България, биха били много по-скъпи.

Според мен София е готин град. Другите замърсени столици или големи европейски градове едва ли заслужават повече от 4 часова обиколка прекаран живот в тях, да не говорим пък за 3 - 4 години ходене по "турситически обекти" както го изкарвате.

# 32
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 684
Вижте, някои от нещата, които посочвате, са чисто и просто неверни, но дори и да оборя всяка една Ваша точка и да ви обясня защо точно не смятам така, не виждам никаква добавена стойност в това занимание. Вие така или иначе скачате на всички с бутонките без да знаете конкретната им ситуация, а всяка част от изречение по някакъв начин свързана с физическото оцеляване и първата равнина по пирамидата на Маслоу, наричате "плюскане".

Ако на вас ви харесва да живеете под моста или сте слънцеяд, та "плюскането" не ви интересува, то за мен, а допускам и за други в темата, не е все тая дали живеят в кочина и с какво се хранят. Поради разликата в стандарта тук и в България, темата не е толкова проста или позволима за всеки среден българин и е удачно да се засегне. Най-малкото е неучтиво такова отношение към събеседника.

Има и по-цивилизовани начини да защитите мнението си, аз също се съгласих с вас, че чужбина и обучавалият се тук не е непременно по-добър или равносилен на Господ слязъл на земята / завърнал се в България, което обаче не означава, че животът и обучението тук нямат предимства. Но при подобна реторика, на мен лично не ми е приятно да водя диалог. Пожелавам Ви успех и излизане от балона на единствената истина.

# 33
 • Мнения: 16
Вижте, някои от нещата, които посочвате, са чисто и просто неверни, но дори и да оборя всяка една Ваша точка и да ви обясня защо точно не смятам така, не виждам никаква добавена стойност в това занимание.
Е, посочете с какво не сте съгласна. "Занимание" си е, да. По-лесно е да сме с розовите очила.

Вие така или иначе скачате на всички с бутонките без да знаете конкретната им ситуация, а всяка част от изречение по някакъв начин свързана с физическото оцеляване и първата равнина по пирамидата на Маслоу, наричате "плюскане".Ако на вас ви харесва да живеете под моста или сте слънцеяд, та "плюскането" не ви интересува, то за мен, а допускам и за други в темата, не е все тая дали живеят в кочина и с какво се хранят. Поради разликата в стандарта тук и в България, темата не е толкова проста или позволима за всеки среден българин и е удачно да се засегне. Най-малкото е неучтиво такова отношение към събеседника.
Не, не ми харесва да живея под никакъв мост, нито съм слънцеяд. Просто тези възвишени теми кой какво е плюскал, обича да плюска и как да внася зимнината в кампуса не ме вълнуват. Не бих определил и стандарта на живот в България като кочина, още пък по-малко според мен имат реални основания да го казват хора, които имат възможности да пратят децата си в чужбина. Така че нищо неучиво не виждам в отношението си назоваавйки "плюскане" храната. Да, "плюскане" е, щом се превръща в тема № 1 дори тук.


Има и по-цивилизовани начини да защитите мнението си, аз също се съгласих с вас, че чужбина и обучавалият се тук не е непременно по-добър или равносилен на Господ слязъл на земята / завърнал се в България, което обаче не означава, че животът и обучението тук нямат предимства. Но при подобна реторика, на мен лично не ми е приятно да водя диалог. Пожелавам Ви успех и излизане от балона на единствената истина.
Защо пък да е нецивилизован начинът, по който защитавам мнението си? Не виждам какво ви пречи в моята "реторика". Аз просто казвам нещата "така", а не както биха изглеждали през "розовите очила". До тук оплакванията ви към мен са претенции как трябва да пиша.

# 34
 • Мнения: 1 851
Криси, очевидно си загубила тренинга за общуване в Боколандията.
Преди година, по подобен повод ти казах - остави, няма смисъл.
Нещата са вече дълбоко под дъното, пресичат центъра и ще се появят от другата страна...
Наред с безхаберието повсеместно се наблюдава и самодоволство, надменност и синдром "Булгар-Булгар" в най-уродливия му вид.
Зер затова и на летището не могат да насмогнат от връщащи се щастливи изучени младежи, готови да вземат новите помощи на министерството за евровисшисти и да дадат своята лепта за изграждането на татковината.
Все пак, за да има диалог, се изисква някаква степен на срещане на интелектуалните нива, критерии, ценностна система и т.н. Тогава двете страни биха си били полезни.
Тук даваш аргументи и получаваш контраргументи, които са тотално абсурдни, от сорта - "не зная какво е, но такова не може да е" или "зная какво е и то не е това, което ти ми казваш, нищо че аз съм чул, а ти си го изживял"...
Най-малкото - информация има за всичко, при желание отговорите на дискутираните и обявени за неистини въпроси са на един клик разстояние.
Но то за да четеш или кликаш се искат умения, а да троли всеки може.
Защо си губиш времето?

# 35
 • Мнения: 1 407
Каква материална база? Специално медицината не се учи само в една сграда, а кандидат лекарите обикалят из болнични заведения, за да добият практиката си. Затова не е необходима само една сграда. До колкото знам, в България имаме много добро медицинско образование и не съм видял някой да следва медицина в чужбина, а пък после да става лекар и нас. Всички лекари, които практикуват в България са си българско образование.


В България бъдещите лекари нямат никакъв достъп до реални пациенти и никаква възможност да учат в реални условия и да добият практика. Дори специализантите основно се ползват за писарушки и не могат да се вредят до истински случаи. Образованието може да е на много високо ниво, но то е чисто теоретично.
Това е основната разлика с обучението по медицина в Германия, например.

# 36
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 064
Нееее, разбира се, че нямат никакъв достъп до пациенти бъдещите лекари.
То затова, когато се лекуваш в университетска болница, на визитация с дежурния лекар минава цяла тумба студенти.

# 37
 • Мнения: 184
Аз как да се чувствам като завършвам български ВУЗ? Никак. За моята специалност уни-то ми предлага много качествено обучение и материална база, студенти при нас не липсват, но и сесията си е ужасна, защото имаме много строги преподаватели с дълги конспекти и теми. Всичко трябва да си знаеш до последното изречение.
Да ви напомня, че не само в западните държави се учи в библиотека. Аз от първи курс уча в библиотеката с колежки, учим си за изпити заедно, правим си курсовите работи заедно и така нататък, което не ни прави по-нисши от Бай Ганьо в немски университет. Много се подценяват българските студенти и в частност - тези, които наистина влизат в университет да учат. Познавам много такива и аз самата попадам в тази група - студентите с академичните навици и желанието за учене, но винаги ще бъдем в сянката на съседката, която е завършила ''нещо""  в Англия или Германия. Disappointed Relieved

# 38
 • София
 • Мнения: 269
Никой никого не подценява тук в темата. Това за Бай Ганьо не го разбрах.

# 39
 • Мнения: 2 297
Аз как да се чувствам като завършвам български ВУЗ? Никак. За моята специалност уни-то ми предлага много качествено обучение и материална база, студенти при нас не липсват, но и сесията си е ужасна, защото имаме много строги преподаватели с дълги конспекти и теми. Всичко трябва да си знаеш до последното изречение.
Да ви напомня, че не само в западните държави се учи в библиотека. Аз от първи курс уча в библиотеката с колежки, учим си за изпити заедно, правим си курсовите работи заедно и така нататък, което не ни прави по-нисши от Бай Ганьо в немски университет. Много се подценяват българските студенти и в частност - тези, които наистина влизат в университет да учат. Познавам много такива и аз самата попадам в тази група - студентите с академичните навици и желанието за учене, но винаги ще бъдем в сянката на съседката, която е завършила ''нещо""  в Англия или Германия. Disappointed Relieved
Университетите, няма значение на изток или на запад се намират, си имат т. нар. рейтинг. Публикувани са в интернет. От Българските вузове само Софийски университет е записан на място 1000. Виенският Университет е на място 165 (за сравнение).  Този рейтинг се изчислява на базата на много показатели и е сравнително обективна оценка.
Българските студенти наистина са трудолюбиви, но това не е достатъчно. А още по-трудно е да учиш в посредствен университет в чужбина, само защото ти е на чужд език всичко. Смея да твърдя, че в БГ е по-лесно да се сдобиеш с диплома.

# 40
 • София
 • Мнения: 2 420
По темата за посредствен уни в чужбина-как квалифицирате един вуз като посредствен? По място в класация след еди -кой -си номер ли? Ако е така, след кой номер считате, че един уни е посредствен?. И най-вече по коя класация?

# 41
 • Мнения: 1 407
Защо българските студенти в немските университети да са Бай Ганьо? Не разбрах нещо...

# 42
 • Мнения: 2 297
Във всяка страна има елитни учебни заведения, но има и посредствени. Аз лично ги сравнявам по рейтинг.  Рейтингът включва  различни показатели - научни изследвания, отзиви на студентите, среден бал при постъпване, съотношение студенти-преподаватели, брой отлични дипломи, професионална реализация,  качество на преподавателския екип, получени знания и умения, мнение на работодателите и още много други.

ето една примерна класация:
https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-univer … ity-rankings/2019

# 43
 • Мнения: 544
Аз как да се чувствам като завършвам български ВУЗ? Никак. За моята специалност уни-то ми предлага много качествено обучение и материална база, студенти при нас не липсват, но и сесията си е ужасна, защото имаме много строги преподаватели с дълги конспекти и теми. Всичко трябва да си знаеш до последното изречение.
Да ви напомня, че не само в западните държави се учи в библиотека. Аз от първи курс уча в библиотеката с колежки, учим си за изпити заедно, правим си курсовите работи заедно и така нататък, което не ни прави по-нисши от Бай Ганьо в немски университет. Много се подценяват българските студенти и в частност - тези, които наистина влизат в университет да учат. Познавам много такива и аз самата попадам в тази група - студентите с академичните навици и желанието за учене, но винаги ще бъдем в сянката на съседката, която е завършила ''нещо""  в Англия или Германия. Disappointed Relieved
Университетите, няма значение на изток или на запад се намират, си имат т. нар. рейтинг. Публикувани са в интернет. От Българските вузове само Софийски университет е записан на място 1000. Виенският Университет е на място 165 (за сравнение).  Този рейтинг се изчислява на базата на много показатели и е сравнително обективна оценка.
Българските студенти наистина са трудолюбиви, но това не е достатъчно. А още по-трудно е да учиш в посредствен университет в чужбина, само защото ти е на чужд език всичко. Смея да твърдя, че в БГ е по-лесно да се сдобиеш с диплома.

Акуратната класация е URAP - и за да сме по-коректни с фактите за сегашната учебна 2019/2020 година - Университета във Виена е на 224 място в момента, а СУ - 1285 място.

Съответно тази световна класация се гледа най-много (от 1 до 2500 място) и в нея има само 3 български ВУЗ-а:
1174 място МУ-София
1285 място СУ
2223 място ХТМУ

# 44
 • София
 • Мнения: 2 420
А какъв смисъл влагате в определението “акуратна класация”?

Последна редакция: нд, 16 фев 2020, 23:50 от звездица

Общи условия

Активация на акаунт