Как брокерите усложняват нещата

• 20 402
  • 372
  •   1
Отговори
# 120
  • София
И тя накрая на шестмесечната сега продала на колега техен, много под пазарната цена...

# 121
  • София
Много ми е интересно това явление, ако си избираме телефон/сушилня/пералня и тн ще изчетеш 10 форума, ще питаш всички колеги, приятели и прочее, а за такова голямо нещо няма пък с никой да се консултираш и ще подпишеш договор с първия срещнат...
И не схванах защо е продаден накрая за ниска цена, защо не изчакахте да го продадете като изтече договора?

# 122
Учудвам се колко хора има тук, които не четат, а се чувстват длъжни да се включат по всяка тема. Никъде не съм се оплакала от цената, на която продадох. Оплаках се от загубено време, от скъсани нерви от фиктивно свършена работа. От допълнително похарчени пари за адвокати. От извиване на ръце с цел по-ниска цена, на което накрая се запънах и затова апартамента се продаде на 4-тия месец Киана, това вече го писах около стотина пъти. Продадох на цена малко под пазарната. Но това ми беше най-малкия проблем. Бях щастлива, че приключвам отошенията си с агенцията. И се консултирах с много хора и изчетох целия форум Мередит и това го писах около сто пъти. Но човек явно не може да предвиди всяка ситуация и всеки абсурд, който ще му сервира некадърен брокер. Има и такива, колкото и да е странно на последните две дами.

# 123
И тя накрая на шестмесечната сега продала на колега техен, много под пазарната цена...
Ма ти упорито се правиш на разсеяна или що? Къде точно прочете ,,много под пазарната цена,, м? Пишеше, че е отказала да сваля повече цената и им казала, че не й е спешно и ще изчака да изтече срока на договора и ще си го продаде сама, след което мушмуроците нещо са се разпритеснили, че ще отърват далаверката и бързичко и намерили клиент точно за 2 дена, за който в деня на сделката тя разбрала, че е от брокерското племе. Ти да видиш Joy 
Освен това се споменаваше и че преди да подпише са я уверили, че развалянето ставало много лесно в случай, че не е доволна, което си е било чиста лъжа. По отношение фалшивите клиенти съм 100% сигурна, че е обичаен номер на брокерското стадо; имам позната, която 1 месец работила като секретарка в агенция преди да се махне от там и колегите й обсъждали пред нея как ще я взимат на огледи уж като техен клиент, който много иска да купи някакъв имот, за да можело истинския проекто купувач да види колко желан уж бил. Обсъжданията били без дори да й поискат съгласието и много скоро се разкарала от там. Разказът й ни най-малко не ме изненада, за тази сбирщина подобни мурафети са ежедневие, но не всеки е запознат с всичките им номера. Затова изтъкнах, че най-добре е човек да си върши работата без тях, а ако няма друг избор и е принуден по една или друга причина да си има работа с тях, трябва да е изключително внимателен и да не подписва нищо без адвокат. С Mari707 сме писали едновременно.

# 124
  • София
Ами хората сме различни няма какво да се чудиш. Аз като човек, който се бори с некадърни брокери като купувач, след като попаднах на тях търсих начин да се справя със ситуацията така че да не търпя загуби. На твое място ще съм чакала 4 месеца, щях да изчакам още 2 и да си го продам за пазарната цена ако е била подбита...
Прочела съм всичко, не видях да си ползвала препоръки или съвети от някого, а че си решила да е голяма агенция.
Аз си написах моите доводи преди няколко страници защо мисля, че ексклузивните договори си имат позитиви.

# 125
Не изчаках още два месеца и не можех да чакам повече, защото си бях харесала апартамент за купуване, който щях да изпусна. Успях да продам на що годе приемлива за мен цена, не благодарение на брокерите, на които платих комисионна да защитават интересите ми, а въпреки тях.

# 126
  • München, Deutschland
Аз наистина не разбирам нещо. За повечето хора в България (а и не само, но сега за българските брокери говорим), покупка/продажба на апартамент се числят към най-големите финансови транзакции в живота им. Не мога да си представя при това положение защо наемаш брокер, на когото после ще дължиш и комисиона, вместо да си проучиш пазар, цени и т.н. И месец да ти отнеме, и два, нима нормалната ти работа за този период ще ти донесе тази сума?? Би било прекрасно, но често апартаменти се изплащат 10, 20, дори 30 години.

Отделно са вече разходите по адвокат, но той брокерът не е адвокат така или иначе, така че ако има нужда от подкрепа на адвокат, то брокер или не, пак ще си наемеш И адвокат.

Изобщо, при българската констелация и брокерски функции, а и дори само като се види колко стотин теми има само в този форум с/у брокерите, не разбирам въпреки това как още имат работа тези хора, честно...

# 127
Определено си права. И аз мисля, че в бъдеще време все повече хора ще открият топлата вода, че сами (при положение, че си проучат внимателно стъпките, които трябва да следват) много по-изгодно и лесно биха могли да извършат такава сделка, вместо да плащат безумни пари на разни шмекери, дето го играят посредници и които не биха изтървали и най-малката възможност да ги преметнат (полу)легално.

# 128

И не схванах защо е продаден накрая за ниска цена, защо не изчакахте да го продадете като изтече договора?

В нашия случай от миналата година брокерът каза, че имотът не струва нищо и не може да се продаде. В ексклузивния договор имаше цена, ниска, най-ниската, на която бяхме склонни да продадем. И гласеше, че агенцията ще намери купувач на цена не по-ниска от Х лв. И дълъг ексклузивен договор. Т.е. ако агенцията намери купувач на тази най-ниска цена, ние трябва да се съгласим на нея.

# 129
Тази обвързаност в договорите трябва да е само за успешна сделка с клиент, който те са довели. Ексклузивни права върху собственост,. /щото то така излиза от споделеното/, подарени на друг, за да прави каквото му скимне в своя угода, а не в угода на оня, с когото сключва договора.... си е измама. Намерили свободна от регулация ниша и си веят конете...

# 130
Скрит текст:
Аз наистина не разбирам нещо. За повечето хора в България (а и не само, но сега за българските брокери говорим), покупка/продажба на апартамент се числят към най-големите финансови транзакции в живота им. Не мога да си представя при това положение защо наемаш брокер, на когото после ще дължиш и комисиона, вместо да си проучиш пазар, цени и т.н. И месец да ти отнеме, и два, нима нормалната ти работа за този период ще ти донесе тази сума?? Би било прекрасно, но често апартаменти се изплащат 10, 20, дори 30 години.

Отделно са вече разходите по адвокат, но той брокерът не е адвокат така или иначе, така че ако има нужда от подкрепа на адвокат, то брокер или не, пак ще си наемеш И адвокат.
Изобщо, при българската констелация и брокерски функции, а и дори само като се види колко стотин теми има само в този форум с/у брокерите, не разбирам въпреки това как още имат работа тези хора, честно...
Моето обяснение е, че когато някой за първи път се сблъсква с имотна сделка, независимо дали е купувач или продавач, той нормално се притеснява, че нищо не знае, и нормално търси някой да му съдейства, и нормално предполага, че един брокер ще е подходящ за целта. И се обръща към брокер. После какво се случва, сценарии колкото искаш.

# 131

Много е просто. Апартаменти без брокер почти не се намират. Дори и в групите за продажба/отдаване под наем без брокер масово са брокери. И ако изкаш да купиш, изпадаш в ситуация да платиш комисионна за нещо което не желаеш и после да платиш пак такса на адвокат (това е коментирано много пъти). 
Дори съм сгурна че голяма част от инвеститоите си правят фирми за продажби и като им дадат акт 16 ги продават. 3% комисионна са си 3%. Но това последното е предположение.

# 132
  • München, Deutschland
Възможно е да е коментирано, не съм следила твмите за български имоти. А принципът в България не е ли, че плаща, който е наел брокера, а не купувачът от Вашия пример, който просто си търси жилище или се е решил вече за някое?

# 133
Възможно е да е коментирано, не съм следила твмите за български имоти. А принципът в България не е ли, че плаща, който е наел брокера, а не купувачът от Вашия пример, който просто си търси жилище или се е решил вече за някое?
Логично би било, обаче се получава така, че брокерите искат и от купувача, който сам си е намерил обявата им - и повечето хора се примиряват. Аз извадих късмет да наема директно от собственик, но ако ми беше харесал апартамент, предлаган от брокер, щях да откажа да платя на брокера - както съм описала по-горе, ако собственикът присъства на огледа, бих подала своя визитка и бих обяснила, че няма да плащам за нещо, което не съм ползвала, т.е. брокерската услуга; ако собственикът не присъства, бих дала визитки на съседи, които да предадат на собственика.
Между другото, под статиите за имотния пазар хора споменават, че брокерите вече искат от всяка страна 3,5%, а не 3% комисион при покупко-продажба на имот. Не знам как хората се съгласяват да дават хилядарки на някой, който за няколко часа е изиграл ролята на секретарка (приемал е обаждания) и ключар (отварял е на хората за оглед).

# 134
Специално за оглед при продажба, ако си без брокер, задължително още преди да сте отишли в апартамента, ти.набутват поне протокол за оглед (ако не договор) и няма никакъв вариант да не платиш на брокера на продавача, освен ако и ти не си с брокер. Друг идиотски вариант е да водиш с теб приятел, който да подписва, но кой би се навил да го разкарваш постоянно? С родинини/съпрузи не става, защото изрично е вписано в протоколите, че ако те купят, пак ще те търсят за комисионна.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 08:18 от TafTaf

Общи условия

Активация на акаунт