Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ян. 2020, 22:28 ч.

Правен съвет

 • 1 523
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте имам нужда от правен съвет и ще се радвам ако има някой който може да се отзове.Казусът е следният.С мъжът ми се разделихме наскоро(не сме преминали към развод все още)Имаме дете на 7,което остана при мен.Притесняваме следното обстоятелство -налага ми се скоро да пътувам извън България като детето ще остане при моите родите,нещо което все още не съм обсъдила със мъжът ми.Притеснението ми е главно докато ме няма(2месеца) дали е възможно той да подаде документи за развод и попечителство използвайки факта,че не съм в България и да спечели без да мога да реагирам,и дали това че ме е нямало такъв дълъг период впоследствие при развод и иск за попечителство от негова страна ще окаже влияние

# 1
 • Мнения: 1 499
А ако не го направи сега и по-късно изтъкне факта, че детето два месеца е гледано не от вас, а от баба и дядо?

# 2
 • Мнения: 9
Да и аз това се притеснявам дали ще окаже някакво влияние този факт

# 3
 • Мнения: 20 856
Дори и да подаде молба за развод, ще връчат призовка в дома ти. Нали адресът ти се води при родителите ти - постоянен и настоящ? Ако не се води така, смени го да е там, да те призовават при тях, за да знаете.
Ако очакваш дело, предварително разговаряй с адвокат. Може да се наложи да упълномощиш такъв или да упълномощиш майка си /тя има право да те представлява/, като в пълномощното изрично запишеш, че ще те представлява и пред съд /има подробни текстове за пълномощни/, както и че има право да преупълномощава адвокат, който ще те представлява по съдебни дела.
Дали това, че си два месеца в чужбина, ще окаже някакво влияние и ако да, то какво - няма как да знаем. Все пак детето не е на пътя или в институция. Гледат го родителите ти, в дома си е, нахранено, на топло, с положени грижи. По принцип само този факт не би следвало да доведе до присъждане, евентуално, на род.правата на бащата. Ще учиш или ще работиш в чужбина?

# 4
 • Мнения: 765
А ти защо не подадеш молба за развод и попечителство, а чакаш мъжа ти да го направи?!

# 5
 • Мнения: 20 856
Предполагам точно, защото ще ходи в чужбина и по време на делото би предпочела да е тук.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 980
Вие сте с равни родителски права, така че най-добре го обсъдете. Не е ли по-логично бащата да гледа детето, докато вас ви няма?
А иначе той винаги би могъл да подаде молба за развод... Аз мисля, че по-добре е да уредите първо отношенията и режимите и тогава да ходите в чужбина. За спокойствието на всички.

# 7
 • Мнения: 134
Не знам каква ти е тази спешна работа в чужбина, ти си знаеш, но да, напълно е възможно да каже, че си си изоставила детето и си заминала за чужбина и ще спечели родителските права. Не отивай! А ако е наистина много спешно, гледай той поне да не разбере, но това дали е възможно? Детето ще каже. Може да се изтъкне като факт и сега, но и за в бъдеще, . Помисли си дали си струва заради два месеца в чужбина да изгубиш родителските права. Много време е, да беше поне 1-2 седмици, да кажеш, че си била на почивка просто... Детето често ли говори с бащата? Понякога децата нямат ясен ориентир за време и може да замажеш положението, че те е нямало 2 седмици примерно. Но ако той се интересува от детето често, няма как да стане. Хич не дей и да го обсъждаш с него, ще го използва срещу теб на по-късен етап, много малко мъже са толкова зрели, че да те разберат.

# 8
 • Мнения: 348
Помислете внимателно. Наистина са ви казали по нагоре каква е тази спешна работа за 2 месеца в чужбина. Имате ли постоянна работа и/или доходи в България? През тези 2 месеца бащата сигурно ще потърси детенцето. Ако обсъдите с него нещата, имате разбирането, кой знае. Но винаги той може да каже едно, а после да направи съвсем друго.

# 9
 • Мнения: 1 327
Два месеца не ми се струват кой знае колко време. Свържи се с читав адвокат и обсъди с него стъпките, които да предприемеш, за да не те свари неподготвена един започващ процес. Особено пък ако чужбината не е много далече, можеш и да се върнеш за делото. Аз разбирам, ако не полагаш грижи за детето, а ти го оставяш на сигурно място и за не толкова дълго. Питай адвоката как се тълкува такова отсъствие.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 525
Ти първо питай, дали ще даде да го изведеш за два месеца, после мисли останалото...

# 11
 • Варна
 • Мнения: 21 171
Тя не иска да извежда детето. То ще си остане тук.

# 12
 • Мнения: 18
Посъветвайте се с адвокат, най-добре ще ви отговори на въпросите.
Въз основа на моя опит мога да споделя следното: всяко едно нещо може да се представи по различен начин, в случая вие отидавте в чужбина по работа, оставяте детето при родителите си, но отивате за да изкарате пари, да подсигурите детето. В този случай съда гледа положително върху ситуацията.

# 13
 • Мнения: 2 851
Няма развод. Детето има двама родители. Майката отсъства. Откъде накъде дава детето на родителите си, а не на бащата? Освен ако той не е изрично съгласен. Ами ако реши да си вземе детето? Кой може да му попречи? И на какво основание? Въобще много въпроси, на които отговор може да даде само законът. Допитайте се до читав адвокат.
А относно това, че отива да работи в чужбина, за да подсигури финансово детето-въпросът може да е и друг. Щом не може сега в Бг., дали ще може и за в бъдеще? Пак ли при баба и дядо? И докога? Нагледахме се на деца, оставени сами.
Не съм настроена против майката, просто задавам въпроси, които може да бъдат зададени-дали от съда, дали от социални институции. Помислете добре.

Последна редакция: пт, 24 яну 2020, 09:23 от W

# 14
 • Мнения: 9
Ситуацията е следната.С бащата отскоро сме разделени,няма развод за сега по негово настояване малко трудно приема нещата.Иначе се интересува от детето ,но с нищо не е показал или казал,че иска да го вземе да живее при него.Бащата от няколко месеца е безработен и живее при майка си(която е 100%инвалид).Тоест няма кой да му помага в грижите за детето,докато аз имам на кого да разчитам,затова споменах,че ако реша да замина ще го оставя на родителите си.Но ако има и малкия шанс това за в бъдеще да е проблем при определяне на родителските права никъде няма да ходя.Макар че намерението ми да замина е за след няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт